Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2018 19:37 - Журналистката Виктория Маринова е намерена мъртва след излъчване по повод на корупция
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 10170 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Журналистката Виктория Маринова е намерена мъртва след излъчване по повод на корупция


https://www.bbc.com/russian/news-45780590?ocid=wsrussian.social.in-app-messaging.telegram..russiantelegram_.edit


  • 8 октомври 2018 г.
  • Споделете във Facebook
  •  
  • Споделете в Twitter
  •  
  • Сподели във VK
  •  
  • Споделяйте съобщение в телеграмата
  •  
  • дял
imageИзображение на притежателя на авторското правоAFP / TVN TELEVISIONImage caption30-годишната Виктория Маринова ръководи програмата по местния канал

Тялото на българската журналистка Виктория Маринова със следи от удари към главата и задушаване бе намерено в парка. В последната си програма Маринова говори за корупционни схеми, разкрити от колегите й.

 

Тялото на 30-годишната Виктория Маринова откри в неделя. Взеха телефона, ключовете на колата и чашите от жената. Тя бе частично оголена и, както беше установено в разследването, бе изнасилена.

Според българския премиер Бойко Борисов разследването има много доказателства. Уловът на престъпник, каза той, е въпрос на време.

  • Италианската мафия в Словакия: какво е известно за причините за клането на журналист
  • Смъртта на U-Boat: случай на убийство на Ким Уол в въпроси и отговори

Разследването разработи всички версии, включително тези, свързани с журналистическата работа на Маринова. Международните организации поискаха властите да накажат извършителите възможно най-скоро.

"Разтърсена от ужасяващото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова в България", писа на Twitter, Харлем Дезир, представител на ОССЕ по свободата на медиите.

Также на сайте
  • "У Хабиба большие проблемы": что ждет Нурмагомедова после драки в Вегасе?
  • Как менялся Путин за 18 лет у власти. Фотографии по годам
  • МИД России объяснил, откуда у "хакеров ГРУ" была специальная техника
  • За родину и ипотеку. История бойца "ЧВК Вагнера", погибшего в Сирии

 

Той добави името Маринова в списъка на известните журналисти, убити в ЕС от началото на 2017 г. Сега в този списък има четири имена .

Маринова бе домакин на програмата "Детектори" на българския телевизионен канал TVN. Тя обхвана темата за корупцията и говори за злоупотреби при изпълнението на проекти, финансирани от ЕС.

imageПравата на илюстрацията @ Molenews1@ MOLENEWS1 Наказателна схема

Гости на последната програма на Маринова бяха журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро, които преди няколко дни, както твърдят те, станаха свидетели на масовия износ и унищожаване на документи от офисите на консултантска компания, специализирана в избора на изпълнители за европейски проекти.

На 10 септември българското издание на "Бъфало", където работеха Стоянов и Биро, в серията разследващи журналисти, финансирани от ЕС, публикува материали за корупционни схеми, в които участваха местни бизнесмени, политици и дори руски олигарси.

Журналисти казват, че в центъра на схемата е консултантска компания, която открива изпълнители на инвестиционни проекти на ЕС в България.

Тази фирма, те вярват, спестява на материалите и изработката е фалшиви оценки до инвеститорите плащат подкупи на длъжностни лица от местните администрации и неусвоени средства носи в морето.

В разследването се споменава и името на руски бизнесмен, бивш президент на голяма петролна компания и бивш член на Съвета на федерацията.

Унищожаване на документи

На 13 септември един информатор, наречен Стоянов и Биро, каза, че документите са били извадени от офиса на фирмата в продължение на два дни. Журналистите пристигнаха на мястото и видяха затворени бели камиони, напускащи портите на сградата.

Следвайки един от тях, Стоянов и Биро се впуснаха в пустош, където, според тях, видяха планина от горящи документи в пластмасови торбички.

Някой се обади в полицията, журналисти бяха задържани и отведени до полицейското управление на Перник.

Картите за пресата не помогнаха: полицията отстрани белезници от тях само час по-късно, след което според журналистите отдавна не позволи на никого да се обади. Общо Стоянов и Биро прекараха в района около седем часа.

Собственикът на портала "Бъфало" Асен Йорданов в интервю за Асошиейтед прес заяви, че според него убийството е предупреждение към журналистите от Маринова.

"Смъртта на Виктория е брутално убийство, това е наказание. Беше малко предупреждение", каза той.

imageПравата на илюстрацията @ OSCE_RFoM@OSCE_RFOM

ОССЕ обеща да следи отблизо разследването.

Четвърти журналист

Виктория Маринова стана четвъртият журналист, убит в страните от ЕС от началото на 2017 г.

През август шведският журналист Ким Уайл беше убит от изобретателя Питър Мадсън на борда на подводница, която му принадлежеше.

През октомври малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция бе убита при експлозия, която унищожи колата й.

През октомври словашкият разследващ журналист Ян Кучик и неговата булка, Мартина Куснирова, бяха намерени застреляни в дома им във Вела Маха, на около 65 км източно от Братислава. Куцяку и Куснирова бяха на 27 години.

В годишния рейтинг на свободата на печата на организацията "Репортери без граници" тази година България спадна на 111-то място - най-ниската сред страните от ЕС.




Гласувай:
9



Спечели и ти от своя блог!
1. rosiela - Бог да я прости.
08.10.2018 21:31
Настъпила е яко нашата и руската мафия. Но няма доказателства да причинителите все още.
цитирай
2. olivie - Бог да я прости
09.10.2018 09:44
Цацата се отправи на там, защото явно там не могат да решат какво да ни поднесат - убийство от нелегален мигрант, или поръчково убийство свързано с работата й, прикрито с изнасилване за заблуда. След отпадане на неадекватната теза за психо-болен извършител, двата посочени варианта са еднакво опасни за правителството....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743415
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031