Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2020 22:30 - Феноменът "Корея" !
Автор: born Категория: Технологии   
Прочетен: 2828 Коментари: 18 Гласове:
11

Последна промяна: 11.04.2020 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Епидемията в Южна Корея започна на 20 януари - коронавирусът бе диагностициран при 35-годишна туристка от Китай. Три дни по-късно е обявен първият болен кореец - мъж, който долита от епицентъра на огнището  на COVID-19, Ухан (Китай). Към 8 -ми април за 2,5 месеца в „Страната на утринната свежест“ (както официално се нарича страната на корейски) са заразени 10 423 души, 204 загинаха. В сравнение с Италия (144 000 заразени, 18 279 починали от средата на февруари) и особено със САЩ (където първият случай на коронавирус е открит почти едновременно с Корея - на 21 януари: 452 хиляди пациенти, 16 129 починали), Корея е просто едно уникално място, практически почти незасегнато чувствително от опасната инфекция. Южна Корея е до Китай и на теория има вероятност да пострада значително повече: обаче досега успешно успява да овладее инфекцията.
image

От началото на епидемията в Китай, корейците реагираха сериозно на проблема. Веднага изпращат лекари-специалисти в Ухан, за да изследват неизвестната болест, които установяват,, че често ( в повече от 30% от всички случаи) заразените изобщо нямат никакви симптоми, но са в състояние да заразят околните. Още на 27 януари (!) правителствените специализирани органи се срещнат с ръководители на корейски медицински компании и ги приканват за бързо разработване на тестове за регистриране на COVID-19. Обикновено подобен процес заема около година, но Южна Корея задължава лабораториите да действат оперативно. На 7 февруари експрес- тестовете са готови, а още на следващата сутрин започва проверката на „заподозрените“. В отделни дни са тестирани по около 20 000 (!) души - а страната не е малка-  51,5 милиона население.
image

В най-кратки срокове по цялата територия на страната биват разкрити 633 центъра, където е възможно /при пълен и строго спазван от всички , без всякакви “опашки”/ да се  вземе секрет за изследване за коронавирус с тампон от гърлото, десетки „мобилни станции“ със същата функция са поставени на многолюдни места. Водачите на автомобили преминават анализа, без да слизат от колите. Резултатът става известен след 4 часа.  Към 24 март 348 582 души са тествани в Корея (40 пъти повече, отколкото в Съединените щати), и това дава възможност точно да се определи с кого са се свързвали, като се разкрива цялата верига от заразени хора стъпка по стъпка. Например при една жена, която прихваща коронавируса, са напълно проследени всички контакти (приятели, съпруг, родители) в продължение на два дни и дори е фиксиран, локализиран и задържан продавач на сладолед - причинител на заразата. В резултат на една толкова оперативна и спешна дейност преобладаващата част от заразените с COVID-19 са изолирани навреме, за да се предпазят всички останали от заразяване.

Полицията е получила правото без заповед на съдия да следи за разпространителите на COVID-19, включително и чрез  «подслушване». Макар да няма масов режим на изолация, както в някои страни в Европа, , автомобили с високоговорители непрекъснато се движат по улиците, напомняйки на гражданите да поддържат разстояние помежду си. На всички, които независимо от симптомите са решили да останат доброволно в къщи през март, властите изплащат малка /за Корея/ компенсация - около 360 € на месец. 

 

                    «Вирус на сто метра!»

Регистрираните носители на вируса се задължават да инсталират специално приложение на мобилния си телефон. „Маякът“ изпраща сигнал до полицията, ако заразен с  COVID-19 напусне дома си. Той пък веднага изпраща червен знак "ТРЕВОГА!" на контактите от „телефонния указател“ на смартфона на нарушителя: „Не се приближавайте към него!“ . Приложението Corona 100m уведомява ВСИЧКИ минувачи в случай, че заразно болен се появи на стотина метра разстояние. Глобата за излизане  на улицата е 1900 € и хората, склонни да рискуват, не са особено много . Приложението „подава“ също и онлайн  информация за придвижването на нарушителя - в кой влак и вагон на метрото се намира, също и направлението- накъде се придвижва, в кой магазин е използвал кредитна карта.

