Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2020 19:43 - «Дивите азиатци», или защо руснаците воюват «нечестно»?
Автор: born Категория: Забавление   
Прочетен: 2871 Коментари: 26 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    

Защо и как «европейците» обясняват своите поражения от руската армия с «коварството на руснаците».

Стара и дълга традиция

Европейците никога не са пожелавали да признаят качествата на руския войник и офицер. След като са били победени от руснаците, те са обявявали поражението си за последица от коварството на руската природа или от факта, че руснаците воюват нечестно: не по правилата, не като всички останали.

 image

Фрагмент от Полтавската битка    /из филма "Слуга государев" 2007г./

 

Още в началото на 18-ти век шведският крал Карл XII приписва поражението си в Полтава не на стратегически свои грешки, а на суровата зима на 1708/09 г., числено преполовила армията му. 

Наполеон Бонапарт, след като съсипва половин милионната си армия в снеговете на Русия, казва впоследствие, че за всичко е виновен само "генерал Мраз".

Всички те старателно мамеха, ако не и себе си, то обществеността, отричайки на руските военни командири изкуството на стратегическото планиране, а на руския войник - познаването и владеенето на своите воински дела. Винаги са вярвали, че превъзходството на  руснаците над европейците се дължи само на качествата му на нецивилизован "дивак", превъзхождащ цивилизования човек в способността да изтърпява трудностите и да запазва бойната си ефективност в екстремални условия, при които "културния европеец" бързо губи бойния си дух.

image

Каквото ще и да се говори- руснаците винаги са"се били нечестно". "Азиатска орда", какво да се прави...

  Изповеди на битите нацисти.
След Втората световна война „откровенията“ от този род се падат  на победените генерали и офицери от нацисткия Вермахт. За примерната им логика нека просто цитираме някои от техните оценки:

„Руският войник е господар на битката в гората. Той се движи през най-непроходимите гъсталаци с инстинкта и увереността на животно. На германския войник, отгледан и обучен в западните култивирани гори, му трябваше първо да се приспособи към новите, трудни условия на битката. Следователно той бе значително по-необлагодетелствуван от руския войник в умението да води военни операции в гористи местности ".

 

image

„Обучението в близък бой, в частност тренировките с щикове, беше най-характерната особеност на руската пехотна бойна подготовка. В такава битка руският войник се чувства превъзходно. "

Това пише Е. Мидълдорф в книгата „Руската кампания: Тактика и оръжие“, публикувана в Бон през 1956 г. специално за командването на НАТО за опита от миналата война. Е, разбира се, сред руснаците не военният професионализъм им осигури превъзходство над германеца в трудни бойни условия, а само "животинския инстинкт" ...

А ето и „дълбокомислените разсъждения“ на генерала от танковите войски Ф. Мелентин:

„Проблемът с осигуряването на войските с храна, за руското командване бе от второстепенно значение, тъй като всъщност руснаците не се нуждаят от централизирано армейско снабдяване. Полевата кухня, почти свято място за войниците от други армии, е просто приятна изненада за руснаците и те могат да се справят без нея седмици наред “.

„Близостта до природата обяснява способността на руснака да се чувства сякаш е част от земята, буквално разтваряйки се в нея. Руският солдат е ненадминат майстор на камуфлажа/маскировката/ и окопаването, както и на полевите укрепления. Той се заравя в земята с невероятна скорост и е до такава степен е способен да се адаптира към терена, че е почти невъзможно да бъде засечен. Руският войник, изкусно окопан и добре замаскиран, се слива с " Майката Земя " и затова е двойно по- опасен като противник."

image

Руски бойци в окопи в Крим.

 

Е, кажете ми тогава, как един „културен европеец“ би могъл да се бори с такива „нечовеци“ , че дори и да ги победи?

В цитираните по-горе редове има скрито оправдание за широкото нарушаване от страна на европейците на законите на войната, когато става въпрос за руснаци. Затова бе необходимо да се създаде мита за руската "измамност" и "малоценност".


Защото, честно казано, такъв народ не може да бъде победен. 

