Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2010 10:15 - Билдингова дюлгеризация
Автор: born Категория: Технологии   
Прочетен: 2276 Коментари: 2 Гласове:
2



Съседът ми по вила започна мащабно строителство на нова постройка от типа „прогимназия”.

 Известна в региона строителна фирма струпа ресурс и захвана строителството. Професионалистите вече работят на границата на имотите ни и разполагам с идеалната възможност да се слея визуално и аудио с говорната им среда. Тъй като по стечение на обстоятелствата по цял ден съм из двора, се случва неволно да слушам разговорите на „дюлгерите”/ каквито ми заяви, че били  бригадирът им „бай” Мую /такова си му е името на човека – Мую Муев, а „бай” вероятно е научна степен по аналогия примерно на „доцент”/. Същият е среден на ръст,набит червендалест селянин с доста червен нос и доста внушително шкембе, вероятно придобито вследствие здравословни диети./

        На обекта от 8 до 18 ч. свири радио, от което се лее музика: предимно оперна, симфонична, камерна и много цигулкови концерти. От време на време класически джаз, госпел и хорови изпълнения. Изглежда, че се въртят касетки или дискове, защото с времето се изредиха Моцарт, Верди, Мусоргски, Вивалди, Шопен, Чайковски, Равел, Палестрина, Пучини, Римски-Корсаков и пр.

        След всяко изпълнение строителите се отдават на горещи  аналитични коментари на съответното изпълнение по отношение композиторите, диригентите и изпълнителите с изключително изискани и професионални изрази, говорещи за особено добро познаване на материята.

         По обяд се сменя тематиката и под звуците на госпел и  спиричуълз се разговаря за широка гама от книги и поезия – Толстой, Гор Видал, Ремарк, Сенека,  Пушкин, Дикенс, Уайлд, Стайнбек…..

         По късно се развива темата за скулптура и живопис, като дискусиите основно се концентрират върху Микеланджело, Роден, Вазарели, Гоген, Давид, Пикасо  

        Нещо друго, което дълбоко ме впечатли, се оказа отношението между работниците. Абсолютно всички си говореха на „Вие” и чувах реплики от рода на : „Извинете, Иван. Бихте ли пожелали да ми подадете две тухли, ако нямате нищо против.”  Или : „Уважаеми колега, бихте ли пожелали да положите тази арматура, ако ви е възможно.” Всичко това тихичко и с внимателен тон.

       Направи ми особено впечатление,че строителите рецитираха собствени стихове. Единият беше насочил таланта си в стила „хайку”. Силно ме впечатли едно произведение, което записах и научих наизуст:

 

Строеж.

Канап и темели.

Колони,кирпич и киреч.

Железа,телове , кирпиден.

Тисла, пирони , греди.

Кирмиди, покрив и джам.

Боица накрай.

Дюлгери герои !

ГОТОВО !

Честито,честито,честито !

 

           Каква дълбочина на мисълта и какво професионално детайлизиране на преживяванията. Считам, че в световното поетично творчество не съществува подобно произведение с такава духовна сила и дързък полет на мисълта!

 

            Бях много впечатлен от дюлгерската интелектуална мощ, затова издебнах техническия ръководител и му изказах своето възхищение от възпитаниците му. Той ме изгледа с подозрение и ми заяви,че винаги и с всички бригади, с които е работил е било така. И че не бива да се отнасяме към строителите като към някакви „бакшиши”. И че бригадата е създала група във Фейсбук: „ Дюлгерите - интелектуалци – новият европейски елит.”

 

         Извиних се и с чувство за малоценност се замислих за собствената си социална ценностна система. Със срам на челото и зачервени уши си признах, че често ругая и псувам, а книга не съм купувал от години. За дискове и касети с класическа музика да не говорим. 

 .........................................................................................................................

                                   Прекрасен сън !

 

          Събудих се. Отново чувам познатите привични животински крясъци и псувни, достойни за Стоичков. / естествено този примат е кумир за гилдията /. На фона на изстрелващия чалга касетофон.

 

                     Гордея се,че съм българин.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. toross - Е-е-е - това ме разби -
27.07.2010 12:06
наистина с кеф изчетох докъде сме стигнали в невежеството си, относно дюлгерската волност...
цитирай
2. magnoliya - Преди години
02.08.2010 17:23
бях чела някъде за бъдеща "турцизация и циганизация на българското население". Запомнила съм точно фразата и започвам да се убеждавам, че това вече става реалност и то с бързи темпове . . .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4634924
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930