Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2017 23:53 - Шотландски танци
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 11632 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 17.04.2017 23:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Документираните от различни източници шотландски танци наброяват над 15 000 !


Като най-известни от тях могат да се споменат следните основни :

  • Ceilidh — достаточно опростени, не изискващи сериозни знания и подготовка танцыи, в които могат да участват всички, които пожелаят. Основно включват танци на двойки и хороводи.

    Друга разновидност са шотландските “бални” танци (англ. Scottish country dance или съкр. англ. SCD) — са вид танци, оформили се в Шотландия през XVIII в.

SCD се делят по  типовете музикални размери, под които се танцуват на:

    Рил (англ. Reel), размер 4/4, 2/2), включващи също така и хорнпайп (от англ. «Hornpipe», размер 3/2),

      Рил е тип традиционен танц, разпространен в Ирландия и Шотландия, а така също се подразбира и като музикален ритъм, под който може да се танцува този танц.

      Рил е  възникнал примерно около 1750-те години в Шотландия, а ирландските майстори танцьори са го доразвили по нататък (два рила — «Kelsey’s Wee Reel» и «Miss MacLeod’s Reel»). Музикалният му  размер е 2/4 или 4/4, темпото е бързо. По характера си се явява «бягащ» танц. До средата на ХХ век се оформят мелодично и танцово Single Reel и Double Reel, като първия бил по-опростен и по-бавен. По късно разликите между тях се изгубили.

 image


През  XII векжига” се наричала малката цигулка, с която са изпълнявали музикалния съпровод на танците, откъдето е дошло и названието на единия от тях.

  image


   - Страспей (англ. Strathspey) — шотландски народен танц и музикален жанр, в размер 4/4, подобен на рил, но като правило, по- забавен като темпо и характерен изключително за шотландската традиционна музика. Названието на танца/жанра произхожда  от мястото на неговото появяване — долината на река Спей (Strath Spey) включваща градовете Морей, Баденох и Страспей.

 image


     Отличителните признаци на първите  два типа танци са доста бързото темпо (затова и ги наричат «бързи танци»), резките и бързи движения, енергичността. Тези два типа танци са характерни не само в шотландските, но и в ирландските, уелски и бретонски танци.

    Що се отнася до третия тип — “страспей” — той е  абсолютно уникален и самобитен. Отличителните признаци на страспея: по- забавено в сравнение с рил или джига темпо, последователност  и изящност на движенията, спокойствие, грациозност. Но не винаги този танц е бил такъв: за разлика от риловете и джигите, които не се променяли с  времето, страспеите още в началото на XX в. са били доста по- бързи и по- живи, но впоследствие станали по-забавени и по-достолепни.

 image

  Известна неголяма ниша в SCD заемат също така и валсовете, както и менуетите, които по всяка вероятност са заимствани от други източници.

  

  При SCD существуват множество различни фигури с  различна дължина. Дължината на фигурите се измерва с музикалните тактове, затова фигурата е винаги равна по дължина на съответния музикален фрагмент. Най-често фигурите имат дължина, кратна на два такта: 2, 4, 6 или 8

    Те могат да бъдат както особено  опростени, така и доста сложни, включващи във взаимодействие три-четири двойки. Обикновено фигурите са комбинирани в последователност с дължина от 16 до 64 такта, като се повтарят няколко пъти (най често 8), като всяка двойка получава възможност да я повтори един или два пъти.

         Други по-разпространени и характерни танци са :

  • «Кейли» —опростени танци, изпълнявани  на народни вечеринки.
    Това е
    общ термин за обозначаване на  традиционните групови танци в Ирландия и Шотландия, а в по широк смисъл — музиката за тези танци.

     Значението на термина “Кейли” - това е празник, вечеринка. Тези танци имат социален характер, тоест танцът се явява общуване на група  танцьори: двойки, сета (група от 4 до 16 души) или повече.

    Названието произхожда /както вече бе отбелязано по-горе/ от шотландското «ceilidh» — празник. Към кейли се отнасят: полка, валс, тустеп и тристеп /от англ. «two step» и «three step»/, хорнпайп - в основата си танци за двойки (названието е  по названието на  музикалната фраза, а то на свой ред произхожда от старинния духов инструмент). Размерът е 4/4. Акцентът ляга на първата и третата нота.       Друга разновидност е Кадрил (от Quadrille) — кейли танц, изпълняван обикновено от 4 двойки или тройки, стоящи по страните на квадрат (откъдето идва и quadro). Размер 2/4 или 6/8.


      «Хайланд» — солови танци, зародили се като мъжки поначало изпълнения, но в съвремието вече универсални. Основното внимание е акцентирано на работата на краката, поради което често е сравняван с  балет.

