Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2019 20:46 - Елегично за Джим Морисън - Вратите на възприятието.
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 1696 Коментари: 5 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Предговорно заявление:

Съвсем преднамерено се абстрахирам от пагубния му начин на живот - алкохола, наркотиците и всичко останало от този род. Основния акцент е върху таланта на големия артист и певец.


За какво пееше Джим Морисън ?

«Виждам се като огромна огнена комета, летяща звезда. Всички спират, сочат с пръст и шепнат с изумление „Вижте това !“. А после — хоп - и мен вече ме няма. И те повече никога няма да видят подобно нещо и никога няма да могат да ме забравят. Никога.»

Джим Морисън

image 

Основното   музикално направление в края на шестдесетте години на миналия век, в което  се развива т.н. поп музика е психоделния рок. И кой най-вече може да се определи като основен стожер на този жанр, ако не   групата с название, заимствано от книгата на Хаксли «Вратите на възприятието», творящи музика в тази насока. Явлението “ The Doors “. Може би на текстовете на песните на Морисън вероятно биха пожелали да заложат в своято творчество и ранните Pink Floyd , и късните Beatles.

“Аз не съм побъркана откачалка - аз съм само един трезвомислещ в този побъркан свят.” - Морисън

       Джим още от детството  си е творец – за това може би по-късно и отива да учи в киноучилище. Но истинското призвание на бъдещия музикант вероятно е била поезията. Всеизвестно е, че той винаги съумявал да подбере точната дума, точната метафора при всяка възможна ситуация. /В тази връзка известно е, че IQ- то на  Морисън е 149./

     Такъв подход винаги се явявал смел, оригинален и предизвикателен, благодарение на  създаваните фантасмагорични образи. Това съвсем би трябвало да не се дължи на наркотиците – или поне- не само на тях. Морисън със своята богата фантазия умеел да вижда, а и да отваря очите на другите за най- сложните и интересни неща. Благодарение на това обстоятелство Doors още в началото на  своя творчески път и попадат в кохортата на най- многообещаващите групи. За названието на групата Джим дава следното обяснение :

“ Има неща, за които имаме представа и неща, за които нямаме : между тях са ВРАТИТЕ.”

За всички песни, създадени с участието на феномена Джим Морисън, има създадено мнение, че е невероятно сложно и интересно да бъдат декодирани. С това продължават да се занимават и досега доста хора и организации. С това се обяснява  и невероятната активност на различни фен организации и сайтове. Е - дотогава и творецът ще живее в сърцата на хората- докато го помнят.

Откъде идва магията на неговото впечатляващо присъствие ? Вероятно най-вече от огромната впечатлителност и съпричастност. Дали е така, дава представа един случай в ранното му детство. Когато Джим бил на около 4 години при пътуване в щата  Ню-Мексико се случило нещо, което впоследствие той описвал като едно от най-важните  събития в своя живот: на пътя се разбива камион с индианци и техните окървавени и разкъсани  тела се изсипват и търкалят по пътя.

«За пръв път в живота си познах страха (…) мисля, че в този  момент душите на тези мъртви индианци, може би на един или двама от тях, витаеха наоколо, в гърчове и се вселиха в мен- бях като гъба, с готовност попиваща ги.».

 

Този инцидент може би предопределя целия му кратък творчески и житейски път. За него в пълна сила звучи изразът : “Изгори - за да светиш !”.

              «Представлението на Морисън бе толкова силно и ефектно, че бившето  католическо момче в мен възприе всичко това като богохулство, за което ще бъдем наказани» — спомня си барабаниста Джон Денсмор. - Чудовищни босхиански духове витаеха в пространството на залата . Възвишаващият се до стойката на  микрофона — Мирова Ос на Олтара — Морисън бе и жрец, и жертва в своята Мистерия на Развенчаването. Внезапно Джим се строполи. Той лежеше и не мърдаше, като че ли в безсъзнание. Микрофонният кабел го бе омотал, както пъпна връв - новородено. След няколко много дълги секунди кракът му помръдна. Шаманът се върна. Това бе истинска мини-пиеса».

Става дума за изпълнение от Морисън на  баладата Unknown Soldger («Безименния войник»), в която актьорът е в ролята на разстрелван войник.


Той твърде рано се изморява от славата и известността и на 26 годишна възраст се оказва, че безкрайната искрена любов на почитателите, безпределното внимание на жените и отношенията с  продуцентите могат да бъдат и фатални. До финала му остава само да напише книгата със стиховете си, да замине в Париж – и да умре. Само след всичко на всичко четири години след началото на «доорсоманията» Джим Морисън си отива от този свят.

Един от най- харизматичните и най- влиятелни музиканти в света успява да запише и остави след себе си седем култови албума. И всеки от тях и досега се възприема като /рок/-откровение. Тези, които живеят след Морисън, досега с лекота и обожание се  влюбват в текстовете и вокала на Джим. За тези, които живеят в неговото време, музикантът промени света по същия начин, по който направиха Бийтълс.

Преди два месеца, съвсем скоро - на 8 декември 2018 год. се навършиха 75 години от  рождението на Джим Морисън. Мисля и вярвам , че ако бе останал жив, и днес той щеше да бъде същия бунтар, защото темите, които третира в творчеството си, са актуални както тогава, така и днес , а ще бъдат вълнуващи за всички времена и особено и най- вече защото проблемите на младежта, пацифизма, любовта са темите - гласове на вечността и  са винаги актуални .

Джим Морисън е погребан в Париж на гробището Пер-Ла шез в Париж. Гробът му  става място за култово поклонение на почитателите му, пишещи около гроба му надписи за своята обич към кумира си и редове от песните на The Doors.

Мир на праха му и поклон !

ПП. Що се отнася за артистичността му - думите са излишни… Сами вижте !












Тагове:   музика,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eva666 - тази вечер ,
07.02.2019 20:59
си, направил супер избор/ един от моите луди любимци..с Ай Кю149, при това
не е важно, колко години живееш ..а, как...
бравоо борне!!

“Аз не съм побъркана откачалка - аз съм само един трезвомислещ в този побъркан свят.” - Морисън
цитирай
2. born - "Изгори, за да светиш !" ...
07.02.2019 21:04
"Изгори, за да светиш !" - авторът е друг, но в конкретния случай е абсолютно точно казано !
цитирай
3. born - В текста са ползвани извадки от: ...
07.02.2019 21:06
В текста са ползвани извадки от: https://mir24/articles/.
цитирай
4. kvg55 - born,
09.02.2019 04:54
Велик! Никой не може да го съди за живота му.
цитирай
5. born - Велик! Никой не може да го съди за ...
16.02.2019 20:01
kvg55 написа:
Велик! Никой не може да го съди за живота му.

Не бъди толкова убеден ! Моралисти винаги се намират...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4605076
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031