Както в подобния случай с Япония, въпросът опира основно и до съзнанието на гражданите, както и доверието им спрямо властите. На 18 февруари в град Тегу с коронавирус са заразени участниците в срещата на религиозната секта „Исус Синчонджи“ (1,261 души се разболяват). Кметската служба моментално налага безкомпромисна  карантина: военните също са подложени на карантина, като са изолирани в базите. Никой не тръгва на разходка или по барбекюта: всички си стоят дисциплинирано у дома. Молитвените служби в храмовете са забранени - ако вярващите се нуждаят от тях, нека се обърнат към Господ посредством видеовръзка. Следват намалени авиополети из страната, контролирани  транспортни връзки, отменени концерти, спортни състезания и други масови събития.

Корея постигна успех и заради общественото доверие във властите. Струва си да се припомни, че през август 1998 г. (в разгара на „азиатската“ финансова криза, когато щатският долар нарастваше в пъти за броени часове), президент Ким Дечжун помоли корейците да жертват семейните ценности в подкрепа на умиращата икономика. И хората предадоха златото си за закупуване на облигации ! Правителството сега действа с кадифени ръкавици в разгара на епидемията, избягвайки драконовските мерки. Кафенета и ресторанти са отворени в повечето корейски градове, транспортът работи, хората отиват на работа - карантината се въвежда точно, когато е необходимо, без излишна паника и прибързаност. А когато заплахата намалее, карантината се прекратява. Естествено, както навсякъде в законосъобразно отношение  се случват и „несъответствия“ - някои заразени с вируса граждани плюят на ограниченията и отиват на разходка. Тогава се налага дисциплината да се затегне, ето защо правителството на Република Корея обяви, че се обсъждат предложения за увеличаване на глобата за нарушаване на карантината до 10 милиона вона (паричната единица на страната), тоест 7 000 € ! Освен това, ако носител на заразата е заразил поне един човек, той ще прекара една година в затвора

                     Здравеопазването в Южна Корея се счита за едно от най-добрите. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която включва 36 държави, поставя корейското здравеопазване на първо място по качество на услугите, а агенцията “Bloomberg”- на четвърто място по ефективност. Смъртността от инсулт в Корея е 2 пъти по-малка, отколкото например във Франция, и 1,5 пъти по-малка от тази в САЩ. По броя на местата в болниците Република Корея е на второ място след съседна Япония, която досега също е доста добре по отношение сдържането на масово заразяване с вируса. Най-добрите висококвалифицирани лекари от Южна Корея бяха хвърлени в битката да премахнат епидемията от инфекцията (между другото, им беше изплатена заплата по време на пандемията), а механичните вентилационни устройстваза обдишване са в изобилие в страната. Хаос, както в Италия или Испания, където 2 седмици след началото на епидемията пациенти с високотемпературни показания на "снопове" лежат в коридорите на болниците, в Корея бе избегнат. Тук се подготвиха спешно предварително за сериозен проблем и изненадата не паникьоса корейците.

Ситуацията с епидемията динамично се променя всекидневно и, разбира се, е трудно да се предвиди всичко. Но засега Южна Корея остава единственият /относителен/ остров на стабилност в света: карантината се въвежда избирателно съобразно конкретната ситуация, а не универсално, а разпространението на COVID-19 се ограничава от ефективни методи - универсално масово тестване, прецизен мониторинг на веригата от инфекции, финансиране на дейностите и висококачествени лекарства. Уви, нарастването на броя на заразените е трудно/дори бих казал- невъзможно за овладяване тотално, но е в приемливи граници- средно увеличение от 0,5% от заразените на ден. 
image

Западна Европа и САЩ доказаха за съжаление неуспеха си в битката срещу коронавирус. Най вече поради своето високомерие, самонадеяност  и неадекватност . Но опитът на Корея е очевиден и определено следва да се изследва по-внимателно и аналитично.

