Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2019 21:52 - Музика на "великите скрити герои на прогресив рока от 70-те"
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 1143 Коментари: 7 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Съществуват музикални състави, които не са твърде известни и популярни сред масовия слушател, но имат определено сериозен принос в съвременното развитие на популярната музика. Един такъв състав е “Camel”- английска прогресив -  рок група, сформирана в Guildford, Surrey, UK /Гилдфорд, Съри/ през 1971 г.

     Ръководени от един на основателите на състава-  китариста- Andrew Latimer /Ендрю Латимър/, те имат продуцирани четиринадесет оригинални студийни албума и четиринадесет сингъла, плюс множество албуми и DVD на живо. 

Музиката на “Camel”, основно инструментална, според компетентни специалисти с от първостепенно значение /това важи особено за музикални специалисти и образовани фенове/. Съчетава елементи от  rock, pop, jazz, blues, folk, classical и electronica /рок, поп, джаз, блус, фолк, класика и електроника/.

Групата възниква по еволюционен път от триото “The brew” където свирят :

  • Ендрю Летимър -(англ. Andrew Latimer 17.05.1949 - Guildford, Surrey, England). Английски музикант - китара,акустична китара,баскитара,вокал. Освен това владее професионално и виртуозно  флейта,блокфлейта и клавишни инструменти,. Певец, композитор, продуцент. Осъществява и техническата обработка на записите и изпълненията. 

  • Енди Уорд (англ. Andy Ward, р. 28.09.1952) — британски барабанист и др.ударни инструменти

  •  Дъг Фергюсон (англ. Doug Ferguson) — бас-китара, вокал (1971—1977)

     

Няколко месеца по-късно към групата се присъединява клавишникът /изпълнител на клавишни инструменти/  Peter Bardens /Питър Бардънс-1944-2002/ от групата ”Them”.

 Без да постигне особена популярност, групата става култова, издавайки последователно стойностни албуми като “Mirage”, “The Snow Goose” и “Moonmadness”. Оцелели сред  господствуващия и преобладаващ по тези времена пънк рок, те се насочват в по-комерсиална посока, но след това изпадат в седемгодишен хиатус* / в средата на 80-те години/. От 1991 г. групата е независима  от издателите, формирайки албуми / включително “Dust and Dreams”, “Harbour of Tears” и “Rajaz”/ от собствен лейбъл.

Основна отличителна особеност на групата е мелодичността на композициите и преобладаване на инструментите над вокала. При наличието и на Pink Floyd, Yes или Genesis, тя се превръща в значителна съставка от развитието на прогресив- рока*** с уникално свое собствено звучене , с ясно изразена мелодичност и структурна композиция на песните.
image

 

Въпреки че няма нови студийни издания от 2002 г., групата продължава концертната си дейност. Тяхната музика е с определено влияние върху  сериозен брой последващи изпълнители, включително “Marillion” и “Opeth”. Музикалният журналист и капацитет Mark Blake /Марк Блейк/** определя “Camel”  като "великите неоткрити герои на прогресив рока от 70-те".

      Финалната композиция е от съвсем скорошна изява на групата от преди година:
---------------

*  Хиатус - hiatus [haiґeitəs]-според - http://rechnik.info/hiatus

1. празнина, “бяла” страница, лакуна, пропуск, дупка (особ. в ръкопис);

2. ез. хиатус, зев;

3. анат. естествена цепнатина, пукнатина, празнина (на кост и пр.).


**Mark Blake е известен британски музикален журналист и писател. Статиите му се публикуват от 1989 г. в “The Times” и “The Daily Telegraph”, както и в музикалните списания “Q”, “Mojo”, “Classic Rock” и “Prog”. От май 2017 г. той е старт- редактор на списание „Planet Rock magazine“ , т.е. отговорен редактор ...


***Progressive rock-  Прогресив- рок (съкратено наричан още “прог”; понякога наричан и “арт рок”, “класически рок” или “симфоничен рок”) е широк жанр на рок музиката , който се развива в Обединеното кралство и САЩ през средата до края на 60-те години. Първоначално наричан „прогресив- поп“, стилът представлява възвисяване на психоделичните групи, които изоставят стандартните поп традиции в полза на инструменталистиката и композиционните техники, по-често асоциирани с джаз, фолк или класическа музика. Допълнителни елементи допринасят за неговия "прогресивен" лейбъл: текстовете стават по-поетични, технологиите се използват за ново звучене, музиката се приближава до условията на "изкуството", и студиото, а не сцената, се превръща във фокус на музикалното творчество, което все по- често се отнася до създаване на музика за слушане, а не за танци.

