Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2016 14:29 - Музика на народите - български ударни инструменти- 6
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 4930 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


3. Ударни музикални инструменти

3.1.Тъпан

     Автентичен фолклорен български ударен музикален инструмент. Изработва се с естествени или изкуствени кожи. Изработва се с различна големина:

 image            image        По произход тъпанът е арабски инструмент, в България е пренесен от турците по време на турското робство и широкото му използване от еничарските войски. Добива голяма популярност в българската народна музика. Присъства в музиката на почти всички фолклорни области изключение прави само Родопската фолклорна област,където е слабо застъпен .                                         .image       Представлява дървен цилиндричен корпус със опъната от двете страни на него кожа върху която има дървен обръч притискащ и отпускащ кожата посредством корди.
     Настройването на инструмента става с натягане на кордите. Звукът се произвежда с удари по кожата посредством палки. Палките представляват една къса извита в единия си край дървена пръчка наречена "Кияк" и втора тънка, дълга пръчица, 
наречена "дробенка".
     
Присъства в музиката на почти всички фолклорни области с изключение на Родопската фолклорна област, където е слабо застъпен.
   
Съществуват две разновидности по размер: среден и голям, като фолклорните музиканти наричат средната разновидност Тъпан, а голямата Даул. По-големият размер може да се срещне само в македонската фолклорна област и в Турция.
     Тъпанът има кратък релефен притъпен звук без резонанс. Големият барабан има нисък басов отзвучаващ тон.

3.2.    Тарамбука      Тарамбука е музикален перкусионен инструмент от групата на мембранофоните.В миналото тялото на тарамбуката е било глинено с формата на ваза без дъно. На едната страна се е опъвала кожа (най-често агнешка) с помощта на стегнати въженца. Сега тарамбуката има метален корпус под формата на чаша и два отвора, като на по-широкия е опъната мембрана (кожа) посредством механизъм от обръч и винтове.

          Има три основни стила при свиренето на тарамбука: балкански, турски и типично арабски.

     В България инструментът се използва в народната музика, като най-популярен е в македонската фолклорна област.

.


                                           image

                                                                                      Тарамбука


  Звукоизвличането при тарамбуката става непосредствено с ръце, без употребата на палки. Изпълнителите на тарамбука използват редица видове удари: както с цяла ръка, така и само с пръсти; удари на различни места по кожата, по обръча, по корпуса на инструмента, както и комбинации от всички тях.

3.3.  Дръмбой (още драмбой) е музикален перкусионен инструмент от групата на металните лабиални инструменти. Представлява метална пластина, при която устата служи за резонатор. Свирещият захапва тясната част на инструмента със зъби и привежда в трептене стърчащото вън от устата му езиче, чрез удари на палеца на дясната ръка.              Инструментът произхожда от Индия, а в Европа е познат от началото на 14 век. В България е познат от 18 век, известен и като „ бръмбазък“, „бръмчило“, „дръндар“, „комар“. Вариант на дръмбой е инструментът кубинг, който се използва във филипинската музика.

3.4. Бръмчилка /жабка/
       Жабката
или още Бръмчилка е
музикален перкусионен инструмент от групата на фрикционните идиофони.
       Представлява отворен в единия си край малък
цилиндър, за ръба на който е закрепена найлонова корда или металнаструна. Използва се не само в западната, но и в българската музика например в произведения като: "Дяволски Танц" и "Фолклорни Сцени" от Добри Палиев.

Звукоизвличането става по следния начин: Изпълнителят държи с едната си ръка цилиндъра, а с другата опъва силно кордата и с резки движения я трие по ръба му. Това произвежда звуци, подобни на тези, издавани от жабите и щурците.

