Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2018 23:40 - СЗО ще спре да класифицира трансджендърите като психичноболни : ВНИМАНИЕ ГОЛЯМО ЗЛО!
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 885 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 22.06.2018 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор: Бен Пикман и Брандън Григс, CNN


Световната здравна организация (СЗО) вече не класифицира трансджендърите като психично болни. Здравната агенция на ООН съобщи в понеделник, че в нейната 11-а Международна класификация на болестите (МКБ) „джендър несъответствието“ (Gender incongruence) – термин на организацията за хора, чиято полова идентичност се различава от биологичния пол, с който са родени – е било преместено от Главата за душевните разстройства в Главата за сексуално здраве. Промяната ще бъде представена на Световната здравна асамблея, законодателно тяло на СЗО, през 2019 г. и ще влезе в сила от 1 януари 2022 година. СЗО заяви, че се очаква промяната да подобри социалното възприемане на трансджендърите, като запази достъпа до важни здравни източници.  

„То („джендър несъответствието“ - бел.ред.) беше извадено от разстройствата на душевното здраве, защото сега разбираме по-ясно, че това не е точно състояние, свързано с психичното здраве и оставянето му там причинява стигма“, каза д-р Лале Сей, координатор на групата на СЗО за подрастващите и населението в риск. „Така, за да се намали стигмата, като същевременно се осигури достъп до необходимите здравни интервенции, то беше поставено в различна глава“.

 

ЛГБТ групите приветстваха това решение.

 

„То е резултат от неимоверните усилия на транс и джендър активисти от цял свят да отстояват нашата хуманност и аз съм въодушевен, че СЗО приема, че джендър идентичността не е психично заболяване“, каза Юлия Ерт, изпълнителен директор на Transgender Europe.

 

Исторически класификацията на СЗО на трансджендърната идентичност като патология „е допринесло за огромна стигма, дискриминация, тормоз, криминализация и насилие на основата на джендър идентичността и изразяването“, се казва в изявление на групата.

 

Грегъри Хартл, говорител на СЗО, каза пред CNN през декември, че Международна класификация на болестите (МКБ) е „генералната основа за идентифициране на здравните насоки и статистика и международен стандарт за отразяване на болестите и медицинските състояния“. Хартл обясни, че практикуващите лекари го използват, за да диагностицират състояния и да помагат на учените да споделят и да сравняват информация. Обществените здравни експерти също използват Международната класификация, за да следят промените при смъртността и заболяванията.

 

Д-р Сей каза, че СЗО не очаква промяната да засегне нуждата от здравни услуги на трансджендърите, но добави, че намалявайки социалната стигма, повече хора могат да се окуражат да потърсят лечение.

 

Това не е първият път, в който Международна класификация на болестите (МКБ) сменя класификация, свързана със сексуалността. През 1990 г. СЗО обяви, че „сексуалната ориентация сама по себе си не може да се разглежда като разстройство“.

 

В новото си описание за "джендър несъответствие" СЗО казва, че „джендър-променливото поведение и предпочитания сами по себе си не са основа“ за диагностициране на психичното здраве.

image
ЕБАЛНИЦИТЕ АТАКУВАТ!
ПЕДОФИЛИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ!
ВНИМАНИЕ! ВНИМАНИЕ!

ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА ОТ РАЗВРАТА!

image
 

 

 

 

 

 



Гласувай:
1



1. apostapostoloff - И ще ти го вкарват и
23.06.2018 05:57
изкарват както си щат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074309
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031