Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2015 18:02 - Falun Gong - Истина,доброта,търпимост
Автор: born Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2023 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 07.09.2015 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През август 2008 г. целият свят жадно поглъщаше блясъка и еуфорията на олимпиадата, радваше се на спортните успехи и страдаше за загубите. Докато медиите разказваха за грандиозните съоръжения, нощния живот в Пекин и традиционната китайска кухня, малко хора обърнаха внимание на апелите на правозащитни организации. А те бяха категорични: Китай системно нарушава човешките права, режимът на комунистическата партия е безмилостен към неудобните. По същото време на различни места по света групи хора събираха подписи и излизаха на протести с мотото – „Спрете преследването на Фалун Гонг в Китай”.

Популярно духовно учение допреди години, днес „Фалун Гонг” е забранена дума в Китай. Произнасянето й на публично място може да доведе до арест, изпращане в трудов лагер, измъчване и дори екзекуция – така твърдят последователи на движението и редица правозащитни организации. Китайските власти наричат движението „култ” и „секта”, а всеки практикуващ в страната е смятан за враг на партията.

Фалун Гонг има сподвижници в целия свят. В България те са шепа хора, но също организират информационни кампании и често протестират пред китайското посолство в столицата. Наричат се „практикуващи” и са превърнали философията на Фалун Гонг в своя. Най-много последователи на движението има в София. Събота и неделя те могат да бъдат видени в Южния парк, където редовно се събират да изпълняват заедно упражненията на Фалун Гонг. През август в парка идват едва по трима-четирима души, но извън отпускарския сезон има и повече хора.

image Последователи на Фалун Гонг протестират пред китайското посолство в София. Снимка: Цвета Петкова

29-годишният програмист Захари Петков става „практикуващ” преди седем години.  По това време се интересува от китайски бойни изкуства и практики за вътрешно усъвършенстване. Случайно попада на сайта на Фалун дафа –  асоциацията на последователите на движението. „Имаше безплатни книги, видео клипчета с  упражнения, които ми допаднаха”, казва Захари, който по-късно запалва по Фалун Гонг свои приятели и колеги. „Научих за Фалун Гонг от него, разказва 32-годишната Кремена Крумова, икономист по образование. Той ми даде първата книжка с въвеждащата философия - „Фалун Гонг”. В нея се описват основните термини, упражненията, как влияят те на тялото, какви са главните принципи. Когато я прочетох, разбрах за себе си, че съм намерила отговора на много въпроси, които си задавах по това време. Мисля, че намерих това, което търсех”.

Фалун Гонг представлява цялостна философска система, изградена върху три основни принципа - Истина, Доброта, Търпимост. Тя включва и система от упражнения, насочени както към физическото здраве, така и към духовното. Официално движението е представено в Китай през 1992 година. Негов основател е китаецът Ли Хонгджъ – бивш музикант и държавен служител. Той комбинира принципи от будизма и традиционната китайска практика цигун, със свои собствени идеи, за да създаде философията Фалун Дафа (в превод – „Великия закон на вселената”) и произтичащата от нея практика Фалун Гонг (съвременното наименование на Фалун Дафа; в Китай различните видове цигун/чигун се наричат Гонг).

image Последователи на Фалун Гонг протестират пред китайското посолство в София. Снимка: Цвета Петкова

Движението бързо набира популярност и се превръща в масова практика в Китай. Последователите се събират в паркове и градини за да правят заедно упражненията на Фалун Гонг. Партията няма нищо против, много от членовете й също практикуват. В края на деветдесетте Фалун Гонг има между 50 и 70 милиона последователи в Китай. Изплашени от мащаба на движението, което излиза извън контрола на партията, през 1999 г. китайските власти, начело с тогавашния лидер Дзян Дзъмин наричат Фалун Гонг „култ” и го обявяват извън закона. „Самата идеология на партията проповядва материализъм, атеизъм и т.н. Когато комунистите идват на власт, цялата китайска традиция е разрушена и критикувана. Затова ги притеснява, че толкова много хора се придържат към тези принципи, които клонят към традицията, а  не към партийната идеология. Защото те малко или много са противоположни”, смята Кремена Крумова.

От момента, в който Фалун Гонг е обявен извън закона, практикуващите стават жертви на масово преследване и репресии. Затваряни са в трудови лагери за превъзпитание, където са измъчвани и насилствено принуждавани да се отрекат от философията на Фалун Гонг. В доклада си от 2006 година “Амнести интернешънъл” нарича движението „ключова мишена за репресии” „при висок риск от изтезания”. В Интернет се разпространяват снимки на обезобразени китайци, за които се твърди, че са изтърпели жестоки мъчения заради това, че споделят принципите на Фалун Гонг. Изследователи на проблема твърдят, че последователи на движението са използвани като донори на органи в Китай.

image “Практикуващ” прави упражнения в Южния парк. Снимка: авторката

В края на 2007 година канадският телевизионен канал CBC Newsworld излъчва документалния филм „Отвъд червената стена – преследването на Фалун Гонг”. Главен герой на филма е китайският художник и скулптор Кунлун Джан. Той пристига в Канада през  1989 г., за да преподава в университета „Макгил”, а през 1995 става канадски поданик. Пет години по-късно художникът посещава Китай, където е арестуван и изпратен в трудов лагер, защото говорел публично за Фалун Гонг. По собствените му думи в лагера е бит, изтезаван, удрян с електрошок, заплашван с екзекуция, която щяла да бъде маскирана като самоубийство. Това, което спасява Кунлун Джан, е канадското му гражданство. „Канадски правозащитни адвокати” и “Амнести интернешънъл” организират кампания за спасяването му от Китай, случаят му става известен в целия свят и благодарение на това художникът е освободен. Според последователите на движението обаче в повечето подобни случаи развръзката не е щастлива.


Source : e-vestnik
 




Тагове:   China,   истина,   доброта,   търпимост,   falun gong,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Китайците си останаха комунисти,
07.09.2015 19:43
но много по-умни от комунистическата династия Ким Ир Сен и кагебеполковника Путин. Китай стана голяма икономическа сила, но за да стане тя такава и да бъде тя такава, това стана възможно поради американските интереси. Един пример - ако Китай не внасяше последните технологии от Америка и ако не изнасяше повече от половината си производство за Америка, щеше ли да бъде Китай? И друг въпрос: Кой добива газа в Сибир, кои са работниците там? Въпреки всичко обаче Китай носи рожденните си петна на вируса на Маркс, брадатаата спирохета и този негов възход няма да продлъжи дълго. Ако нещо харесвам на Китай това е, че крадците и престъпничите биват накзвани веднага, на площада с изстрел в тила. А у нас и антикорупционен закон не върви, защото от това няма интерес задкулисието, троловете на Путин, които искат да ни извадят от Европа и да ни тикнат в Евразия.
цитирай
2. born - До голяма степен сте прав.
07.09.2015 20:44
До голяма степен сте прав.
цитирай
3. kvg55 - Всяка власт, без изключение, за...
07.09.2015 21:13
Всяка власт, без изключение, защитава устоите си.
У нас, като дадохме свобода на всякакви секти,
какво се получи - промиха мозъците на много млади хора.
цитирай
4. born - Всяка власт, без изключение, за...
07.09.2015 23:59
kvg55 написа:
Всяка власт, без изключение, защитава устоите си.
У нас, като дадохме свобода на всякакви секти,
какво се получи - промиха мозъците на много млади хора.

За голямо съжаление - така е !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4602609
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031