Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2020 07:37 - ПАРТНЬОРИ НА GP GROUP ОСКЪПИХА ТУРСКИ ПОТОК ДО €1,7 МЛРД
Автор: bojo12345 Категория: Бизнес   
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                https://bivol.bg

Доставчикът на компресори от САЩ заобикаля през ЕС санкциите срещу проекта

И на площадката за изграждане на компресорната станция „Расово“ за нуждите на „Турски поток 2“ има строителна техника, закупена по европейски проекти, установи проверката на БОЕЦ, „Булфото“ и „Биволъ“. Същевременно строителните компании, които са подизпълнители на „Главболгарстрой“ (ГБС) на този обект, са сред рекордьорите в страната по усвоени средства при изпълнението на държавни поръчки за стотици милиони левове в различни съдружия с „Джи Пи Груп“. Самата „Булгартрансгаз“ пък вписа проекта „Турски поток 2“ в своя Десетгодишен план като „Балкански поток“ и „Разширение на газопреносната мрежа“ в рамките на „Газов хъб Балкан“, като сред подизпълнителите на проекта не споменава ключовата дъщерна компания на „Газпром“ в Сърбия – IDC. Докато санкциите не са влезли в сила, американска компания доставя турбините за компресорната станция през белгийското си дъщерно дружество. Иначе поради забавянията още към март 2020 г. стойността на проекта с ДДС се оскъпява до 3,32 млрд. лв. или около 1,7 млрд. евро.

Руското издание на сп. Forbes от години издава класацията “Кралете на държавните поръчки”, в която челните места заемат близките познати на Владимир Путин и редовни подизпълнители на “Газпром”. Та време е и за подобни класации в България, където рекордьорите в държавните поръчки и инфраструктурни европроекти днес докарват техниката си на “Турски поток” като подизпълнители на “Булгартрансгаз” и дъщерните дружества на “Газпром”.

Затова не е учудващо, че стойността на българския участък на газопровода „Турски поток 2“ още по данните за март 2020 г. е скочила до рекордните официални данни – 3,32 млрд. лв. с ДДС.

„Прогнозните инвестиционни разходи на проекта според БТГ „възлизат на 2 767 115 441 лева (два милиарда седемстотин шестдесет и седем милиона сто и петнадесет хиляди четиристотин четиридесет и един лева), без ДДС“.

Това пише в документа на БТГ от март 2020 г., озаглавен „Десетегодишен план за развитие на мрежите на „Булгартрансгаз“ ЕАД за периода 2020 – 2029 г.“. Това означава, че стойността на проекта вече надхвърля споменатите 3 млрд. лв. и е 3,32 млрд. лв. или 1,695 млн. евро. А след като от март върлува пандемията и има информация за злополуки на площадката, за поне 15 украинци, заразени по строежите и за една автомобилна катастрофа с трима загинали, стойността на проекта като нищо е достигнала по-големи числа.

Както писа наскоро в. „Капитал“, БТГ е разплатила предсрочно към тази есен поне 517 млн. евро към саудитската компания Arkad, която играе формалната роля на изпълнител на проекта. Откъде са средствата у БТГ, при положение че БЕХ и дъщерните държавни енергийни дружества от години са в тежка финансова ситуация, остава да се гадае.



Фирми с държавни поръчки за стотици милиони

БОЕЦ и БулФото снимаха на площадката в Расово техника на българска компания “Нова строй Тийм” ЕООД, чийто собственик и управител е Калоян Люсиен Теодосиев. Техниката е закупена по европейски проект, чийто номер е сниман от БОЕЦ. Техниката е на стойност 2,126 млн. лв.

Теодосиев също е собственик на “Енергогруп” и на известната в строителния бранш „Интерпром“ ЕООД. “Интерпром” е усвоила поне 270,4 млн. лв. по регистрираните 49 държавни поръчки, с което вече е влязла в класациите като един от рекордьорите в строителния сектор. Защо обаче компанията е кандидатствала за евросредства, след като свързаните дружества имат достатъчно пари за инвестиции?

„Капитал“ през 2016 г. пише, че „Интерпром“ има „шеметен възход“ в усвояването на държавни поръчки. А името на Теодосиев според медията „се чу покрай драмите с ЦСКА през 2012 г.“ и „беше сочен като един от кандидат-спонсорите на фалиралия клуб“.

