Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2014 20:17 - Наистина ли е бил разпнат Христос ? - 2
Автор: born Категория: История   
Прочетен: 1348 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Циници и скептици

   Не всички са готови безпристрастно да разглеждат доказателствата. Бертран Ръсел призанава, че в своето мнение за Иисус Христос "не отчета" историческите факти.  Историкът Джозеф Кямпбел, не привеждайки никакви аргументи, спокойно заявява пред аудиторията на телеканала PBS, че възкресението на Христос не се явява реално събитие.Други учени, като Джон Доминик Кросан от групата “Jesus Seminar”, са съгласни с него. И никой от тези скептици не привежда никакви доказателства в подкрепа на своята точка на виждане.

    Истинските скептици, за разлика от циниците, са заинтересовани от предоставянето на доказателства. В редакционна статия на журнала Skeptic, озаглавена "Какво означава  скептик" е дадено следното определение: "Скептицизмът е ... прилагане на разумни аргументи към всички без изключение въпроси - в това число и към "свещените крави". С други думи... скептиците не започват изучаването на въпроса, предварително пренебрегвайки възможността за това, изучаваният феномен да може да бъде реално събитие или  че утвърждаването му да е истинно. Когато казваме, че сме настроени скептично имаме предвид това, че са ни нужни убедителни доказателства, за да повярваме."

   За разлика от Ръсел и Кросан много истински скептици са изучили доказателствата за възкресението на И.Христос. В тази статия даваме думата на някои от тях и ще видим как те са анализирали доказателствата по най-важния въпрос в историята на човечеството : Действително ли Христос е възкръснал от мъртвите ?

      Пророчеството за самия себе си.

    Преди смъртта си Иисус казал на учениците си, че ще бъде предаден, арестуван и разпнат, както и че ще възкръсне 3 дни след смъртта си. Странен план ! Какво е стояло зад този план ? Христос не е смятал да развлича публиката, напротив, той обещал, че със своята смърт и възкресение ще докаже на хората /ако техните умове и сърца са открити/, че действително той е Месията.

     Изследователят на Библията Уилбур Смит прави следната забележка за Иисус Христос /ИХ/ : "Когато е казал, че Той сам ще възкръсне от мъртвите, на третия ден от разпятието, Той е казал такова нещо, което може да се осмели само глупак, надяващ де на това, че някой от учениците му ще продължи да Го следва, или пък - Този, който е бил уверен, че Той ще възкръсне наистина. Нито един от основателите на нито една религия по света, известен на човечеството, не се е осмелявал да каже нещо подобно."

    С други думи, доколкото Христос еднозначно е заявил на учениците си, че ще възкръсне, неизпълнението на подобно обещание веднага би разкрило неговата измама. Но нека да надникнем малко напред. По какъв начин Иисус е умрял преди да възкръсне /ако е възкръснал/ ?

      Ужасна смърт, след това ?

     Вие би трябвало да знаете какви са били последните часове от земния живот на ИХ, ако сте гледали филма на Мел Гибсън. Ако сте пропуснали някои кадри от филма "Страстите Христови"  (The Passion of the Christ) поради това, че сте затваряли очи /по- лесно би било да се заснемат някои сцени, използвайки за камерата червен светофилтър/, можете да погледнете последните страници на всяко едно Евангелие, за да узнаете какво се е случило.

    Както предрекъл Христос, той  бил предаден от един от учениците си -  Юда Искариотски и арестуван. Инсценираният съд на римския прокуратор Пилат Понтийски го осъжда за измяна и присъдата е разпъване на дървен кръст. Преди разпъването Иисус е бил жестоко бит и пребит с бич , в който са били вплетени кости и метал, които разкъсвали плътта при ударите. Били го с юмруци, крака и го оплювали. После римските палачи  приковали ръцете и краката му към кръста. И накрая поставили кръста между два други кръста, на които били разпнати престъпници.

    Иисус висял така около шест часа. След това в 3 часа следобяд, тоест точно по същото време, когато по време на юдейския празник Пасха принасяли в жертва за греховете агнец /доста символично, нали?/ Иисус произнесъл : "Свърши се" /по арамейски/ и умрял. Внезапно небето потъмняло и земята била разтресена от земетресение.

   Пилат поискал потвърждение за това, че Иисус бил действително мъртав, преди да разреши да се погребе разпънатото му тяло. Затова римски войник пронизал гърдите на ИХ с копие. Кръв и вода изтекли от раната, което било потвърждение , че И е мъртав. Тялото му било снето от кръста и погребано в гробницата на Йосиф Аримафейски. После римските войници затворили гробницата и я охранявали цяло денонощие.

      В това време учениците на ИХ били в шок. Професор  Дж. П. Морланд обяснява доколко са били потиснати и объркани от смъртта на ИХ на кръста: "Те повече не били уверени, че ИХ е изпратен от Бог. Учили са ги, че Бог не ще допусне мъченическата смърт на своя Месия. И те се пръснали в различни посоки. Учението на Христос почти  пропаднало".

    Всички надежди били загубени. Изглеждало, че Рим и юдейските първосвещеници са надделяли.

/следва/

 jesus.org





Гласувай:
6


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Май
17.12.2019 22:07
"И те се пръснали в различни посоки. Учението на Христос почти пропаднало".
Май това не се покрива с евангелията. Жените-мироноски ЗНАЯТ КЪДЕ са останалите ученици. И ги викат, след като не намират тялото. И Петър, най-мъжественият, тича първи...
В Стария Завет има множество предсказания за Месията. Доколкото знам, Исус следва тия предсказания.
Чудя се, как може да бъде предаден човек, който НЕ СЕ КРИЕ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4625175
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930