Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09 00:15 - Музика от талантливи оригинални брадели
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 358 Коментари: 16 Гласове:
13

Последна промяна: 18.09 00:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Gimme All Your Lovin" англ. — « Дай ми цялата си любов») — петнадесети сингъл на американската блус-рок-група «ZZ Top», първи сингъл от  албума Eliminator.

 Песента “Gimme All Your Lovin, челната песен на албума, става едва ли не най- показателната от гледна точка на коренно променения през 1983 год. стил на групата, плътно доближил се до поп-музиката- с изравнения ритъм на ударната група в 4/4 - ти темпо (ако трябва да сме по-точни, дръм-машина), темпо от 120 (124) удара в минута и с текстове  в значителна степен по-малко двусмислени. Заради феномена, както и за последвалите албуми много от песните биват наречени от специалистите «преработки на Gimme All Your Lovin», «наполовина Gimme All Your Lovin» и т.н. Песента става стандарт за творчеството на групата. «Опростеният роков бийт на Бърд установява темпото за енергичните рифове на “Gimme All Your Lovin” (която на свой ред установява темпото на целия албум)»..

Били Гибънс отбелязва, че това е една от първите песни, при които групата поема риска пълностепенно да използва синтезатори .

Текстовете на песните /според “ZZ Top”/ най-общо казано са почти безобидни, но  доста често съдържат известни двусмислености в сексуален аспект.

Групата "Зи Зи Топ" е известна и с отличителната си външност. Запазена „марка“ на Гибънс и Хил са дългите бради. Освен това "Зи Зи Топ" са една от най-добрите блус групи на 70-те, а самият Джими Хендрикс казва за Били Гибънс, че е най-добрия блус китарист, когото е срещал. 

Малко пикантерия : "Жилет" предлага на Гибънс и Хил 1 милион долара през 1984 г., ако обръснат брадите си публично, но те отказват.

И кратка информация за състава : създаден е през 1969 г.

Уилям Фредерик «Били» Гибънс /Billy Gibbons/ - (роден на 16 декември 1949 год. в Хюстън, Тексас) — американски рок-музикант, основател, китарист, певец и основен автор на брадатата рок-група “ZZ Top”. Отличителна особеност на техниката му на свирене на китара е ползването за звукоизвличане с монета от 25 цента или едно песо (в резултат на което китарата му звучи доста по-особено) , както и силната му любов към “изкуствения флажолет” *.

image

 Френк Биърд /Frank Lee Beard/
— барабанист и перкусионист /ударни инструменти/ на “ZZ Top”. Фрeнк Биърд е  роден в гр. Франкстон, щат Тексас.
image

 Джоузеф Майкъл „Дъсти“ Хил -Joseph Michael "Dusty" Hill (роден на 19 май 1949 г.) - американски музикант, певец и композитор- член на американската рок група ZZ Top. В групата Hill свири на бас китара и клавиатури/keyboards/, както и пее беквокал и водещ вокал. Хил е включен в  Rock and Roll Hall of Fame- Залата на славата на рокендрола като член на ZZ Top през 2004 година.

                  image

 

“... Дари ме с любовта си

С прегръдки и целувки също

Дари ме с любовта си всеобятна

Не бягай, докато не свършим…”

 

*Изкуствен “флажолет” ( ИФ) — техника на свирене на музикален инструмент, базиращ се на извличане на обертонове / дополнителни тонове, придаващи на основния тон особен оттенък или тембър. Разликата  между “изкуствения флажолет” и “класическия флажолет” (при които се изпълнява чрез частично притискане или докосване  струната в точките на нейните деления на 2, 3, 4, 6 и т.н. части) се състои в това, че ИФ се извлича не на  отворена струна, а   на скъсена, притисната с  пръста струна.

Използва се масово при свирене както на китара, така и  на цигулка, домра, балалайка и други струнни инструменти.

При умело използване както от композиторите, така и от изпълнителите ИФ отлично разкрасява музикалната тема. “Флажолетов” стил засега  не съществува- засега е само украшение.

