Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.05.2018 21:02 - Украйна ще бомбардира Кримския мост?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1335 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 19.05.2018 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 15 май се случи знаменателно събитие – 19-километровият мост, свързващ континентална Русия и Крим, бе отворен за автомобилно движение лично от Путин, който седна зад волана на един от строителните камиони. При това строителите успяха да изпреварят крайния срок и да отворят обекта пет месеца по-рано. Мостът вдигна шум до небесата още преди в основата му да бъде положен дори първия камък.

Докато течеше строителството от Киев злорадо разказваха, че никакъв мост няма да бъде построен, че това е путинска пропаганда и т.н. Разни украински експерти с дълбоки познания в строителството обясняваха, че Кримския мост не може да бъде построен, защото почвата е нестабилна и основите му ще пропаднат. Някои пък доказваха, че мостът не е достатъчно висок, за да може под него да минават всички видове кораби. Проектът уверено напредваше, но украинците продължаваха да настояват, че мостът е невъзможен, защото Русия няма нужните технологии и руските строители до един са пияници (впрочем на обекта бяха заети и много украински работници), а Путин е останал без пари.

image

И така, мостът в крайна сметка бе построен и даже вече е открито автомобилното движение по него (следващата стъпка ще е отварянето на железопътния сегмент). Ясно е, че анализите на украинските „експерти” отидоха по дяволите (което нагледно показва колко струват повечето „експертни мнения” в медиите).

Естествено, украинския олигарх-президент Порошенко не можеше да игнорира откриването на Кримския мост. По негови думи, мостът ще е нужен на руснаците, когато те побягнат от Крим (само дето не е ясно как Украйна ще „освобождава” полуострова). Украинските патриоти все обещават да освободят Крим и да завоюват половин южна Русия, но засега не бързат да изпълнят заканите си.

Не е ясно и какво украинците ще правят с моста, когато го „освободят” – дали ще го взривяват (което противоречи на собствените им думи, че той скоро сам ще се срути) или все пак ще го ползват?

Не можеха да пропуснат това събитие и западните медии. Реакцията им бе предсказуема, въпреки че много от тях все пак бяха принудени да признаят успеха и мащаба на проекта. Нямаше как да не го признаят, тъй като подобен сложен строеж не е по силите на доста европейски държави, особено в такива кратки срокове.

Естествено западната пропаганда нарече строителството на моста грубо нарушение на суверенитета на Украйна (макар че как може един мост да наруши суверенитета на страната?) и със съжаление отбеляза, че по такъв начин връзката между Крим и Русия стана още по-тясна. Западните писачи сега твърдят, че моста е много скъп и инвестициите няма да се върнат. Тях не ги вълнува факта, че мостът е нужен на жителите на Крим, които досега се налагаше да ползват ферибот (още в първия ден движението по моста счупи рекорда на ферибота по брой преминали коли). Мостът несъмнено ще улесни туристите и превозвачите и ще намали цените на доставяните стоки на полуострова.

Впрочем украинските власти също имаха планове да строят мост до Крим, но за двайсет години те така и не направиха нищо. Инфраструктурата на полуострова, наследена от съветско време, изобщо не се развиваше и постепенно западаше. Промяната дойде едва след като Крим стана част от Русия (украинските „патриоти” мечтаят Русия да построи и ремонтира всичко необходимо, а те после да си върнат безплатно полуострова). Между другото съвсем наскоро Севастопол се сдоби и с модерно летище (по времето на Украйна кримчани не можеха и да мечтаят за подобно нещо).

Най-идиотска обаче се оказа не реакцията на киевските власти, а реакцията на един американски журналист. Том Роган от изданието Washington Examiner написа, че Украйна трябва да… бомбардира моста. Роган написа това съвсем сериозно и въпреки логичното възмущение, което статията му предизвика в Русия, той не смята, че е написал нещо лошо. Според него строителството на моста е „огромно унижение”(!) за Украйна и бомбардировката трябва да даде добър урок на Путин и да удари по амбициите му.

Роган все пак проявява доза хуманност и смята, че щом мостът е толкова дълъг, украинската авиация ще може да го бомбардира така, че да се намали броя на жертвите. При това мнението на Роган е подкрепяно от редакцията му и никой в САЩ не го осъжда. Всъщност за Щатите е традиция да бомбардират болници, училища, мостове и други подобни, така че мнението на журналиста не възмути американската общественост. Колкото повече бомби, толкова повече демокрация. А ако тези бомби падат върху руснаци – направо чудесно.

Изобщо отношението на Украйна и подкрепящия я Запад към Крим е доста странно – украинците хем искат да си върнат обратно Крим, хем устройват всякакви провокации срещу полуострова и обещават да разрушат моста. Първо беше водната блокада, с която Русия успя да се справи, после Киев с помощта на татарските радикали остави Крим без ток, но и с този проблем Русия се справи (което направи полуострова още по-независим от Украйна). А сега в Киев се чудят как да съборят Кримският мост (който уж никога нямаше да бъде построен). Междувременно украинското разузнаване не се отказва от опитите си да прати нови диверсанти в Крим, които да осъществят атентати (руските служби вече предотвратиха няколко подобни опита, задържани бяха и украински шпиони). И всичко това става на фона на лицемерните уверения на Киев, че милее за съдбата на жителите на Крим. В същото време, въпреки противодействието на украинските власти, потокът украински туристи на полуострова не само че не секва, ами всеки сезон се увеличава.

Всъщност в Киев прекрасно разбират, че няма да си върнат Крим и полуостровът окончателно се отдели от тях. Единственото, което им остава, е да се опитват максимално да навредят на Русия (което от своя страна представлява елемент от борбата между САЩ и Русия).

И така се получава, че едни строят мостове, а другите заплашват да ги взривяват. Е, Русия сериозно се зае с развитието на Крим, така че Том Роган вероятно вече съчинява следващата си статия, в която ще подбира нова цел за бомбардиране на руския полуостров. Колко хуманно, колко демократично!                                    

    



Гласувай:
7



1. bojinkata - Демонстрирайки огромна омраза, ...
20.05.2018 10:39
Демонстрирайки огромна омраза, убивайки десетки деца, старци и жени, налагайки обсада и други гадости, киевските окупанти искат да върнат Крим в Украйна! Искат кримчани да обикнат Украйна??????? Оксиморон!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214166
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031