Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2015 00:06 - ПОЧНА ЛИ СЕ, МАЙ ?
Автор: born Категория: Политика   
Прочетен: 6663 Коментари: 10 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сблъсъци и палежи пред новата скъпа сграда на ЕЦБ (снимки)   16:02  |  18 март 2015 | По света / Редактор Десислава Димитрова / обновено преди 1 час  |  видео Виж 11 снимки Има пострадали по време на сблъсъците между протестиращи и полиция
Сн.: EPA/БГНЕС image Видео: Протести във Франкфурт     Хиляди протестиращи срещу капитализма влязоха в сблъсъци с полицията близо до новата централа на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт. Това стана часове преди тържественото откриване на струващата 1,3 милиарда евро сграда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

14 полицаи и 21 протестиращи са ранени, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Полицията е арестувала 16 души до 15,30 часа, предимно по обвинения в нарушаване на обществения ред и палежи, след като 7 полицейски коли бяха подпалени.

Улиците бяха блокирани с автомобилни гуми и кофи за боклук. Полицейските сили използваха водни оръдия в опит да проправят път между протестиращите към входа на сградата, която пък е отделена от улицата чрез полицейски барикади.

Полицията съобщи, че 80 от техните служители са пострадали от газ, но се върнали на работа, а организаторите на протеста от "Блокюпай" написаха в Туитър, че 107 демонстранти са пострадали от сълзотворен газ и лют спрей.

Вижте снимки

Според организаторите на протеста са се събрали около 10 000 души.
Хиляди дойдоха от други краища на Европа. Организаторите са наели специален влак, който да превозва участниците от Берлин, и автобуси за демонстрантите от други градове в Германия и Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

"Протестът ни е срещу ЕЦБ като член на тройката, която въпреки факта, че не е демократично избрана, пречи на работата на гръцкото правителство. Искаме да се сложи край на политиката на икономии", заяви един от организаторите - Улрих Вилкен, който подчерта, че искат шумен, но мирен протест.

Според него нападенията срещу пожарни коли нямат място на демонстрациите в Германия.

Друг говорител на движението- Кристов Клайне, настоя полицията да поеме част от вината за насилието, обвинявайки ги, че са използвали прекомерна сила, за да провокират демонстрантите.

Говорителката на франкфуртската полиция Клаудия Рогалски описа настроението на тълпата като "агресивно".

Още снощи полицията издигна барикади и опъна бодлива тел около новата сграда, подготвяйки се за планирания протест.

Сутринта ЕЦБ посочи, че планира да функционира нормално по време на протеста, макар че някои служители може да работят от домовете си, отбелязва АП.

След откриването на сградата шефът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че "не е честно" да се поставя етикет на ЕЦБ като основен извършител на строгите икономии в Европа.

В Берлин водещите политици осъдиха сцените на хаос.

Финансовият министър Волфганг Шойбле обяви, че "никой няма право да застрашава живота и здравето на полицаите и пожарникарите". Вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че да се обвинява ЕЦБ за проблемите на Европа "свидетелства за значителна липса на разбиране какво прави ЕЦБ за спротеността в Европа".

 


Тагове:   ЕС,   ЕЦБ,


Гласувай:
16


Вълнообразно


1. born - Коментар :
19.03.2015 00:13
"Да обереш банка е голямо престъпление,но да притежаваш банка е още по-голямо престъпление!" -Марк Твен
Философският въпрос е дали обирът на банка може да се счита за опит за изравняване на социалното неравенство!
цитирай
2. born - Коментар
19.03.2015 00:19
Де Гол ( нерегистриран )
18.03.2015 21:31

Къде е първата цветна революция,другари ? Във Франция другари ))) Април 1968. И защо ? Ами защото според студентите Франция има проблем с демократичните ценности /Познато,а ? ))) Обаче за какво става дума другари ? Просто Де Гол половин година преди това иска от могъщите САЩ да му сменят един кораб и един самолет натъпкани с долари за злато по обявения тогава курс 35 $/унция.Американците отказват,Де Гол ги заплашва с разобличение в ООН.И те сменят.Паникьосани американците затварят борсата за метал в Лондон.Което само показва кой кой е.А след 2 години Никсън окончателно забранява продажбата на злато за долари по предвраително съгласувания обменен курс.
Да добавим и факта,че 1967 Де Гол изгонва американските войници от Франция.Той пита защо базите се считат на НАТО а всички войници са американски.
Познато,а ? Путин не позволи бази на НАТО в Украйна,изкупува 60 % от физическото злато в света,почна продажбата на ценни книжа на американците,с Китай минаха на директни разплащания
Сега платени соросоиди и протестъри дет на две кокошки не могат да разделят просото охкат и се тръшкат как Путин е Хитлер,как рублата пада,как Путин е джудже,как мирише на чизми...
цитирай
3. born - Коментар :
19.03.2015 00:20
Леви,Мордохай ( нерегистриран )
18.03.2015 21:16