ПП. С любезното съдействие на колегата TONSUN прилагам и предложения в предишния постинг клип.






Тагове:   агресия,   Русия,   забавление,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - born,
15.01.2020 19:54
"На война, като на война". Французите са го казали. Какво искат западняците?
цитирай
2. theeconomist - .
15.01.2020 19:56
... в последно време и не пробват дали е така...:-))
цитирай
3. vencivaleri1951 - Привет Борн
15.01.2020 20:37
Ще напиша нещо, което ти е познато -имам предвид северните ти дестинации
Ходил съм два пъти на строй отряд на Север. Първата бригада бе в едно карелско село.
Както си му е редът се сближихме с връстниците. В тайгата както се знае , без оръжие и" огниво" не се ходи. Това което ми направи впечатление, че ножовете им бяха самоделки, а цевите или пак самоделки, или доработвани. Особено на тези които бяха или се готвеха за професионални ловци. И това се учи още от съвсем млада възраст. Дете българче например като намери метална пластина, тръбичка мисли за вторични суровини, а сибирячето гледа дали ще стане на нож или цев. За лов облеклата всеки правеше по свое усмотрение в зависимост от сезона. Като водеха примерно чужденци за трофеи се счееха и на оръжието им и на комуфлажните им скъпи комплекти облекло. Казваха , че стресират и плашат "тайгата" Те не смятаха например за никакъв ловен успех ако гътнат елен наприме-все едно са заклали говедо за храна-и го правеха. Майсторлък им бе да ударят животно със скъпа кожа без да развалят последната. Тоест в очите, трахеята и т н...
На практика стреляха с малокалибрино оръжие, което ловците обикновенно използват да доубият животното или спортистите на състезание.


цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Стефане!!
15.01.2020 21:03
Ще направя напълно неутрален и непристрастен коментар
Първо, войната не е рицарски двубой И правилно, как да се сражаваш с рицар, когато не си оборудван като него
Хитростта, измамата, във войната са разрешени, както и в спорта Когато противникът е по- добре въоръжен, по- многоброен, нормално е да търсиш други пътища, за да го победиш
Бонапарт губи от собствени грешки Надигран е тактически Първо, тръгва към Москва, която не е столица И чака руския цар да иска мир Но руското командване е пресметнало всичко Френската армия е многочислена и добре въоръжена Но куца в снабдяването с храна и с муниции- в логистиката Не е екипирана за зимни условия Не приемат сражение с нея , нанасят изненадващи ,малки удари Отстъпват Москва И тогава почва трагедията Ами Наполеон губи и главната битка при Лайпциг след това от армия под командване на Руския цар Николай Обединената армия под командването на същия цар превзема и Париж!
Останал е спомен оттогава на французите-БистрО!
Отседналите за минута в таверните казаци подканяли келнерите с този израз, да побързат, нямат време
И останало БистрОто във френския речник, с друг смисъл

