Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2021 20:09 - Арменците във Волжка България. Надгробни камъни и арменски надписи
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1871 Коментари: 3 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    На територията на днешен Татарстан арменците очевидно са се появили много рано - може би от началото на основаването на търговския път на Волга, който е свързвал страните от Закавказието с ряйона на средна Ворга. На запад от укрепения вал  на  град болгар е имало християнска колония, която най-вероятно е била арменска. В този район са открити руините на църква (или погребална структура), наречена в документите „гръцка палата“, около която има няколко надгробни паметника с арменски надписи. Местните хора наричали тази сграда арменската църква.    
image




Руини от „гръцката палата“ в рисунка от 19 век. Български исторически и архитектурен музей-резерват. Снимка от автора. Интересно е, че най-старият арменски надгробен камък в близост до „гръцката камара“ датира от 1218 г. - това е най-старият надгробен камък на Волжка България като цяло, поради известните булгарски епиграфски паметници, вече несъществуващият надгробен камък от 1244 г. е признат за най-старият, най-старият оцелял български надгробен камък датира от 1281г. Може да се предположи, че самата традиция за създаване на надгробни плочи с надписи се е появила в Болгар от арменците.   През 1712 г. писарят Андрей Михайлов съобщава за руините на църква в селището Болгар: "Тази камера беше пред тази църква, защото около нея има много гробищни камъни с подписи и подписите изглеждаха като арменски букви."   Впоследствие тези надгробни паметници са унищожени от местното население. Но от описите на Болгар, създадени в началото на 18 век, са известни поне пет арменски епитафии от 1218, 1308, 1321, 1335, 1337 година. Превод на надписа на надгробния камък от 1321 г. (по М. Брос): „Този ​​ковчег затваря честното тяло на Хатун (княгиня, госпожа) Сара, която отиде при Христос. Вие, които четете това, молете Бог за прошка на греховете й ... Господин Аваг, през 770 година. "    
image




Надгробен камък на Сара Хатун, 1321 г., общ изглед. Български исторически и архитектурен музей-резерват. Снимка от автора През 1722 г. Петър I, посетил руините на Болгар, нарежда да се създадат описи на древните надписи на града. Писарите на Петър копират и превеждат на руски повече от 50 надписа (предимно епитафии). Няколко арменски са копирани заедно с арабските надписи. Те са открити близо до руините на „гръцката камара“, чийто външен вид също е записан в инвентара.   Описи на Болгар през 1722г. „Зад голям земен вал към сволската страна подът е четириъгълен, порутен, без свод. Не е ремонтиран; трезора е рухнал и преди. И там  растат дъб, клен и други страхотни дървета. Те казаха за пода и сградата, описани по-долу, чуха, че този етаж е арменски църква. И около църквата имаше арменски подписи върху камъните. В близост до пътя имаше порутена каменна конструкция. Не е ремонтирана, руши се и преди. Към сградата беше арменски параклис.   Подписите върху камъните са с арменски букви и според превода на руски тези подписи казват: Този камък беше положен в този славен град над мъртвия арменец Назар и над съпругата му Марина. 986-та година. Този камък е положен върху сина на починалия арменец Варлам Иванов. 557-та година. Сей беше положен камък над починалите благочестиви арменци Артем и Киприян. И кой ще прочете подписа, за да ги запомни. 984 ".    
image



Арменски надгробен камък от XIV век от село Кирелски, Камско-Устински район на Татарстан. Снимка https://vk.com/public53056315 Превод на текста на епитафията от село Кирелское от Николай Мар: „Година 797 (1318), не навреме, този божи служител Турган-Мелик неочаквано умря и се представии на Христос Бог  на 21 години, оставяйки ни неутешима скръб и речал. Така че, който чете, молете се за прошка на греховете на нея и нейните родители, г-н Григорий и съпругата Пиница. Нека Господ се смили и благослови и  вас. "
Р
Пут и текст


Тагове:   пияни,   арменци,   сволочъ,


Гласувай:
5



1. kirk - Руснаците пак пишат българската история
11.05.2021 10:45
Руснаците пак пишат българската история с големия пръст на левия си крак!!! Първо прави впечатление силната им амбиция да измислят несъществуващи етноними - особено за българи, волжски българи и прабългари: болгары, булгары, буртасы и пр. При положение, че имат в азбуката си буквата "Ъ", те наричат съвременните наши сънародници - болгары, а предците им булгары. Това е едно заеваване с българската нация, което всеки историк ще ви потвърди, че е недопустимо, принизяващо и обидно. Българските историци и учени - за жалост, допринасят за подобна какофония и спокойно понасят глупостта на руските ксабинетни плъхове. Иначе по темата за арменците във Волжска България има доста арменски научни публикации и няма нужда от руснаци, които се изживяват като супервайзъри, защото те не държат монопола на истината!!! Може би били арменски паметници, пък после се оказва, че имат арменски буквени надписи, абе - тъпотия, руска, безбрежна...
цитирай
2. radostinalassa - Не съм виждала по - тъпи хора...
11.05.2021 14:02
от тебе, тъпия арогантен арменец и Ковидко, какъвто и да е . Също така Гетчо, който търси материали и шута Божил.
цитирай
3. morskipesni - Правилно определение за шушумигата kirk
11.05.2021 16:29
Той е от самия себе си дори по-тъп.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13135309
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години