Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2019 22:32 - Музика за знойното лято.
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 10265 Коментари: 6 Гласове:
14

Последна промяна: 27.02.2019 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Лятото на 1966-та  год. е времето на най-интензивния политически разкол в Съединените Щати. Младежите все повече  и повече осъзнавали, че охотно ги изпращат да ги убиват и да умират във Виетнам , а старото поколение все все повече  и повече започва да не вярва, че тези деца не желаят да воюват. Бунтовете заради расизма започват да се разрастват. Младеж от  Остин се качва на някаква кула, стреля оттам с часове и убива десетки хора. Освен това гореща вълна залива Америка, особено в Ню-Йорк , където рекордни температури  карат всички да се чувстват съвсем некомфортно.
   Може би сега не е толкова сложно да затвориш очи и да си представиш онова време, като чуеш  «Лято в града». The Lovin "Spoonful са били ню-йоркска група. Фронтменът Джон Б. Себастиан, син на странно популярния класически изпълнител на хармоника Джон Себастиан, израства в Гринуич-Вилидж, както и останалите от групата, които били местни- от градските кафенета. (Китаристът Zal Yanovsky свирил в Mugwumps с двама от  бъдещите участници в Mamas And The Papas.) Lovin "Spoonful започнали  да свирят елементарен, достъпен за широките маси фолк-рок. В тях нямало нищо заплашително за конкуренцията и тяхното лековато и мекичко възприемане на  звука сега изглежда смешно несъществено.
     Но със «Summer In The City» нещо се пресилило и пречупило при тях.
В резултат на тази трансформация The Lovin "Spoonful започнали да работят с максимална производителност и за две години създали и пуснали  три албума и два саундтрека (включително и един за песента на Уди Алън « Какво става с теб, тигрова лилия» ). И така се добират до No 2 с два последователни силни сингъла, единият от които е: «Daydream» .
    «Summer In The City» е   единственият им No 1 и като че ли това е единственото им силно попадение. Но в замяна на това песента е страхотна !
image

       «Лято в града» започва с част от стихове на Марк Себастиан, 14- годишния брат на Джон. Той бил затворено дете на богати родители, мечтаещ за живота, който виждал около себе  в Ню-Йорк. Он си представял «Summer In The City» като акустична народна песен, но Джон и колегата му от състава Стив Бун преписали песента, по-скоро текста и я превърнали в своего рода целенасочена- рок-композиция. Те намерили и вписали напрежението, което се чувствало отвсякъде.
      Встъплението със  зловещите размятания на органа и барабанните сътресения принуждават Себастиан да  ръмжи покрай потта, пълзяща по врата му. И ето че настъпва момента на истинския  катарзис, когато се включва хармониума и тънките китарни звуци, когато Себастиан започва да пее за облегчението от нощната прохлада. Нататък  продължава натрупването на напрежение и впоследствие снемането му. В «Summer In The City» се чуват шумове . Чуваме звукови ефекти - свирене на клаксони, трещене  на компресори. И после блажената тишина, когато тези звуци изчезнат. Това е израз на прекрасно фантастично състояние на човек, който е млад и се намира в огромен мегаполис...
      The Lovin "Spoonful никога вече не са изпитали тези чувства отново, както при  «Лято в града» и това несъмнено е причината да не са дълго на върха. Същото лято китаристът Яновски/Yanovsky/ е  арестуван с наркотици и боейки се да не бъде депортиран в Канада , издава приятеля, който му го доставил, както и изглежда става доносник. Дали е истина това или не, но резултатът е силна реакция срещу групата, разбираема за обществените настроения по това време. Яновски напуска . Следва срив … И забрава…
      Lovin "Spoonful - «Лято в града»
      ХИТ № 1 : 13 август 1966 г. Остават на № 1 : 3 седмици

      Редица световно известни рок изпълнители и състави са правили собствени кавър-версии на песента. В това число и Би Би Кинг(1972), Куинси Джонс (1973), Тим Кари (1982), The Stranglers (1997), Butthole Surfers (1999), Styx (2005), Incognito (2006) и Бари Хей (2008). Но най- известната кавър-версия прави  Джо Кокър, който я записва през 1994 год. за албума си “Have a Little Faith”.

Ползвана информация:

https://ru.wikipedia.org/wiki/Summer_in_the_City#/media/File:Summer_in_the_City.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=gxKJ3vrAvh8

https://www.discogs.com/artist/269100-The-Lovin-Spoonful

https://www.britannica.com/topic/The-Lovin-Spoonful

 

https://www.axs.com/10-best-lovin-spoonful-songs-59183 и др.








Тагове:   музика,


Гласувай:
14



1. planinitenabulgaria - Няма да коментирам постинга Ви за наказание, наричате ме дядя.
27.02.2019 23:42
Това за мен е обидно, защото съм в размножителна възраст.
Една случка с един дядя и пет яко пийнали девки блятый в спичечния завод мени Ленина в города Калуга е послужила за сюжет на една съветска народна песен, ето част от текстът й:

Девки бляты, девки бляты,
оторвали гуя дяды,
дядя оди без гуя
как машына без руля.

Моля Ви за перфектен превод, защотоо ще включа песента в списъка за руски песни с песни с най-смислен текст. Сръбските цигански и руските са световния връх в този жар. Не могу я без шампанского и биз табора циганского...
цитирай
2. born - Моля за извинение, че сте почувс...
27.02.2019 23:59
Моля за извинение, че сте почувствали обида от почтителното ми обръщение. Не подозирах, че може да сте в размножителна възраст и след изясняването на ситуацията си припомних съобщението на анадолската информационна агенция малко след ратифицирането на Истанбулската конвенция. То гласеше следното :
"Въпреки многото научни публикации относно невъзможността мъж да забременее от мъж, у нас опитите продължават до вероятния успешен финал."
ПП. Може би имате предвид този много съвременен евроатлантически вариант за размножаване ?
цитирай
3. kvg55 - born,
28.02.2019 01:04
Да, средата и краят на шестдесетте години. Време на ярки социални събития.
цитирай
4. born - Да, средата и краят на шестдесетте ...
28.02.2019 01:15
kvg55 написа:
Да, средата и краят на шестдесетте години. Време на ярки социални събития.

И то твърде ярки и значими ! И Ленин още не бяха го застреляли - нали така се казваше оня с очилцата от Бийтълс...
цитирай
5. nedovolen - Брависимос! Солиста на състава ...
28.02.2019 07:49
Брависимос!
Солиста на състава ми напомня на Джон Ленин и Георги Минчев едновременно.
Версията не Джо е перфектна, същински Кокър!
:)))
цитирай
6. born - Брависимос! Солиста на състава ...
28.02.2019 14:16
nedovolen написа:
Брависимос!
Солиста на състава ми напомня на Джон Ленин и Георги Минчев едновременно.
Версията не Джо е перфектна, същински Кокър!
:)))

Съчетание между Дж. Ленин и Гошо МИнчев изглежда изключително странно, но съдейки по климатичните екстремни условия - всичко е възможно... Лошото е, че заедно другия Джо /Кокър/ всички вече за жалост си заминаха в един по-хубав свят. И то твърде млади...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601086
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031