Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2016 21:59 - Да сведем глави пред жертвите на тероризма !
Автор: born Категория: История   
Прочетен: 6124 Коментари: 20 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  31 г. от атентата на гара Буново (ВИДЕО)

Засекретено и до днес дело храни спекулации около кървавите акции през 80-те

 

0

2016-03-09 10:51:00

image

Тридесет и една години от най-зловещия атентат, извършен от протурските терористи, организирани и финансирани от Турция. 

Девети март 1985, Буново – едно планинско село става мишена на най-големия железопътен атентат в българската история. Във влака Бургас-София избухва бомба и отнема седем човешки живота. Специалистите определят атентата като дело на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, а мотивът е Възродителният процес.

Март. Годината е 1985-а. Преименуването на българите мюсюлмани вече е осъществено в Родопите, ред е на българските турци.На 9.III - Ден след празника на социалистическата майка и жена влак номер 326 от Бургас за София изпълнява редовното си разписание.

Часът е 21,31. Композицията навлиза в гара Буново с две минути закъснение. В едно от купетата на вагона за майки с деца цъка бомба.
Механизмът е прост: стандартна батерия от 4,5 волта, електрически жици, електродетонатори, амониева селитра и шашки „Амонит-6". Забавящият механизъм е от будилник „Слава". Часовникът, настроен на определен час, свързва електрическата верига и предизвиква детонация. Минутата на взрива е предвидено да съвпадне с навлизането в тунела след гарата, за да има максимален брой жертви. Секунди по-късно малкото планинско селце Буново е разтърсено от най-смъртоносния атентат в историята на българските железници.
Първи на помощ се притичват живеещите близо до влаковата линия и дежурните служители на БДЖ. Гледката е жестока.
Кожа, крайници, черва, мозъци и кръв са пръснати по мартенския сняг. Силен тътен, огън, пламъци и писъци са думите, които всички оцелели и свидетели използват, започвайки разказа си за кошмарната нощ. Умират 7 души, две от жертвите са глухонеми деца, на 12 и 13г. - Георги и Стефан.

Умират Яворка Петрова, на 38 г., и Емил Николов на 40, Райна Бозукова, на 64, Стилиян Иванов, на 60, и Николай Генков на, 63 г. Тежко ранените са девет, а стресът от преживяното скъсява живота на потърпевши и очевидци.

Детската учителка Митка Василева пътува от Карлово с дъщеря си и двама свои приятели - Емил и Яворка.

Връщат се от родителска среща на децата си. 
И тримата са от видинското градче Димово. Ръката върху главата на дъщеря й запазва живота на момиченцето.
"Ако не я бях гушнала, докато спи, металната поставка за багаж щеше да премаже главичката й", през сълзи разказва Митка. На ръката й все още има белег, има проблеми със съня, а веднага след атентата развива страхова невроза, която и досега не е излекувана.
Веднага щом идва в съзнание, Митка изравя от отломките дъщеря си Мариана и започва да крещи за помощ. Откарани са в болницата в Пирдоп, където отстраняват набитите в очите й стъкла и сега тя като по чудо не е сляпа. "Когато съпругът ми дойде и ме видя, ме погали по главата и каза, че не бива да се плаша, когато ми махнат превръзките". "Ти си побеляла", казва й той.

Приятелите й Емил и Яворка са сред седемте жертви. Яворка има 16-годишен син. 
"Изпратих я на родителска среща и след това я чаках на гарата, но тя не се появи", споделя през сълзи вдовецът й Христо. Той е международен шофьор и в нощта на трагедията трябва да тръгне за Иран. "Разбрах, че е убита, 24 дни след погребението. Тогава нямаше телефони и пътувайки в Азия, можех да се обадя чак на границата. Когато видях некролозите, не повярвах, повярвах чак на родителите й", казва Христо. Родителите на Яворка умират от мъка един след друг малко след нейната смърт.

ВИДЕО:

 

Взривът на гара Буново не е единственият терористичен акт, извършен от протурските терористи. Между 1980 и 1987 г. в България са извършени множество големи терористични актове и саботажни акции, включително саботажи срещу реколтата и селското стопанство, опити за отравяне на питейната вода на различни градове, жп катастрофи, взривяване на язовирни стени, палежи на гори.

Половин час след детонацията на гара Буново, бомба избухва и в сладкарницата на хотел „Епруветката" в Сливен.