Хитлер е повторил грешките на Наполеон Даже е коригирал правилния ход на генералите- атака към столицата Москва И както е предвиждала германската дипломация, без да се влиза в Москва, в подстъпите и да се приеме руско предложение за мир
Но той отклонява направлението към Ленинград? Пак е щял да загуби войната ,но за повече време
Баща ми ,който е бил на Драва, ранен там и спасен от руски войници, казваше ,че до тях ,по качества, се доближават само германците И е станал свидетел на един наистина рицарски бой между тях Когато руснаците, дошли в помощ на нашите, се хвърлили на нож, терманците прекратили картечнатастрелба и също се хвърлили на нож, разбирайки ,че имат насреща си руснаци!
Очевидец казва, нямат равни на себе си руските и германските войници!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
5. nkf - Главният проблем, засягащ отго...
15.01.2020 23:06
Главният проблем, засягащ отговора на такъв тип пропаганда е, именно, че е трудно да се отговори на пропагандата в границите на разумното и обективното. Все пак, обаче, на първо място: би било добре да се дадат точните източници на горните - очевидно - цитати. На второ място, без да отричам качества на руските войници и офицери, то трябва обективно да се погледне на историята. Наполеон е разгромен при Лайпциг /Битката на народите/ не от руснаци, а от КОАЛИЦИЯ, която включва: австрийци, прусаци, шведи, саксонци и...руснаци. Същата коалиция превъзхожда французите и присъдружните им ДВА ПЪТИ в човешка сила и оръжие. Руснаците не влизат в Париж самостоятелно, а като съюзник в казаната коалиция. Окончателният разгром на Корсиканеца нанасят англичани и германци, плюс холандски корпус - там руснаци НЯМА. В наполеоновите войни, единствените, които нансят сериозни поражения на Бонапарт / смилат армията му на Иберийския полуостров/ са англичаните. Затова и заинтересуваните кръгове в последствие къпят в злато Артър Уесли, херцог на Уелингтън. Обаче руснаците търпят поражения от Корсиканеца в Австрия, при Бородино, та ония чак влиза в Москва. Друг е въпросът, че руският цар полага сериозни усилия да предизвика Бонапарт ... Ама това е извън темата. По въпроса с войните след революцията във Франция: без европейските сили - главно Англия, Прусия и Австрия, Русия НИКОГА не би могла да стигне и влезе в Париж. Резултатът от Първата световна война е ясен- Русия капитулира пред тройния съюз. Втората световна война - без парите на англо-санксонската олигархия и материалната помощ на последните, плюс, спазването на договореностите на Япония със СССР, Русия нямаше да оцелее. Защо това е така, няма да коментирам, но именно тогава тая страна я сложиха на системи, и не е далеч времето, когато ще изключат системите. Не отричам жертвоготвността на на някои руснаци, не им отричам и ПРИНУДИТЕЛНАТА жертвоготовност, но историята познава не по-малко жертвоготовни и осъзнато фанатични и въпреки това
цитирай
6. nkf - Войните, особено войните в наше ...
15.01.2020 23:11
Войните, особено войните в наше време, се печелят по друг начин, с други средства. Клюовите понятия са технологии и пари, плюс информация, плюс идея и модел, тоест това, което предлагаш. Приказките за "цивилизовани" и "нецивилизовани" са пълни глупости, зад които реален смисъл НЯМА.
цитирай
7. krumbelosvet - nkf, милото, срам си няма,
16.01.2020 10:30
и смуче ли смуче от пръстите "аргументи" от избрани ЧАСТИ ОТ ИСТИНАТА. Жалко занимание на ЛЪЖЕЦ, защото половината истина е цяла лъжа.
Преди да минат през РУСКАТА МЕСОМЕЛАЧКА, и Наполеон, и Хитлер, С ВЕЛИКА лекота, да, с велика Л Е К О Т А прекосиха цяла Европа. Никой не им се опря. И затова невероятните руски победи предизвикаха ПО ОНОВА ВРЕМЕ възхищение и преклонение в ЦЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ. Със задна дата и с ФАШИСТКИ МЕТОДИ, сенаторът Макарти пресече това преклонение и възхищение. Днешните наши психо-десни, и nkf-чо милото между тях, не знаят нищо от преди фашизма на Макарти.
цитирай
8. krumbelosvet - За съжаление
16.01.2020 10:40
За съжаление, за втори път ще подложа на съмнение "спомените" на бащата на Леон. Описанието на руско-немската "битка на нож" е чиста войнишка партенка. "Немците оставили картечниците и се хванали за щиковете". Хайде холън. А нашите през това време гледат и се възхищават от немското рицарство... Партенка та партенка. Прощавай, Леоне.
цитирай
9. morskipesni - В книгата "Faszination Mittelalter"
16.01.2020 14:08
Има обширна глава за кръстоносните походи. Напразно търсих мястото, където Балдуин Фландърски, Бонифаций дьо Монферато и дук дьо Вилардиен (тежки, храбри, благородни рицари- а всъщност мародери и плячкаджии) и ордите им са унищожително премазани от българската изобретателност и изклани до крак. Няма такъв пасаж и не може да има в "европейска" книга. Няма и помен от благодарност, че Калоян е СПАСИЛ Византия и населението й. Повече от 100,000 хиляди ромеи, мирно население са обаче вече избити от Балдуин, Дандоло и цялата гнусна банда.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей,Красимире!
16.01.2020 15:22
krumbelosvet написа:
За съжаление, за втори път ще подложа на съмнение "спомените" на бащата на Леон. Описанието на руско-немската "битка на нож" е чиста войнишка партенка. "Немците оставили картечниците и се хванали за щиковете". Хайде холън. А нашите през това време гледат и се възхищават от немското рицарство... Партенка та партенка. Прощавай, Леоне.


