Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2019 23:38 - Рок музика от родината на Мао.
Автор: born Категория: Забавление   
Прочетен: 2930 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 01.05.2019 23:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

        В епохата на глобализацията се появяват фантастични коктейли от всякакви стилове и тенденции. На пръв поглед  , будизъм и “метъл” не биха могли да се възприемат като естествено съчетание , но «Nine Treasures»- китайско- монголска метългрупа  , която изпълнява съвременна “метъл” музика с традиционни народни регионални инструменти, ще ви убеди в обратното. image

      Какво е забележителното у нея ?
      Представете си финеса на традиционните китайски и монголски мелодии, комбинирани с рифове на тежка бас китара, добавете абсолютно невероятната представа  за предела на човешките способности/и възможности/. Невероятно нали ? Завършете картината с екзотични етнически сценични музиканти, които свирят както на модерни, така и на народни монголски музикални инструменти. Плюс  окончателното попадение с неописуемия глас на певицата
Ashan /Ашан/.

      "Всичко започна там, където съм роден -   периферията на провинция Вътрешна Монголия в Китай ... където «хеви метъл»  музиката едва ли се появява при всеки удобен повод." - споделя лидерът на групата Ашхан,  когато си припомня историята на този музикален и духовен синтез, започвайки с ритуала на наблюдателната му баба да го заведе в храм на име Арксан  за молитва.  

    За  дата  на създаване  на екипа се счита   2010-та година. Всички членове на групата са етнически монголи, което обяснява националните монголски костюми на музикантите и свиренето на етнически инструменти.

    Първият албум на Nine Treasures е издаден през 2012 г. и е наречен “Arvan Ald Guulin Honshoor”, който веднага става популярен  сред феновете на рок музиката от Китай, Тайван и Монголия. След това групата печели международния музикален конкурс Metal Battle.

     Доста съмнително е дали си струва да харчите време и пари, за да си купите албума на групата "Девет съкровища" /в превод на български език/ ?   Защо ли ? Представете си късните композиции на Nightwish с участието на Таря Турунен. Приблизително в този стил са и композициите на китайско-монголската рок група. А някои от песните направо намекват за пристрасна насоченост към творчеството на  «SOAD»*.

 

image

       Като цяло тази група няма аналог, защото китайският метъл е доста рядко явление. Затова запознаването с Nine Treasures е наложително за всеки, който се интересува от фолк метъл**.

 

*System of a Down / SOAD / - в превод от английски език “Система от грешки” е американска рок група, създадена през 1992 г. в Лос Анджелис от Serge Tankian и Daron Malakian, наречена Soil, а през 1995 г. приема настоящото име “SOAD”. Всички членове на групата са от арменски произход.

**Фолк-метал —   сплав на жанра/стила “хеви-метал” с традиционна народна музика, разработен и разпространен в Европа през 1990-те години . Характеризира се  с широко използване на народни инструменти и в по-малка степен с традиционни стилове на пеене (например, холандския Heidevolk , датския Sylvatica  и испанския Stone of Erech ). Понякога придобива смекчено звучене  под влиянието на фолк-рока.

     Най- ранните фолк-метал-групи са “Skyclad” от Англия и “Cruachan” от Ирландия. Дебютният албум на “Skyclad” "Wayward Sons of Mother Earth" е издаден през 1991 и се счита за траш-метал албум с някои народни влияния за разлика от ранните композиции на “Cruachan”  , които  приемат фолклорния элемент като определяща част от тяхното звучене. Този елемент   липсва до 1994 и 1995, когато други ранни участници в жанра започват да се появяват из различни европейски  региони, а и извън пределите на Европа. Сред тези ранни групи, германската група  Subway to Sally” вкарва оригинални  регионални вариации, които след време стават известни като   “средновековен метал”. Независимо от техния принос , фолк-металът си остава не особено популярен сред публиката  с немногобройните си представители през 1990-те. Това продължава до началото на 21-ви век, когато жанрът се взривява като  известност, особено във Финландия чрез творческите усилия на групи като Finntroll, Ensiferum, Korpiklaani, Turisas и Moonsorrow.

Музиката на “фолк метал” се характеризира с разнообразието си от групи,   изпълняващи различни стилове на двата компонента: хеви метъл музика и народна музика. В жанра се използва  голямо разнообразие от народни инструменти от много групи, които се отличават и с участието на шест или повече изпълнители в редовните им състави.   Някои от групите залагат на клавишни инструменти чрез които да симулират  звука на народните инструменти. Текстовете в жанра често са ангажирани с фантастични, митологични, езически, исторически и природни сюжети.

 






Тагове:   музика,   забавление,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vaquero - born,
02.05.2019 05:48
Рок музика от братски Китай? Интересно. Това показва, че рокът е вечна музика.
цитирай
2. planinitenabulgaria - До кога да Ви подсещам,
02.05.2019 22:13
че трябва да се сезирате върху балканската музика, като предлагам да започнете от сробско-циганската, която редом със заведенията Сръбска скара залива страната ни. Това го изисква световната култура, постнете нещо на тази тема...
Ще гласувам за блога Ви, но ако се дистанцирате от сръбско-циганската музика щи Ви извъртя един минус...
цитирай
3. born - Рок музика от братски Китай? Инт...
02.05.2019 22:39
vaquero написа:
Рок музика от братски Китай? Интересно. Това показва, че рокът е вечна музика.

Китайската музика е твърде фина и има специфично звучене. Не е агресивна и не става за рок.
цитирай
4. born - Грациа за признанието , маестро Костя !
02.05.2019 22:44
Обещавам специално за вас специално музикално сръбско-сиганско есе. Само ми пишете плюсчета. Умрем /ударение на "У"/ за вашите плюсчета.
ПП. За малко да забравя - обезателно ще го преместя от левио в деснио джоб на шлиферо.
цитирай
5. born - Щях да пропусна източниците:
02.05.2019 22:46
http://rock-history/rock_groups/nine-treasures.html
https://ninetreasures.bandcamp/
https://www.metal-archives/bands/Nine_Treasures/3540346384
https://www.revolvermag/music/
https://en.wikipedia/ и разбира се : https://www.youtube/
цитирай
6. nedovolen - Самобитна музика с леко т. н. гър...
03.05.2019 17:58
Самобитна музика с леко т.н. гърлено пеене, характерно за този регион.
Плюс за постинга, втори за блога и три на думи тук = пет. Хубаво е да са тек, не чифт.
:)))
цитирай
7. born - Самобитна музика с леко т. н. гър...
04.05.2019 00:09
nedovolen написа:
Самобитна музика с леко т.н. гърлено пеене, характерно за този регион.
Плюс за постинга, втори за блога и три на думи тук = пет. Хубаво е да са тек, не чифт.
:)))

Благодарско !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601505
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031