Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2018 21:08 - Как следва да се прилага мултидисциплинарния подход при интердисциплинарно опониране:
Автор: born Категория: Технологии   
Прочетен: 9647 Коментари: 23 Гласове:
-2

Последна промяна: 20.06.2018 13:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Посвещавам този постинг на уважавания от мен ГЕТ, с когото независимо от известни разногласия и твърде фундаментални различия по отношение на много въпроси, все пак се надявам да намерим понятен език и взаимнодискусионен цивилизован тон на общуване.

Покойният ми много близък приятел и талантлив художник- портретист и декоратор Любомир Цакев бе също така и доста комплексна личност. Както повечето хора на изкуството притежаваше и присъщото самолюбие - оправдано до голяма степен от наистина доста големите му постижения, както в страната, така и в чужбина .

През една далечна вече година кукленият театър, на който по-късно стана директор, гастролира в Алжир, откъдето Любо донесе огромно количество скици, които впоследствие бяха разработени в десетина /и повече/ великолепни картини. Вероятно те бяха повода за поканата да направи индивидуална изложба в тогавашната галерия. За тази цел трябваше да подбере от наличните картини стойностни платна /като за изложба/, които не бяха в голяма наличност, тъй като по-голямата част от картините си подаряваше на близки приятели, експозиции из цялата страна и т.н. Наличните картини не достигаха за попълване на предоставеното пространство, затова  се наложи да нарисува доста бързо поне десетина платна за достигане на бройката.

Междувременно имаше завършени две картини , които бяха озаглавени “Зима” и “Лято” и реши да нарисува още две “Пролет” и “Есен”. Което и изпълни.

Настъпи дългоочаквания /както от автора, така и от близките и приятелското обкръжение/ ден. След полагаемите му се речи, представяния и пр. организационни досадни глупотевини гостите разгледаха изложбата, някои от тях писаха впечатления в специалната книга за отзиви на посетители и  последва, разбира се както му се полага, коктейл с леки напитки и закуски.

След завършването на цялата процедура, художникът покани няколко близки приятели - предимно художници, както и мен в един приятен ресторант без снобски превземки и до сервирането на мезетата и напитките се започна лек творчески анализ на експозицията. Разбира се, както си му е реда, всички отзиви бяха положителни с пожелания авторът да направи още много стойностни изложби. Когато дойде и моя ред имах честта/наглостта да изложа и моето скромно мнение - в смисъл, че наистина изложените картини са много добри, но с изключение на серията от 4 картини: ”Годишни времена”, която въобще стоеше /според мен/ без никаква връзка с останалите картини.

Забележката ми предизвика първоначално всеобщо стъписване, изразяващо се във възмутено мълчание, а след това - взрив от този път ярко изразено тотално възмущение /една малка  част от присъствуващите бяха подчертани “лизачи” и “мазачи”/. Този път аз млъкнах и поемах обидните послания : “как може…”, “...нахалство…” , “...неблагодарник…” и пр. Когато се стигна вече до персонални определения, че моето мнение в писмен вид може да се ползва вместо тоалетна хартия, реших да мина в контраатака и да обясня на обидчиите за какво става дума. Естествено, че Любо също зае позиция, аргументирана върху факта, че аз не съм художник и не разбирам от изкуство, затова персонално му зададох въпроса на какво ниво е отношението му към техниката. След което /започвайки от него и продължавайки с другите присъстващи приятели/ обясних, че като художници всеки един от тях е на ниво между 50-60 % от съвършенството . Нито са Да Винчи, нито поне Владимир Димитров-Майстора или Мърквичка.

Респективно моят статут като художник е 15-20 % /мога да рисувам криво - ляво, чертая в перспектива перфектно, посетил съм поне 15 картинни галерии из Европа и Русия,

имам нормални познания в тази област- най-великите световни художници, най-великите световно известните картини, фрески, стилове , техники и т.н./

По моите специалности - не съм нито Тесла, нито Айнщайн или Едисон, но имам завършени технологични и технически специалности, научни публикации и пр. Следователно моето технократско ниво /отчитайки и придобитите ми знания и в други специалности/ е с показатели минимум около 55-60 %.

