Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 20:56 - "Площад Немцов" във Вашингтон е открит.
Автор: born Категория: Политика   
Прочетен: 2117 Коментари: 10 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

"Желанието, ако не е възможно да се напакости хубавичко, поне да се пробва да се плюе  в  душата на  ненавистните руснаци, достига в Америка дотам, че вече са готови да преименуват улици и площади в собствената си столица - поне някой в Москва да се вбеси. Детска работа: "На инат на мама - няма да си сложа шапката - нека ми измръзнат ушите!"

П
лощад “Немцов” във Вашингтон все пак се появи... Стиснатите американци, не особено старателни в "увековечаването на паметта" на отдавно употребения от тях "човешки материал", просто "отчупиха" късче от Уисконсин-авеню - това същото, което е разположено точно пред посолството на Русия  в САЩ. И в съвсем тържествена обстановка  нарекоха това дребничко кръстовище с гръмкото название "Площад на “Немцов". Евтинко и сърдито. Впрочем - какъвто "героя" , такава и “славата"...
image

На "тържествената церемония" блъсканица нямаше. Местното кметство се престара и издаде заповед да се затворят няколко  улици, "за да е възможно множеството желаещи да присъстват, да се поберат !"  Нямаше смисъл от подобно престараване  - събраха се  всичко на всичко  стотина души. Затова пък не какви да е ! Ако извадим половината от тях - журналистите, излиза че останалите са  били американските "официални лица" - и не от най-нисък  ранг.
По публикуваните данни, сред участниците в мероприятието бяха конгресмени, представители на Държавния департамент, законодателния съвет на Вашингтон и администрацията. Е и, разбира се - "елитът на  руската диаспора", особено усърдна в антируската деятелност за благото на САЩ. Присъствала и дъщерята на Немцов - Жана, а да отреже лентата на "тържественото табло" във Вашингтон кой знае защо са довели и  9-годишна кръщелница на Борис. Навярно, за да бъде по- трогателно.
Като инициатор на този  откровено неприятен и неприятелски за Русия жест изпъква още от 2016 год. един от най-открояващите се  русофоби на  Конгреса на САЩ - сенатора-републиканец от щата Флорида Марк Рубио. Градският съвет на Вашингтон прие предложената идея с единодушен възторг ( защо да не  го направи, ако на Путин това няма да се хареса?!), и в началото на януари с огромно мнозинство одобри законопроект за преименуване на “площада” пред Руското посолство. Биха ли посмели  членовете на съвета да възразят - моментално стават "агенти на Кремъл", непосредствено след самия Тръмп.
Какво постигна Рубио (освен точки в  собствения си политически рейтинг), съвсем е неясно. Иззад оградата на посолството никой не се показа. Русия също- кой знае защо- дори и не обяви война... Освен увеличаването на вероятността пребиваващите  в Москва американски дипломати да получат нещо подобно от рода на пощенски адрес "Североамериканска сляпа задънена улица, 1".
По този повод би могло да се отбележи, че американците са слезли до нивото на своите домашни любимци от Украина, които далеч преди това наименуваха в Лвов улицата, на която се намира консулството на РФ на името,прости Господи, на Джохар Дудаев... Няма лошо, ако  не бе един момент - модата да се "тролят" собствените геополитически опоненти, като се наричат улиците, където се намират дипломатическите представителства на една или друга страна с имената на хора, които- меко казано, не се ползват с особена обич и популярност в страната си, все пак въведоха американците!
Още през далечната  1984 год. в този същия Вашингтон около  едното от зданията на тогавашното съветско посолство се  появи площад, наречен на името на  дисидента  Андрей Сахаров, с когото  Запада  тогава се отнасяше като с писано яйце. Трябва обаче да се отбележи, че подобни неща започнаха да се възприемат и другаде.Така например кметът на Анкара има мерака да  преименува  улицата, на която е разположено Американското посолство на САЩ в Турция в улица "Маслинови клонки". Интересно,  ще го оцени ли Рекс Тилърсън, чиято визита в Анкара се очаква скоро?

 

Особено се отличиха и едни от "най-добрите приятели " на САЩ - иранците. Улицата на която е  посолството на Великобритания от “Уинстън Чърчил” стана... улица “ Боби Сендс” - един от най-известните  врагове на Британия, лидера на Ирландската Републиканска армия, изтезаван от  англичаните в затвора до смърт. Подобно унижение получиха в Техеран и саудитците - посолството на Саудитска Арабия сега е  на улица, наречена на Нимир-ал-Нимр - религиозен лидер на шиитските мусюлмани, екзекутиран в  саудитското кралство.

В цялата тази кавгаджийска и нелепа история с "площад Немцов" си струва все пак да се обърне внимание на два  съвсем сериозни момента.

