Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2018 20:43 - Украинска народна музика - инструменти 2
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 8562 Коментари: 14 Гласове:
9

Последна промяна: 27.01.2018 20:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

Днес Украина преживява твърде болезнен период на национална идентификация,  но на въпроса "Какво означава да си украинец?" може да отговори далеч не всеки. Всъщност, у всяка  нация, покрай общата история, си има собствена ДНК — уникален код, който е закодиран в най- простите и разбираеми традиции — легенди, приказки, предания, песни. Ето какво мислят по въпроса за украинските народни инструменти специалисти по музикална етнография.

"Музикалният инструмент е начин за самоизразяване на цялата нациясчита директора на музея по история на музикалните инструменти Д. Васильиев. — Секрет на нацията е разкриването на нейната духовност посредством музикалните инструменти, присъщи на всеки конкретен регион.

Например, старинния казашки сигнален инструмент “тулумбас” със своите  звуци задава откровен  мъжки код на мъжественост, призовавайки към единство.

image

“Тулумбас” се счита за символ на волеизявлението на народа. Между другото, два тулумбаса присъстват на герба на Запорожска област и това е единствения в Украина герб с изображение на музикален инструмент.image

Колесната лира пък настройвали или на весел или на тъжен тон, а на нея са свирели музиканти-философи, които пътешествали из страната. Когато такива музиканти се появявали в което и да е селище, спирала всякаква работа : хранили  ги, поили ги и сядали да ги слушат внимателно. Същото се случвало и с кобзарите и бандуристите , въпреки че кобзата “можела и танц да даде", как казвали по народному. Във всеки случай обаче, тези инструменти, както и други, имат функциите на смислови инструменти, играещи важна роля за оформянето на нацията.

Друг типичен инструмент е дрымба — “душата на народа”, така преди векове я назовавали предците.

imageКогато я слушаш- затваряш устата, изключваш ума и започваш да свириш и възприемаш чрез сърцето .

"Изключителна  роля в живота на нашите предци играли ритуалите и обрядите, за които бил особено важен не само определения порядък на действията, но и музикалния съпровод, продължава  директора на музея. — Например, обикновената хлопка /камбанка, чан/, която окачвали на кравите, изпълнявала и  магическа цел: считало се, че нейния  звук прогонва  злите духове.

А Деркач (също така известен като “вертушка”) — imageтози шумообразуващ инструмент, на който се нанасяли соларни знаци, са използвали в обрядите  на Масленица /Сирни Заговезни/. С негова помощ обявявали пристигането на пролетта. А звуците на  “трембита”, можело да се чуват даже в отвъдното...
image

Дрымбата винаги се е считала за магичен инструмент.

Особен смисъл се криел в бубень. Той се явявал център на вселената. А от ударите в центъра му се ражда ритъма — спътник на всичко живо.Този сакрален инструмент, в различни  варианти на изпълненията, съществува практически при  всички нации.”

 

70-годишния лвовски музиковед-етнограф  Любомир Кушлик е собственик на най-богатата  в Украина частна колекция на народни музикални инструменти. Тя наброява над 700 инструмента, събирани повече от 25 години!

"Това бе  моята детска мечта — казва етномузиколога. — Музиката бе с мен от дете: баща ми пееше в хор и аз бях  практически на всичките му представления. Завърших музикално училище и консерватория и останах да работя като завеждащ фолклорна лаборатория.”

“Един от източниците за попълване на колекцията са етнографските експедиции. Но продуктивни са  и походите по  най- обикновените селски панаири и битаци. Общувайки  с местните жители, понякога е възможно да се проследят уникални инструменти. Едно такова съкровище е  скъпоценен старинен рог от тур / бик/. Той е моята гордост! Турове няма вече почти 400 години, а техните  рога още работят. Ние често не дооценяме народната психология на старите времена. Предците ни не просто са свирили на някакви неща, издавали звуци. При тях е имало магическо възприемане на тези неща.

В античния свят рогът е символ на благополучието.

image

В Украина това също е действувало. Затова  когато  коледували, пожелавали щастие и берекет не само коледарите ги пожелавали, а и чрез  символа за богатството — рога.