Бомбата е поставена от един и същи човек, който се качва на влака в Бургас, поставя бомбата, която трябва да избухне в тунела след гара Буново, слиза в Сливен и поставя второ устройство там. На същия ден бомба избухва на летище Варна, осакатява и обезобразява две жени с едно и също име - Елена.

На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата: Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев, няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани. Останалите са осъдени за помагачество.

Отделно от тях действат и други турски терористични групи, извършени са множество атентати. Това е част от офанзивата на турската държава на българска територия, чиято цел е откъсване на части от българската територия в „автономна“ турска квази-държава.

Днес, Сабри Мехмедали, брат на лидера на терористичната група, осъден за помагачество,  е общински съветник от ДПС.

През 1993 г. издига чешма в памет на атентаторите, днес съборена след закъснялата реакция на държавата. На откриването й присъства лично Ахмед Доган. С тези действия ДПС еднозначно и недвусмислено се припознава като продължител, последовател и съмишленик на турския тероризъм.

image

Никога в нито една дума, лидерите на противобългарската, протурска, противоконституционна партия ДПС не осъдиха зверствата на протурския тероризъм и не изказаха съжаление и съболезнования на близките на жертвите. Напротив ДПС мълчи гробовно по тази тема, но в своите документи признава и заявява приемственост с идеите и дейностите на т.нар. „Турско национално-освободително движение в България“, на практика политическата структура, която вербува и активира извършителите на терористичните актове. Няма съмнение  - и ТНОДБ и терористичните клетки са вербувани, организирани, финансирани от турската държава.

Затова е толкова срамно, толкова скандално, толкова нагло, когато представители на тази партия ви говорят за „евроатлантизъм“ и „европейски ценности“. Още по-необяснимо е защо българските журналисти никога за тези вече 25 години, не попитаха лидерите на ДПС за оценката им за терора и за това как биха нарекли преднамереното убийство на майки с деца. Ей така, докато им слушат словестните полюции по темата „права, свободи и ценности".

Сега в Буново има една заключена гара, а влаковете спират по-рядко. 

BIG5.BG



Тагове:   тероризъм,


Гласувай:
18


Вълнообразно


1. kvg55 - По ни бива да плачем на чужди гроб...
09.03.2016 22:28
По ни бива да плачем на чужди гробища, за чужди съдби. Само още на едно място мернах днес за годишнината от атентата. А това са от невинни, по-невинни жертви.
Когато ние не се сещаме за себе си, никой няма да се сети за нас.
цитирай
2. blackpredator - сега ще дойде Гетю
09.03.2016 22:50
да те размаже за тартюфския ти постинг
а и Слевунчо и сестра му
вместо да те вълнува Савченко, зел да рови миналото
срамота!
българин...
цитирай
3. born - да те размаже за тартюфския ти по...
09.03.2016 23:23
blackpredator написа:
да те размаже за тартюфския ти постинг
а и Слевунчо и сестра му
вместо да те вълнува Савченко, зел да рови миналото
срамота!
българин...

Наистина май трябва да се срамувам, че споменах убитите невинни дечица. Според ЕА схващания да участваш в убийството на журналисти /особено пък руски/ е висшата форма на героизъм. Почти като аллахакбарските разбирания !
/ЕА - еуроатлантически/
цитирай
4. indiram - Здравей, Борн!
09.03.2016 23:28
Ще кажа и припомня думите на Хайтов:
От всичко, най-много мразя насилието!
- думи, казани при Кеворк Кеворкян... у в предаването по БГ-телевизия от време Оно, Всяка Неделя..

Изпускам кавичките, защото искам насилието да спре! Да потъне в дън земя!

Защото, не искам да развивам насилие - то ме отблъсква от човещина и цивилизация - по-добре нищо да не правя!

Цивилизация - значи ли очовечени?!
Или е намек за диви коне...

Поздрави!

Пс: За/Що смени снимката...
Заради РазноОбразието ли? - РО-то, накратко... :-)))
цитирай
5. getmans1 - Прав си Блеки, ще дойде Гетю и ще каже „ Колкото БСП пое вината „без мезета“ толкова и тез ще я поемат, че нали от един и същи кучи гъз излизат“. Иначе „Вечна и
10.03.2016 00:13
blackpredator написа:
да те размаже за тартюфския ти постинг
а и Слевунчо и сестра му
вместо да те вълнува Савченко, зел да рови миналото
срамота!
българин...