     Хайланд, това е един от чисто традиционните шотландски танци. Танцът е организиран /съставен/ основно от подскоци /скокове на високи  полупалци/ и движения на краката; торсът се поддържа изправен; ръцете не участват особено и главно се намират в една от  не особено много позиции.

   Терминът “highland dancing” (англ. «Планински танц», «хайланд») днес обикновено се ползва за обозначаване на особения стил шотландски солови танци, които са се оформили през XIX и XX в. от конкурсите, провеждани в рамките на празниците  и специално т.н. “Планински Игри” (от англ. «Highland Games»). Типично и задължително изискване е акомпанимента на гайда. Танцьорът задължително е със специални танцьорски обувки — гили (от шотл. «ghillies»).

     Към тази категория е редно да се отнесе:

Шотландски танц с мечове (англ.  — The Sword Dance, на галски. — Ghillie Callum), който се изпълнява над два кръстосани меча и се явява един от четирите най-старинни традиционни шотландски танци хайланд.

image

Според легендите танцът се появява в чест на победата на шотландския принц Малкълм Канмор, син на шотландския крал Дънкан I, в сражението с крал Макбет при Лъмфанан (1056 или 1057 г.). Радостен от победата над съперника, Малкълм поставил меча на противника и своя във формата на кръст и изиграл над тях танца на победата (по една от версиите, там бил положен меча на Макбет и неговата глава). Първата стъпка на танца се нарича «Приветствие на  мечовете» ( Addressing the swords).

     Танцът се изпълнява в акомпанимента на традиционната шотландска гайда. Ползва се мелодията «Ghillie Callum», която се явява страспей. Темпото е от 104 до 116 такта в минута за бавната партия и 120—144 такта, — за бързата.


      Други характерни шотландски танци са: «Ледис степ» — солови дамски танци.

image

image

и «Кейп-Бретон степ». Що се отнася до последния — това е шотландски степ, изпълняван както от мъже, така и от жени като солов празничен развлекателен танц. Кейп Бретон степ има непосредствено отношение към остров Кейп Бретон в залива Св. Лаврентий, който се явява част от канадския регион и провинция “Нова Шотландия”. Многобройните шотландци, емигрирали през XVIII-XIX в. на Кейп Бретон, спасявайки се  от репресиите и икономическите трудности, пренесли и културата на шотландския степ. В самата Шотландия, където традициите на населението на планинската Шотландия (хайленд) дълго и успешно се унищожавали от забраните на  английските власти, степовия танц бил практически загубен. През XX в. шотландският степ започнал да се завръща в Шотландия.

Source:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scottish_highland_dance

http://www.wow.com/wiki/Scottish_country_dancing#Steps

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8261810

http://www.wow.com/wiki/List_of_Scottish_country_dances

http://www.wow.com/wiki/Duke_of_Perth

http://en.wikipedia.org/wiki/Ghillies_(dance)

http://rus-dance.ru/

http://www.scotland.ru/dance/

http://www.tancstudia.ru/

http://kolibri.co.ua/index.php/scotland-dance.html

lilimuzic.com//

http://novosianie.com/?p=3773

http://stgorod.com/publ/skhemy_tancev

 

http://www.4dancing.ru/blogs/080510/168/
и др.










Тагове:   музика,


Гласувай:
12


Вълнообразно


1. xubavka - Чудесни костюми, много празничен постинг!
18.04.2017 13:04
Христос възкресе и за много години! Поздрави на семейството!
Хубаво е на празник да четем за танци и музика!
Чорапите са страхотни!
Поздрави!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Танците са много хубави, но задкулисието ни завеща един танц,
18.04.2017 15:08
който играем откакто започна "демокрацията", нарича се сикиджансикишкючек. Напишете нещо за този танц, но не как се играе, а защо той толкова дълго време се играе у нас.Намерете и перфектен преводач на понятието сикиджансикиш, в момента с него се отъждествяват резултатите от изборите в Турция.
Понеже сте изключиелно уникален в Блог. бг, макар да сте допуснали запрещено отклонение от линията и все сериозни неща пишете, с линк ще внеса нещо хумористично в блога Ви - да се поразвеселят следячите на блога Ви след като прочетат постинга Ви.
http://planinitenabulgaria.blog/lichni-dnevnici/2017/04/15/s-pojelanie-za-svetli-praznici-na-mogyshtata-netova-petorka.1521825
цитирай
3. born - Христос възкресе и за много години! ...
18.04.2017 16:31
xubavka написа:
Христос възкресе и за много години! Поздрави на семейството!
Хубаво е на празник да четем за танци и музика!
Чорапите са страхотни!
Поздрави!

Воистина воскресе ! Благодарности за хубавите слова !
цитирай
4. born - Бай К@р,оставям тъпия ти коментар
18.04.2017 16:42
за ташаксикиш на тези от читателите, които се кефят на простотии. Еймен и ай сиктир . Gule gule, bok .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4633752
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930