Що се отнася до трембита — това е прототипа на съвремените sms! В закарпатските планински села на гости често няма да тръгнеш — далече е. Затова чрез звуците на трембита жителите на отдалечените села обменяли информация: един мотив канел на празник, друг предупреждавал за опасности — крадци и горски хищници. Даже добитъка, който изкарвали на на пасбищата, по определена мелодия разбирал, че трябва да се прибират в къщи ".

Трембита е влязла в Книгата за рекорди “Гинес” като най-дългия музикален  инструмент в света. Дължината му варира  от 3 до 8 м., като диаметъра му е от порядъка на 30-40 мм., а дебелината на стените 3 - 7 мм., като в края се разширява. Няма никакви вентили или клапи. В тесния край се вставя рогов или метален мундщук, от чиято форма и големина зависи височината на тона. Трембита се изготвя от стволове на дървета, ударени от мълния, което придава на инструмента уникално звучене. Изработката на требита често продължавала до  две години.

Карпатските трембити се изготвяли от европейска ела (смерека) и половинките на  инструмента се свързвали със здрави пръстени от елхови кори. Мелодиите звучали преимуществено в средния и горен регистри- в рамките на 2 - 2.5 октави.  По ония времена освен при гуцулските /украински/ планинци инструментът бил разпространен и сред полски, словенски, хърватски, далматински и румънските им колеги. В самата Украйна трембита е разпространена в източната част на украинските Карпати, в частност гуцулските земи.

За гуцулския планинец трембита не е просто музикален инструмент. Преди време той е  бил почти единственото средство за комуникация между пастира и селото,   нещо като един древен мобилен телефон.

Изработката на трембита често продължавала до  две години. Първо трябва да се избере добра ела, за предпочитане ударена от мълния. Майсторите са убедени, че гласът на Твореца се предава от небесния гръм на дървото. След това изрязания ствол се оставя да се втвърди за една година.

И едва след това идва най-отговорния момент. Трябва да се разреже наполовина и ръчно да се извади сърцевината - това може да продължи и една година. И последния етап - двете половини трябва да бъдат свързани. Това се извършва с брезов клей, който. се нанася много прецизно по повърхността, която се облепва с кора.

Изглежда, че не е толкова лесно да се държи мултиметров инструмент и да се свири в същото време. В действителност, теглото на три метрова требита не надвишава  един и половина килограма.

Мелодията на трембита се чува на разстояние 10 километра. Тя е и часовник, и своеобразен телефон, и даже барометър. По звученето на трембита опитното ухо на слушателя може да  определи какво време да очаква. Особено добре инструментът усеща дъжд и буря.

Дерев"яний Ріг - трембіта / Дървен Рог - трембита

 

Разбира се, съвременните жители на  планините вече не употребяват  трембита по практическите предназначения, а но в някои оркестри звучанието й  продължава.


 

 











Тагове:   музика,


Гласувай:
11


Вълнообразно


1. vaquero - born,
27.01.2018 22:06
И всичко това е минало през мелницата на времето и се е запазило.
цитирай
2. born - И всичко това е минало през мелни...
27.01.2018 22:33
vaquero написа:
И всичко това е минало през мелницата на времето и се е запазило.