ПП. Оказва се, че въобще Кореите са един особен феномен в тази битка. Като се има впредвид, че в Северна Корея няма нито един заразен. Няма и да има. За починали пък да не говорим.  Благодарение на Вожда Ким и Комунистическата Партия на КНДР, нещастният коронавирус не смее дори да си покаже носа на севернокорейска земя, тъй като го чака тотално разобличаване, заклеймяване, ужасна съдба и поголовно унищожение. И ако има поне малко разсъдък и чувство за самосъхранение, ще постъпи разумно : Или ако трябва да използваме за илюстрация сентенцията на Цезар :  Veni, vidi, vici       в малко по-осмислен вариант :     Veni, vidi I sinistram   /дойдох, погледнах  и си тръгнах … обратно /.

   Към днешна дата по данни на   Johns Hopkins university       в Южна Корея       заразените са 10450, починалите 211, излекуваните 7243.





Гласувай:
13



1. sekirata - При моето уважение към Вас и поднесеното тук
12.04.2020 01:02
искам да изкажа моето мнение по въпроса..

В Монголия също няма заразени ,не само в Северна Корея и .т.н. Общо взето всичките там хорица се хранят с особени животинки, не само китайците. И ред още обстоятелства за жълтурките, като биологичните им лаборатории и шпионите им в другите европейски страни, и Америка които ме карат да съм убедена, че те имат ваксината или поне лекарството. Няма как да създадеш нещо, а да не знаеш от какво е създадено и как се неутрализира.Друг е въпросът ,че жертвите са най-вече в Китай -най-многолюдните жълти.Трудолюбиви и диспилинирани, но и с мерак да превземат света, затова жълтурките се борят и с цената на жертви,които не ги бъркат.Икономиката също не ги бърка, ще наваксат, видяхте в Китай как за няколко дни се строи болница и то не със стотина легла.А боклуците които внасяме от Китай са гаранция колко НИ ОБИЧАТ. И седмото ми чувство говори защо. Не защото не сме комунисти, а защото ни виждат като недисциплинирани, без съзнание,неединни, всичко не не не ,което говори ,че такава нация ще си иде и си отива, отиваме си!
цитирай
2. kvg55 - born,
12.04.2020 02:57
Източните азиатци са много организирани и дисциплинирани. Китай, Република Корея и Япония са технологични върхове, съответно и в медицината.
Както казваш, КНДР вирусът я заобикаля от далече. Дори и Дончо вече не се занимава с нея.
Италианците и испанците са разгащени.
И ние не сме обществено дисциплинирани, особено аз. Освен това сме и мърляви. На обществените места гледаме като на сметище и нужник на кучета. Отвратен съм от хората в това отношение. Понеже живея в квартал и блок на края на града, от нашият блок започва полето, което цялото е осеяно със строителни отпадъци. Винаги се намират цигани, които ровят в контейнерите за битови отпадъци и ги изхвърлят на земята. Гарги и гълъби ги разнасят по улицата. Прекрасни условия за развитие на заразни болести от рода на чумата и холерата.
Чудесно е, че в блока нямаме плъхове и хлебарки. Кррасота, както казва Елочка Шчукина.
цитирай
3. nedovolen - Отечествен обзор на короната в Ю...
12.04.2020 10:59
Отечествен обзор на короната в Югоизточна Азия с прескачане до Европа, без музикален съпровод.
Честита Цветница!
:)))
цитирай
4. apostapostoloff - Като се има на, във и предвид,
12.04.2020 14:45
че в Северна Корея управляват комуняги като теб, на тях (както и на теб) не може да се има никакво доверие!

Корейските комуняги, досущ като теб, са пропаднали, неблагонадеждни, морално- битово разложени типове.
цитирай
5. nedovolen - Мислех дали да го пусна, може някой ...
12.04.2020 14:47
Мислех дали да го пусна, може някой да прочете.
Това, което не позволява развитие и разпространение на коронаровируса е НАПРАВЕНО. Намира се в Ст. Загора. Извинявай, градски.
Да обяснявам как действа, може, на лични.
Казва се ”ДОЙРАН ||”.
На зевзеци няма да отговарям.

