Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2018 23:25 - Хиперлогични размисли за блоговите логики на некои блогЕри.
Автор: born Категория: Забавление   
Прочетен: 2994 Коментари: 11 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

Когато някой полу- или напълно неграмотен индивид, поласкан от анонимността реши да се праска тук, редно е първо да прочете повечко, за да е наясно за какво става дума. Елементарното позоваване на логика без уточняване за каква точно логика става дума, повече може да се квалифицира като "highly likely".

Поради вродената ми търпимост и съпричастност към нещастното битие на индивида  с вродена недъгавост, по-популярно наричана “душевна тъпота”, по-долу давам някои ценни разяснения относно възможните варианти на така любимия за някои мизерабъли термин “логика”.

Видовете логики биват: хаотична, аналитична, синтетична, цялостна.

1. Хаотична логика.

Най- разбираемо е да я разгледаме чрез философския пример за противоположностите- духа и материята, яйцето и кокошката.

Този вид логика се използваше в марксистското учение. Особеността на визирания вид логика се съдържа в парадигмата «или»… или» , т. е. или кокошката, или яйцето- или материята, или духа, друго не съществува.

Даденият  вид логика разглежда кокошката и яйцето, духа и материята без отчитане на взаимовръзките. Тоест противоположности без единство. Оттук възниква абсолютизацията ту на едното, ту на другото от тях.

Едното се извежда от другото, затова възниква дихотомичния въпрос за първичността и вторичността. Той абсолютизира една или друга противоположност, което неизбежно води към дисхармония. Т.е., абсолютизацията на свободата е хаос, абсолютизацията на реда – тирания, дисхармонични социални форми. Този тип се изразява със сентенцията: Divide et impera- разделяй и владей.


2. Аналитична логика.

Това е по-натъшната  еволюция на хаотичната логика и вече не е дихотомична, а дуалистична логика. Противоположностите (кокошка и яйце, дух и материя) се разглеждат не откъснати една от друга, а във взаимовръзките им. Обаче в тази логика и кокошката и яйцето се разделят като отделни същности, макар и взаимосвързани. Това е човешка логика. Тази логика се вписва в парадигмата «и…. и…. , т. е. и кокошката, и яйцето. Духът се признава като равностоен  на материята: вече няма първично и вторично- има две различни, но взаимносвързани начала, които са равнозначими. Това е принципа на равенството.


3. Синтетична логика.

Тя представлява по-нататъшната еволюция на аналитичната логика. Тази логика е парадоксална логика, логика на гениите. Там, където обикновеният човек вижда две различни същности, геният вижда единство. Тази  логика се описва с парадигмата «не… не… , не кокошка и не яйце, а едновременно кокошка и яйце. Това е принципа на единството. В тази парадигма, там, където се появява яйце, се появява и кокошка и обратното, тези  начала не съществуват едно без друго. Единството в дадената парадигма управлява противоположностите, които се подчиняват на единството.

4. Цялостна логика.

Това е крайната еволюция на човешката логика, това е божествената логика. Нейната особенност се състои в това, че се отрича не само противоположността на кокошката  и яйцето, но и единството на кокошката и яйцето, духа и материята- те се разглеждат не като кокошка и яйце, а като ново битие, въобще не като кокошка и не като яйце, не дух и материя, а синтез- съвершенство.

Ако според синтетичната логика – това е едновременното присъствие на кокошка и яйце едно в друго, то божествената логика – това е едновременното отсъствие на кокошката и яйцето един в друг. Т.е. Това е синтез без яйца и кокошки.


Прилагана към теорията на относителността на Айнштайн божествената логика изглежда по следния начин: като нещо, което се явява предмет на закона за съхранението, битието е абсолютно, несътворимо и неунищожимо. То  не възниква от нищото и не преминава в нищото.

Като субект, подложен на закона на трансформацията, измененията и битието са относителни, като всяка нейна  форма преминава в друга форма.

По този начин битието се оказва не относително и не абсолютно, то просто е съвършено. Относително и абсолютно – това са  просто форми на организация на битието като еволюционен процес, цел на когото се явява не относителното и абсолютното, а съвършеното.







Тагове:   логика за идиоти,


Гласувай:
19



1. born - Обещах на визирания блогер. И го изпълних, ако и да е анонимен.
03.04.2018 23:39
4. анонимен - Напоследък Звездата ви ебава ...
10:56
Напоследък Звездата ви ебава ма.ата с логика на която не можете да отговорите. :-)


starforlife написа:
Мина времето когато рашите (и особено пък яростните русофили тук) ми бяха смешни. Сега ми изглеждат уникално захлупени.
Давам прост пример: Заседнала американска подводница в ледовете - и то беше ликуване - стой та гледай.
Ако през 2000-та го имаше блог.бг - на 12 август дали щяха да се таят като пу~ки в нови гащи?
Защото когато моряците на "Куркс" са умирали - страхотният им Путин се печеше на почивка и не я прекъсна.
Една от версиите всъщност е, че не се е самовзривила, а са я торпилирали "Мемфис" и "Толедо".