Като добавим и 15-20 % като художник общият ми сумарен показател по отношение двете ни професиални реализации е от порядъка на 70 - 80 %.

Да пресметнем и показателите на приятелите художници.

Давам им 5 до 10 % по моите специалности, тъй като някои от тях и един пирон не могат да забият., да не говорим за непонятни сложни неща като смяна на бушон или крушка. И 50-60 % по изкуството. Или общо 55 до 70 % общ показател. Докато моят сумарен показател е 70 % в минималната си стойност, което идва да покаже, че при сравнение на знанията и възможностите- превъзходството е на моя страна и не бива да бъда обиждан с констатацията, че съм нещо по-малко в какъвто и да е аспект- от когото и да е от компанията.

Друг мултидисциплинарен подход при решаването на компетентността.

За какво и кого рисува художникът ? Създаването на творбата е плод на вътрешно желание, необходимост и подтик на творческите възможности. Но ако тази творба не я предложиш на публиката- за какъв чеп ти е тази картина !? Така че оценката на публиката е в основата на художествената й стойност и всякакво подценяване на нейния художествен вкус е пагубно. В този смисъл обидата от евентуално нехаресване на творбата е безпредметно.

По-късно в по-спокойна атмосфера продължихме дискусията и в крайна сметка стигнахме до логичния извод, че човек трябва да се занимава с тези области, в които има определени проявени възможности , компетентност и съвършени познания. Останалите стават за политици /партийни работници/, журналисти, политолози, социолози или просто чиновници.

В памет на Любомир Цакев, от когото ми останаха за спомен 6 картини, които много ценя.
http://lubotsakev.com/

ПП. Ако трябва да разясня в какво се изразява интердисциплинарния подход в разискванията по темата, бих казал, че  нещата , които са предмет на разискване , могат да бъдат точно дефинирани само с точната терминология от съответната дисциплина, специалност или наука. Всяко периферно претенциозно внасяне на термини от други специалности или науки води до изводи, които наподобяват изводите от сравнителното съпоставяне на несъпоставими понятия, изложено по-горе.  




Тагове:   изкуство,   техника,


Гласувай:
17



1. kvg55 - born,
05.03.2018 23:59
Пожелавам ти академичният постинг да подобри комуникацията ти с колегата ГЕТ.
цитирай
2. born - Пожелавам ти академичният постинг ...
06.03.2018 00:10
kvg55 написа:
Пожелавам ти академичният постинг да подобри комуникацията ти с колегата ГЕТ.

Ми аз затова съм го написал. Надявам се и аз - Dum spiro spero. В превод- да бъдем арабии !
цитирай
3. germantiger - ...
06.03.2018 11:06
Почитания към тези твои познания и умения за които не знаех и Бог да прости приятеля ти.

Любопитен постинг.
цитирай
4. litatru - Борн,
06.03.2018 11:26
както винаги си сладур и то на ниво - деликатност, "самокритичност" ;) - неподправена и най- важното ум. В никакъв случай не си гадняр! Е, а за "Dum spiro- spero'' има още един превод, но този е достатъчен - щом така си решил :)
Уважавам!
Литатру
цитирай
5. born - Сърдечно ти благодаря, Митак !
06.03.2018 11:32
germantiger написа:
Почитания към тези твои познания и умения за които не знаех и Бог да прости приятеля ти.
Любопитен постинг.

Бог да прости Любо Цакев. !
Последната четвърт от ползотворния си живот Той изживя след тежък инсулт в борба за продължаване на творческите си реализации. Въпреки неподвижната си дясна ръка, той започна да рисува с лявата и до края на дните си създаде нови шедьоври . Творецът си остава творец дори и при почти невъзможни условия !
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ !

цитирай
6. born - Почитания , Вили !
06.03.2018 11:36
litatru написа:
както винаги си сладур и то на ниво - деликатност, "самокритичност" ;) - неподправена и най- важното ум. В никакъв случай не си гадняр! Е, а за "Dum spiro- spero'' има още един превод, но този е достатъчен - щом така си решил :)
Уважавам!
Литатру

Не се съмнявам, че като човек на изкуството съпреживяваш подобни спомени като описаните от мен.
Пожелавам ти успешни творчески изяви, в което въобще не се съмнявам !
Поздрави !
цитирай
7. born - Имам покана към гласувалите с "минус" да обяснят какво от изложеното не им се е понравило.
06.03.2018 11:41
Няма да трия нищо от това , което ще коментират. Разбира се, с изключение на псувни и неоснователни обиди. Пък аз и по принцип не трия. Това, че на някого му е вкусно да си облизва задните части, не е осъдително. Щом му е вкусно - негова си работа.
цитирай
8. pompadurpedal - Бате, нали знаеш, че си ни симпат...
06.03.2018 12:19
Бате, нали знаеш, че си ни симпатичен, затова те помпим и ти слагаме минуси.
Поезията помпим, но ти си изключение.
Още минуси ще ти подарим.
Ама казвай Благодаря!де.
цитирай
9. born - Бате, нали знаеш, че си ни симпат...
06.03.2018 13:06
анонимен написа:
Бате, нали знаеш, че си ни симпатичен, затова те помпим и ти слагаме минуси.
Поезията помпим, но ти си изключение.
Още минуси ще ти подарим.
Ама казвай Благодаря!де.

Е, благодаря тогава за минусите.Ама се концентрира й и върху повече за задните части


цитирай
10. apostapostoloff - Оскар Уайлд:
06.03.2018 15:11
“Спорят само безвадеждните кретени.“

А. П. Чехов:

“Всичко знаят и всичко разбират само глупаците.“

Разбра ли сега защо си дедо Мунчо? Мунчо, измъкнал се по някакъв начин от “Под Игото“.

Спориш с всички за всичко, защото знаеш и разбираш всичко. Ей Мунчо, я влизай обратно в “Под Игото“!

Но едно ти признавам- ти си титан на заплетената и объркана мисъл.
цитирай
11. born - Здрасти Плешо. Благодарско за признанието, че съм баш титан.
06.03.2018 18:52
От известно време в блога ми коментира Великия Гетю ! Изглежда заплетената мисъл е заразно нещо. Считай, че съм прихванал от там.
А знаеш ли, че на теб има наречено село в СЗ БЪлгария - около Ружинци и Гюргич. Пълното му наименование е "село Плешивец."
И накрая, вдъхновен от перспективата да ти го нафърфоря целио до макарите, сътворих следния гениален стих:
"За да останеш,
за да си потребен,
на Постола плешив
подавай гребен !"
цитирай
12. get - мултидисциплинарния подход при ...
06.03.2018 20:09
born написа:

мултидисциплинарния подход при интердисциплинарно ...


1-во
- Кратка езиковедо-етимологична справка по въпроси - Като С КАКЪВ СМИСЪЛ СА ИЗПЪЛНЕНИ ... !
А/ мулти и ... Б/интер ... като понятия и категории в НАУКАТА ЗА човешкото ПО-знание?

2- ро - Кратка семантико-етимологична справка от английски и руский:
2. А.
а) Интер - См. МЕЖ(по-сред), МЕЖДУ … Интервал - Промежуток, расстояние между чем-нибудь; перерыв.
б) From Latin INTER- (“between - между, amid - сред”), a form of prepositional - inter (“between”(англ.).

2. Б.
а) МУЛЬТИ... [лат. Multi – много, множественост] Первая часть сложных слов. Обозначает множественность предметов или действий; множественный.
б) From Latin MULTI, from MULTUS - More than one(повече от един//едн/о/а); pertaining- принадлежа, спадам) to more than one thing. Many; pertaining to many things.

- Пита се в задачата - КОГАТО ДАДЕН НАУЧНО-ПОЗНАВАТЕЛЕН ПРОБЛЕМ(предмет на човешкото познание) ... попадащ в ПОЛЕТО(патримониума) на частната наука ИСТОРИЯ ... ЧРЕЗ СЪЩАТА - не можем му - пълен и поради това КОНКРЕТНО-ПОЗНОВАТЕЛЕН + ИЗЧЕРПАТЕЛЕН МОДЕЛ - ползваме от други частни наукиЗНАНИЯ И МЕТОДИ по СЪБИРАНЕ(инфо) И ОЦЕНКА НА ИЗСЛЕДВАНИЯ ОБЕКТ ... то тогава - КОЕ ПО ПРАВИЛНО ДА УПОТРЕБИМ ... Мулти или Интер - дисциплинарност на изследването ни?