цитирай
6. nedovolen - .
12.04.2020 19:16
С позволение, още един коментар, за Простол.
Иди в Северна Корея, като наближиш границата, ще бъдеш отстрелян. За всеки случай. Не ти го пожелавам.
Пожелавам ти иди да видиш. Ако имаш дупе, а то голямо, разбирам от които си се докоснал. Щях да пиша още, не ми се хаби клавиатурата.
:)))

цитирай
7. valdor1355 - Аплодисменти за постинга, Борн! :)
12.04.2020 20:04
Аплодисменти за постинга, Борн! :)
цитирай
8. germantiger - а не ве
13.04.2020 11:06
6. nedovolen -

НЕ БЕРИ ГРИЖА - ДА ХОДИ В СЕВКОРЕЯ НИКОЙ НЯМА МЕРАК

ВИЖ ОТ ТАМ ДА ИЗБЯГАТ МИЛИОНИ ИМАТ МЕРАК

КАТО ПАДНЕ И ТЯ, ЩЕ СЕ ВИДИ
цитирай
9. nedovolen - Борн, ако обичаш пусни музикален ...
13.04.2020 14:27
Борн, ако обичаш пусни музикален тост. Примерно Биджийс, вчера дето ти го изпратих.
Имай в предвид, че в почти всички класики, има т.н. 17-ти кадър. Нещо като сегашния вирус, не го виждаш и усещаш, но той те ”патка”.
:)))
цитирай
10. born - Приветствам всякакви мнения по темата на постинга. Нека тук бъде като Хайд Парк...
13.04.2020 19:54
sekirata написа:
искам да изкажа моето мнение по въпроса..
В Монголия също няма заразени ,не само в Северна Корея и .т.н. Общо взето всичките там хорица се хранят с особени животинки, не само китайците. И ред още обстоятелства за жълтурките, като биологичните им лаборатории и шпионите им в другите европейски страни, и Америка които ме карат да съм убедена, че те имат ваксината или поне лекарството. Няма как да създадеш нещо, а да не знаеш от какво е създадено и как се неутрализира.Друг е въпросът ,че жертвите са най-вече в Китай -най-многолюдните жълти.Трудолюбиви и диспилинирани, но и с мерак да превземат света, затова жълтурките се борят и с цената на жертви,които не ги бъркат.Икономиката също не ги бърка, ще наваксат, видяхте в Китай как за няколко дни се строи болница и то не със стотина легла.А боклуците които внасяме от Китай са гаранция колко НИ ОБИЧАТ. И седмото ми чувство говори защо. Не защото не сме комунисти, а защото ни виждат като недисциплинирани, без съзнание,неединни, всичко не не не ,което говори ,че такава нация ще си иде и си отива, отиваме си!


Според Джон Хопкинс Юнивърсити в Монголия към днешна дата има 16 заразени. Смъртни случаи няма. Но това може и да не е съвсем точно поради относително неманипулираната информация от тази част на света. Съгласен съм с това, което излагате като свой поглед върху ситуацията по принцип. Особено в заключителната му част.
цитирай
11. born - Източните азиатци са много орга...
13.04.2020 20:01
kvg55 написа:
Източните азиатци са много организирани и дисциплинирани. Китай, Република Корея и Япония са технологични върхове, съответно и в медицината.
Както казваш, КНДР вирусът я заобикаля от далече. Дори и Дончо вече не се занимава с нея.
Италианците и испанците са разгащени.
И ние не сме обществено дисциплинирани, особено аз. Освен това сме и мърляви. На обществените места гледаме като на сметище и нужник на кучета. Отвратен съм от хората в това отношение. Понеже живея в квартал и блок на края на града, от нашият блок започва полето, което цялото е осеяно със строителни отпадъци. Винаги се намират цигани, които ровят в контейнерите за битови отпадъци и ги изхвърлят на земята. Гарги и гълъби ги разнасят по улицата. Прекрасни условия за развитие на заразни болести от рода на чумата и холерата.
Чудесно е, че в блока нямаме плъхове и хлебарки. Кррасота, както казва Елочка Шчукина.