Това го е разправял баща ми, като бях малък И съм го запомнил за цял живот !Сега остава да обявиш и дълбоката му рана в крака за партенка!?
Обясних ти ,той е бил на артилерийски наблюдателен пост Че са се били на нож, това го е видяр с очите си от разстояние Какво друго може да направи?
Разбира се ,че ще спрат да стрелят немските картечници , какво пък нелогично намираш в това? Забравил съм къде и кога точно е станало това,защо смяташ, че е единичен случай?
Баща ми беше описал спомените си ден по ден! Сигурно щях да ги издам сега,но при едно местене се загубиха Прерових всичко, но не гинамерих.... С част оттях на времето спечелих награда във вестник" Септемврийче", ако не ме лъже паметта за името!
Докато се разбере кой е, в коя част е, нашите пращат телеграма ,че той и брат му, дошъл на свиждане през деня, са убити! Никой не е оцелял там, където е бил! Там се стоварва ударът на немците Както чете ,дядо ми получава удар!
А баща ми е спасен от руски войници,после от руски лекари, защото е бил в безсъзнание от загубата на кръв!
И как в болницата го посещават Щерю Атанасов и руски маршал, мисля че беше Бирюзов! И потупването по рамото от маршала ,придружено с " Молодец"
Това също не е партенка

ПП- уважавам те като човек, но защо правиш като един ,отдавна загубил уважението ми, с вадене на нещата от контекста и компетентното им тълкуване? Дори и погрешно да съм разбрал и запомнил, това променя ли с нещо същносттана нещата, хода на войната ?Ами баща ми, той също е очевидец, така е видял нещата от разстояние!
цитирай
11. born - С благодарност и уважение към отзовалите се колеги в коментарната част искам да добавя,
16.01.2020 20:09
че постът е до голяма степен частичен копипейст на статия от руски сайт.
Както винаги истината е някъде по средата. Нито руснаците са най-великите воини, нито германците. Да не говорим за българите, за които с безгранично самохвалство се кефим, че са ни наричали "балканските прусаци".
Войната е също наука като всички останали и всички лаици, които не са отчитали този фактор , са загубвали войните. Дори такива гиганти във военно отношение като САЩ и РФ. Да си припомним Виетнам и Афганистан...
Има още един фактор, който следва да бъде отчитан като твърде важен и Венци го е визирал до известна степен - ДУХЪТ. Що се отнася до този фактор мисля, че руската нация винаги го е имала. Едно е да се биеш за родината и дома си. Съвсем друго- за пари.
Затова смятам, че последното изречение от постинга е показателно:"...Защото, честно казано, такъв народ не може да бъде победен !"
цитирай
12. milady - и, трето,ако си на половинка - самогонь...
16.01.2020 23:00


беден, нещастен, и наивен../проззд народ, наизуст ги знам..
ненапразно..'геният ' Достоевски, пише св. изв.творба- Идиот..

Има още един фактор, който следва да бъде отчитан като твърде важен и Венци го е визирал до известна степен - ДУХЪТ. Що се отнася до този фактор мисля, че руската нация винаги го е имала. Едно е да се биеш за родината и дома си. Съвсем друго- за пари.
цитирай
13. nkf - и смуче ли смуче от пръстите &quo...
17.01.2020 01:17
krumbelosvet написа:
и смуче ли смуче от пръстите "аргументи" от избрани ЧАСТИ ОТ ИСТИНАТА. Жалко занимание на ЛЪЖЕЦ, защото половината истина е цяла лъжа.
Преди да минат през РУСКАТА МЕСОМЕЛАЧКА, и Наполеон, и Хитлер, С ВЕЛИКА лекота, да, с велика Л Е К О Т А прекосиха цяла Европа. Никой не им се опря. И затова невероятните руски победи предизвикаха ПО ОНОВА ВРЕМЕ възхищение и преклонение в ЦЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ. Със задна дата и с ФАШИСТКИ МЕТОДИ, сенаторът Макарти пресече това преклонение и възхищение. Днешните наши психо-десни, и nkf-чо милото между тях, не знаят нищо от преди фашизма на Макарти.