Давам - помощна теорема-лема ПРИ РЕШАВАНЕ НА ТОЗИ - Както от познавателна, така и от вербална трудност(поради сложността си) ИНТЕРЕСЕН ПРОБЛЕМ?
Помощната ми лема-теорема - гласи: Защо в политическите(идеологии) и науки се ползва понятие за ОБЕДИНЕНИЕ на НАЦИИ ... вместо МУЛТИ, близкото му - но не и еднозначно, ИНТЕР + НАЦИОНАЛ?

- По отношение на ВТОРИЯ(ви) ВЪПРОС ... ?
born написа:

Друг мултидисциплинарен подход при решаването на компетентността.


- ГОВОРИШ(питаш ме) нещо от сорта: Дали картините на приятелят ти СА СТОЙНОСТНИ или НЕ - ли?
- Тоест - ако следва да преформулирам? Какви са критериите ни за ОЦЕНКА - кога едно произведение Е СТОЙНОСТНО(шедьовър) ... ли ... или ... Не?


- Поздрав!
П.П.
Формулирай точно въпроса - защото с многословната си "пледоария" - кой от спорещите по въпроса - колко и какви компетенции има от различните области на живота(предполагам имаш в предвид познание-то?) - ме объркват ... та загубих ОСНОВНАТА ТИ МИСЪЛ - по отношение на картините ... светла му памет, на приятелят ти?
цитирай
13. born - Get, не искам да влизаме във философски или друг спор за същността и съдържанието на понятията мулти, интер или полидисциплинарни.
06.03.2018 22:08
Затова не задавам въпроси - само изказвам собствено мнение, че многословните пледоарии , украсени с понятия извън третираната дисциплина, специалност или наука са занимание за адвокати, а не за експерти или специалисти. Затова инициирах визирания спор или по скоро позиция в постинга, за да покажа, че сравнителния анализ на даден спор или диспут следва да бъде коректен с точно формулиране на защитаваната теза. И как сравняването на несравними величини може да доведе до неочаквани и нелогични заключения.
Поздрави и от мен.
цитирай
14. born - Изглежда темата , пък и изложеното в коментарите, се оказва твърде абстрактна и дискусионна
06.03.2018 22:33
при което трудно можем да достигнем до категорични заключения, искам да посоча два примера, които може би ще изяснят моята позиция по въпроса. В студентските години доц. Токарев, племенник на проф. Божоров ми обясни основанието за присъждане на докторска титла на професора, който е бил още студент в Германия: има математически задачи, които нямат решение или поне със съвременни методи не е намерено такова. Изчисленията достигат до едно ниво, след което не могат да продължат. Е, Божоров достига в изчисленията по-далеч от известните до този момент методи, начини и граници на изчисление. След малко ще поясня и втория пример, касаещ изясняване на понятието "ентропия".
цитирай
15. born - Също по тези години помолих един ...
06.03.2018 22:58
Също по тези години помолих един асистент по физикохимия да ми изясни що е ентропия след лекция на проф. Стефан Христов . След като на три пъти ми изрецитира дефиницията и аз отново и отново го помолих да ми обясни по- популярно съдържанието на термина, най-накрая човекът ми обясни, че в света има не повече от 4-5 учени от висш калибър, които са наясно по въпроса, като единия от тях е проф. Христов. И че има понятия, които се въвеждат условно, за да се възприемат и обяснят някакви трудно обясними процеси.
В сегашно време всякакви филолози, политици, полито- и социолози... и особено журналисти ползват този термин, без да си имат хабер за съдържанието му, с обяснението , че го ползват интердисциплинарно.
Ето това не мога да приема и затова ползвах визирания в постинга начин на сравнение. Защото папагалското говорене не убеждава.
Веднага да уточня, че в никакъв случай не искам да поставям под съмнение Вашите знания и Вашия начин на разсъждения, респективно дискутиране. Всеки интелигентен човек си има собствен изпитан стил и маниер на дискутиране. Основното е- да е коректен и толерантен- без опити за силово налагане на собствените схващания, което си е чиста проба комплексарщина.
цитирай
16. get - - 13. born - не искам да влизаме във философски или друг спор за същността и съдържанието на понятията ... ОТГОВОР ...?
07.03.2018 13:34
born написа:
Затова не задавам въпроси - само изказвам собствено мнение, че многословните пледоарии , украсени с понятия извън третираната дисциплина, специалност или наука са занимание за адвокати, а не за експерти или специалисти. Затова инициирах визирания спор или по скоро позиция в постинга, за да покажа, че сравнителния анализ на даден спор или диспут следва да бъде коректен с точно формулиране на защитаваната теза. И как сравняването на несравними величини може да доведе до неочаквани и нелогични заключения.
Поздрави и от мен.


