Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2014 23:08 - Възкръснал ли е наистина Иисус Христос? -8
Автор: born Категория: История   
Прочетен: 1610 Коментари: 1 Гласове:
4Последователни до край

Ако  съобщенията на очевидците не са били достатъчни да разсеят  скептицизма на Морисон, то поведението на Христовите ученици напълно го е шашнало. Този исторически факт, че 11 бивши страхливци изведнъж са се превърнали в мъченици, готови да претърпят унижения, мъчения и смърт, еднакво е поставил в неведение  и историци, и психолози, и скептици. Всички ученици на Иисус Христос, с изключение само на един, приели мъченическа смърт. Как са могли да се решат на страхотни мъчения за една лъжа, ако са знаели, че самите те са откраднали тялото?

Ислямските терористи от 11 септември доказахи, че има хора, готови да умрат за лъжата, в която вярват. И все пак, да си  готов на мъчения за каквато и да е лъжа – това не е нормално. Както пише Пол Литл, “...хората ще отидат на смърт за това, което считат за истина, макар това да може да се окаже лъжа. Но те не ще тръгнат към смъртта за нещо, за което са сигурни, че е лъжа”.[24] Поведението на учениците на Христос съответствувало на непоколебимата вяра, че техният учител бил жив.

Никой не би могъл да даде дължимото обяснение, защо учениците са били готови да умрат за известната лъжа. Но даже и да са се договорили да излъжат за възкресението на Христос , то как биха могли в течение на десетилетия да пазят тази тайна, при което ни един от тях не я е продал било за пари, било за изгодна длъжност ? Морланд пише по този въпрос : " Тези, които лъжат за лична изгода, не могат да издържат дълго заедно, особено ако нуждата намалява ползата от такава лъжа."

Чък Колсон, бивш от администрацията на президента Никсон, уличен в скандала Уотъргейт, обръща внимание на това, доколко е трудно на няколко души да поддържат една и съща лъжа в течение на дълъг период от  време.

“Аз знам, че Възкресението на  Христос е  факт, който  ми доказа Уотъргейт. Доказа по какъв начин ? С това, че 12 души  свидетелствували, че видяли Христос възкръснал и после  в течение на 40 години, без нито веднъж да се отрекат, проповядвали, че това е истина.  Пребивали всички тях, мъчили ги, хвърляли по тях камъни и ги хвърляли в затвора. Не биха издържали всичко това, ако не са били убедени, че възкресението не се е случило. В Уотъргейт са били забъркани 12 най  влиятелни лица в света, които не издържаха в лъжите си и 3 седмици. И вие ми казвате, че 12-те апостоли продължавали да лъжат в продължение на  40 години ? Тава е  абсолютно невъзможно”.[25]

Случило се нещо , което кардинално изменило всичко в живота на тези мъже и жени. Морисон потвърждава: “Всеки човек, който се занимава с този въпрос, рано или късно се сблъсква с факта, който не може да се обясни по друг начин. Този факт се основава на това, че неголяма група лица са били с дълбокото убеждение и именно тази промяна в съзнанието на хората потвърждава Възкресението.”.[26]Гласувай:
4
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Такова е и моето убеждение
31.01.2019 09:19
Такова е и моето убеждение, макар и с различни основания. Колкото да са подбрани и филтрирани КАНОНИЧНИТЕ евангелия, образът на Исус си остава РАЗНОСТРАНЕН и богат на детайли, които НЯМА ЗАЩО да бъдат измислини за един БОГ. Подобно е и мнението на Айнщайн, според биографията на Уолтър Айзаксън.
А думите на Исус "вие сте деца на дявола", отправени не за, ЗА, юдеите изобщо, а конкретно В ЛИЦАТА на спорещите с наго сарафи и търговци от храма, на които той преди дни е отнел "денят който им храни годината". ТИЯ ДУМИ СТАВАТ НАЙ-АКТУАЛНИ В НАЩИ ДНИ, когато потомци на сарафите и търговците от Соломоновия храм, влизат в ралятя на Звяра 666 от Апокалипсиса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 3193461
Постинги: 1197
Коментари: 10174
Гласове: 16504
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930