Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2015 13:53 - Мнение на ведущ енергиен експерт
Автор: born Категория: Новини   
Прочетен: 1617 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      След фундаменталната изява на най-видния   хидроенергиен експерт - философ в българската енергетика се появява ново светило - този път в международен мащаб - евроатлантически. Ето и негово изключително експертно изявление, след което не ни остава нищо друго, освен да се убедим за сетен път, че енергетиката е много елементарно нещо и за такива колоси като философи , филолози, журналя и тям подобни е просто играчка. Или по-точно май - игричка !
 
                  ПЪРВО в ПИК! Бареков с интересен съвет към Борисов за "Южен поток"! Вижте позицията на евродепутата по горещата тема с покупката на газ! Автор: Ивайло Крачунов

  image        

"Един съвет за утрешните преговори - нека г-н Борисов да поиска разговори с Европейската комисия и Съвета на Европа, на които проектът Южен поток да бъде върнат на картата, като част от мирния план между Русия и Украйна. В противен случай грешките на няколко правителства през изминалите години ще бъдат платени от българския народ. Нека не забравяме, че Южен поток не беше прекратен не само по политически причини, а и поради тежката му корупционна обвързаност с големите политически партии в България, за което вина носят не едно, а няколко на брой поредни правителства", заяви пред ПИК Николай Бареков.

 

"С провала на проекта Южен поток България загуби и последния си шанс да бъде енергиен или по-скоро транзитен газов център на Балканите и в Европа. След срещата ми с турския енергиен министър Танер Йълдъз, в качеството ми на евродепутат и член енергийната комисия към ЕП, стана ясно, че след като България се е подала на натиска на Европейския съюз, буквално е предала в ръцете на Република Турция своите енергийни кодове", категоричен е евродепутатът.

 

И продължава: "Турция ще остане наш енергиен партньор, но тя ще участва в качеството си на транзитираща или още по-лошо - продаваща руски газ към България. Що се отнася до азърбайджанския и катарския газ, дай Боже и иранския, то Турция е инвестирала огромна сума пари в проекта ТАНАП в качеството на неин собственик. Добавям, че все още не сме изградили интерконекторните връзки, не само на юг, а и на запад. Казвам всичко това, за да не се създават излишни илюзии в обществото, че след срива на Южен поток България може да намери алтернатива форма за връщане на първостепенната роля на газов център в региона".

 

"На премиера Борисов ще му бъде много трудно да убеди нашите европейски партньори на утрешните преговори, включително и комисарите Шефчович и Канете, с които поддържам работна комуникация в Европейския парламент, че България трябва да бъде газов мост на руски и азиатски газ, ако не към Европа, то поне към съседните държави като Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и Сърбия", посочи Бареков пред ПИК.

 

"След като г-жа Меркел и г-н Оланд отидоха при Путин на крака, очевидно е, че Русия е ключов енергиен участник и проектът Южен поток може да бъде поставен на масата от Европейския съюз като част от мирния план за Украйна. Поставянето на Южен поток като част от мирния изход на конфликта е важен елемент, защото енергийната сигурност и независимост на Европа минава през взаимоизгодни и добросъседски отношения с най-големия енергиен партньор - Русия. Да не забравяме, че именно газовите доставки бяха в основата на конфликта между Русия и Украйна и без тяхното диверсифициране няма да има стабилност и предвидимост", посочва политикът.

 

ПП. Източникът е виден.


Тагове:   борисов,   ЕС,   газ,   Бареков,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. energywatch - Н.Б. : "в качеството ми на евродепутат и член енергийната комисия към ЕП"
14.02.2015 20:50
Господи, слез и си прибери вересиите!

След като Бареков е в енергийната комисия на ЕП, трудно мога да си представя какви каши ще надроби там, но със сигурност ще надроби.

О !

Сега видях и останалите - Станишев и Уручев!

А те къде бяха преди ЮП да се трансформира в "Турски поток"?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4605287
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031