... ОТГОВОР:
- ИЗХОЖДАЙКИ ОТ ТВЪРДЯНОТО - явно навлизаш (ВЪПРЕКИ ЖЕЛАНИЕТО СИ) в едни такива ФУНДАМЕНТАЛНИ ( въпроси За философията, на науката - като такава) въпроси - които са ни известни, като ?
А/ ЕПИСТЕМИОЛОГИЯ - наука за ПО+ЗНАНИЕТО и ...;
Б/ ГНОСЕОЛОГИЯ - наука за ЗНАНИЕТО ?

По отношение на "мулти" и "интер" - ако трябва да дам - изхождайки от моя опит в тази област(на по-знанието) - определение - (опит за такова)?

- Можем да говорим за ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНОСТ - Когато?
Предмета на нашият научен интерес - се явява в интервала/промеждутъка(по сред(ата) от/на различни области на човешкото знание(науки). Тоест НЕ ПОПАДА В В НАУЧНО-ПРИЛОЖНОТО (им) ПОЛЕ НА ИЗСЛЕДВАНИЯ!
По силата на СРЕДИННИЯТ(му) ХАРАКТЕР на предмета, на нашите(научни) интереси - използваме знания, плюс методи - за РАЗЛИЧНИ ПО СВОЯ ХАРАКТЕР - (тоест определящи - предмет, задачи, принципи и методи - ОПРЕДЕЛЯЩИ ЗА ПАТРИМОНИУМА на дадена "частна" наука) - специфични за отделните ЧАСТНИ НАУКИ ?
Тоест ползваме ПРЕДИМНО логически метод(и) характерен(ни) за такъв ВИД УмОЗАКЛЮЧЕНИЯ, известен(ни) ни, като "логическа ИНДУКЦИЯ" ... при който се тръгва от ЧАСТНОТО към ОБЩОТО - за разлика от другият логически метод - ДЕДУКЦИЯТА - когато тръгваме от ОБЩОТО (известно) към частното(неизвестно)? ... тук спирам - без претенции ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНОСТ :(((!

Второ:
- ИМА ТРИ ОСНОВНИ ГРУПИ (признаци//критерии) - по които си ОпрЕделя ДАЛИ ЕДНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ Е ШЕДЬОВЪР?
- Най-общо те се разпределят в три области - а) висок стил ... б) композиционно съвършенство ... в) значимост на сюжет(а)

