Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2016 17:23 - В памет на Цвъро !
Автор: born Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2179 Коментари: 9 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Отдавна се каня да почета паметта на Цвъро, който си отиде от този свят твърде отдавна и твърде млад / на около 50 год./. Повод ми даде един коментар на Пиер, който ме накара да си спомня за него.
            Цвъро, както го наричахме приятелите, през средата на 60-те години работеше като хамалин в магазин "Явор" на пъпа на София. За по-младите следва да поясня, че магазин "Явор" бе най- големия и най-престижния може би мебелен магазин . Запознахме се случайно в една приятна софийска кръчма, каквито в София тогава не бяха рядкост.
            Цвъро пиеше само бяло вино, но в промишлени количества. Сервираха му в чаши, които имаха вместимост поне 1 литър и побираха минимум една бутилка, че и повече. Не мога да преценя по колко литра вино пиеше, без да се напие, тъй като в края на вечерта почти винаги не съм бил в състояние да броя. А и какво ли значение е имало.
            За този, който си каже : "ПОсмали го !", ще дам обяснението, че Цвъро бе мъжага с ръст 1.96-1.98 м. тегло около 120 кг и мускулатура , за която днешните изнежени фитнес маниаци биха могли само да завидят. Нещо повече - мускулатура реална и мощна, а не напомпана с разни идиотщини. Естествено такава впечатляваща визия възпираше агресивните типове, когато не са натаралянкани, но в няколко случая , когато такива идиоти започваха да се чувстват твърде голяма работа, биваха ступвани благонамерено и възпитателно. В един от подобните случаи, когато се опитах да се намеся /физически, заради сериозно числено превъзходство на противника/ бях възпрян най-деликатно от Цвъро, който ми забрани категорически да се включвам в забавлението, поради ниското ми тегло тогава /само 63.5 кг. /. Другата причина , както ми обясни след това, е била житейската неопитност и младата ми възраст.
          В интерес на истината би следвало да добавя, че Цвъро е бил два или три пъти шампион на София по бокс в тежка категория в следвоенните години. Като всеки уважаващ себе си боксьор от този времеви период, той удряше опонентите си така, че да оживеят след това. Толерантността му достигаше до там, че след пердаха някои от разумните му опоненти бяха почерпвани с различни дози алкохол в зависимост от желанията и състоянията им. 
          Въпреки страховития си вид Цвъро бе един добър и възпитан човек. Книгите, които бе изчел, бяха зашеметяващо много, знанията му почти енциклопедични. Редовно ходехме по театри и опера, като билетите винаги намираше той, поради безчислените си връзки с целия софийски интелектуален елит. А тогава билети се намираха много трудно и в краен случай на "Търси се" преди самото представление. Крайно се изненадах, когато го запитах, какво работи и откъде има толкова знание, след като работи като хамалин. Представата за хамалин бе :  як мъжага, без образование, пияндур, без особено възпитание, прост колкото си иска. По някои от белезите Цвъро отговаряше на стандарта, но непонятно бе откъде са знанията и забележителния интелект ? Отговорът бе : от затвора ! Ха сега де ! И тази школа е преминал ! По каква причина : побойник, изнасилвач, убиец, крадец ?
          Нищо подобно : по политически причини. Но какви и защо ?
          Както казва Чърчил: на млади години всеки е бил социалист или комунист. Така и Цвъро.
          Преди и по време на войната /ВСВ/ е в РЕМС, а след 9.9.1944 г. го приемат вече в БКП и то с ранг почти секретар на районен комитет. От това време познаваше почти всички висши софийски партийни функционери, които между другото много го уважаваха независимо от неглижирания му социален  статус. Както и много висши военни и милиционерски величия, които също му демонстрираха уважение и приятелски чувства, на което нееднократно съм бил свидетел.
          През 1946 год. му поставят партийно поръчение да бъде внедрен в анархистките среди като агент-провокатор. Внедряват го, но будна личност като него не може да стои мирна и възприемайки и симпатизирайки на анархистките идеи, Цвъро става не слушалка на комунистите, а точно обратното. Започва да помага на анархистите ! Историята продължава около 2 години, след което е осъден на 10 години затвор. Както е казал поета : и в затвора е било пълно и попаднал на хора. И станал Човек !
           Естествено по тези времена след затвора изборът на работа е бил твърде ограничен и Цвъро станал хамалин. Като такъв и си отиде от този свят !
           Цветан Цветанов, Цецо, Цвъро. Бог да го прости, вечна му памет и лека му пръст на Приятеля !

ПП. На тези, които не са запознати с анархистките идеи, искам да обърна внимание, че повърхностните знания определят анархизма като разрушителна теория, атакуваща реда на обществата. Нищо подобно !