Първо, практически едновременно с тази тъпичка идея, конгресмени на САЩ имаха и друга -  да нарекат  улицата, на която се намира  посолството на Китай, на името  на Лю Сяобао, дисидента и лауреат на Нобелова премия, също, между другото покойник. От Пекин изръмжаха, справедливо наричайки занимавката на конгресмените "политически фарс". Конгресмените бързичко млъкнаха  и забравиха за преименуването. А ние не можем ли така?! Обидно е някак си...

Особено обидно е това, доколкото  съществува и "второ". На "церемонията на откриването" сенаторът Крис Кунс заяви: "Днес ние откриваме символ. Някой ще каже, че това е просто метална табличка и много мъничък символ. Но тези, които стояха навремето при откриването на  площада на името на  Сахаров пред съветското посолство, знаят, че кампанията  по възстановяване правата на човека, достоинството и свободата след години се увенчаха с  успех още преди края на Съветския Съюз !"

Достатъчно ясно ли е казано? Не е ли така - пределно прозрачен подтекст и абсолютно точни паралели? Това, което сенаторът нарича "възстановяване" всъщност   бе планираното и  осъществено от САЩ разрушаване на СССР. Няма какво да си кривим душата - може и с болка, но трябва да признаем, че това наистина бе "кампания, която  завърши с успех"...  И сега тази същата кампания , тази същата Америка мечтае да  продължи с Русия ! Ще си  назовават собствените улици, площади и даже цели градове с каквито им кефне  имена - може и  на Хитлер, може и на самия дявол... Само и само да  разрушат Русия. ""

Александр Неукропный




Тагове:   сащ,   Немцов,   РФ,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. vaquero - born,
28.02.2018 21:13
Това показва, чии интереси е защитавал Немцов.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Като човек с по-голям жизнен опит и бил 26 месеца в Щатите,
28.02.2018 21:14
помествам като коментар един линк, който би Ви бил особено полезен. В него са вплетени личностите пропоеца Елцин, Борис Немцов, Юрий Дроздов, Василий Фартышев, Путин, Сергей Навални, станал известен като Нахални заради кражбата на дърва. Ще Ви бъде полезен:
http://planinitenabulgaria.blog/zabavlenie/2018/02/26/sled-1953-g-rusiia-otnovo-na-nikyde.1595874
От Центъра има разсекретени материали за избориите в САЩ, скоро ще поместя информация и за тях. Тегля ги и ги проучвам.
цитирай
3. kvg55 - born,
28.02.2018 21:35
САЩ откриха в София паметник на бомбардировчиците на София, а ние им отвърнахме с паметник на Роналд Рейтън в Южния парк.
цитирай
4. apostapostoloff - Голем анализатор си, бай Хахо!
28.02.2018 21:37
Направо си си еб@в ветеро!
цитирай
5. merlin68 - В Москва пък улицата на която е по...
28.02.2018 22:09
В Москва пък улицата на която е посолството на САЩ, щели да я кръстят "Чичо томовата колиба"
цитирай
6. born - Това показва, чии интереси е защ...
01.03.2018 00:17
vaquero написа:
Това показва, чии интереси е защитавал Немцов.

Сакън - хабер си нямаш от политика ! Да вземаш пари от чужди господари въобще не е осъдително- напротив. Става лошо, когато ги харчиш не само по предназначение, а и по к@рви и моабети. Един ден ти правят изчисления на дефицита в сметката, виждат ти сметката и те светват. След това разбират, че си бил едно истинско ангелче , плачат с горки сълзи за тебе, правят ти паметници, наричат ти улици и площади, песни за тебе пеят.
цитирай
7. born - Направо си си еб@в ветеро!. Ветеро ...
01.03.2018 00:26
apostapostoloff написа:
Направо си си еб@в ветеро!
.
Ветеро не е интересен. Интересен е дръндера майнин , както и макарите около него.
цитирай
8. born - В Москва пък улицата на която е по...
01.03.2018 00:30
merlin68 написа:
В Москва пък улицата на която е посолството на САЩ, щели да я кръстят "Чичо томовата колиба"

Добър избор на име на улица. Макар че "Конникът без глава" също не звучи зле.
цитирай
9. apostapostoloff - От тъпо
01.03.2018 10:59
по- тъпо. Така е то- алкохолизмът води до деградация на личността.
цитирай
10. born - по- тъпо. Така е то- алкохолизмът ...
01.03.2018 17:11
apostapostoloff написа:
по- тъпо. Така е то- алкохолизмът води до деградация на личността.

Добре е ,че го осъзнаваш, но не вземаш никакви мерки да се лекуваш. Чакаш да те въдворят в съответното заведение силом, та да ти излезе по-евтинко. Ама няма да стане - ще ти го нафърфорят целио барабар с макарите. Така постъпват с миндилите .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600928
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031