- Дано съм бил полезен(на прочелите ме:)) ... и не съм, досадил с менторстване :(( ?!
цитирай
17. born - Нямам нищо против нито по отношение ...
07.03.2018 19:58
Нямам нищо против нито по отношение на мултидисциплинарния,нито по отношение на интердисциплинарния подход, що се отнася до науката. Като пример мога само да приветствам един подобен подход примерно по отношение на астроархеологията /заб. няма нищо общо и не се отнася по никакъв начин до астролога Апостолофф/, като съчетаването на астрономически и археологически методи за изучаване особено на археологически артефакти, въведен в България при сътрудничеството между проф . Овчаров и доц. д-р Алексей Стоев. На учените им е пределно ясно докъде може да навлезе компетентно едната или другата наука в този комбинат / само вметвам илюстративно , че интердисциплинарно всеки лаик би могъл да използва тук понятието например "дифузия" базирайки се на дефинициите от Уики, които всеки може да прочете и ако има акъл - и да осмисли/.
Тук му е мястото да подчертая отново, че подобен пример не може да е валиден по отношение например на журналисти или филолози, когато използват интердисциплинарен подход в политологичен или социологически анализ на определена ситуация . А и не разбирам защо трябва да има интердисциплинарен подход при съчетаване на несъвместими науки и житейски ситуации. Единственото обяснение е стремеж към псевдонаучна тежест на изложението.
цитирай
18. born - Напълно съм съгласен с критериите, на които акцентирате.
07.03.2018 20:08
"- ИМА ТРИ ОСНОВНИ ГРУПИ (признаци//критерии) - по които си ОпрЕделя ДАЛИ ЕДНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ Е ШЕДЬОВЪР?
- Най-общо те се разпределят в три области - а) висок стил ... б) композиционно съвършенство ... в) значимост на сюжет(а)"
Бих добавил още няколко, но може би това е една друга тема , която заслужава по-обстойно обмисляне и внимание.
Най-сърдечно благодаря за смисленото и коректно дискутиране по темата. И се радвам, че е възможно да обменяме мнения, без да ги налагаме като единствено правилни.
В края на краищата прав е бил Сократ да каже : "Аз знам, че нищо не знам."
цитирай
19. get - `@ 17. born - Нямам нищо против нито по отношение ... - това можем да го продължим с ... ?
07.03.2018 21:01
... още И ДРУГИ ПОНЯТИЯ - сходни по своя смисъл, като: поли-дисциплинарни, много-дисциплинарни, крос-дисциплинарни - и т. н. ... ? Тъй като все още нямаме ЯСНИ КРИТЕРИИ ПО ОТНОШЕНИЕ същностното(съдържимото) и формата(метода и предмета) - ползвана от НАС, ПРИ ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОНКРЕТЕН НАУЧЕН ФАКТ - за което сме привлекли ЗНАНИЯ ОТ РАЗЛИЧНИ ЧАСТНИ ДИСЦИПЛИНИ(науки)?

- Тук се сблъскваме с поне два проблема - от семантичен(образно-понятийно съдържателен) и епистемиологичен (методологично-предметен ПОЗНАВАТЕЛЕН) характер ... но да оставим ВИСОКИЯ СТИЛ за езиковеди и философи - а да изходим от ПРАКТИКА?

- През 80-те години на миналия век "Варненското злато", тоест археологическите находки от варненски халколитен некропол - предизвика КАКТО СЕНЗАЦИЯ - така и брожение В УСТАНОВЕНИТЕ "ЗА АБСОЛЮТНИ ИСТИНИ" по отношение на такива въпроси:
- Кога(време) и какъв е произхода на ПРОТО-ЦИВИЛАЗИЦЯТА на нас "европейците"(тоест дали тя има "поли" или "моно"-генезис)? - Наред с това СЪЩЕСТВУВАШЕ нолеженото становище-теория за поли-генезиса на ТАКОВА ДОСТИЖЕНИЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА - като МЕТАЛУРГИЯТА ... под вида на Теорията за Циркум-понтийската МЕТАЛУРГИЧНАТА КУЛТУРА от руснака Сергей Черных ... от което ВЪЗНИКНА ВТОРИЯ ВЪПРОС?
- От кога и КЪДЕ НАЙ-РАНО се е появила "металургията"!

- По отношение на ВАРНЕНСКАТА ХАЛКОЛИТНА КУЛТУРА - можеше с ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ДА се определи ВРЕМЕВИЯТ ПЕРИОД ПРЕЗ КОЯТО СЕ Е ПОЯВИЛА - но оставаха нерешени ... ?
1. Тя ли е ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ?
2. Каква е била СТЕПЕНТА НА РАЗВИТИЕ НА СЪЩАТА?
3. Кога НАЙ-РАНО МОЖЕ ДА СЕ Е ПОЯВИЛА МЕТАЛУРГИЯТА и МЕТАЛО-ОБРАБОТКАТА?

