Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2020 01:24 - С какво са се лекували в Европа по време на чума? Оцет, дафинов лист и жаби !
Автор: born Категория: Технологии   
Прочетен: 1201 Коментари: 5 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     

Известната „черна смърт“, подобно на коронавирусът, се счита, че е от „животински“ произход. Сега "приносителят" на COVID-19 се нарича змия или прилеп, в по- стари времена дребни животни пренасяли чумата: мармоти, земни катерици, зайци и други степни гризачи. Тези животинки традиционно се смятали за деликатес сред непретенциозните номади от пустинята Гоби, така че първите зарази тръгнали от Монголия. Тогава бацилите на неизвестна болест постепенно, стъпка по стъпка, се разпространили отново /както и в днешните времена/ през Китай, управляван от династията на монголските ханове.Тогава нямало нито самолети, нито високоскоростни влакове: чумата не се разпространила толкова бързо, колкото сегашния коронавирус. Но след като дошла веднъж така или иначе в градовете, тя ги стиснала в смъртоносна прегръдка и не ги пуснала повече.
image

 Съдейки по аналите на династията Юан, първата човешка смърт от чума е регистрирана през 1320 г., а след 11 години 90% (!) от жителите на китайската провинция Хебей загиват от „черната смърт“. Скоро чумата, заедно с керваните на търговците, стигнала до Индия и унищожила милиони там. В Европа, макар да нямали все още истинска представа за епидемията, в Париж, Лондон и Рим се чували  само далечни слухове за неизвестен "мор", за който се говорело като за нещо почти полумитично, твърде далечно и страшно, случващо се на края на света.

 

Виетнам и Корея реагирали най-бързо на заплахата. Поставили санитарни кордони и вани с оцет (кой знае защо, но това се смятало  за много ефективно лекарство срещу инфекция), както и бариери за стрелба с лък по границите (войниците били с парцали на лицата, напоени с оцет и стреляли без колебание по  онези, които се приближат плътно до граничната линия).

 По-интересни неща се случвали в Япония. Местните власти изпратили  учени лекари в Китай, за да се запознаят с "бича божи" и след доклада им установили строга карантина, въвеждайки санитарен контрол чрез  военни кораби по крайбрежието. Така вследствие взетите мерки по време на общата епидемия от чума по планетата, Корея, Япония и Виетнам практически не били засегнати чувствително. 

Но на останалите близки географски /и не само/страни не им се разминало. Милион души били погребани в Египет за една година, в Константинопол загивали по цели квартали. През есента на 1347 г. чумата навлязла и в Европа - и първа била  ударена Италия /dйjа vu/ -галери със заразени в Египет моряци отплавали до Месина. Разбира се, тогава никой изобщо понятие си нямал за справяне със заразата и тя- заразата, избухнала със страшна сила..

 

Жителите на Месина в паника избягали от  града. Стигнали до Катания, където не им било разрешено да акостират, като дори им отказали  храна и вода. Бежанците скоро изчезнали и погинали, но това не спасило Катания: чумата я погълнала по същия начин. И други моряци също играели роля  за разпространението на заразата- според изчисленията на историците бацилите са били разпространени в европейските градове от над 20 заразени кораба. 

Отначало се борели  с нещастието по примитивен начин: убивали всички заразени. В търговската република Генуа, с помощта на катапулти, потопили цял флот от бежанци, който се опитвал да акостира в пристаните. Тази мярка била ефективна около само 2 месеца, като вече през януари 1348 г. умрелите генуезци лежали масово непогребани с дни  по централните улици: смята се, че епидемията е отнела живота на не по-малко 90 000 души. Във Венеция и Авиньон 80% от населението умира. 

През 1352 г. чумата събира черна реколта и  по руските земи: засегнати са Чернигов и Суздал, Глухов напълно измира. Колкото и да е странно, Москва е засегната по-малко, въпреки че московският княз Симеон Горди умира от чумата. Болните умирали средно за два дни, а децата и възрастните за няколко часа.

 

Никой тогава и не прилагал основна хигиена, да не говорим поне за често миене на ръцете и лицето. Къпането (особено през зимата) в Западна Европа през Средновековието не било твърде популярно, поради което европейските държави пострадали повече от руските княжества, в които   се запазвала традицията да ходят на баня и да се къпят до изтощение. Измиването с гореща вода не убивало напълно бактериите, но поне предотвратявало донякъде разпространението на чумните бълхи. 

Огромен минус било и състоянието на средновековната медицина. Тя просто била  игнорирана заради вярата, че добрата молитва (за бедните) и дарените на църквата много пари (за богатите) могат да излекуват всяка болест. Стигало се до абсурда лекарят да няма право да дава лекарство на пациента, ако той не се изповяда предварително и приеме причастие. 

 

Учените, принудени от обстоятелствата, започват да изучават древните книги (чумата е известна от древни времена) и виждат очевидното: необходимо е да се изолират пациентите/вече заболелите/, а здравите да бъдат на разстояние от тях. Изходът бил да се усамотят в изолирани къщи в гората, „далеч от погребения на добитък и мръсна вода“, и там да се изчака края на епидемията, изкарвайки  прехраната с лов на дивеч и риболов. Лекарите препоръчвали да се слагат съдове с мляко в стаите, тъй като млякото уж абсорбирало бацилите или да се прекарват нощите в конюшнята - считали, че прочиствало диханието на животните. Паяците били развъждани в къщите (!), защото пък някой решил, че поглъщат чумната зараза, а е известно, че удавникът се хваща и за сламката. Заради такива премъдрости жителите умирали от ухапвания от паяк.