... Аз го казвам, не ти щото си „тартюфел“ а отговорът на Борн потвърждава, че за своите сте „Тартюфели“!
цитирай
6. freeoldmen - При положение, че има хора в България,
10.03.2016 00:29
които защитават терористичните и изродски действия на турците
в онези дни като преждекоментиращия, и те са посрещнати радушно от сегашния
политически строй, няма за какво да говорим повече за независима България.

Просто има едни пари, дето се изсипват грантово над българския "интелектуален и
политически елит", те правят необходимата подготовка, чрез продадените медии,
и откровени идиоти като преждекоментиращия понасят факела...
цитирай
7. born - indiram
10.03.2016 00:37
Най-вероятно няма нормален човек на този свят, който да обича насилието. Как може да бъде спряно ? Може би с глобални мерки за спазване на законността, защото едва ли има държава, в която насилието срещу живи същества да се толерира законово /с малки изключения може би от рода на ИДИЛ/. Като употребявам израза "спазване на законността" имам предвид СТРИКТНО спазване без изключения и тълкувания.
Що се отнася до смяната на снимката, последните няколко месеца бях руган и заплашван от едни симпатяги-блогЕри, та си направих новата снимка с пищова, за да не си правят излишни разчети по отношение кротостта ми. Като спрат да се правят на мъже, ще сваля снимката с друга, на която ще съм прегърнал агънце /вероятно по Гергьовден/. Поздрави и не се плаши от снимката - тя не е насочена към теб.
цитирай
8. didanov - здравей борн
10.03.2016 00:50
поздрави за постинга, имам лошото предчувствие, че тепърва ще бъдем свидетели на подобни сцени, дано съм лош пророк, но войната е на прага ни, по-точно на границата ни.
в интерес на истината би трябвало да осъдим и насилственото преименуване на българските турци, което почти запали фитила на религозната война, ако имаме право за поммаците, то за другите много се съмнявам - имам личен приетел български турчин, който от Самед бил преименуван на Сергей сам разказва, че били вече натоварили багажа когато нещата са се поуспокоили. Та този турчин говори по-хубав български от повечето ми познати и само когато го чух (след едно студентско парти) да бълнува на турски, осъзнах, че е по-различен от нас. Сигурен съм повечето са такива като него.
В целия възродителен процес съзирам едни подли интереси за заграбване на чуждото имущество - много от нашите турци бяха силно образовани и заможни, а подплашени от властите и подгонени от времето на събитията разпродадоха на безценица движимо и недвижимо имущество, на кого ли? лесно в да се досетим. От една страна България уж се освободи от около 350 000 "нежелани" български турци но в именно тези изселвайки се в Турция помогнаха на турската икономика да се вдигне на крака и да изпревари всички балкански държави. А гласовете им на всеки избори пак се броят и решават съдбата ни отдалече.
Спомена за Доган - моето мнение е, че в момента е добре, че го има, защото той най-добре знае че не може да мели заедно с Ердоган и ще бъде отстранен ако БЪлгария кленке на Турция (което и прави в момента), тоест Доган е по-малкото зло..а навремето може именно на него дължим, че в България не стана както в Югославия - защото още тогава всичко е било подготвено от американците и турците България да стане първата религиозна война на Балканите - нашите турци тогава обаче са осъзнали, че след войната пак ще трябва да жиеят заедно с българите,а тогава би било невъзвратимо да поправят грешките. Това би трябвало да с еопитаме да предотвратим и сега. поздрави
цитирай
9. born - getmans1 ефенди,
10.03.2016 00:58
Прегледах внимателно постинга и коментарите и не намерих никакъв пасаж, в който да съм нарекъл някого "тартюфел" - още повече Блеки, когото силно уважавам /за разлика от други персонажи в блоговата зоологическа градина/ .
Дължа да ти обърна внимание на факта, че обявеният от мен пакт за ненападение изтича много скоро и последствията за тези , които се възползваха от него некоректно ще бъдат ужасни и ще бъдат безмилостно наказани от "огненото ми перо", което съм наострил и ще го "забивам там- в задните части, където най-боли", за да ми "дишат прахТа" и "пикаят гас", изритани /"в гъза"/ от моя Пегас. Внимавай да не се окажеш в извадката , която сътрудниците от моя "Център за възпитание и превъзпитание на простаци" обработват със специална програма за окончателен резултат.
ПП. Ползвам лексика на твои единоверци за по-голяма нагледност и възприемане - най-добронамерено,най-бабешки и сестрински.
цитирай
10. getmans1 - Та какво казал „преждекоментиращият“ и какво ти лъжеш? Хайде Борн отсъди .... преди да ме разтреляш по заповед на педофила ...
10.03.2016 00:59
freeoldmen написа:
които защитават терористичните и изродски действия на турците
в онези дни като преждекоментиращия, и те са посрещнати радушно от сегашния
политически строй, няма за какво да говорим повече за независима България.