Слабичко, другарю, но беше очаквано, предвид историческата ти неграмотност и очевидна интелектуална несъстоятелност. Вероятно и старческото оглупяване има значение Както и да е. Нещо по изложените ФАКТИ? Да повторя: Наполеон разпердушинва коалиционната руско-австрийска армия БРИЛЯТНО /кутузов може само да му лъска ботушите/. Мачка руснаците и на тяхна територия, влиза в Москва. Сам излиза от Москва. Въпрос: докато е в Русия Корсиканеца, кое решително сражение загуби от руската армия /не говоря за чакалските атаки на партизаните/? Армията му измира от глад и студ, не поради бойните умения на руското командване. Или ти твърдиш, че студът и зимата са главнокомандващи в руската армия? И не, нито Наполеон, нито Хитлер прегазиха Англия. Така че по-полека с обобщенията от типа на "цяла Европа". Още едно повторение /имаш нужда/: на Ватерло руснаци няма - там са германци и англичани. При Лайпциг руснаци има, но са част от голяма коалиция, не са сами. В Париж руснаци влизат, но пак като част от коалиционен корпус, не сами. Без Австрия, Прусия, Швеция и най-вече Англия, Русия сама никога нямаше да е в състояние да се справи с Бонапарт. Най-големият проблем на Бонапарт са англичаните, не руснаците. Защо това е така, е прекалено сложно за рабфаковец като теб.
цитирай
14. анонимен - .
17.01.2020 14:05
С руснак да воюваш на негова територия е истински Ад. На твоя- можеш да го пречупиш и отблъснеш (Добруджа); на негова- ще те прати жив в деветия кръг на Ада.
цитирай
15. rainman - .
17.01.2020 14:06
Горният коментар е мой
цитирай
16. didanov - здрасти борн
17.01.2020 14:47
мисля, че генерал Мраз е помогнал наполовина за победата в повечето случаи, а ако не е - е давал голямо предимство пред противника. Другите 50 процента са качествата на войници и командири. Няма непобедим народ, защото всеки греши, но пропагандата от двете страни е факт. Поздрави!
цитирай
17. didanov - всъщност борн
17.01.2020 22:18
по спомените на един германски генерал, руснаците наистина приличат на диви азиатци - не само заради нещастния си външен вид, но заради многото воюващи от республиките. Те са били отлични ловци и смели воини.
цитирай
18. born - беден, нещастен, и наивен. . /...
18.01.2020 12:25
milady написа:

беден, нещастен, и наивен../проззд народ, наизуст ги знам..
ненапразно..'геният ' Достоевски, пише св. изв.творба- Идиот..
Има още един фактор, който следва да бъде отчитан като твърде важен и Венци го е визирал до известна степен - ДУХЪТ. Що се отнася до този фактор мисля, че руската нация винаги го е имала. Едно е да се биеш за родината и дома си. Съвсем друго- за пари.

Ако Достоевски би доживял до днешните времена и бе седнал да напише роман за сьвремените ненормалници, безспорно би взел теб за главен херой. Несъмнено би озаглавил творбата си "Дюла Идиотката". Може би би го и допълнил - Неграмотната Неврастеница ...
цитирай
19. born - Здравей, ДИДАНОВ !
18.01.2020 12:28
didanov написа:
мисля, че генерал Мраз е помогнал наполовина за победата в повечето случаи, а ако не е - е давал голямо предимство пред противника. Другите 50 процента са качествата на войници и командири. Няма непобедим народ, защото всеки греши, но пропагандата от двете страни е факт. Поздрави!

