Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2022 09:42 - 105 години от Октомврийската Революция. СССР загуби научно-техническата надпревара.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3243 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 01.12.2022 19:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първо да напомним, че Съюзът намали изоставането на царска Русия от Запада.

Парадоксално, материалистът Ленин опроверга веруюто на материалистите - „битието определя съзнанието”, но не забеляза това или поне не го каза. Три думи казани навреме и на място, покориха безкрайната империя на едно микроскопично но ОРГАНИЗИРАНО малцинство, наречено "болшевики" - "Власт советам, земля крестянам, мир народам."

Споменамвал съм в блога, че у Маркс е зародишът на съветските мъки с научно-техническия прогрес – недооценката на ЛИЧНОСТТА в научно-техническото творчество. Тоя ОСНОВЕН проблем, Маркс (юрист, все пак) изчерпва с думите „винаги се намира някой да изобрети нужното” (цитирам по памет). И до край остана тайна за идеолозите на социализма ЗАЩО при капиталистите прогресът върви автоматично, а при тях – насила, с отделни успехи, но винаги в ДОГОНВАЩА ПОЗИЦИЯ, с отделни изключения.

Конкретният СЪВЕТСКИ социализъм има едно противоречие, симетрично на разкритото от Маркс противоречие на капитализма „между обществения характер на производството и частното присвояване”. Това е противоречието между ЛИЧНИЯ характер на интелекта и ОБЩЕСТВЕНАТА собственост на средствата за производство. ПЛАНОВОТО СТОПАНСТВО нямаше как КОНКРЕТНО да планира прогреса. Идеите за иновации възникват ВЕРОЯТНОСТНО и непредвидимо в нечия глава и са високо ефективни ПОСТФАКТУМ и средно-статистически, но носят РИСКОВЕ и множество проблеми във всеки конкретен случай. Тия рискове и проблеми СОБСТВЕНИКЪТ поема за своя сметка и ако сгреши си плаща или фалира, а ако не сгреши печели МНОГО ПОВЕЧЕ от конкуренцията. От което ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА ПЕЧЕЛЯТ!

Социалистическият директор НЯМА ПРАВО на такъв риск, нито би спечелил особено при успех. Изобретателят обикновено е НИСКО ПЛАТЕН като почти всички интелигенти, но ако иска да види идеята си реализирана, трябва да инвестира ЛИЧЕН ТРУД и СТРЕС, срещу МАЛЪК ПРОЦЕНТ от печалбата при успех и загуба на престиж и доверие при неуспех, може и по чужда вина. Цяло чудо е, че при тия условия все пак се намираха хора да творят прогрес.

И още едни тежки окови носеше Съюзът. Той излезе НА ДВА ПЪТИ като победител - от Революцията и интервенцията, както и от ВСВ - но и като НАЙ-РАЗРУШЕНАТА страна в историята  А САЩ излезнаха от войните събрали златото на света, непокътнати от разрушения. Студената Война беше започнала ПРЕДИ ДА ЗАВЪРШИ Втората Световна. И от позицията на своето богатство и сила, Щатите наложиха НАДПРЕВАРА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО.

(Един колега изтъква, че Германия е била по-разрушена. Може би, но със значително ПО-МАЛКО ЖЕРТВИ. И след войната ФРГ е подпомаган СЪЮЗНИК на богатите САЩ, ОСВОБОДЕН ОТ ВОЕННИ РАЗХОДИ, а СССР е в студена война, в убийствена ОРЪЖЕЙНА НАДПРЕВАРА със САЩ, в икономическа изолация, и в научно-техническа изолация.)

Обруленият Съюз трябваше да харчи за война колкото цветуща Америка. И ИЗТОЩЕНИЕТО МУ СТАНА Х Р О Н И Ч Н О до самия му край. Всичко освен въоръженията беше пожертвано. Атомът, ракетите и самолетите, подводниците, танковете и оръдията ИЗЯДОХА не само маслото, но изядоха количеството и КАЧЕСТВОТО на колите, телевизорите, пералните, ютиите. Това беше златен шанс за Гласът на Америка, който спечели умовете на част от гражданите на соц страните, особено католиците.

И ДО ДНЕС ПСИХО-ДЕСНИТЕ БЛОГЕРИ ни навират в очите като "съкрушителен аргумент" против социализма това ярко превъзходство на ЦИВИЛНАТА техника на запада.

(Надпреварата във въоръжаването наложена от САЩ, беше камък на шията и за нашата икономика. Но руският народ живееше по-бедно.)

И ето, делото на Октомври погина. И тържествува делото на ГЛОБАЛ-ЛИБЕРАСТИЯТА. И с бързи крачки върви УНИЩОЖЕНИЕТО на Европа и на белия човек изобщо, и най-бързо - нашето унищожение.

Загина "империята на злото" и... ЗЛОТО превзе света. Значи друга е била империята на злото.