Крррасотата е нещо много привлекателно и обнадеждаващо. Доколкото ми е известно напоследък много упорито се дискутира въпроса сурат маски да бъдат задължени да носят само не особено красивите /разбирай грозните/ жени. И не само по време на пандемия...
цитирай
12. born - Отечествен обзор на короната в Ю...
13.04.2020 20:02
nedovolen написа:
Отечествен обзор на короната в Югоизточна Азия с прескачане до Европа, без музикален съпровод.
Честита Цветница!
:)))

Честит Страстен Понеделник, Ники !
цитирай
13. born - че в Северна Корея управляват ко...
13.04.2020 20:13
apostapostoloff написа:
че в Северна Корея управляват комуняги като теб, на тях (както и на теб) не може да се има никакво доверие!
Корейските комуняги, досущ като теб, са пропаднали, неблагонадеждни, морално- битово разложени типове.

Корейската комунистическа партия има в устава си няколко принципни постановки, касаещи качествения морален състав на нацията:
1. Изтребват се до крак всички бивши комунистически членове, уличени в мошеничество и измама.
2. Изтребват се до крак всички измамници - особено разни астролози, телефонни измамници, гадатели, ходжи и шамани.
3. На всички плешивци се полагат перуки модел "БОрис Джонсън" с перушини от радостиноласки хвъркати.
и т.н.
Предстои тия дни преподписване на декрет с иновативно ъпдейтване на програмните постановки. Вече е съгласувано с Дрогара Ким, както и с Хамериканския Голем Брат краваря Дончо ...
цитирай
14. born - С позволение, още един коментар, за ...
13.04.2020 20:20
nedovolen написа:
С позволение, още един коментар, за Простол.
Иди в Северна Корея, като наближиш границата, ще бъдеш отстрелян. За всеки случай. Не ти го пожелавам.
Пожелавам ти иди да видиш. Ако имаш дупе, а то голямо, разбирам от които си се докоснал. Щях да пиша още, не ми се хаби клавиатурата.
:)))

Постол няма дупе, а гьот /в превод от турски език означава "голем разкаран гъз"/ Разкарването е предизвикано от турски граничари навремето, когато Постол се опитал да премине не съвсем легално границата. Впечатленията на турските граничари са описани в група във фейсбук, в която са се включили и измамени български почитатели на астрологчето Постолчо ...
цитирай
15. born - Оценявам подобаващо коментара ти , valdor1355 !
13.04.2020 20:29
valdor1355 написа:
Аплодисменти за постинга, Борн! :)


Както винаги съм отбелязвал- имаш прецизна и релевантна преценка за съвършените неща... :)))
ПП. Майтапа настрана. Това, което се случва в Китай , Южна Корея и Япония наистина представлява ценност, която заслужава да се учи и следва прецизно без всякакви комплекси.
цитирай
16. born - 6. nedovolen - НЕ БЕРИ ГРИЖА - ДА ...
13.04.2020 20:34
germantiger написа:
6. nedovolen -
НЕ БЕРИ ГРИЖА - ДА ХОДИ В СЕВКОРЕЯ НИКОЙ НЯМА МЕРАК
ВИЖ ОТ ТАМ ДА ИЗБЯГАТ МИЛИОНИ ИМАТ МЕРАК
КАТО ПАДНЕ И ТЯ, ЩЕ СЕ ВИДИ

Човекът е така устроен, че в определени времеви периоди предпочита реда, въпреки някои негови неудобства. И това става, когато се прекали с принудителната демократизация. Що ли ми се струва, че Сев. Корея нивга няма да подпише Истанбулската конвенция. Или греша ?
цитирай
17. born - Борн, ако обичаш пусни музикален ...
13.04.2020 20:37
nedovolen написа:
Борн, ако обичаш пусни музикален тост. Примерно Биджийс, вчера дето ти го изпратих.
Имай в предвид, че в почти всички класики, има т.н. 17-ти кадър. Нещо като сегашния вирус, не го виждаш и усещаш, но той те ”патка”.
:)))

С твоето любезно съгласие ще го пусна като музикална илюстрация на следващия постинг.
цитирай
18. born - https://www.youtube.com/watch?v=2_HPEFusDEg : Това е линка
18.04.2020 20:02
nedovolen написа:
Борн, ако обичаш пусни музикален тост. Примерно Биджийс, вчера дето ти го изпратих.
Имай в предвид, че в почти всички класики, има т.н. 17-ти кадър. Нещо като сегашния вирус, не го виждаш и усещаш, но той те ”патка”.
:)))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4644901
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930