Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2018 21:41 - Сюжет за малък разказ и известни размисли.
Автор: born Категория: Забавление   
Прочетен: 1405 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

През далечната 1991 год. Старозагорската опера бе поканена в Обединеното кралство да изнесе няколко великолепни постановки за десетина дни. Последва трескава двумесечна подготовка и доволният и именит колектив полетя към Гордия Албион. Последва наистина успешно представяне, аплодирано от публиката и културните медии.

Както навсякъде /английските сноби може и да не са съвсем като българските/, но едни от най-изявените хористи /мои близки и уважавани приятели/ били поканени на вечеря у една известна с изтънчения си вкус спонсорска фамилия, което от която и да е страна да го погледнеш, си е твърде ласкателно. Вечерята не била в ресторант, клуб или нещо подобно, а в дома на любителя на оперното изкуство - възрастен господин - меломан с подобаващо фамилно обкръжение - някъде около десетина души. Голяма гостна с дълга маса, сервирана с аристократичен замах по отношение на приборите. Двама сервитьори, както си му е реда и прочие. Нашенците и друг път били в чужбина, но в конкретния случай все пак били доста впечатлени и до известна степен шашнати.  Все пак Англия си е това- класа !

За разлика от домакините и двамата наши хористи знаеха доста сносно по няколко чужди езика, включително и английски. На англичаните не им е нужно да знаят чужди езици, тъй като цял свят е длъжен да знае английски. Така считат те ! Но това си е техен избор.

Та какво се случва по-нататък:

В един момент по време на сервирането на предястията и завързалия се разговор- изведнъж настъпва суматоха, всички скачат и започват да се суетят и да се въртят около доайена, който видимо не се чувства особено във форма. На гостите никой не им обръща внимание и те остават в неведение какво се случва. Какво друго им остава освен да се чудят какво да правят и да чакат някой да им обясни ситуацията. В един момент се престрашават и запитват сина на потърпевшия, който им обяснява, че възрастният господин не се чувства добре и тогава те /като истински българи/ решават да се включат с полезни здравни съвети и предлагат /докато дойде повикания вече лекар/ поне да се премери температурата на болния. Намира се термометър, мери се температурата и настъпва още по-голяма суматоха. Питат какво е положението и им обясняват , че човекът е с висока температура. На въпроса колко е температурата, следва отговора: 36.6 градуса- по Целзий.! Те-същисани , се отказват да компетентни съвети и  решават да не се бъркат повече. При това положение и при съвсем очевидното им съмнение, че може би при синьокръвните човеци нормалната температура е с други стойности решават да не обаждат повече и кротко да изчакат идването на лекаря, който след минути пристига.

Както си му е реда, лекарят мери кръвното, мери отново температурата, прислушва пациента, клати глава, предписва някакво лекарство, което според нашенците е някакво съвсем леко успокоително и след като се убеждава, че ситуацията е овладяна и пациентът се чувства вече напълно добре, препоръчва минимална употреба на алкохол и си тръгва с хонорара от около 100 лири. Вечерята продължава с приятно настроение , както си му е реда и без повече ексцесии. След като се прибират в хотела, нашенците не могат да се начудят как цял куп толкова интелигентни хора могат да не знаят каква е  нормалната човешка температура /разбира се на обикновените човешки същества/.

 

Когато ми разказваха тази история и  аз доста се позачудих, но в края на краищата се обединихме около прословутото :
“Англичани, Сър!”.






Тагове:   англия русия,


Гласувай:
5



1. vaquero - born,
29.03.2018 23:52
Ха-ха-ха!
Разсмя ме преди лягане.
Това от книжката "Вицове за англичани" ли го прочете? Ако го няма в книжката, трябва да се добави.
цитирай
2. born - И аз първоначално приех историята ...
30.03.2018 00:26
И аз първоначално приех историята по същия начин като теб, но моите приятели - единият доктор, другият - строителен инженер се обидиха, че не им вярвам. Някой ден ще разкажа за една служебна среща с двама магистри на Масачузетския технологичен университет /the best in the world !/, след която добих самочувствието, че независимо от принадлежността си към нашите скромни ВУЗ, сме доста по- напред от най-световно известните. Нямам предвид сегашните ВУЗ със суперекспертните им специалности от рода на /извинявай/ журналистика, публична администрация и др. подобни празнословни глупотевини.
цитирай
3. apostapostoloff - Руснаците разправят още по- интересни неща:
02.04.2018 18:34
По данни на руския сайт by24, който цитира кап. I ранг Константин Сивков, д-р на военните науки, Русия отстъпва на САЩ:
• по самолетоносачи 12 пъти;
• по броя на крайцери – 6,5 пъти;
• по ескадрени миноносци – 5 пъти;
• по многоцелеви атомни подводници – 4 пъти.

ВМФ на Русия превъзхожда ВМС на САЩ единствено по броя на неядрени подводници и на кораби от крайбрежната зона: корвети, малки ракетни кораби и катери с различно предназначение. Но това предимство на Русия се компенсира от огромното количество и качествено разнообразие на малки кораби във ВМС на другите страни от НАТО.

Във въздушно-космическата област положението е същото: по брой на бойни самолети (изтребители, бомбардировачи и щурмови самолети за поддръжка на Сухопътните войски) американските ВВС превъзхождат ВВС и руската морска авиация 4 (четири) пъти, като руските самолети са две поколения по-стари от американските.

Ако бъдат добавени транспортни и други осигуряващи самолети, превъзходството на САЩ нараства до 8 пъти. Русия разполага с отлични образци на ново въоръжение като изтребителя от пето поколение Су-57, но броят им е твърде незначителен за постигане на паритет или превъзходство над САЩ.

Русия катастрофално изостава и по брой на боеспособни сухопътни съединения, и по приетите на въоръжение високоточни оръжия. Константин Сивков не е първият руски военен експерт, който признава пълната несъстоятелност на РФ при хипотетичен военен сблъсък със САЩ.

Още през октомври 2015 г. докторът на техническите науки проф.Пьотр Белов заяви, че „Русия вече не притежава „ядрен щит” поради изтичане срока за годност на огромен брой балистични ракети. Единствените комплекси, които биха могли да бъдат задействани, са 40 стари ракети „Сатана”, чиито ресурс неведнъж е бил удължаван.

През март 2014 г. не кой да е, а вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който отговаря за военно-промrшления комплекс, заяви, че „при реален военен конфликт със САЩ Русия ще загуби войната само за шест часа.“
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601505
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031