Прог се базира на сливания на стилове, подходи и жанрове, включващи непрекъснато преминаване от формализъм към еклектика. Поради историческата си визия, обхватът на прога понякога е ограничен до стереотип от дълги солови изпълнения, фентъзи текстове, невероятни  сценични костюми и визии и обсебваща отдаденост на техническите умения. Макар че жанрът често е обвиняван за сливането на висша и низша култура, твърде малко творци са включили буквално до голяма степен класическите теми в своите произведения и само малък брой групи нарочно подражават или реферират класическа музика.

Жанрът съвпада с икономическия бум в средата на 60-те години, който позволява на звукозаписните компании да разпределят по-творчески контрол на своите изпълнители, както и новото журналистическо разделение между „поп“ и „рок“, което придава родово значение и на двата термина.

 “Prog” отбелязва високо ниво на популярност в началото на средата на 70-те, но скоро след това избледнява. Конвенционалното схващане за логика на нещата води до извода, че възходът на “пънк рока” предизвиква това явление, но още няколко фактора допринасят за спада. 

Музикалните критици, които по това време често определят  стила като "претенциозен", а звуците като "помпозни" и "преуморени", са твърде склонни да проявяват  враждебно отношение към жанра или напълно да го игнорират. Но несъмнен факт е , че след края на 70-те години прогресив-рок скалата се фрагментира до множество форми, в резултат на което някои групи достигат до определени търговски успехи, но през 80-те (макар и с променени състави и по-компактни структури на песните) преливат стиловата обособеност  към symphonic pop, arena rock или new wave /симфоничен поп, арена рок или нова вълна/.

Ранните групи, които са показали прогресив- характеристики, се дефинират със задна дата като "proto-prog" /"протопрог"/. Сцената в Кентърбъри, възникнала в края на 60-те години на миналия век, обозначава едно голямо множество от прог групи, които подчертават използването на духови инструменти, сложни промени на акорда и дълги импровизации.

  През 80-те години нов поджанр, neo-progressive rock /неопрогресив рок/, се радва на известен търговски успех, въпреки че също бива обвинен в липса на иновации. Пост-прогресивът  се базира обаче на по-новите разработки на популярната музика и авангарда от средата на 70-те години, което е вече , разбира се, обект на друга тема.











Тагове:   музика,


Гласувай:
14



1. born - Source :
09.12.2019 21:55
https://en.wikipedia/wiki/Progressive_rock
https://ru.wikipedia/wiki/Camel
https://www.last/music/Camel
https://www.loudersound/features/the-story-behind-camels-moonmadness
https://www.allmusic/artist/camel-mn0000943268/biography
https://www.progarchives/album.asp?id=2631
https://rateyourmusic/artist/camel и др. вкл.
https://www.youtube/
цитирай
2. nedovolen - То и Джек Лондон е бил неизвестен до ...
10.12.2019 07:13
То и Джек Лондон е бил неизвестен до публикуване на първия си роман. После взели да му се кланят. Не мога да разбера тези хора, казал, аз съм си същия, всичко си бях написал.
:)))
цитирай
3. kvg55 - born,
10.12.2019 11:42
Ти си музикална енциклопедия.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Любимата ми рокмузика е
10.12.2019 14:12
хитът на 50-те, "Играет бугги рабочей клас". Останалото са империалистически глупотевини...
Този път ще гласувам за блога Ви, но напишете нещо за руското диско и съветския Х
/филми/.
цитирай
5. born - То и Джек Лондон е бил неизвестен до ...
10.12.2019 20:28
nedovolen написа:
То и Джек Лондон е бил неизвестен до публикуване на първия си роман. После взели да му се кланят. Не мога да разбера тези хора, казал, аз съм си същия, всичко си бях написал.
:)))

Много са, Николай, тези които не са били оценени първоначално ! Според някои специалисти излиза, че най-добре е да се слуша едно и също, докато не го осмислят в цялата му дълбочина...
цитирай
6. born - Ти си музикална енциклопедия. За ...
10.12.2019 20:29
kvg55 написа:
Ти си музикална енциклопедия.

За съжаление не съм, Краси. Просто обичам музиката...
цитирай
7. born - хитът на 50-те, "Играет бугги ...
10.12.2019 20:34
planinitenabulgaria написа:
хитът на 50-те, "Играет бугги рабочей клас". Останалото са империалистически глупотевини...
Този път ще гласувам за блога Ви, но напишете нещо за руското диско и съветския Х
/филми/.

Разбирам омразата Ви към всичко руско, въпреки клетвите Ви, че не е така. Ще се постарая да Ви убеждавам по подходящ за преклонната Ви възраст толерантен начин, че не сте съвсем прав, въпреки болшевишката Ви закалка...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600641
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031