Както винаги преценката ти е съвсем обективна и съм напълно съгласен с теб.
цитирай
20. born - по спомените на един германски г...
18.01.2020 12:31
didanov написа:
по спомените на един германски генерал, руснаците наистина приличат на диви азиатци - не само заради нещастния си външен вид, но заради многото воюващи от республиките. Те са били отлични ловци и смели воини.

Ако се вгледаме в опърпания външен вид на изпадналите германци от остатъците на Паулусовата 6-та армия, разликата няма да е голяма. Парцаливите нещастници по нищо не приличат на напетите арийци от европейската кампания на Вермахта...
цитирай
21. born - С руснак да воюваш на негова тери...
18.01.2020 13:33
анонимен написа:
С руснак да воюваш на негова територия е истински Ад. На твоя- можеш да го пречупиш и отблъснеш (Добруджа); на негова- ще те прати жив в деветия кръг на Ада.

Бих добавил, че това се отнася за всички народи, спрямо които е водена агресивна война. Примери много- Виетнам, Афганистан...В най-голяма степен обаче като че ли важи за руснаците- може би заради постоянната агресивна политика на останалите т.н. велики сили спрямо Русия.
цитирай
22. milady - дядо борне, освен, че ме цитираш,
18.01.2020 13:46

кажи,поне извинявай, защото, инак..
изглеждаш като дрт маразчия../не, че не си..
нямам против,ти, може и да си гл.милиционер в тв село..
но, аз съм лингвист по образование и кариера, и Космополит, по Дух )))
моля, да заповяда...Достоевски, ще му скрия шапката за 1 час..
и, не се шегувам..
цитирай
23. tonsun - Една от крилатите мисли на Радой ...
18.01.2020 14:01
Една от крилатите мисли на Радой Ралин звучи със страшна сила винаги:
"По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака - сега за сега си остава простака."
Когато една Шуга, пардон, Юла, се е взела твърде на сериозно, то простотиите, които ръси няма начин да не осмърдят навред!
И ако не беше сравнението с Достоевски, дори нямаше да си мръдна пръста да напиша и две букви по повод нейното поредно малоумно изказ..., пардон изсиране!
Борн, прощавай за нецензурния език!

цитирай
24. born - Една от крилатите мисли на Радой ...
18.01.2020 23:58
tonsun написа:
Една от крилатите мисли на Радой Ралин звучи със страшна сила винаги:
"По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака - сега за сега си остава простака."
Когато една Шуга, пардон, Юла, се е взела твърде на сериозно, то простотиите, които ръси няма начин да не осмърдят навред!
И ако не беше сравнението с Достоевски, дори нямаше да си мръдна пръста да напиша и две букви по повод нейното поредно малоумно изказ..., пардон изсиране!
Борн, прощавай за нецензурния език!

Простен си, чадо, Призовавам те да не приемаш насериозно простотийките на неграмотницата Диула, Тя е една несретница , която е принудена да бърше дърти задници в Дойчланд за мизерна милостина, за да не излезе на магистралата в родината. А на магистралката никой нема да я сайдиса поради напредналата възраст и природната /и душевна/ грозота.
цитирай
25. nedovolen - Градско
19.01.2020 09:24
Последния ти коментар ми напомни виц.
Тираджия зарежда на бензиностанция. Влиза в кабината, вътре баба.
- Какво правиш тук?
- Аз съм проститутка.
- ????
- Дай 2 лева и излизам.
:)))
цитирай
26. alchemist - Азиатска орда - друг път!
02.02.2020 12:43
Всъщност в основата на руския етнос стоят варягите или т.нар. викинги , които са в идеологическата основа на "арийската раса" - духовна повърня(с извинение, към тебе) широко прокламирана от Адолф Хитлер.
И още нещо! При идването си викингите(варягите) - като по-долно стоящи в културно отношение от племената живеещи на територията на сегашна Русия: угро-фини, прабългари, хазари, но владеещи до съвършенство системата на организирано насилие извършват масово силово обединение на тези територии. Резултатът е ясен...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4598770
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031