- Един българин варненският археолог и ентусиаст СЕ ЗАЕ ДА ПОПУЛЯРИЗИРА НАПРАВЕНИТЕ след разкритието на НЕКРОПОЛА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ФАКТИ!
- Бяха ИЗПРАТЕНИ ЗА ОЦЕНКА И АНАЛИЗ - намерените арте-факти ОТ ДОБИТО и ОБРАБОТЕНО ЗЛАТО ... в институт(и) по метало-знание и кристалография.
- Отделно ЯПОНЦИ НАПРАВИХА ФИЛМ за СВЕЩАРИ - и че при него имаме(при групиране на могилите) Звездна карта ... ?
цитирай
20. born - Ето че може би от две различни страни ...
07.03.2018 23:33
Ето че може би от две различни страни се приближаваме с цитираните факти за връзките между различните клонове на науката към приемането на интер и пр. дисциплинарен подход за полезен, напълно необходим и логичен. Биологичните и кръвни тестове са отдавна с приложение в криминалистиката /което Ви е специалност, доколкото зная от Вас/- да не се впускаме в подробности. В началото отразих виждането си, че подобни симбиози, що се отнася до науката , са необходими и желателни. Поради това че /както вече казах/ компетентните представители на всяка една наука са напълно наясно с границите, в които изпълняват компетенциите си. И пак- както няколко пъти акцентирам - не намирам за нормално да се използват дефинирани точно в определен клон на науката термини от лаици- независимо от основната им /особено пък хуманитарна/ специалност, в която работят.
цитирай
21. get - - Вече ви дадох цитат по Мишел Фуко - който приема да нарича един такъв научен подход ... ?
07.03.2018 23:46
born написа:
Ето че може би от две различни страни се приближаваме с цитираните факти за връзките между различните клонове на науката към приемането на интер и пр. дисциплинарен подход за полезен, напълно необходим и логичен. Биологичните и кръвни тестове са отдавна с приложение в криминалистиката /което Ви е специалност, доколкото зная от Вас/- да не се впускаме в подробности. В началото отразих виждането си, че подобни симбиози, що се отнася до науката , са необходими и желателни. Поради това че /както вече казах/ компетентните представители на всяка една наука са напълно наясно с границите, в които изпълняват компетенциите си. И пак- както няколко пъти акцентирам - не намирам за нормално да се използват дефинирани точно в определен клон на науката термини от лаици- независимо от основната им /особено пък хуманитарна/ специалност, в която работят.


... като ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРЕН?

- Ако този човек, със специализирани знания от областта на три науки, история, социология и философия - считате че некоректно използва понятието за КОМЕНТИРАНИЯ от нас подход в научни изследвания - нямам какво да допълня ... по-точното е че - не че нямам ... но е безпредметно?

- С уважение!

П.П.
А с история и други, имащи отношение към историята науки - системно се занимавам поне от 2008 год. - мисля имам правото, да настоявам за задълбочени и разностранни знания по тези въпроси?
цитирай
22. born - Не съм на нивото на М. Фуко за да му опонирам, пък и не намирам за необходимо
09.03.2018 14:36
но както добре знаете, защо понякога и учените да не грешат - ако не фундаментално - то поне в част от някои свои изводи и като следствие - постулати. А и науката е нещо, което не е 100 % сигурно. В стари времена се е считало, че Земята е плоска, звездите и планетите са едно и също и т.н. С развитието на науките се достига до нови открития които налагат до изменения и допълнения на някои считани за базови закони. Например: геометрията на Евклид и нейното развитие от Лобачевски. От едно време в училище си спомням за коацерватната теория на Опарин за зараждането на живота на Земята. Към настоящия момент тази теория е напълно отхвърлена. Давам тези примери, тъй като е възможно да има пропуски, респективно погрешни схващания по много теми - да не говорим за историята, в която съществуващите и реално намерени артефакти и доказателства могат да бъдат тълкувани по различен начин.
ПП. Никой не подлага на съмнение Вашите знания по цитираните науки, но все пак си помислете дали те са дотолкова категорично изчерпателни и достоверни, че да претендирате за абсолютна и единствена категоричност.
ППП. Връщам се отново към началото на коментара Ви относно категоричността /и вероятно непогрешимостта/на Фуко: както цитирате - история, социология и философия не са нито технически, нито технологични науки. Не зная доколко професионално компетентно е познанието му по отношение примерно на геноми, ентропия, енталпия, атомна физика, астрономия, висша математика, биохимия и пр. за да защитава интердисциплинарното прилагане на произволно избрани /дефинирани вече в съответната наука/ термини .И с каква цел ?
ПППП. Аз също имам задълбочено и разностранно познаване на някои науки, но следва ли да претендирам за непогрешимост и категоричност в тях ?
цитирай
23. get - @ 22. born - Не съм на нивото на М. Фуко ... :))) Нито пък аз, на нивото на Д. Дидро с неговите ...
10.03.2018 15:55
born написа:

1.
но както добре знаете, защо понякога и учените да не грешат - ако не фундаментално - то поне в част от някои свои изводи и като следствие - постулати.
...


А. "Мисля - следователно съществувам" ... и ... "Винаги помнете, че природата — не е Бог, човек — не е машина, а хипотезата — не е факт." ... Защо се спирам на Дидро - защото ПРИ него и подобните (му) ЗАВЪРШВА ЕРАТА НА ЕНЦИКЛОПЕДИСТИТЕ и начева СПЕЦИАЛИЗИРАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ЗНАНИЯ - тоест, създават се ЧАСТНИТЕ НАУКИ!
Б. При тези хора(енциклопедистите и рационалсти) е РАЗБИТ МОНОПОЛА НА РЕЛИГИОЗНАТА ДОГМА и БЕЛЕЖИ ВЪЗХОД принципа(идеята) изведен(а) още от гърка Протагор и ЯВЯВАЩА СЕ основа на РЕНЕСАНСА - изразяваща се накратко в СЕНТЕНЦИЯТА:
"Човекът - като мярка за всички неща" - пример илюстрация, за смисъла на този принцип, се съдържа в микел-анджеловия "витрувиански човек"?
born написа:

2.
ПППП. Аз също имам задълбочено и разностранно познаване на някои науки, но следва ли да претендирам за непогрешимост и категоричност в тях ?


- Когато се откажем ОТ "АЗ" - нещата ще си дойдат по местата - тъй като МИСЛЯ СМЕ МАТЕРИАЛИСТИ - тоест хора приемащи, че ... ?
"Всичко съществува ВЪН и НЕЗАВИСИМО - от нас." - но ако сте на позициите(подхода) на Дидро - тогава сте "философ-идеалист" - обратното на "философ-материалист".
... тук ще пропусна доста още слово-излияния-обяснения ( наукообразни :))) и ще ОТГОВОРЯ ПО СЪЩЕСТВО - Е ли М. Фуко ПРАВ? - налагайки НЯКАКЪВ НЕГОВ ТЕРМИН ... за НАУЧЕН ПОДХОД при РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМ ОТ ЧОВЕШКОТО ПОЗНАНИЕ(=епистимиология) попадащ ИЗВЪН ПРИЛОЖНОТО ПОЛЕ(не явяващо се основен ПРЕДМЕТ НА ИЗСЛЕДВАНЕ = гносеология) на известните ни ЧАСТНИ(специализирани) научни дисциплини ... наричайки го "ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРЕН" ?
ОТГОВОР: ... всяка една човешка ИДЕЯ, ХИПОТЕЗА от там ТЕОРИЯ има(т) УСЛОВЕН ХАРАКТЕР и ОТ ТОВА - представляват (единствено и само) ОПИТ ЗА МАКСИМАЛНО БЛИЗКО(ТОЧНО) ОПИСАНИЕ на ИЗСЛЕДвАН ОБЕКТ(факт-научен) и/или ПРОЦЕС ... същото Е И С НАУЧНИТЕ ПОНЯТИЯ ... Страдат в същността си от подобна УСЛОВНОСТ(субективизъм) - поради несъвършенството в СЛОВаТа ни?

П.П.
В англо-саксонската научно-понятийна терминологоия Мишеловото "интер-дисциплинарен" се замества(по-скоро) с "мулти-дисциплинарен" ... в съветската(и руска), както и германската(най-общо казано в континенталната "таксономия"-научна) предпочитат "интердисциплинарен" ... за разлика от "островната" англо-американска ... ?

- Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4602625
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031