          "Анархия мать порядка !"









Тагове:   приятели,   анархия,   помен,


Гласувай:
9



1. freeoldmen - Забележителен мъж!
29.07.2016 17:36
Колкото до анархистичните идеи, само ще споделя, че истинската пряка демокрация,
не тази, в която пребиваваме, е всъщност идеята на анархистите.
цитирай
2. born - Колкото до анархистичните идеи, ...
29.07.2016 23:54
freeoldmen написа:
Колкото до анархистичните идеи, само ще споделя, че истинската пряка демокрация,
не тази, в която пребиваваме, е всъщност идеята на анархистите.

Абсолютно си прав и се радвам, че има и хора, които са наясно с тази тема. Цвъро ми е разказвал за анархосиндикализма и начините за адаптирането му към различните системи. Май ще се опитам да потърся съответните материали и няма да е зле да направим /може би съвместно / един постинг, тъй като хората от незнание приемат тези идеи като някакво шоу на откачалници, а това не е така. Поздрави, Фрий и мисли по въпроса.
цитирай
3. indiram - Здравей, Борн!
30.07.2016 01:51
...
- мускулатура реална и мощна, а не напомпана с разни идиотщини.
- той удряше опонентите си така, че да оживеят след това
- як мъжага, без образование, пияндур, без особено възпитание, прост колкото си иска
- 9.9.1944
...
Сетих се за песента руска - Забота у нас простая, забота наша такая...

Поздрави!
цитирай
4. born - Здравей, Инди
30.07.2016 16:14
Спомням си, че преди да почине, бай Тошо се бе изразил така :"Може да сме били всякакви, но в ЦК педерасти нямаше."
Сега всякакви педерасти, лесбийки, курветини и друга подобна сволочь са на почит и уважение от все по-изпедерастяващото ни общество. Подобно на бай Тошо бих казал: "Може да сме били всякакви, но поне бяхме истински мъже." Да се надяваме, че сме възпитали, както трябва, синовете и дъщерите си.
А мъже като Цецо /Бог да го прости/ просто вече трудно се срещат.
ПП. Квалификацията, която те е впечатлила, е дефинирана за практикуващите хамалския занаят, но не и за Цвъро.
Благодаря за съпричастността и музикалната илюстрация.
цитирай
5. born - Пропуснах и една сентенция на Цвъро, която може да се адаптира и към сегашната действителност:
30.07.2016 19:03
" "Нека империалистите дрънкат оръжие. Ние само Че си пОркаме и ще им гледаме сеира."
цитирай
6. deleted-4udovi6teto - Да.
30.07.2016 19:51
Хубаво разказано, всичко видях и усетих.
Благодаря, Борн.
Чу
цитирай
7. born - Хубаво разказано, всичко видях и ...
30.07.2016 23:26
4udovi6teto написа:
Хубаво разказано, всичко видях и усетих.
Благодаря, Борн.
Чу

И аз също, Чу. Поздрави.
цитирай
8. zaw12929 - КОЛЕБАЯ СЕ ЗА РЕДА И АНАРХИЯТА, З...
02.08.2016 12:44
КОЛЕБАЯ СЕ ЗА РЕДА И АНАРХИЯТА, ЗАЩОТО ИМА ПРОЦЕСИ, КЪДЕТО ДАВА ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ... МИГРАНТСКАТА КРИЗА КАТО АНАРХИЯ Е НАЙ ЛОШ ВИД НА РЕД И... ДЕМОКРАЦИЯ, ОСВЕН АКО Е ЛИБЕРАЛНА, МЕРКЕЛСКА
ПОЗДРАВИ ЗА ТЕМАТА!
цитирай
9. born - КОЛЕБАЯ СЕ ЗА РЕДА И АНАРХИЯТА, З...
07.08.2016 00:54
zaw12929 написа:
КОЛЕБАЯ СЕ ЗА РЕДА И АНАРХИЯТА, ЗАЩОТО ИМА ПРОЦЕСИ, КЪДЕТО ДАВА ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ... МИГРАНТСКАТА КРИЗА КАТО АНАРХИЯ Е НАЙ ЛОШ ВИД НА РЕД И... ДЕМОКРАЦИЯ, ОСВЕН АКО Е ЛИБЕРАЛНА, МЕРКЕЛСКА
ПОЗДРАВИ ЗА ТЕМАТА!

Трудно е да се прецени по простата причина, че откровена анархистка държава досега не е имало в историята, но може би сегашната ни държава е нещо подобно. Защото всеки прави, каквото му скимне. В порядъка на популярното мислене за "анархия".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4602171
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031