                            image    

         3.5. Камшикът е музикален перкусионен инструмент от групата на дървените идиофони. Състои се от две дървени летви, които в единия си край са съединени с панта, а от външната страна на свободния си край имат дръжки. От вътрешната страна са облицовани с плат.  Инструментът издава пляскащ звук, подобен на истински камшик. Използва се в класическата музика.Понякога във българската фолклорна музика се използват дървени лъжици, които се обръщат с гръб една към друга и се удрят. Звукът, който произвеждат е сходен с този на камшика.

 

             3.6. Клепалото е ударен музикален инструмент от групата на идиофонните инструменти.
             Клепалото представлява дълга летва с широчина 10 – 15 см, която е стеснена в средата, за да може да се държи така, че двата ѝ края да вибрират свободно когато бъдат ударени. Много от клепалата имат отвори в двата си края.
             Клепалата се делят на две основни групи – метални и дървени. Разпространени са в редица държави. Имат предимно сигнални функции, използват се във фолклорната музика, а в България – основно в църковната музика. Клепала могат да се видят предимно из българските манастири и в някои църкви.
                                  image
    3.7. Лъжици

    В българската народна музика лъжиците могат да бъдат видени в унисон със инструменти като зилмаша и дайре със зилове. Характерни са за някои региони на пиринската и странджанска фолклорна област. В класическата музика, често могат да бъдат видяни в партитурите на българските композитори и особено на тези които се занимават с авангардна музика. В камерната музика, лъжиците се използват от групи като перкусионен ансамбъл "Полиритмия". Дървени лъжици използва и Филип Кутев във музиката към саундтрака на първия български цветен филм "Хитър Петър".
      Най-добро приложение на звука на лъжиците има при народните оркестри в комбинация с ударни инструменти като зилмаша, дайре, систрум, дървени и метални клепала, кречатало, дърмбои и др. Добра комбинация има когато дублира ритъма на тъпана и тарамбуката. В класическата музика могат да подчертават ритъма на високия щрайх, да бъдат използвани като ритмичен съпровод при дървените духови инструмнти като саксофон и флейта.
     Лоша комбинация е заедно с медни духови инструменти където звука на лъжиците се губи в общата звучност. Добро приложение има заедно с ударните инструменти като клавеси, дървени и метални клепала, кречатало,кастанети, маракаси, камшик, зилмаша, дайре и гуиро в перкусионните секции на симфонични и духови оркестри.
      
        3.8. Чанове

     Чанът е музикален перкусионен инструмент от групата на звънците. Има конусовидна форма. Използва се в българския фолклор, при танците на кукерите и като сигнален инструмент при домашните животни. Поредица от много чанове се нарича дюзия.
                                
image
                    
image

       И накрая, както по отношение на кавала Теодоси Спасов е несъизмерим, така и по отношение българските /и не само/ ударни инструменти същото може да се каже и за великолепните Стоян Янкулов и Елица Тодорова. Следва линк по техен адрес: http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=64&aid=1824

Източници:

http://www.bgfolk.net/typan.html?bns=1
http://www.гайда.com/home/tpan
http://www.balkanfolk.com/bg/shop-product-details.php?category_id=musicinstrum&product_id=268&from=0
http://musicabv.com/muzikalni-instrumenti/folklorni/typan/
http://www.fenfolktv.bg/index.php/lyubopitno/item/
http://bnr.bg/starazagora/post/
и др.




 

 

 

 

 

 





Тагове:   фолклор,   музика,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. planinitenabulgaria - Все по-задълбочени и интересни стават
03.07.2016 15:39
постингите Ви за музиката, но по една друга тема вече сте близо до дъното...
цитирай
2. born - Ех, къде бих могъл-аз, простосмъртния, да се равнявам по Вас.
04.07.2016 00:18
planinitenabulgaria написа:
постингите Ви за музиката, но по една друга тема вече сте близо до дъното...

Привети за Непогрешимия, ... от дъното. Друго си е да ближеш г@за на Читателката. Изглежда е доста вкусно. Препоръчвам повече контакти с Кушел за отрезвяване. Аз съм много деликатен. Слабост ми е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4603711
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031