Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2020 21:50 - Музика за музиканти
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 907 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Променят се направленията на джазовите ветрове, джаз школите се множат, джаз географията се разширява и се появяват нови и нови феноменални импровизатори.

    В сложния стилов лабиринт на съвременното импровизационно изкуство не е чудно да се заблуди и експертът: джазът ни задава пъзели непрекъснато. И затова трайните му ценности, неговата жизнена и създаваща класика, вярна на създадените от тях музикални канони, са още по-скъпи за нас.

         Дейв Брубек е един от онези самотни титани на джаза, легендата за които продължава да се обогатява, допълва и сътворява, а славата им никога не ще се изчерпи. Вдъхновението му е напоено с елексира на младостта, то пулсира неравномерно, но твърде ритмично. Музикалните просеки, които пробива, са трудно проходими за възможните му последователи: твърде малко възможно е да се достигне майсторството на такъв уникат на  клавиатурата като Брубек....

 

      Изключителен пианист и композитор, Брубек започва да свири на пиано от дете и твърде бързо проявява невероятния си импровизационен талант. След участията си в  различни музикални групи  още от колежа, през 1951 г. той организира квартет, който продължава дейността си до 1967 г. и отново се събира в първоначалния си състав през 1976 г. .


      Малко информация и статистика: 

Дейвид (Дейв) Уорън Брубек - (Dave Brubeck- роден на 6 декември 1920, Конкорд, САЩ — 5 декември 2012, Норуолк) — американски джаз композитор, аранжьор, пианист, ръководител на «Квартет Дейв Брубек» («The Dave Brubeck Quartet»). Един от най- изтъкнатите представители на кул*/cool/-джаза («студен джаз» или «калифорнийски джаз» от 1950—1960-те години).
image


    Брубек в дейността си сътрудничи с много джаз- музиканти (Paul Desmond, Gerry Mulligan и др.). Съставът на  квартета му многократно се променя. В течение на продължителен период от време - до кончината си - Дейв Брубек продължава композиторската си и концертна дейност и провежда  концерти примерно в около 80 града ежегодно. 

   Любопитен факт: Четири от шестте му деца са професионални музиканти.


Състав на "класическия" Dave Brubeck Quartet /квартет/:

  • Dave Brubeck - пиано;

  • Paul Desmond - алт-саксофон;

  • Eugene Wright - контрабас;

  • Joe Morello - ударни.


Награди : 

  • Национален медал на САЩ в областта на изкуствата

  • Награда “Грамми” : Grammy Lifetime Achievement Award (1996)

  • Живи легенди” на Библиотеката на Конгреса   (2003)

  • BBC Jazz Lifetime Achievement Award (2007)

  • Benjamin Franklin Award for Public Diplomacy (2008). 

  • Награда “Грамми” : за най-добър класически албум    (2009)

  • Член на Американската академия на науката и изкуствата

  image

*Кул-джаз («спокоен» или «студен джаз» — англ. cool jazz) — стил на съвременния джаз, възникнал  в края на 1940-те години на Западното крайбрежие на САЩ, получил разпространение предимно сред белите музиканти-бопъри** и достигнал най-големия си разцвет през 1960-те години.

Терминът  cool при джаза възниква след излизането на албума Birth of the Cool (записан 1949—1950 год.) на известния джаз музикант Майлс Дейвис. Произходът на стила и авторството на названието е свързвано  с името на саксофониста Лестър Янг, който още през 1930-те години разработва противоположен на хот-джаза «студен» стил на композиране.

По начина на звукоизвличането и хармоничното мислене при кул-джаза има много общо с модалния  джаз. Характеризира се с емоционална сдържаност, тенденция към сближаване с композиторската музикална идея (усилване на ролята на композициите, формите и хармонията, полифонизирането на фактурната фраза), въвеждане на инструменти от симфоничен оркестър.

Сред най-изтъкнатите представители на кул-джаза могат да се причислят тромпетистите Майлс Дейвис, Чет Бейкър, саксофонистите Пол Дезмонд, Джери МълиганСтан Гетц, Лий Кониц, Зут Симс, пианистите Бил Евънс, Дейв Брубек (и неговия квартет), кларнетистът Джими Джъфри, тромбонистът Боб Брукмайър, барабанистът Шели Мен, Modern Jazz Quartet на Джон Люис, квинтетът на  Джордж Ширинг.

Образци на кул-джаза са композиции, като «Take Five***» на Пол Дезмънд, «My Funny Valentine» в изпълнение на Джери Мълиган, «`Round Midnight»  на Телониус Монк от албума Round Midnight (1966) в изпълнение на Майлс Дейвис.

 

**Бибоп, би-боп, боп (англ. bebop) — джазов стил, оформил се в началото и средата на 40-те години на XX век характеризиращ се с бързо темпо и твърде сложни импровизации, основани на обиграване на хармонията, а не  на мелодията.