Натрупването на богатство на единия полюс в същото време е натрупване на мизерия, агония от непосилния труд, робия, невежество, жестокост и умствена деградация на противоположния полюс, пише Маркс.

Набъбващо досие от доказателства подсказва, че той може би е бил прав. Изследване на Института за икономическа политика във Вашингтон от септември м. г. отбелязва, че средният годишен доход на мъжете, наети на пълен работен ден в САЩ, през 2011 г. (48 202 щ.д.) е бил по-малък, отколкото през 1973 г. Между 1983 и 2010 г. 74 % от прираста на богатството е отивал при най-богатите 5 %, докато при 60-те процента на дъното имаме спад.
Това не означава, че Маркс е напълно прав. Неговата диктатура на пролетариата не сработи много добре. Но последиците от това разширяващо се неравенство са налице и са според неговите предвиждания: класовата борба е тук отново.
Работещите по света стават все по-гневни и настояват за справедлив дял от глобалната икономика. Какво би казал Маркс днес? Нещо като Казвах ли ви?!, обяснява Ричард Улф, марксист икономист от Ню Скул (New School) в Ню Йорк. Неравенството в доходите създава напрежение, каквото не съм виждал през живота си.
цитирай
4. lidislidis - Немците изпуснаха духа от бутилката
19.03.2015 00:44
Но са "гьон капаци", едва ли ще обърнат внимание на стачкуващите...
цитирай
5. born - Но са "гьон капаци", ...
19.03.2015 11:33
lidislidis написа:
Но са "гьон капаци", едва ли ще обърнат внимание на стачкуващите...

Има такова нещо. И не само швабите.
цитирай
6. haralanov - Не се е почнало и няма да се почне.
19.03.2015 12:22
Спокойно!
Не се е започнало!
А пироманите от Франфуркт също обичат парите!
Повече от всичко!
Но понеже тия пари не са тяхна собственост-те и затова беснеят!
цитирай
7. planinitenabulgaria - Так точно надо думать, так точно надо писать!
19.03.2015 13:39
Аз съм за опрощаване дълга на гърците и гиздовзи и за даването им на още кредити, които те да не връщат. Напълно оправдавам линията на водача на партия СИРИЗА, Ципрас, а също и ромлидера на гиздовци, Йото Цитанина, известен като Линколна заради колата, която кара. Аз съм за основаване на българска партия СИРИЗА и за активно искане на кредити, които да можем да връщаме само ако забогатеем. Така гърците формулираха тяхното искане, така то е формулирано и от гиздовци пред ЧЕЗ, пред Община Дупница и пред Хелзинкския комитет.
Поздрав от мен за блогъра и коментиралите поста:
https://www.youtube.com/watch?v=cXAc97WSN3k
цитирай
8. ednalady - ????!!!!
19.03.2015 16:21
Е , и ??
на кого пишеш ,бе Дърдорко ,
на лудис ли ....
ха ха ха ха.....
ша умра с теб, лудкооооо .....
цитирай
9. born - Да основем българска СИРИЗА !
19.03.2015 19:13
Предлагам за председател на същата ПЛАНИНИТЕНАБУЛГАРИЯ като най-вещ и компетентен по всички въпроси от неутринките , през глобалното затопляне до астрологическите флуктуации, при което би могъл да осъществи особено сътрудничество с всемирниизвестния Апостоллофф. Поздравявам бъдещия председател на БСРЗ и бъдещите му съпартийци : https://www.youtube.com/watch?v=43dcc_3sjt4
цитирай
10. born - Е, и ?? на кого пишеш, бе Дърдорко, ...
20.03.2015 19:16
ednalady написа:
Е , и ??
на кого пишеш ,бе Дърдорко ,
на лудис ли ....
ха ха ха ха.....
ша умра с теб, лудкооооо .....


Намерих ти новия ник "EDNABABA"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4625701
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930