ПП: Накрая СССР все пак загина от ИЗОСТАВАНЕ в една тясна област на научно-техническия прогрес.
Горби сподели в края на живота си, че ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ защо е гръмнал Чернобил. Бих добавил, че още не се знае и КАК едно немско частно самолетче кацна на Червения площад малко след Чернобил. След което Горби панически изпълни всички искания на Рейгън и всъщност ПОДПИСА КАПИТУЛАЦИЯТА на СССР.
Ами като не знаеш защо ти гърмят АЕЦ и как кацат самолети до Кремъл, какво остава освен капитулация? Електро-управлението на АЕЦ може да бъде унищожено с електромагнитен импулс. Така може да бъде заслепена и ПВО. Практически е сигурно, че СССР беше убит с електромагнитно оръжие.  Т.е. заради недооценката на научно-техническия прогрес от Маркс и Ленин, двама юристи. Семинаристът Сталин се оказа по-прозорлив. Той има ЛИЧНА ЗАСЛУГА както с покровителството на Кошкин, конструирал танка на ВСВ - Т34, така и на Сергей Корольов, геният на съветското ракетостроене, победил в неравна надпревара немския гений на служба в САЩ -  Вернер фон Браун. След Сталин, и да е имало нови съветски гении на науката и техниката, не е имало кой да им даде криле, както Сталин направи за Кошкин и Корольов. Последният е имал във всеки момент на разположение ЛИЧЕН САМОЛЕТ, за да посещава заводите кооперирани в производството на ракетите.

ПП: Обърнете внимание на коментар 1 от десния, даже супер-десен млад колега vmir-чо, който си мисли, че защищава психо-десните, но всъщност издава срамно незнание КОЙ е главният бомбардировач на света. Ако и вие не знаете, вижте моя коментар 4.




Гласувай:
7



1. vmir - Ако "психо-дясно" е да предпочиташ слънце, птички, планина или плаж пред
28.11.2022 10:10
подземни скривалища разтърсвани от взривове, то какво е тогава "лявото", с неговото върховно щастие от самолетоносачи, ракети и новичок?

Питам в контекста на дилемата: Животът за цивилните ли е, за военните ли, или за властови маниаци с претенции за непобедимост?
цитирай
2. lulchev - За прогреса
30.11.2022 14:51
Все пак не липсваха напълно стимули за творене на прогрес. Дори печелеха нелоши пари примерно в разни научно-изследователски сектори във ВУЗ. Но при капитализма прогресът не просто върви автоматично, ами е зверски пришпорен от беса на алчността, до степен да се развива безумно бързо, като злокачествен тумор. И привидно това е за благото на човечеството, но все повече се убеждавам, че всъщност този побеснял прогрес ограбва и консуматорите му, и творците му. И голяма част от плодовете му са за решаване на проблемите, които самият той създава. Докато при социализма прогресът се развиваше според здравия разум. Сетих се за историята на някакъв съветски изобретател, ентусиаст на превозните средства, задвижвани от маховик. Известно е, че ползата от тях е проблематична, а недостатъците – сигурни и трудно преодолими. И някакъв ръководител му казал нещо в смисъл: „За какво е нужно, транспортът ни си работи много добре.“ Това би могло да се приведе като илюстрация на назадничавостта, инертността и т. н. на командно-административната система и т.н., но всъщност е много разумно.
Аз знам какво ще ми кажат реалисти и познавачи на живота, но все пак, с всичките уговорки, които могат да се направят, при социализма имаше една линия на грижа за човека, за развиването на добрите му заложби, на човешкото. А не постоянно да е в бясно състезание. И ученият не беше превърнат редник-черноработник в армията на умствения труд за производство на прогрес. Тези неща похабяват живота.
цитирай
3. lulchev - Поповод "И ИЗТОЩЕНИЕТО МУ СТАНА Х Р О Н И Ч Н О до самия му край."
30.11.2022 15:10
И след края му САЩ продължават по същия начин. Попаднах на много интересен материал от Rand Corporation. Не „руска пропаганда“, ами от извора, сами си казват. В 2019 е публикуван, 3 години преди войната. Заглавието му е “Extending Russia” – някой някъде го беше превел „Разширяваща се Русия“, но всъщност extend има и друго значение, тъй че правилният превод на заглавието е „Изтощаване/пренапрягане“ на Русия. Ако Ви е интересно и ползвате английски, можете да го свалите от https://www.rand/pubs/research_reports/RR3063.html В рускоезичния интернет също може да се намери преразказано това-онова от него.
цитирай
4. kvg55 - krumbelosvet,
01.12.2022 15:27
И се оказа, че Руската федерация изпревари във военните технологии и техники дремещите върху лаврите си Съединени щати.
Марксизмът–ленинизмът направи крачка назад, за да направи и вече прави крачки напред. Светът се събужда срещу колониализма, неоколониализма и експлоатацията.
цитирай
5. krumbelosvet - Бе vmir-чо, бе дядовото
01.12.2022 19:05
Бе я си спомни бе вмирчо, кой е бомбардирал най-много на тоя свет бе вмирчо? Бе Хирошима и Нагазаки бе вмирчо, бе Виетнам бе вмирчо, бе Дрезден бе вмирчо, бе СОФИЯ бе вмирчо, бе Ирак бе вмирчо, бе Белград бе вмирчо. И една US-ракета бе вмирчо, вместо да утепе сърбин, отнесе покрива на една къща в София бе вмирчо
цитирай
6. krumbelosvet - Предимствата на социализма
08.01.2023 06:23
Тия предимства НЕ са обект на поста. Както и пороците на капитала. Обектът на поста е надпреварата, която капиталът спечели. Не за добро, както вече се вижда.
цитирай
7. krumbelosvet - Невероятно
18.01.2023 17:54
Век и половина след Маркс, има какво Н О В О да се каже за капитализма. Абсолютно обективно и доказано.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953313
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3572
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031