Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2021 13:50 - Айнщайн е убеден социалист и през 1949-та пише статията "Защо социализъм"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1922 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 21.03.2021 14:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Имам биографията на Айнщайн от Уолтър Айзаксън, вече разръфана от препрочитане. Там се споменават бегло социалистическите му убеждения. И мнението за един приятел социалист като за "Най-чистия и запален идеалист".

Преди 7 дни се навършиха 142 години от рождението на Алберт Айнщайн.

И блогерът iliaganthev публикува пост със статията "Защо социализъм?". Благодаря на колегата, защото досега не бях имал случай да я прочета. Тя е в обем над 12 машинописни страници, 30-ина минути четене. Айнщайн обаче я пише по времето, когато е обсебен от главоломната идея да открие това, което сега се нарича "теория на голямото обединение". Незавършена до днес. И не случайно статията започва с думите:


"
Дали е разумно за онзи, който не е експерт в областта на икономическите и социални въпроси, да се изказва по същността на социализма? Смятам, че поради редица причини си струва."

Кратка статия се пише трудно и бавно. А геният на физиката е бил зает с друго. И не е достигнал до ТИПИЧНОТО ЗА НЕГО изложение на теория, доведена до аксиоматично съвършенство. Статията носи белега на нещо узряло в мислите, но нахвърлено на един дъх, без нужното за такъв СЛОЖЕН ВЪПРОС "изпипване".

Но геният си е гений и В ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ се съдържа ГЛАВНАТА  цел на социализма
 - "победата над тази хищническа фаза на човешкото развитие (капитализъм, б.м.) и нейното преодоляване". Защото това хищничество води до множество злини за природата и хората, и за самото ОЦЕЛЯВАНЕ на човешкия род.

Днес дума не се чува за хищническата същност на капитализма, който властва в западните  демокрации. Сочи се тяхното благоденствие, което даже в собствените им страна не е за всички. А за народите извън клуба на богатите е просто невъзможно, освен за шепа компрадори и престъпници. 

                                                                   
*    *    *

Всеки може да намери цялата статия на Айнщайн под следното заглавие и краткия увод: 

14.03.2009 14:59 - Айнщайн: „За една социалистическа стопанска система, за да се освободим от злото на капитализма”

автор: iliaganchev категория: Политика 

Преди 75 години, в началото на 1933 г великият физик и носител на Нобелова награда Алберт Айнщайн заминава за САЩ, скоро след като нацистите поемат властта в Германия. Айнщайн е бил обаче не само антифашист, но е считал себе си, което е малко известно, за социалист. През 1949 г, вече 70-годишен великият учен е съставил един ръкопис, който озаглавил: „Защо социализъм”. Тази негова статия е трябвало да излезе в първия брой на американското социалистическо списание “Monthly Review”. 

                                                                     *     *     * 
Следва моят коментар: 

Не се налага да развиваме теоретично и исторически темата за хищническия характер на капитализма. Не само защото Айнщайн го прави в статията си. А още повече защото от 30 години го изпитваме на гърба си. Но всички източници на информация – медии, интернет, кино, образование - са МОНОПОЛ на СВЕТОВНИТЕ БАНКЕРИ, господарите на съвременния капитализъм. И те прехвърлят върху „комунистите” или изобщо върху „левите” своята отговорност за отвратителното ни състояние. 

Не е нужно тоя монопол да е 100%. Достатъчни са примерно 80%, останалите 20% (и по-малко) са заглушени и потиснати, и служат само като ИЛЮЗИЯ за свобода на словото и убежденията. 

Например сега мой внук започна от 10-годишен да учи за „комунизма” това, което си мисли настоящият герберски министър на образованието. Човек който никога не се усмихва, напомнящ с антикомунизма си догматичната убеденост на светата инквизиция. Възпитан от споменатия монопол. 

ОЩЕ ОТ ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД 10-ти ноември 1989-та, бяхме посрещнати от бъдещите си „съюзници” като потенциални конкуренти и съмнителни навлеци, опетнени от „страшната” дума „комунизъм”. Щото тая дума им е обяснявана поне от 1949-та, и даже от 1917-та, като нещо най-долно и страшно. 

-      Набързо ни наредиха да вдигнем с пъти цената на НАЙ-КОНКУРЕНТНАТА НИ СТОКА - електричеството, което сви производството, особено енергоемките тежка химия и металургия;
-      Спряхме под груб натиск 4 ядрени блока в АЕЦ Козлодуй;
-      Отнеха ни руския и бившия соц пазар, без да ни допуснат до своя, пренаситен и без нас;
-      Затрупаха ни с „помощи” от излишъците си на масло и маргарин, които не ни трябваха. Но тия помощи вкараха нашите крави в бурканите и дойде дефицитът на млякото;
-      Изметсиха ни даже от ВЪТРЕШНАТА търговия чрез чуждите молове;
-      Взеха ни и банковата дейност чрез чуждите банки;
-      МВФ ни наложи нищожен размер на минималната заплата;
-      РАЗОРЪЖИХА НИ до гола пехота, без самолети и ракети, по-малобройна от ловците и от местата на стадион „Народна армия”;
-      Армията ни стана НАЕМНА, т.е. зависима не от нашите интереси, а от ЧУЖДИТЕ КРЕДИТОРИ;
-      Голямото мнозинство от новите поколения остана без военна подготовка (а в бленуваната неутрална Швейцария не само ВСИЧКИ минават тая подготовка, но съхраняват у дома си оръжието и униформата).
-      И т.н. 

