Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2019 22:40 - Музика - перфектната симбиоза “класика” и “рок” /1-ва част/.
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 1313 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

От доста време се наслаждавам   на произведенията от един по- особен дял от музиката- т.н. симфоник-метъл или симфо-метъл (англ. symphonic metal — «симфоничен метъл») — музикален стил, в който са обединени метъл и симфонична оркестрова музика, както и известни вариации с използването на ограничен брой класически музикални инструменти в камерен вид. Към този жанр биха могли да се включат в по-разширен аспект редица други варианти , които условно /пък и не само аз/ бих нарекъл “симфоничен рок”.
Освен инструменталната симбиоза на различно звучащите и различно възприемащи се стилове често /а напоследък като че ли и доста по-често/ в симфоничния метъл освен хор се използва  висок женски вокал: сопрано* (от
итал. soprano, от sopra «над, отгоре» с работен диапазон от първа до трета октави.)

Рокгрупите , упражняващи и този жанр често използват при записи или представления на живо или малки симфонични оркестри и академичен («камерен») хор, или пък ползват отделни симфонични инструменти, а в някои случаи предпочитат да ги имитират с помощта на синтезатор.

За този интересен и нестандартен жанр са характерни концептуалните албуми и рок-опери, ярките театрални шоута вкл. сценичните костюми и декор  на концертите, а също така и художествени клипове, издържани и изработени в естетиката на фентъзи, средновековие, научна фантастика и готически романи.

Много може да се спори кой е създателя и първопроходеца на този великолепен жанр.

Но по този въпрос - в следващите постинги…

Позволявам си да отправя покана към всеки, който е любител на този симбиотичен раздел на изкуството, да се включи  в развиването на тази наистина завладяваща тема- без значение дали тук или в своя блог. Добре ще е само да информира на ЛС за своя принос, за да можем да контактуваме пълноценно.

Доста се колебах откъде и с кого да започна, тъй като информацията е колосална и тъй като скандинавските групи са с огромен принос в този жанр, все пак е редно може би да се започне с някои от тях, независимо че този стил в точно този му вид се появява още през 1960-те години,. Така че условно ще започна с едно произведение на Epica” — холандска**  група, създаваща музика и свиреща  в стила симфоник-метъл. Визитката на  Epica представлява женския вокал в съчетание с мъжкия гроулинг ***, обикновено свойствен за  готик-метъла или така наречената   формула «красавицата и звяра». Съставът използва често  струнен оркестър и хор. Създаден е през 2003 год.  от холандския китарист и вокал  Марк  Янсен /Mark Jansen/ след напускането му на групата “After Forever”. Произведението се нарича “The Phantom Agony”/в превод - “Призрачна агония”/ и е финалната част от едноименниия дебютен студиен албум на групата, издаден през 2003 год.

*Съвсем пестеливо ще разширя и допълня информацията по темата : според височината на тоновете сопраните се класифицират в подраздели : лирично, драматично и колоратурно сопрано, като колоратурните сопрани също така се разделят на подвидове- лирикоколоратурно и драматичноколоратурно /(стилизирано като «оперно»).

**Добре известно ми е къде се намира Холандия /още повече със съпругата сме кумове на холандско семейство/, но много често в музикалната информация холандските групи се причисляват към “скандинавските” - вероятно заради близостта в стиловете, а може би и точно заради споделянето на точно този стил. Правя това уточнение, защото съм дълбоко убеден, че някои мои редовни “фенове” веднага ще използват случая да ме обвинят в географско невежество.

 

***Гроулинг или гроул (от англ. growling — «ръмжене») — метод на пеене c разделяне на връзките в някои екстремни музикални стилове-  основно в блек-/Black Metal/, дийт-/death metal/, и дуум-метълите /doom-metal/, а също и в грейндкор/grindcore/ и дийткор/deathcore/.

Следва продължение ...






Тагове:   музика,


Гласувай:
9



1. born - Ползвана е информация от следните източници:
26.03.2019 22:43
https://en.wikipedia/
https://ru.wikipedia/
https://dic.academic/dic.nsf/
http://www.epica/band/2/mark-jansen
www.hitkiller
https://www.reddit/
https://soulposition.bandcamp/
www.lovehate/
https://howtolearn/
https://pikabu/
https://vocalmechanika/
И много други сайтове , а най-вече и
https://www.youtube/
цитирай
2. vaquero - born,
26.03.2019 22:47
Не винаги мелезите са сполучливи.
цитирай
3. born - Не винаги мелезите са сполучливи. ...
26.03.2019 22:56
vaquero написа:
Не винаги мелезите са сполучливи.

Не схванах мисълта ти, но ако визираш този стил /или жанр - все едно/, лично моето виждане е, че смесването на стиловете не би могло да се нарече механично, а твърде идейно. В развитие ще видиш по- нататък, че доста ведущи групи и музиканти са се осмелили да правят това - и то в апогея на популярността си...
цитирай
4. eva666 - :-))))
27.03.2019 08:55
и аз си падам..по тази "вълна"..
Изкуството е нужно ,да се развива, а не да .."замръзва'...
Примерите са много, и при това, експириментират едни
от най-добрите/ популярни и обичани певци и музиканти..
Пинк Флойд, Сара Брайтман, Кууин,и др..
авангарден избор ,поздрави ,борн!
цитирай
5. rainman - .
27.03.2019 15:08
Като говорим за симфоничен метъл, трябва да споменем Nightwish.
Иначе и Scorpions са със симфонично звучене.
https://www.youtube/watch?v=rBhozE-TkQo
цитирай
6. born - и аз си падам. . по тази "въл...
27.03.2019 19:37
eva666 написа:
и аз си падам..по тази "вълна"..
Изкуството е нужно ,да се развива, а не да .."замръзва'...
Примерите са много, и при това, експириментират едни
от най-добрите/ популярни и обичани певци и музиканти..
Пинк Флойд, Сара Брайтман, Кууин,и др..
авангарден избор ,поздрави ,борн!

Включвам особено Deep Purple, за които може да се каже, че са основоположници. Прави впечатление, че много ведущи състави правят тази стъпка след утвърждаване на високите си професионални качества - бих посочил вокала на Аеросмит Стивън Тайлър, да не говорим за Металика. Тези и други водещи музиканти ще представя в специални следващи постинги.
Благодаря за вниманието, което оценявам високо от музикална гледна точка.
цитирай
7. born - Като говорим за симфоничен метъл, ...
28.03.2019 10:38
rainman написа:
Като говорим за симфоничен метъл, трябва да споменем Nightwish.
Иначе и Scorpions са със симфонично звучене.
https://www/watch?v=rBhozE-TkQo

Безспорно Nightwish е един от съставите, който има огромен принос в този жанр. Предлагам да следите следващите постинги по темата и ще се убедите какви прекрасни изпълнения на огромен брой групи и изпълнители съществуват като бляскави бисери в музикалната материя. Успях да прегледам огромен брой изпълнения и да се опитам да отделя най-стойностните от тях. Дано да не съм сгрешил някъде...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600615
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031