Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2014 22:38 - Корпорациите превземат Украйна и нейните ресурси
Автор: born Категория: Политика   
Прочетен: 1655 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Корпорациите превземат Украйна и нейните ресурси


Украйна намали концесионните такси с 99% 

image

Арсений Яценюк, Барак Обама

Временното правителство в Украйна, оглавявано от подчинения на САЩ Арсений Яценюк продължава да подарява Украйна на Запада.

Първо станахме свидетели на прецедента едно временно правителство в рамките на няколко седмици да обяви, че страната иска да се присъедини към военния алианс НАТО и да се асоциира до края на месец март с ЕС. Това беше основната геополитическа и стратегическа претенция на Запада, който инициира радикализацията на протестите в Киев, за да свали Янукович, който беше пречка пред изпълнението им.

Друга важна част от геополитическите интереси на САЩ (основно) са икономическо-търговските. САЩ винаги са настоявали и оказвали натиск чрез богатия си инструментариум, за да успеят да принудят властите на Украйна да „отворят пазара“ на страната за западните корпорации. Временното правителство на Украйна показа склонност да позволи окаяната страна да бъде „колонизирана“ от западните корпорации, след като изпълни главната си задача – геополитическата преориентация на Украйна.

Първо Украйна прие десетки пъти по-неизгодните условия на МВФ за кредитиране и засега няма индикации, че въобще ще получи адекватна финансова кредитация от Запада, тъй като дори при най-голямо желание той няма достатъчно свободни средства, а на Украйна са нужни $ 35 млрд. долара по оценките на временния финансов министър на страната.

Сега временното правителство

намали концесионните такси с 99%,

за да „привлече инвеститорите“, тоест – корпорациите-колонизатори.

Първи на опашката на пиршеството се оказаха „енергийните вампири“. Виктория Нуланд, помощник-държавен секретар на САЩ, вече заяви още през 2013г., че няколко големи американски компании очакват да получат договори за добив на шистов газ в Украйна.

„Американския бизнес се стреми да увеличи присъствието си в Украйна“, заяви Нуланд, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В превод това означава, че американските корпорации ясно очертават, това което „им се полага“ – както пред преките конкуренти, така и пред останалите на опашката за плюскане на голямото украинско пиршество, чието марионентно правителство ще съдейства да се осъществи.

Първия голям победител е един от четирите „енергийни вампири“ – Shell. Временното правителство на Яценюк направи щедър подарък на енергийния монополист. Виктор Янукович отказваше да намали концесионните такси и Украйна трябваше да получава около 57 млн.евро годишно, сега обаче временното правителство  намали ставките в сектора с цели 99%.

Украйна ще получава едва 31% от добития шистов газ, останалото отива при енергийния гигант.

Абсолютно бяха пренебрегнати и рисковете от технологията за добив на шистов газ. Само вижте как докато лобист номер едно на „Шеврон“ ген. Уесли Кларк обикаляше из Румъния властите пребиваха зверски румънските жители, които протестираха срещу отпадането на мораториума за добив на шистов газ. Няколко души дори починаха в следствие на зверските побои.

Министерството на природните ресурси най-безочливо заявява, че това ще доведе до огромни загуби за бюджета на Украйна, но пък нямало как да бъдат привлечени „инвеститорите“ без тази мярка. Шоковата приватизация, за която настояваше МВФ още преди свалянето на Янукович, приватизацията и пладнешкия обир започват и в Украйна и то с помощта на едно временно правителство със съмнителна законност и с преки доказателства за това, че съставът му е нареден в овалните кабинети във Вашингтон.




Тагове:   Ukraina,


Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Наистина ще започне голямото, , ...
15.04.2014 22:58
Наистина ще започне голямото,, плюскане,,. То си личи кое правителство е продажно.
цитирай
2. mvls - Лошото е, че потърпевшите са оби...
15.04.2014 23:07
Лошото е, че потърпевшите са обикновените украинци.
цитирай
3. born - Наистина ще започне голямото, , ...
15.04.2014 23:27
injir написа:
Наистина ще започне голямото,, плюскане,,. То си личи кое правителство е продажно.

Не че Янукович беше много стока, но поне имаше разума да държи що годе национална политика. Алтернативата я гледаме вече толкова години у нас. Ненаситна алчност и презрение към народа си, докаран до просешка тояга без зачитане на всякакъв национален приоритет.
цитирай
4. born - Лошото е, че потърпевшите са оби...
15.04.2014 23:29
mvls написа:
Лошото е, че потърпевшите са обикновените украинци.

Наистина обикновените хора в Украйна понасят последствията и затова се противопоставят . Тяхната алтернатива наистина е Русия.
цитирай
5. a440 - аистина обикновените хора в Укр...
16.04.2014 04:21
аистина обикновените хора в Украйна понасят последствията и затова се
противопоставят . Тяхната алтернатива наистина е Русия.
Те поне имат алтернатива а ние НЯМАМЕ
цитирай
6. born - аистина обикновените хора в Укр...
16.04.2014 11:42
a440 написа:
аистина обикновените хора в Украйна понасят последствията и затова се
противопоставят . Тяхната алтернатива наистина е Русия.
Те поне имат алтернатива а ние НЯМАМЕ

Така си е . За съжаление.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4602445
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031