Просто има едни пари, дето се изсипват грантово над българския "интелектуален и
политически елит", те правят необходимата подготовка, чрез продадените медии,
и откровени идиоти като преждекоментиращия понасят факела...


... Хайде отсъди, Борн. Това което в заглавието на коментара ми се разбира ... за този който иска да го разбере а именно;
„Вечна им памет на невинните жертви!“.
Аз ще си запиша този диалог и когато те „засърбят“ пръстите да ме оплюваш ще ти го припомня.

Мръсника Фрийолдмен се измъква с триене и има късмет, че бях на място където трябваше да пестя батерията на „лапчето“.
цитирай
11. getmans1 - Не знам какво си разбрал Дядо Борн не ти, а аз ви наричам „тартюфели“ ... Хайде поспи пък като си „наточиш перото“ ще се разберем ....
10.03.2016 01:03
born написа:
Прегледах внимателно постинга и коментарите и не намерих никакъв пасаж, в който да съм нарекъл някого "тартюфел" - още повече Блеки, когото силно уважавам /за разлика от други персонажи в блоговата зоологическа градина/ .
Дължа да ти обърна внимание на факта, че обявеният от мен пакт за ненападение изтича много скоро и последствията за тези , които се възползваха от него некоректно ще бъдат ужасни и ще бъдат безмилостно наказани от "огненото ми перо", което съм наострил и ще го "забивам там- в задните части, където най-боли", за да ми "дишат прахТа" и "пикаят гас", изритани /"в гъза"/ от моя Пегас. Внимавай да не се окажеш в извадката , която сътрудниците от моя "Център за възпитание и превъзпитание на простаци" обработват със специална програма за окончателен резултат.
ПП. Ползвам лексика на твои единоверци за по-голяма нагледност и възприемане - най-добронамерено,най-бабешки и сестрински.

цитирай
12. born - Поради что ме наричаш "тар...
10.03.2016 01:16
Поради что ме наричаш "тартюфел" ОО неразумни getmans1 ефенди ?
Тия дни вкл. и днес съм поспал добре и мога да ти обърна известно внимание с превъзпитателна и възпитателна цел вследствие факта, че мернах името ти в предварителната извадка на моите сътрудници. Вероятността да се разберем ще се окаже значително по-голяма, ако приемаш редовно лекарствата, които специалистите от моя Център за ВПП ще ти предпишат. Не си спомням да имам внук на име Гетю, нито пък съм поп, за да ме величаеш с понятието "Дедо". Просто Борн, Гетю - просто Борн.
цитирай
13. getmans1 - Та за какаво ми казваш „Ефенди“, да ма обидиш ли, че искам наш български празник за национален, а Государю?
10.03.2016 02:14
born написа:
Поради что ме наричаш "тартюфел" ОО неразумни getmans1 ефенди ?
Тия дни вкл. и днес съм поспал добре и мога да ти обърна известно внимание с превъзпитателна и възпитателна цел вследствие факта, че мернах името ти в предварителната извадка на моите сътрудници. Вероятността да се разберем ще се окаже значително по-голяма, ако приемаш редовно лекарствата, които специалистите от моя Център за ВПП ще ти предпишат. Не си спомням да имам внук на име Гетю, нито пък съм поп, за да ме величаеш с понятието "Дедо". Просто Борн, Гетю - просто Борн.