Тук се налага се да започнем отдалече, за да е ясно, че световният елит, и европейският в т.ч., отдавна са знаели как се съживява и как се убива икономика:

От края на войната през 1945г. до 1953г., дълговете на Западна Германия (ФРГ) растат, а икономиката се свива. Фалитът изглежда неизбежен, но ФРГ е антипод на социалистическата ГДР, затова кредиторите подхождат творчески.

Днес са много интересни решенията, с които се слагат основите на Германското икономическо чудо през 50-те години (според историка на германската икономика Албрехт Ричъл):

- Намаляване на дълга с поне 50% (фактически с 62%).
- Намаляване на лихвата по дълга на 0,5%
- 5-годишен мораториум за изплащане на дълга.
- Отлагане за неопределено време на военните дългове (репарации и др.).
- Възможност за изплащане на дълговете с марки (с малки изключения). 
- Изплащане на дълга, в т.ч. лихвите, с не-повече от 5% от износа.
- Осигуряване на пазари (!!! за да има пари по предната точка).
- Отказ от продаване на собствена продукция (!!!) на ФРГ.

Всеки може да намери тези данни в нета. За разлика от опростения дълг на Полша, който не се намира лесно, щом като аз не го намерих след множество опити. Дали е изтрит, като срамно родилно петно на нова Полша? Нали често ни я сочат като пример за това, че не сме правили като нея и сами сме си виновни... Но доколкото помня, бяха й опростени 40 милиарда долара, половината от дълга. А целият наш дълг, за който толкова се шумя, беше 10 милиарда. На Гърция вече е 330 милиарда. И пак имат два пъти по-висок стандарт.

Нашите политици от всички цветове не са били толкова прости и послушни, щом като бързо разбраха, че за нас няма да има прошка и сведоха дълга практически до нула. До ГЕРБ-ово време, когато ни принудиха за 25-тина милиарда. И вече няма отърване.

Отвън чудесно са знаели, че убиват икономиката ни, знаеха го и хиляди хора у нас, но нямаше полезен ход, а пагубните бяха много...

А при убита икономика, всичко останало умира от "естествена смърт" - образование, култура, здравеопазване, спорт и самият дух на народа. Кой решава коя икономика и кой народ да живее? Това е геополитическо решение.

Ако нашите политици сами са грешили толкова съдбоносно, защо съюзниците не ги посъветваха? Те не се притесняват да го правят. Помните как една европейска пратеница се провиквеше по телевизията към протестърите "Искам да ви чуууяяяяя". Научила български, милата. И няколко посланици се включиха в хора срещу "Южен поток". И това дипломатическо безобразие го извърши просветена Европа и САЩ. Не в наш интерес. Тайна велика за чий...

Европейският елит е знаел как, и е можел да ни даде шанс за нормално развитие, но не е пожелал. Осъдили са ни на ИЗЧЕЗВАНЕ, което днес се забелязва с просто око. И както е признал В ПРАВ ТЕКСТ европейският комесар Йоханес Хан (виж моя пост от 15.01 12:16 "Нашето изчезване като народ, е планирано от Европа преди промените").  На други бивши членове на СИВ това беше спестено ДОНЯКЪДЕ. Само засега, най-вероятно. По понятна причина - те исторически са русофоби и са нужни за разпалване на антируска истерия и евентуално за пушечно месо, като украинците.

Но лично бившият президент на Полша, героят на цветната "революция" Лех Валенса сподели, че Полша е загубила в прехода ПОЛОВИНАТА си икономика. Никой не казва колко НИЕ сме изгубили, вероятно 80%.
 

Капитализъм на практика. 

Ето защо е социализмът.



Тагове:   Айнщайн,   социализъм,


Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Сложно е отношението на Айнщайн
21.03.2021 13:58
Сложно е отношението на Айнщайн към конкретния Съветски социализъм. Но положително. Даже ГЛАВНОТО за гения, свободата на мисълта и словото, по-точно тяхното често нарушаване в СССР, тои си ОБЯСНЯВА без да оправдава, със съпротивата на свалените от власт бивши господари. Той никога не посещава СССР въпреки многото покани, но към края на дните си заявява като доказан факт, че ГЛАВНАТА ГРИЖА на съветското ръководство е ПОДОБРЯВАНЕ ЖИВОТА на техния народ.
цитирай
2. azazel13 - Расизмът и нацизмът съпътстват ...
21.03.2021 15:42
Расизмът и нацизмът съпътстват цялата западна история. Политиката им по отношение на страни като България, Югославия и други такива еднозначно може да бъде определена като нацистка. Смехотворно е да говориш за права на човека а компаниите ти да дават в пъти по-ниски заплати в страните на изток.
цитирай
3. kvg55 - krumbelosvet,
22.03.2021 04:27
Великите учени са широко скроени хора.
цитирай
4. krumbelosvet - Днес колегата kordon публикува апологетична на капитализма
26.05.2021 05:27
Апологетична а не анализ, защото цитира Маркс за могъщите производителни сили създадени от капитализма но ИГНОРИРА откритите от Маркс пороци. И остави Маркс, игнорира това което С Е Г А виждаме с очите си - затъването на България изправящо я пред изчезване и моралната смърт на либерастията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1955902
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031