Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2015 23:02 - Поздрави за колегата planinitenabulgaria
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 5135 Коментари: 9 Гласове:
7



Арканджело Корелли Композитор Арканджело Корелли е италиански бароков цигулар и композитор, роден във Фузиняно, Равена на 17 февруари 1653 и починал на 8 януари 1713 в Рим. Той е основоположник на италианската цигулкова школа.










Тагове:   музика,   корелли,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. kvg55 - Покрай "planinitenabulg...
02.12.2015 23:40
Покрай "planinitenabulgaria" и ние ще се образоваме и култивираме.
Няма лошо.
цитирай
2. born - Аз съвсем сериозно. Убеден съм, че е ...
02.12.2015 23:58
Аз съвсем сериозно. Убеден съм, че е слушал Корелли, но не зная дали го харесва.
цитирай
3. kvg55 - Ще си призная, че за пръв път чувам за ...
03.12.2015 00:03
Ще си призная, че за пръв път чувам за този италиански цигулар и композитор.
цитирай
4. born - Няма нищо лошо в това. Едно е, че не ...
03.12.2015 18:02
Няма нищо лошо в това. Едно е, че не можеш да познаваш всички композитори.Второто, че Корелли не е толкова популярен като някои по-нови композитори. И трето, неговата музика е по-особена както например някои произведения от предкласиката, които ползват инструменти от рода на чембало и примерно клавесин, които имат по-особено звучене и може би не подхождат на съвременния ни динамичен живот, а и по-повърхностен подход към изкуството. Поздрави.
цитирай
5. born - Покрай "planinitenabulg...
03.12.2015 18:10
kvg55 написа:
Покрай "planinitenabulgaria" и ние ще се образоваме и култивираме.
Няма лошо.

Що се отнася до Коста, може би пристрастията му: туризъм и музика са еднакво любими и ангажиращи. Отношението му към музиката и специално класическата е може да се каже професионално и добре е да бъдат прочетени есетата или статиите /не зная как точно да ги нарека/, отнасящи се до анализи на музикални произведения и автори. Пристрастията към някои автори не омаловажават сериозните позиции по принцип.
цитирай
6. born - https://www. youtube/watch?v...
03.12.2015 18:39
https://www.youtube/watch?v=M3Xehs1rHfM
Ако ти е интересно, прослушай и този линк. Едно произведение на Алфред Шнитке.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Благодаря за вниманието!
03.12.2015 20:47
Корели е светец в музиката, подобно на Хайдн. От висотата на възрастта ми написах /според мен!/ добро нещо за този скромен човек, Хйдн, за да покажа какво е неговото значение за развитието на музиката след него. Използвам този доста посещаван блог да обърна внимание на блогърите да понаучат нещо за Хайдн.
А за Корели - и за него ми предстои да пиша постинг, ще го сторя, когато нямам грижи. Корели е предшественик на Бах по отношение на полифонията и работата си в църквата, но неговите триосонати са основата на бъдещата клсическа соната. Кончертите гросси пък са основата на бъдещите симфонии. Бах се учи от него при писането на своите безсмъртни произведения, Соловите сонати и партити за цигулка, писани веднага след смъртта на първата му съпруга в Кьотен. Музиката на Корели е актуална и днес, докато при доста композитори от неговото време тя е отминала.
Корели е първият, който извисява цигулковата техника. Той ползва твърд отскачащ лък, докато германците от неговото време ползват мек лък, чието опъване може да се определя от изпълнителя. Целта е да се свири полиифония по този начин, като лъкът опира на три струни едновременно. Такава е била цигулката, за която Бах пише своите солови творби, а соловите му творби, изпълнявани днес на виолончело са били писани за виола да гамба.
Като образован в полифонията и търсещ многогласието във всяко произведение, защото именно то ми носи радост, аз съм горещ поклонник на Корели.
Делото на Корели в областта на цигулковото изкуство продължава Тартини, а след това Паганини. Днес достиженията на Паганини като виртуоз не биха удивили никого, мисля, че и Васко/чалгаджи/ е по-добре техничеси от него, защото времето е друго.
Корели оставя скромно наследство - 48 триосонати, 12 сонати за цигулка и цифрован бас, 12 кончерти гроси.
Ученик на големия педагог Джовани, учител на Локатели, Джеминиани, индиректно той е учител и на Тартини - поклон пред делото на тази светла личност.
цитирай
8. planinitenabulgaria - По отношение на музиката аз приличам на Надежда Михайлова:
03.12.2015 21:02
Попаднала в сексмагазин, тя може на секундата да консултира всеки от какво има нужда, как да го ползва, да обясни предназначението, възможностите и как да се ползва по най-ефективния начин всяка "играчка", а също и да посочи недостатъците й и да даде насоки на производителя как да ги отстрани или да я усъвършенства. Доколкото знам тя е завършила испанска гимназия, но е получила тези познания при работата си с някакъв испански посланик в Африка.
Аз не съм завършил испанска гимназия, нямам специализация при посланичка, но пък голяма част от приятелите ми са музиканти и макар и с титли, аз съм им доста полезен при преценнка на изявите им.
Не по-малки са познанията ми в музиката отколкото на Хубавото Наде в една друга област.
Дано сравнението ми бъде прието сериозно, защото то е наистина такова.
А на зададени ми въпроси в областа на музиката отговарям веднага.
цитирай
9. born - Уважаеми Коста, бях уверен, че К...
03.12.2015 22:46
Уважаеми Коста, бях уверен, че Корелли не е загадка за Вас и Вие го потвърдихте с коментарите си. Радвам се, че по отношение на Корелли нямаме различия.Що се отнася до Хубавото Наде, надявам се, че сме познавали и по стойностни хора от ТАА женска. Надявам се ме разбирате какво искам да кажа. /използвам перифразиран къс цитат от една прекрасна книга на Кингсли Еймис/. Очаквайте новите ми поздрави. Оставям си достатъчно време да ги уточни програмата за подбиране на по-специални поздрави, която си програмирах тия дни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4598718
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031