        Бибопът извършва революция в джаза, бопърите създават нови представи за това - що е музика. Основоположници на бибопа стават: саксофонистът Чарли Паркър, тромпетистът Дизи Джилеспи, пианистите Бъд Пауъл и Телониус Монк, барабанистът Макс Роуч. В етапа на бибопа  става значителна промяна на  акцента в джаза- от танцовата музика, основно базирана на мелодията   към по-малко популярната «музика само за музиканти», основно акцентираща на ритъма

Бопмузикантитеса с предпочитания към сложните импровизации, основани на обиграване  последователността на акордите, вместо вариациите на мелодиите. Бопът се проявил със своята забързаност и  рязкост, той бил «жесток спрямо слушателите».

 

***Take Five [Тейк файв], в буквален превод — «дай пет»; названието понякога се превежда като  «Пет четвърти») — джазова композиция, записана първоначално от квартета на Дейв Брубек през 1959 год. за албума Time Out. Композицията е създадена от Пол Дезмънд на база ритмичната фраза  на барабаниста Джо Морело.

Написана в тоналността ми-бемол минор, тя е известна със своите двуакордни рифове****  на пианото, изключително трудните блусови партии на саксофона, изтънчените барабанни сола и използването на размера 5/4.

Названието «Take Five» се явява фразеологизъм означаващ-  «да се направи малко прекъсване-  пауза /за отдих/»,  при което очевидно се обиграва необичайния музикален размер на композицията.

****Vamp - произхожда жаргонно от “остина́то (итал. ostinato, от лат. obstinatus — упорит) — метод и  техника на музикално композиране, характеризиращ се с многократно повторение на мелодичната фраза. “Остинато” играе важна роля при джаза и поп-музиката (в английския език за дефиниране на “джазово остинато” се използва жаргонното “vamp). “Остинато” пък в естрадната музика получава названието  “риф” (от англ.riff).

Очевидно “остинато” се  явява един от древните начини за правене на музика. И едно от най-убедителните потвърждения за това са шаманските ритуали с безкрайните им повторения на един и същ ритъм.

Риф — това е  мотив или тема, която настойчиво се повтаря в едно и също соло. За база на  повторението може да се използва ритмична фраза, част от мелодията или цялата мелодия. 

Основната разлика между “остинато” и “ риф” се състои в невъзможността да се  внасят промени,  изменения. При “остинато” хармонията и мелодията се подстройват като конкретна фраза, а в “рифа”- обратно- фразата се видоизменя в зависимост от музикалния контекст.








Тагове:   музика,


Гласувай:
8



1. анонимен - Ей това е сега постинг. Може човек да ...
05.01.2020 22:04
Ей това е сега постинг.
Може човек да научи нещо.
И ти, братчет, си русофил,но не осмърдяваш сайта с клипове на путин като едно влечуго.
Браво.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Аз съм просветен любител музикант, не считам тази музика за музиканти.
05.01.2020 22:17
Интересно ми е обаче друго - Вие сте путинофил до мозъка на костите, основата на всичкото збо по света, а по същество в постингите си пишете предимно за упадъчната империалистическа музика. След колоноскопичен анализ на постинга Ви има обнадеждващи резултати, че ще поемете по нормален път на развитие, по който няма да срещате повече бандюги, кърмчии, олигарси и други типове ненормальники, които да химнословите, а ще установите контакг с нормални хора. Дано това се случи още тази година.
Амин!
цитирай
3. kvg55 - born,
05.01.2020 22:25
Бае Коста може само да ти носи вода в областта на музиката.
цитирай
4. born - Дядка Костя,
05.01.2020 22:34
Аз си зная кой съм и какъв съм. Ако считаш, че си от категорията на нормалните хора, значи че жестоко се лъжеш. Ти, дядка, си едно от човекоподобните същества, описани в някои от последните постинги на Любомир Чолаков, барабар с всичките им ненормалности. Съчувствам ти , дядка, но нямам никакви намерения да правя каквито и да е опити да те вкарвам в правия път... Амин и алилуя !
ПП. Като казвам "човекоподобни същества" имам предвид маймунеците като теб, бродещи по сокаците...
цитирай
5. born - ЧНГ - kvg55 !
05.01.2020 22:37
Мисля да му дам да ми лъска и цървулите...
цитирай
6. nedovolen - Въпреки достойната си възраст, ...
06.01.2020 06:29
Въпреки достойната си възраст, музикантите /от клипа/ са със завидно майсторство в жанра.
:)))
цитирай
7. born - Въпреки достойната си възраст, ...
06.01.2020 10:58
nedovolen написа:
Въпреки достойната си възраст, музикантите /от клипа/ са със завидно майсторство в жанра.
:)))

Майсторът си е майстор, независимо от възрастта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601016
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031