цитирай
14. planinitenabulgaria - Аз съм запознат със случай доста добре. Приятели сме и със Сашко Хайтов,
10.03.2016 11:43
който направи паметника на гарата. Приятел съм с много турци от възлюбения от вен регион Източни Родопи. А гара Буново е изходен пункт за мен към Балкана, имам много снимки от района и доста оопиисани марщрути. Страхотно е там! Поради тази комплексност по казуса винаги запазвам компетентно мълчание. И сега. Жалко за убитите, но вина за тази рагедия носят и тогавашните възродители. Таг: Тюркиянчешме
цитирай
15. born - Що така запазваш загадъчно мълч...
10.03.2016 18:23
Що така запазваш загадъчно мълчание по въпроса, Коста ? Обожаваш може би тероризма ? Защото този акт /Буново/ си е чист тероризъм. Трагедията е двустранна както за потърпевшите, така и за пострадалите от възродителния процес. Вината също е двустранна, тъй като на българските турци бе предложено или да бъдат турци, или да бъдат българи. Държавата е България и в нея живеят българи, а който не иска да бъде български гражданин, може да отиде да живее в държавата, която смята за своя родина и нация. Трагедията тук е в манипулацията , изповядвана от нашия по-голям съсед с определени цели. Според теб мюсюлманин и турчин идентични понятия ли са ? Ти си човек с познати турци. Аз също познавам доста. Е, не всички са верващи в корана. Както и не всички българи са вярващи в Христос. Темата е непомерно обхватна , но тук коментираме тероризма. Освен това числото на загиналите при т.н. възродителен процес е съизмеримо с пострадалите от ислямския тероризъм, като ответен акт. Бъди здрав.
цитирай
16. starotomagare - Като начало едно уточнение-в гр. ...
10.03.2016 21:30
Като начало едно уточнение-в гр.Сливен никога не е имало хотел Епруветката а така наричахме едно силно остъклено заведение част от приземната част на хотел Сливен на тогавашния Балкантурист.Силното остъкляване със сигурност е намалило въздействието върху намиращите се там .Същата вечер се разхождахме с жена ми в цетъра на града и съвсем ясно чухме взрива на повече от 500м от там а след това започнаха да сноват линейки към болницата но и до днес не ми е известно да е имало жертви но със сигурност е имало пострадали.Минахме край заведението и видяхме посипания с отломки широк тротоар и тревната площ и няколко мотаещи се цивилни .Понеже живеехме в информационна изолация си помислих ,че вероятно е гръмнал някой бойлер или кафемашина.Ако хората са знаели какво е положението в страната със сигурност биха се избегнали някои атентати а и изпълнителите щяха да бъдат заловени много по-рано.Мащабите на терористичната дейност показват със сигурност ролята на турските тайни служби а днес сме съюзници и затова недостойно позволяваме Възродителния процес да се използва от турчеещите се като плашило за сплотяване на избирателите им по страшно дори от 5 вековното робство на българите.Подобна несиметричност и неадекватност на предизвикателството и отговора важат и за атентата на гара Буново -уж заради смяна на имената да се убиват невинни майки и деца.Тук трябва да подчертая ,че тази смята на имената тогава не беше добре приета и от нас българите.Дразнеше ни например това ,че циганите най -нагло си присвояваха и фамилии на известни и уважавани хора. И преди това доста турци живеещи сред българи не обичаха да показват ,че са турци а се представяха с побългарени имена .Защо са го правили ?Едвали от от някакъв страх защото се е касаело за битови контакти а по-скоро за не особено доброжелателни цели.
цитирай
17. born - getmans1 - Та за какаво ми казваш ...
10.03.2016 21:34
getmans1 - "Та за какаво ми казваш „Ефенди“, да ма обидиш ли, че искам наш български празник за национален, а Государю?"
Много си мнителен, ефенди.Ефенди означава господин-на един друг език. Не искам да те обиждам. Зная, че празнуваш на 29 октомври. Няма да пропусна да ти го честитя.
цитирай
18. born - Здравей, Диданов
10.03.2016 22:15
Моля да ме извиниш, че чак сега отговарям на коментара ти.
Дано предчувствието да те лъже и да ни отминат заплахите от тероризъм.
цитирай
19. born - starotomagare - Като начало едно уточнение-в гр. ...
10.03.2016 22:24
За атентата в Сливен Ви вярвам 100 % и също така споделям мнението Ви за атентата в Буново. Сигурно е имало и по-разумни начини за преименуване на българските "турци". Много съм мислил по този въпрос, още повече кумът ми бе помак/българомохамеданин/ без религиозни предразсъдъци. Хората като него бяха преименувани в началото на 70-те години. Вероятно ако не беше допускано кръщаването на родилите се деца с небългарски имена /имаше някакъв поменик с имена/ в течение на 30-40 год. този проблем щеше да бъде решен от самосебе си. Но ... Явно така са се развили нещата, та да стигнат до ексцесии и насилия. За съжаление.
цитирай
20. gosho568 - .....
11.03.2016 18:15
Вечна им памет..!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601001
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031