ИФ широко се прилага от музикантите, изпълняващи хард-рок и хеви-метал. Да се отличи звука на ИФ не е трудно: по време на соловата партия, изпълнявана на електрокитара (като правило, с използването на ефекта дисторшън** или овърдрайв), е възможно да се чуе  внезапно «изпищяване» на високи  честоти с характерния за ИФ рязък тембър. ИФ също така широко се използва за добавяне към ритмическия рисунък (китарен риф) на характерна грубост и мрачност на звученето (особено характерно за стиловете на екстремния “метъл” — блек-, дет- и готик-метъл, а също така е  доста разпространен и в алтернативния рок или ню-метъла).

Струва си да се добави, че ИФ, покрай ефекта от рязкото увеличаване на честотата  и силата на звука, притежава също и ефект на ограничаване на звуковата вълна по амплитуда (откъдето идва и рязкостта на тембъра). 

**Дисто́ршън (англ. distortionизкривяване)звуков ефект, постиган с деформиране на звука чрез  «твърдото» му ограничаване по амплитудата. Най- често се ползва в музикалните жанрове хард-рок, метал и пънк-рок в съчетание с електрическа китара, както и в хардкор-техно и особено в спидкор и брейккор  с дръм-машина. Понякога с този термин се означава група еднотипни звукови ефекти (овърдрайв, фуз и пр.), реализиращи нелинейно изкривяване на сигнала. Наричат ги също ефекти на «претоварването».






Тагове:   музика,


Гласувай:
13
0



1. born - Ползвана е информация с благодарност на и от следните източници:
18.09 00:31
Photo by Kasra Ganjavi that was in Charolett SC and by Ralph Arvesen - https://www.flickr/photos/rarvesen/16351401235/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia/w/index.php?curid=38505960
https://en.wikipedia/
https://yandex/
https://rockcult › person › billy-gibbons,
https://gitarre › Billy-Gibbons
https://en.wikipedia/wiki/Dusty_Hill
както и най-вече https://www.youtube/
цитирай
2. kvg55 - born,
18.09 07:13
«ZZ Top» са яки.
цитирай
3. apostapostoloff - Били Гибънс е посредствен китарист, а
18.09 08:36
Джими Хендрикс никога не е казвал подобни неща за него. Джими Хендрикс се учеше от най- големия блус китарист Албърт Кинг, ама ти нямаш глава за тия работи.

Не съществува и такова понятие ИФ. Професионалният термин е хармоникс, а точно това Били Гибънс не го умее.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Аз си падах по съветското диско някога
18.09 18:10
и по руския Х във филмите им сега. Любим изпълнител ми беше Коровов, а любима актриса сега ми е Быкова.
А за тия от клипоовете - виждал съм и с по-дълги бради и още по-подходящо оцветени.
А за музиката може и по-сериозно да се пише:
http://planinitenabulgaria.blog/muzika/2019/09/15/simfoniite-na-bethoven.1674464
цитирай
5. tonsun - Любима група, born! (mm) А от п...
18.09 18:37
Любима група, born! (mm)
А от псевдо критикарството на някои направо ми писнА на "оная" работа, но ще се въздържа и ще кажа само... КАФА СИКМЕ!!!
цитирай
6. born - «ZZ Top» са яки. И то твърде много ...
18.09 23:56
kvg55 написа:
«ZZ Top» са яки.

И то твърде много яки...
цитирай
7. born - На този свят /и особено в този сайт/, драгий Плешо,
19.09 00:05
apostapostoloff написа:
Джими Хендрикс никога не е казвал подобни неща за него. Джими Хендрикс се учеше от най- големия блус китарист Албърт Кинг, ама ти нямаш глава за тия работи.

Не съществува и такова понятие ИФ. Професионалният термин е хармоникс, а точно това Били Гибънс не го умее.