Несъмнено е така. И до голяма степен благодарение на единици /може би в днешно време/ ентусиасти от типа на двамата мъже, които са визирани в постинга.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Вие пишете срещу украинците, които се борят за неависимост от Русия и да върнат
27.01.2018 23:32
към страната си аншлусираните от Путин територии. Ползвате срещу тях термини, които са недостойни за Вас, сега сте се запроституирвате с тяхната култура. Педвид на отношението Ви към този народ, който Путин - вашият Бог - недолюбва, постингът Ви е недостоен. Този тип постинги, който приложихте за Сиря в случая не вървят, работата е дебела. Спомнети си разработката Голодомор, Четвъртата симфония на Шостакович, ако сте чуваали за него.
Архивирайте си постинга, моля, или го изтрийте.
цитирай
4. born - Много си зле тази година, горски.
28.01.2018 00:06
Хептен си изперкал с тази конвенция. Препоръчвам ти да направиш за възстановяване и релакс един преход от Факултето до Шекер махала. Белким някой закъсал мангал те ощастливи с приятни за теб джендърски преживявания. И спри вече с тази пърцуца - много кофти ти се отразява и ще започнеш да се осираш не само по сокаците и блоговете.
цитирай
5. born - Пърдон , горски.
28.01.2018 00:08
Върни се, че забрай да туриш "минус" !
цитирай
6. rosiela - Човекот е милиция! От такова що сакаш?! Ама материалът му не е лош.
28.01.2018 08:26
planinitenabulgaria написа:
към страната си аншлусираните от Путин територии. Ползвате срещу тях термини, които са недостойни за Вас, сега сте се запроституирвате с тяхната култура. Педвид на отношението Ви към този народ, който Путин - вашият Бог - недолюбва, постингът Ви е недостоен. Този тип постинги, който приложихте за Сиря в случая не вървят, работата е дебела. Спомнети си разработката Голодомор, Четвъртата симфония на Шостакович, ако сте чуваали за него.
Архивирайте си постинга, моля, или го изтрийте.

цитирай
7. pompadurgender - Браво, братчеди!т Това е помпа ...
28.01.2018 14:16
Браво, братчеди!т
Това е помпа днес!
цитирай
8. born - И милиционерът е човек . Питай Плешо и той ще те светне по въпроса.
28.01.2018 14:47
rosiela написа:
planinitenabulgaria написа:
към страната си аншлусираните от Путин територии. Ползвате срещу тях термини, които са недостойни за Вас, сега сте се запроституирвате с тяхната култура. Педвид на отношението Ви към този народ, който Путин - вашият Бог - недолюбва, постингът Ви е недостоен. Този тип постинги, който приложихте за Сиря в случая не вървят, работата е дебела. Спомнети си разработката Голодомор, Четвъртата симфония на Шостакович, ако сте чуваали за него.
Архивирайте си постинга, моля, или го изтрийте.


А относно казаното по адрес на съдържанието на постинга - - моите благодарности.
цитирай
9. pompadurpedal - И аз съм тук!
28.01.2018 14:47
Като за първо участие не беше лошо.
Всички постове са над 5хиляди.

Велики сме братчедите бе!
цитирай
10. born - Скромно и настоятелно обръщение към четящите постинга:
28.01.2018 14:57
Ако в горе постингуваното изложение на тема : Украинска музика - инструменти 2, както и предишния постинг на същата тема намерите пасаж , касаещ обидно съдържание спрямо Украина или славословещо Русия и/или Путин , най-коленопреклонно моля да бъда информиран, за да го кропна или дам обяснение защо е възможно подобно тълкувание.
НАСТОЯЩЕТО ОБРЪЩЕНИЕ НЕ КАСАЕ БЛОГЕРИТЕ: ПЛАНИНСКИКОЗЕЛНАБЮЛГАРИА и ПЛЕШИВЕЦАНАБЮЛГАРИА ПРОСТПРОСТОЛОФФ.
цитирай
11. born - Като за първо участие не беше лошо. ...
28.01.2018 15:01
анонимен написа:
Като за първо участие не беше лошо.
Всички постове са над 5хиляди.

Велики сме братчедите бе!

А къде се дяна братчеда/ка ти ПОМПАДУРДЖЕНДЪР ?
цитирай
12. pompadurgender - Тук съм, бате. Ние сме 7 братчеди и 2 ...
28.01.2018 15:26
Тук съм, бате.
Ние сме 7 братчеди и 2 братчедки.
Днеска малкия е дежурен.
цитирай
13. apostapostoloff - На кой му дреме за
28.01.2018 17:11
тия щуротии бе, бай Хахо?
цитирай
14. born - тия щуротии бе, бай Хахо? Май само ...
28.01.2018 19:08
apostapostoloff написа:
тия щуротии бе, бай Хахо?

Май само на тебе, бай Плешо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601741
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031