Според изданието строителната му фирма се изкачва от 25-о на 12-о място, приходите й се удвояват, а печалбата скача от 920 000 лв. на 12 млн. лв. Компанията спечели водни поръчки в Пирдоп, Кърджалийско, Панагюрище, Душанци и др. В края на 2015 г. “Интерпром” получава от правителството и концесия за добив на полезни метали в Сандански.

Имаш поръчки за 270 млн. лв? Ето ти и 2 млн. лв. европари за техниката…
През 2018 г. „Капитал“ пак обръща внимание на „Интерпром“, която временно спира търга за 4-годишна поддръжка на уличната мрежа в София за 140 млн. лв. Тогава пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) “Интерпром” протестира срещу едно от разясненията на възложителя – Столичната община, свързано с изискването за наличие или наем на асфалтова база.

Вестник „Банкеръ“ пък споменава „Интерпром“ като един от рекордьорите в държавните поръчки във ВиК сектора. Интегрираният воден проект на Пирдоп през 2012 носи на ДЗЗД с участие на дружеството с 32 386 136 лв. За ВиК мрежата в Костинброд в консорциум със скандално-известната „Джи Пи Груп“ си разделят още 8,4 млн. лв. Проектът за пречиствателната станция за отпадни води на Костинброд пък се изгражда срещу 10,2 млн. лв., а в град Кнежа станция за очистване на мръсните вод носи нови 8 млн. лв. Водният цикъл на Панагюрище на „Интерпром“ и „Джи Пи Груп“ е за още 12,8 млн. лв.

„Ако продължим да разплитаме връзките между компаниите, които въртят милионите във ВиК сектора, ще видим, че оборотната „Интерпром“ на Калоян Теодосиев, освен с „Райкомерс“, често си партнира и с друг голям играч в бранша – „Понсстройинженеринг“. Бургаското дружество е собственост на строителния предприемач Милко Милков, който до края на 2012-а стоеше и зад известния „Понс холдинг“. Един от проектите, по който фирмите на Теодосиев и Милков работят заедно, е реконструкцията на водоснабдителната и канализационната мрежа на Кричим. Той е за близо 24 млн. лв“, писа преди години „Банкеръ“.

ФИРМИ НА ПУТИН И КОЗА НОСТРА ВЪРЛУВАТ У НАС
ЛУКАШЕНКО СТРОИ ТУРСКИ ПОТОК В БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПАРИ
Докаралата работници "Белтрубопроводстрой" - заплаха за националната сигурност на Литва
Николай Марченко 8 октомври 2020

България рискува санкции не само от страна на САЩ, но и от страна на Европейската комисия (ЕК) заради ударно реализирания проект „Турски поток 2“ (Балкански поток). Проверката на „Биволъ“ и БОЕЦ на строежа в с. Макреш и в офиса в гр. Брусарци установи, че работещите там са предимно руски и беларуски граждани. Оказа се, че те са от държавния концерн „Белтрубопроводстрой“, който е дългодишен подизпълнител на „Газпром“. А Литва през 2019 г. отстранява беларуския концерн от търга за интерконектор към Полша, тъй като е „заплаха за националната сигурност“. Беларусите са искали 100 млн. евро за тръбата, която литовски компании са предложили да изградят за 80 млн. евро. Същевременно данните, че саудитската „Аркад“(Arkad) и италианската „Бонати“(Bonatti) на ОПГ Коза Ностра са само „европейският“ параван за руската „Ай Ди Си“ (IDC) и наелия го, санкциониран от ЕС и САЩ „Газпром“. Потвърждава го разкритието на BIRD.bg за 9 млн. европари за интерконектор със Сърбия, налети в строежа на забранените на територията на ЕС компании.

Надписът “Вход по пропускам” върху портата е сигнал, че Брусарци е поредният анклав на Руската федерация в България, където дори табелите често не са на държавния български език. Но не само санкционираният заради анексията на Крим и нахлуването в Донбас от страна на Владимир Путин „Газпром“ се чувства свободно и дори фриволно на територията на България, която все още е член на ЕС и НАТО.

Нелегитимният на територията на ЕС и САЩ президент на Република Беларус Александър Лукашенко успешно усвоява европейски фондове в България. Това се случва през строежа на газопровода „Турски поток 2“, наричан от премиера Бойко Борисов „Балкански поток“, установи „Биволъ“ в партньорство с ГД „България Обединена с Една Цел“ (БОЕЦ).
                                                                             със съкращения



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3629650
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031