винаги ще се намерят люде, които да се занимават с неща, които не са им във възможностите. Христоматиен пример си ти, който дори от астрономия не си имаш и понятие, след като не правиш разлика между планета и звезда. Вероятно Джими Хендрикс лично ти е споделял, че Гибънс не представлява нищо като китарист...
ПП. В интерес на самата истина ще ти отбележа, че брадите на тези пичове са съвсем истински - за разлика от твоята т.н. "прическа", а всъщност една проскубана перука...
цитирай
8. born - и по руския Х във филмите им сега. ...
19.09 00:18
planinitenabulgaria написа:
и по руския Х във филмите им сега. Любим изпълнител ми беше Коровов, а любима актриса сега ми е Быкова.
А за тия от клипоовете - виждал съм и с по-дълги бради и още по-подходящо оцветени.
А за музиката може и по-сериозно да се пише:
http://planinitenabulgaria/muzika/2019/09/15/simfoniite-na-bethoven.1674464


Несъмнено съветското диско е било в кръвта ти, тъй като названието на центъра ти "ГОМНОВОЗ" също е съветско.
Радвам се, че въпреки релевантната съпротива на егото ти, все пак в празната ти манерка успява да влезе нещичко от изключително даровитите ми и професионални писания.
ПП. С огромно нежелание ми се налага да ти призная, че окончателно ми се затвърдява убеждението, че егото ти е съвсем безоснователно и безпочвено- вероятно простичко казано - комплекси . Оттам идва и отношението ти към жените - типично за пренебрегван мужик - тъпичък при това - инвалид /умствен/...
Будь здоров несчастний ПланинскийпръчнаБюлгария.
ППП. И бъди рахат - няма да забравя да ГО преместя от деснио у левио джоб на шлиферо в твоя чест...
цитирай
9. born - Любима група, born! (mm) А от п...
19.09 00:27
tonsun написа:
Любима група, born! (mm)
А от псевдо критикарството на някои направо ми писнА на "оная" работа, но ще се въздържа и ще кажа само... КАФА СИКМЕ!!!


Споко, tonsun.
Има една категория комплексари, които в името на своите комплекси оцвъкват всичко около себе си, опитвайки се да редуцират равномерно около себе си вонята си. Трябва да се опитваме да ги разберем, защото наистина вонята е отвратителна.
Точен е изразът ти "Кафа сикме". Аз в подобни случаи се ползвам от израза "Сикеим
аманъ гьотьоню".
А що се отнася до "ZZ Top" - радвам се , че ги преоткриваме отново !
цитирай
10. tonsun - Един интересен факт. . Китарата ...
19.09 09:30
Един интересен факт.. Китарата свързана с името на Джими е Fender Stratocaster или „Strat“. Хендрикс купува десетки Strats и подарява много от тях... Една от тях е подарил на ... на Били Гибънс. Ако не харесвал свиренето на Били, защо му подарява китара???

И не можах да вдяна, какво общо имат брадите с музиката на ZZ top. Никъде не видях да свирят с бради, та биват споменати.
Нищо. Следващият път пусни String Quartet No. 3 in F major, Op. 73 на Шостакович и народът ще бъде в екстаз;)
цитирай
11. born - Употребих понятието "брадели" в шеговития му аспект.
19.09 22:15
tonsun написа:
Един интересен факт.. Китарата свързана с името на Джими е Fender Stratocaster или „Strat“. Хендрикс купува десетки Strats и подарява много от тях... Една от тях е подарил на ... на Били Гибънс. Ако не харесвал свиренето на Били, защо му подарява китара???

И не можах да вдяна, какво общо имат брадите с музиката на ZZ top. Никъде не видях да свирят с бради, та биват споменати.
Нищо. Следващият път пусни String Quartet No. 3 in F major, Op. 73 на Шостакович и народът ще бъде в екстаз;)