 

Съществували по тези времена и такива длъжности:  лекари- камикадзета или самоубийци. Лекарите при чумна епидемия не напускали заразените градове, получавайки изключително високо заплащане. Полагало им се да получават безплатно вино в доста солидни  количества, за да преодоляват страха: щедростта на властите карала “Ескулапа” често да работи пиян. Лечението било своеобразно и разнообразно: чумните бубони бивали горени с нажежен метал (!), жабешка кожа се нанасяла върху язвите, „забавяли“ болестта с магнити, а на особено богатите правели компреси… от счукани  изумруди. 

Движещите се по улиците носели прототипа на медицинските маски отново dйjа vu: те връзвали торбички с фино нарязани розови листенца, дафинов лист и осветен тамян на лицата си. Същите вещества се съдържали и в “носовете”  на маските на „черната врана“ на лекарите.

 По нареждане на лекарите в Европа били  затваряни механите и хановете/dйjа vu/, забранявали продажбата на вино и практикуването на  хазарт, вратите на бардаците били запечатвани (ужас!). Разпространителите на "фалшиви" и панически истории били наказвани строго: виновните бивали бити безмилостно във Венеция, а в германските държавици  палачите режели и изтръгвали езици по ешафодите по площадите, защото имало доста случаи , когато заради паниката напълно здрави хора се самоубивали. 

Правителствените служители, под страх от екзекуция, трябвало да останат на местата си и да изпълняват задълженията си. Давайки пример, венецианският дож се появявал ежедневно в двореца. По пазарите купувачите, закупили храна, хвърляли монетите, с които заплащали във вана с оцет, а след това търговецът ги вадел от дъното. Всеки пергамент с официален указ също бивал обработван  с оцет.


Бележка без внушения : Как ви се струва ? Дали днешните мерки не са особено далеч по смисъл от тогавашните ?

 

Уви, църквата също допринесла за разпространението на чумата. Хората в Европа се втурнали масово към храмовете на тълпи, целували статуите на светците и кръстовете и се заразявали още повече. Бацилите прониквали и чрез светената вода, която тогава пиели за здраве. Папа Климент VI се позовавал на уговорката: „уповавай се на Бога и не ще се разболееш“, която прокламирал и пред паството. Той приемал посетителите, седнали между пламъците на два мангала - отдясно и отляво: така силно  бил убеден понтификът, че огънят унищожавал бактериите. 

Само за 4 години, в пика на чумната епидемия (1347-1351) в Европа, според различни оценки на историци, загиват 30% до 60% от тогавашното население. Между другото, някои съвременни учени излагат версията, че пандемията може да е била причинена дори не от чума, а ... от вируса на африканската ебола. Във всеки случай симптомите, описани в средновековните хроники, са много подобни на него.

 

... Изненадващо, но както и по-горе отбелязах- малко се е променило в управлението на пандемиите от 700 години. Затварянето на развлекателни съоръжения, щателното измиване на лицето и ръцете, спазването на предпазните мерки и наказанието за разпространението на „фалшиви новини “ все още работят доста  продуктивно. 
image


В края на краищата - без значение е доколко са строги и обосновани  мерките, които се вземат.
Важен е крайния резултат - нека всички да бъдат здрави.

 Включително психически.

 

Използвани са  материали от: https://aif.ru/society/history/uksus_lavrovyy_list_lyagushki_chem_lechilis_v_evrope_pri_epidemii_chumy

 




Тагове:   коронавирус,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - born,
07.04.2020 03:06
Тогава май не са познавали ракията.
През средновековието Западна Европа е била едно крайно нехигиенично място. Но тогава е имало радикално средство срещу разпространителите на фалшиви (атеистични) новини - пекли са ги на клада.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Доколкото знам Краси, монах е на...
07.04.2020 08:54
Доколкото знам Краси, монах е намерил лека срещу чумата Не оцет, а червено вино!
И нещо друго пропускат историците ни Чумата не е подминала и България ,през 135о година И основната причина, освен феодалната и раздробеност , да не може да се противопостави на нашествениците, е именно тя Просто османлиите са избрали подходящ момент!

Бъдете здрави!
цитирай
3. born - Тогава май не са познавали ракията. ...
07.04.2020 09:17
kvg55 написа:
Тогава май не са познавали ракията.
През средновековието Западна Европа е била едно крайно нехигиенично място. Но тогава е имало радикално средство срещу разпространителите на фалшиви (атеистични) новини - пекли са ги на клада.

За ракията ми се струва, че си с грешни впечатления, тъй като са изминали над 400 години след изкореняването на лозята от кан Крум. Време, напълно достатъчно за възстановяването им.
Що се отнася до хигиената- мундарска работа ! И тогава се е наблюдавал дефицит на тоалетна хартия, поради който проблем османлиите са открили радикален заместител- ибрика... Но основната грешка на османлиите е, че са подценили тотално употребата на алкохол... Фатална грешка...
цитирай
4. nedovolen - За оцета и дафиновия лист съм сиг...
07.04.2020 20:16
За оцета и дафиновия лист съм сигурен. Жабите не са ОБСЛЕДВАНИ, което не е проблем.
Другото, което знам, че тогава /и сега/ ходили на пирамидата в с. Петко Славейков.
Седяли са там, пиели са водата и са оцелели.
Не всички, които са знаели.
:)))
цитирай
5. born - За оцета и дафиновия лист съм сиг...
08.04.2020 22:15
nedovolen написа:
За оцета и дафиновия лист съм сигурен. Жабите не са ОБСЛЕДВАНИ, което не е проблем.
Другото, което знам, че тогава /и сега/ ходили на пирамидата в с. Петко Славейков.
Седяли са там, пиели са водата и са оцелели.
Не всички, които са знаели.
:)))

Това, за което говориш си е така, само имам съмнение, че са пиели само водица ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600928
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031