Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2021 11:32 - Защо тези средновековни черепи, намерени в Габон, липсват отпред?
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 2162 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.07.2021 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Защо тези средновековни черепи, намерени в Габон, липсват отпред?

Ненарушени, 500-годишни горни челюсти, открити в африканска пещера, свидетелстват за умишлена модификация на лицето
Изследователите казват, че премахването на резците може да е послужило като индикатор за социален статус или членство в определена група. 

(C. Gerin и P. Mora / Античност ) От Isis Davis-Marks SMITHSONIANMAG.COM
9 ЮЛИ 2021 Г.

image

Археолозите, изследващи подземна пещера в Габон, са открили черепите на възрастни от средновековна епоха, които са променили външния си вид, като са премахнали предните си зъби.

Както Mindy Weisberger съобщава за Live Science , съвместен френски и габонски изследователски екип, работещ в Iroungou , пещера в провинция Ngouniй в западноафриканската държава, откри скелетите на най-малко 28 души (включително 24 възрастни и 4 деца), които са живели през 14 и 15 век. Констатациите на групата са публикувани наскоро в списание Antiquity .

Въпреки че Ричард Ослисли , археолог от Френския национален център за научни изследвания (CNRS) в Париж, първоначално открива пещерата през 1992 г., той и неговият екип разследват недостъпното място едва през 2018 г. По време на тази по-скорошна експедиция изследователите откриват човешки останки, метални инструменти, оръжия и бижута.

„Има много малко обекти с археологически човешки останки за този регион“, казва водещият автор Себастиен Вилот , изследовател от CNRS, на Live Science . „Фактът, че тук са били погребани деца, тийнейджъри, възрастни мъже и жени, с толкова много артефакти - повече от 500! - беше изумителен.“

Експерти от Agence Nationale des Parcs Nationaux от Габон (ANPN) използваха кухина в покрива на пещерата за достъп до погребенията. Per Daily наследство , спекулира на екипа, че жителите на региона "намалиха или отпаднали," починалия през същата тази дупка. Според проучването пещерата достига максимална дълбочина от около 82 фута.

Акценти от находката включват гривни и пръстени; ножове, брадви и мотики, изработени от местно желязо и внесена мед; 127 морски черупки от Атлантическия океан; и 39 пробити хищни зъби. Предвид богатия характер на тези погребални артефакти, учените предполагат, че хората, погребани в пещерата, са с висок социално-икономически статус, отбелязва Live Science .

image   image imageКарта на обекта Iroungou и триизмерен модел на пещерата (P. Mora и S. Kacki / Античност )
На всички непокътнати горни челюсти, възстановени от мястото, липсват четирите предни зъба, известни още като централни и странични постоянни резци. Зъбните гнезда показват признаци на заздравяване, което предполага, че зъбите са били премахнати, когато собствениците им са били все още живи.

„Умишленото модифициране на зъбите има дълга история в Африка, но извличането на горните четири резци е сравнително рядка форма“, казва Вилот на Дейвид Руис Марул от испанския вестник „ La Vanguardia“ , според Google Translate.

Такива драстични промени на тялото би променени структура на лицето на обекта и повлияха как те произнася думи, съобщава La Vanguardia . Екипът твърди, че лицата, които са преминали през процеса, са го разглеждали като показател за техния социален статус или членство в определена група.

Според проучването учените са "многократно наблюдавали" стоматологични модификации, вариращи от пломби до отломки до отстраняване на скелетните останки на африканци, включително поробени лица, погребани извън континента. Но специфичната форма, наблюдавана в Ирунгу, е необичайна, като документацията е ограничена до доклади на етнографи от 19 и началото на 20 век, работещи в региона.

В есе от 2017 г. Джоел Д. Ирландски от Ливърпулския университет Джон Мурс пише, че модификацията на зъбите в Африка на юг от Сахара често води до „орална травма ... варираща от лека до животозастрашаваща“. Но планираните резултати от практиката - включително „предполагаеми и правдоподобни ползи за индивидуалната репродуктивна годност“ и превенция или лечение на болести - се смятаха за по-големи от тези рискове, добави той.

Говорейки с Live Science , Вилот казва: „Много различни причини се застъпват за премахването на зъбите от хората, които са го практикували.“




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39755613
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031