Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2016 22:09 - Музика на народите - български инструменти- 3
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 2810 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
2. Духови музикални инструменти 2.2. Гайда



image             image                       

    Гайдата е характерен народен инструмент. Спада към групата на духовите инструменти. Възникнала в дълбока древност по земите на Югоизточна Азия, претърпяла не една промяна, гайдата е част от фолклорната практика  на много страни  в Европа, Азия и Африка. В някои страни (Франция, Германия, Австрия и др.) гайдата е усъвършенствана, а в други (Албания, Турция, България и др.) е запазила примитивното си устройство.

      В България гайдата е народен музикален инструмент, дълбоко свързан с бита на народа.

    В отделни фолклорни райони на България гайдата заема особено почетно място – Тракия, Североизточна България и Добруджа, а в  Родопите този инструмент е от най-любимите.

     Българската  гайда има два звукови източника (тръби) – гайдуница и ручило. Срещат се гайди и с повече ручила и гайдуници, но те не са характерни за българската инструментална гайдарска практика.


     Две са основните разновидности на този инструмент в България – ниска, планинска или още наречена „каба” и висока, сватбарска, наречена „джура”. Има данни за съществуването и на една почти изчезнала разновидност – това е гайдата-двоянка. Тези разлики са обусловени от различното звучене на гайдата и от тяхното разпространение.

     Общото между тях е структурата на инструмента. Гайдата е духов инструмент с единичен тръстиков платък и е съставена от следните части:


ГАЙДУНИЦА  Тя е най-важната част на гайдата и представлява дървена, цилиндрична тръба с 8 пръстови дупки, 7 от които са на предната страна, а осмата е на задната. В началния отвор на лицевата страна, който е срещуположен на задния, се поставя основата на тънко гъше или кокоше перо. Този отвор се нарича „мърмърец” или „мърморка” и оказва влияние върху тембъра на инструмента. Отворите за тоновете са закривени  и вдлъбнати, за да дадат на пръстите удобно и комфортно захващане. Дължината на гайдуницата е от 20 до 35 сантиметра. На горния й край откъм главината се поставя пискунът или още наречен „стройка”. Това всъщност е тръстиковият платък. Той представлява цилиндрична тръстикова тръбичка, запушена в единия си край, тялото на която е прорязано надлъжно, така че се образува езиче (единична пластинка). Това езиче се привежда в трептене посредством напора на въздушната струя. Тоновият обем на гайдуницата обикновено е 9 тона и има гайдуници с различен строй.


РУЧИЛО Наричат го още и вручило. Придружаващият тон на ручилото е винаги на една дуодецима по-ниско от най-ниския тон на гайдуницата. То се състои от 3 части или стави, които са свързани посредством по-тънки съединителни шийки, чиито краища са намотани с конци или коноп. В единия край на ручилото, който се втъква в главината, се поставя пискунът, значително по-голям по размери от този на гайдуницата. То, за разлика от  нея, няма пръстови дупки и издава само един бурдониращ тон. Този тон, който приглася непрекъснато на мелодията придава на гайдата специфична звучност. Настройва се спрямо основния тон на гайдуницата  чрез скъсяване или удължаване на тръбата му. То също е с цилиндрична форма и размерът му е около 50 сантиметра.


ДУХАЛО  Това е обикновено рогова или дървена едноставна конусовидна тръба, прикрепена към една от главините и служи за вкарване на въздух в меха. На долния край откъм главината е прикрепена кожена клапичка, наречена „залитач”, която не позволява  въздухът, вкаран в меха, да излиза обратно през ручилото.


Гайдуницата, ручилото и духалото са дървени тръби, изработвани от дрян, зарзала, слива.


ГЛАВИНИ Това са дървени втулки за прикрепяне на гайдуницата, духалото и ручилото към меха.


МЕХ   Той служи за резервоар на въздуха, който изпълнителят посредством натиск от лявата мишница изтласква към отворите на гайдуницата и ручилото. Обикновено мехът на малките гайди се прави от кожата на младо яре, а на големите от малка коза или голямо яре, като кожата предварително е остригана и обърната с козината навътре.


      Разликите на видовете гайди е във височината на основния тон на звучене на гайдуницата, както  и по райони на разпространение. Най-употребяваните  „каба” гайди звучат с основен тон „ДО” или „РЕ”, а „джура-гайдите” звучат в „СОЛ”.

       Джура-гайдата е подходящ инструмент за оркестър. Тя звучи мелодично и добре се вплита в общата оркестрова звучност. Всъщност тя е популярна освен в България, така и в цяла Югоизточна Европа. Присъствието на този инструмент по тези земи е засвидетелствано още  в Древна Тракия (III в. пр. Христа) от древногръцкия историк Херодот, който присъства на сватбено пиршество, където самият цар-жрец Севт II свири на такъв инструмент (негов архаичен вариант -„салпинкс омобоея”).

      В древността употребата на този инструмент била сакрална. Някои го определят като „планински” инструмент. Смята се, че е звучал в древни мистерии ( например  в дионисиевия култ в Родопите), ритуали на приобщаване и на преход, в рамките на елитни (воински общества), за посветени, жертвоприношения.

      И в днешни дни най-разпространеният и характерен инструмент в Родопите си остава каба-гайдата. Тя неизменно битува по земите на митичния Орфей и със същата мистична сила докосва сърцата им. Нейното ручило и гайдуница звучат едновременно и хармонично. Гласът на гайдата се слива а е по-тембрист чана, в него слагали и сребро, така че в съзвучие с гайдата, звука да е по-наситен, трептящ и да се чува по-надалече.

     „Каба” на турски значи „дебел”, „плътен”. В това именно се крие тайната на родопската гайда, наречена „каба”– в плътния й дълбок и благороден тембър, различаващ се от по-пискливите оркестрови гайди.


Източници :


http://www.webcrafts.bg/article.asp?id=16

www.balkanfolk.com
http://www.forum.bg-nacionalisti.org/
http://bulgarkamagazine.com/
https://bg.wikipedia.org/
http://www.sibir.bg/blog

и др.









Тагове:   фолклор,   музика,   гайда,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. born - https://www.youtube.com/watch?v=eYft44ZQmGs
09.06.2016 22:18
И особено тази впечатляваща песен и изпълнение !
цитирай
2. litatru - Здравейте, Стефане!
11.06.2016 01:16
Поднасяте ни на тепсия много стойностни статии, съчетани с най- хубавите български песни и мелодии. За мен бе удоволствие да прочета и чуя всичко това. Благодаря!
С уважение - Литатру!
цитирай
3. born - Благодаря Ви Литатру.
12.06.2016 21:23
Доставя ми истинско удоволствие да навлизам все по-детайлно в тази чудесна и необятна сфера на нашата и световна култура. Научих много неща, които не знаех. Други си припомням. И това е много приятно. И още по-приятно става, когато осъзнаеш, че да споделиш тези емоции е едно стойностно възприятие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601852
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031