Има доста изпълнители, които предизвикват интерес сред публиката с оригиналната си визия, която се явява ярка индивидуалност и ги отличава от другите им колеги. Като примери мога да изтъкна например вокалите на на Уитин Темптейшън Робърт Вестерхолд и на Найтуиш Флор Янсен с двойната брада, да не говорим за редица певици, които пеят по гащи и т.н. Въпрос на избор. И на публика. Не мога да си представя евентуалния ефект , ако визирания струнен квартет се изпълнява от музиканти по къси гащи и по потници. Вероятно публиката ще лайква френетично подобно изпълнение, но сериозно си мисля, че традицията няма да допусне подобна гавра. Но иначе идеята е интересна ! По тези времена разделни всичко може да се очаква.
Що се отнася до осерковците /на постингите ми на музикални теми/- бас държа, че никой от тях не е пипал инструмент в копитата си. Всъщност не само коментарите им и по други, освен музикалнита теми са подобни по стил и съдържание. Това са просто комплексари, свикнали да дращят по стените на гаровите кенефи...
цитирай
12. nedovolen - Музиката не можах да чуя, че компа ми ...
22.09 09:02
Музиката не можах да чуя, че компа ми е набор.
Но пък да поздравя с днешния празник!
Освобождение, Съединение, Независимост.
Свободни ли сме /от нас най-вече/, съединени ли сме, независими ли сме.
И от некои коментари си личи.
:)))
цитирай
13. nedovolen - Телефончето ми ”пусна” песента. ...
23.09 08:35
Телефончето ми ”пусна” песента. Тази ли била. Много сме се кефили по тийнейджърско време.
:)))
цитирай
14. born - Честит празник на патерица, Ники !
25.09 14:24
nedovolen написа:
Музиката не можах да чуя, че компа ми е набор.
Но пък да поздравя с днешния празник!
Освобождение, Съединение, Независимост.
Свободни ли сме /от нас най-вече/, съединени ли сме, независими ли сме.
И от некои коментари си личи.
:)))

Да си свободен е нещо много специално. За някои свободата е слободия...
цитирай
15. planinitenabulgaria - Не човек а джелезо?
25.09 20:37
born написа:
planinitenabulgaria написа:
и по руския Х във филмите им сега. Любим изпълнител ми беше Коровов, а любима актриса сега ми е Быкова.
А за тия от клипоовете - виждал съм и с по-дълги бради и още по-подходящо оцветени.
А за музиката може и по-сериозно да се пише:
http://planinitenabulgaria/muzika/2019/09/15/simfoniite-na-bethoven.1674464


Несъмнено съветското диско е било в кръвта ти, тъй като названието на центъра ти "ГОМНОВОЗ" също е съветско.
Радвам се, че въпреки релевантната съпротива на егото ти, все пак в празната ти манерка успява да влезе нещичко от изключително даровитите ми и професионални писания.
ПП. С огромно нежелание ми се налага да ти призная, че окончателно ми се затвърдява убеждението, че егото ти е съвсем безоснователно и безпочвено- вероятно простичко казано - комплекси . Оттам идва и отношението ти към жените - типично за пренебрегван мужик - тъпичък при това - инвалид /умствен/...
Будь здоров несчастний ПланинскийпръчнаБюлгария.
ППП. И бъди рахат - няма да забравя да ГО преместя от деснио у левио джоб на шлиферо в твоя чест...



Не! Комунист.
цитирай
16. born - Не схванах точно какво искаш да кажеш, но би
26.09 14:00
planinitenabulgaria написа:
born написа:
planinitenabulgaria написа:
и по руския Х във филмите им сега. Любим изпълнител ми беше Коровов, а любима актриса сега ми е Быкова.
А за тия от клипоовете - виждал съм и с по-дълги бради и още по-подходящо оцветени.
А за музиката може и по-сериозно да се пише:
http://planinitenabulgaria/muzika/2019/09/15/simfoniite-na-bethoven.1674464


Несъмнено съветското диско е било в кръвта ти, тъй като названието на центъра ти "ГОМНОВОЗ" също е съветско.
Радвам се, че въпреки релевантната съпротива на егото ти, все пак в празната ти манерка успява да влезе нещичко от изключително даровитите ми и професионални писания.
ПП. С огромно нежелание ми се налага да ти призная, че окончателно ми се затвърдява убеждението, че егото ти е съвсем безоснователно и безпочвено- вероятно простичко казано - комплекси . Оттам идва и отношението ти към жените - типично за пренебрегван мужик - тъпичък при това - инвалид /умствен/...
Будь здоров несчастний ПланинскийпръчнаБюлгария.
ППП. И бъди рахат - няма да забравя да ГО преместя от деснио у левио джоб на шлиферо в твоя чест...



Не! Комунист.

Но звучи съвсем самокритично. Вероятно искаш да кажеш : Бивш комунист...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 2535291
Постинги: 1061
Коментари: 7884
Гласове: 12669
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031