Най-важното обаче в случая е друго: Флотът на НАТО вероятно е можел да спаси част от екипажа на "Куркс", но рашите изрично отказват помощ.

И АЗ НЕ МОГА ДА ХАРЕСВАМ ДЪРЖАВНОСТ, ЗА КОЯТО ПО-ВАЖНО Е ПРОТИВНИК ДА НЕ СЕ ДОКОСНЕ ДО НЕЙНИ ТЕХНОЛОГИИ, ПРЕД ЖИВОТА НА ТЕЗИ, КОИТО СА Й ГО ПОСВЕТИЛИ.

НЕНОРМАЛНО Е ПРОСТО!

(А е ненормално, защото какво ли секретно ще разберат противниците за часове, без нужната квалификация и апаратура, в екстремални условия?!)
--------------------------------------------------------------------
Скромният ми въпрос е какъв вид логика касае коментара на визирания коментатор ?
цитирай
2. vaquero - born,
03.04.2018 23:48
Божествената логика се нарича още и диалектическа логика.
Не можах да отговоря на всички въпроси на теста, но поне на два мисля че отговорих.
Лека нощ!
цитирай
3. getmans1 - Бас хващам, че от раз не можеш да д...
04.04.2018 01:59
Бас хващам, че от раз не можеш да дадеш елементарен пример за „дихотомично“ ако не си направиш справка в Уикито.
По добре щеше да беше пуснал клипчето за краставиците:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. getmans1
04.04.2018 06:09
Интелигентността не се състои в това да знаеш всичко, а да знаеш къде да намериш това, което те интересува. Знам че "дихотомия" е ботанически термин и вече съм наясно в кой справочник да го търся. А имам много справочници.
цитирай
5. apostapostoloff - Каза ти се да не се
04.04.2018 06:35
наливаш от сутринта, ама ти- не!

Разбери най- сетне: алкохолът причинява на човечеството много повече мъка, отколкото радост, въпреки, че се употребява именно заради веселието.
цитирай
6. shambala - .
04.04.2018 10:46
Отн. цитирания от теб ком. в коментар 1: само един кръгъл идиот може да изпише толкова много глупости на едно място. Пък било той и някой с претенции за неограничен интелект
цитирай
7. born - Отн. цитирания от теб ком. в коме...
04.04.2018 13:24
shambala написа:
Отн. цитирания от теб ком. в коментар 1: само един кръгъл идиот може да изпише толкова много глупости на едно място. Пък било той и някой с претенции за неограничен интелект

Бях решил да правя месечна класация на най-тъпите коментари в блога ми, но започвам да си мисля, че класацията ще трябва да бъде седмична.
По отношение квалификацията ти за "кръгъл идиот" ще трябва да помисля дали да не публикувам един подобен на горния постинг за видовете идиотизъм. Видно от коментарната част на блог.бг е, че идиотизмът е твърде разпространено явление и едни от най-изразените му представители са различните видове гетювци и постоловци. За мен те са обаче само една развлекателна папагалска категория заради силно изразената им елементарност.
цитирай
8. starforlife - ~ 1. born
04.04.2018 14:38
Ха! Тук цитирани мои думи.
born написа:
Скромният ми въпрос е какъв вид логика касае коментара на визирания коментатор ?

Моят пък скромен въпрос е: Скромният ти въпрос моята логика ли касае или на анонимния?
цитирай
9. born - Ха! Тук цитирани мои думи. Скром...
04.04.2018 20:33
starforlife написа:
Ха! Тук цитирани мои думи.
born написа:
Скромният ми въпрос е какъв вид логика касае коментара на визирания коментатор ?

Моят пък скромен въпрос е: Скромният ти въпрос моята логика ли касае или на анонимния?

Думичката "логика" е употребена от анонимния. Толкова ли не е очевидно ? Харесва стила ти човека. Какво те бърка ?
цитирай
10. born - Бас хващам, че от раз не можеш да д...
04.04.2018 22:58
getmans1 написа:
Бас хващам, че от раз не можеш да дадеш елементарен пример за „дихотомично“ ако не си направиш справка в Уикито.
По добре щеше да беше пуснал клипчето за краставиците:)))

За твоето крехко здраве ще препоръчам да употребяваш диатомична пръст, заради възпиращите дихотомични явления в отделителните ти системи. Сериозно-ето цитирам : "Ако сте били като повечето деца, сигурно сте се правели, че ядете „торти от кал” или дори сте опитвали кафявите хрускащи между зъбите „сладкиши” от време на време. Въпреки че малко почва на никого не е навредила, някои видове почва са по-полезни от други."

цитирай
11. nedovolen - Ха ха ха! И днес се посмях на някои ...
08.06.2018 14:09
Ха ха ха! И днес се посмях на някои логистици. Както три дни по рано от поста.
В кратуната им трудно може да се открие повече в от тази на Логан!
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601751
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031