Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2013 00:00 - Бизнесът не е като работата.
Автор: born Категория: Политика   
Прочетен: 1698 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Според специалистите по държавни финанси едномилиардният заем на орешарското правителство, което президентът стопира, в основата си ще отиде за разплащане на дълговете към бизнеса, който ще живне, ще осигури работа за много народ /вероятно експерти, калинки и други подобни животинки/, като по този начин икономиката ще се освежи, напудри наново и започне здрава работа по вече изяснените, а и нови схеми за източване на бюджета.

      Рекох си: какъв е ,по дяволите, този бизнес, който не може да съществува без държавните поръчки ? Познавам доста „бизнесмени”, които сега,  ако не са милионери, са поне твърде заможни персони, които съществуват само благодарение на връзките с чиновническо политическата класа по отношение финансирането на фирмите си.

      Дочувам от някои източници,че бивш колега от строителния бизнес е фалирал фирмата си. Като чуем „фалит” си представяме как бизнесменът е загубил и гащите на задника си, семейството му проси по улиците, а той зарежда законно притежаваното си оръжие/я , за да си тегли куршума и не се мъчи повече. Нищо подобно. Въпросният бизнесмен има 3-4 апартамента, вили по морето, които работят и като хотели,  не знам колко автомобила, строителна техника, някое и друго магазинче и пр. Естествено повечето от това имане се води на майки,бащи,синове, дъщери, жени и т.н. Предварително съм наясно, че бизнесът му беше абсолютно обвързан с общината, където беше я някой и друг роднина, я приятелчета по съдийска линия, я бивш депутат, съветник и т.н. Естествено всички тези бозаеха. А тези хора не ставаха за нищо, освен да крадват – простичко казано. Но не от преки реципиенти, а просто от държавата, общината – изобщо от т.н. публична собственост . Което пък не се счита за кражба,а в особено фрапиращите случаи се назовава присвояване и то, ако те хванат на калъпа. Което се случва тогава, когато твоите властимащи паднат от клона. Така и стана. И човекът фалирал, тъй като му забавили плащанията и той- горкият се видял в чудо и при положение,че освен я види, я не парите от обектите, трябва и да плаща на подизпълнителите, че на работниците, че и на донорите/ благодетелите !? Да, ама не.

      Та ето че пренесено в по- национален мащаб, нещата стоят по подобен начин. Забавени са плащанията на бизнеса и са необходими пари за разплащане. Нищо, че пътностроителни фирми са изпълнили по договори рехабилитация на надупчени шосета, като са договорили цени като че са позлатявали дупките. Нищо, че вместо 10 см. асфалт са сложили 2 см. Нищо че вместо 5 % битум са вложили в асфалтовата смес 2 %. Нищо, че консултантски фирми са свършили за 5 пари работа, а са я договорили за десетки хиляди. Нищо, че софтуерни фирми са договорили милиони за елементарни програми, които биха били без пари, ако съответните чиновници си бяха дали зор да реализират със собствен „трудов” ресурс . Нищо, че на някой началник му скимнало да „ санира” сградата на нещо си на цени на нова. Или кмета дръпнал заемче от приятелска банка, за да изгради фундаментален обект -  чешма или кенеф. И  т. н. и т.н.

       Очевидно е, че приватизацията се изпълни заради некадърността на държавните чиновници да изпълняват каквато и да е дейност. Естествено некадърникът е и алчен и   е в състояние да изцеди по твърде изобретателни начини всякакъв държавен ресурс. Тогава се появява и т.н. корупция. И крайният резултат е задлъжняване на държавата.Такава е и сегашната ситуация и затова в едно от проучванията , на което попаднах, половината от анкетираните бяха дали отговор, че едномилардният заем ще отиде в приятелските фирми.

       Накрая пак ще поставя този въпрос : Бизнес ли е този, който разчита само на държавните/общинските поръчки, независимо от това коректни ли са те или не / май за коректни сделки може да става въпрос само при някои мижави договаряния, към които никой „сериозен изпълнител” не проявява интерес/ ?



Тагове:   корупция,   бизнес,   кражби,   заем,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. dinkov - Динков
22.08.2013 00:18
Като го четох, чак се смях.
А сега сериозно. Лошото е, че е вярно. Май няма друго какво да кажа :(((
Ицко
цитирай
2. kerezov - Браво, всичко толкова точно каз...
22.08.2013 16:36
Браво,всичко толкова точно казано.Чети бе народе чети и дерзай
цитирай
3. born - Като го четох, чак се смях. А сега ...
22.08.2013 20:11
dinkov написа:
Като го четох, чак се смях.
А сега сериозно. Лошото е, че е вярно. Май няма друго какво да кажа :(((
Ицко

Майтапът си е майтап, но има една народна поговорка според която майтап на голо не бива. Работите отиват натам,май.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4605483
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031