Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2019 23:01 - Музика за великото тайнство !
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 995 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 20.05.2019 23:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Може би сте гледали филма на световно известния режисьор Куентин Тарантино и ако сте го гледали, е малко вероятно да не си припомните сцената на запознанството на героя на Джон Траволта с героинята на Ума Търман в незабравимия култов  “Криминале”* ? Според спомените на Куентин Тарантино, той бил готов да извади този епизод от филма, ако не би могъл да използва в него песента “Son of a Preacher Man” («Син на проповедник»).
За голям късмет , проблем с включването й в саундтрака не се случил. В резултат зрителите получават възможността да се насладят на чудесната игра на актьорите, а песента отново придобива огромна популярност.

image

Представлява интерес факта , че за “Son of a Preacher Man”, вече   извоювала си почти славата на класика, във филма поначало нямали намерение да ангажират известни изпълнители.  
  Песента е написана през 1968 год. специално за Арита Франклин** от Джон Хърли и Рони Уилкинс***. Но «кралицата на соула» — сама дъщеря на свещеник — не пожелала да изпълнява песента, тъй като я преценила като неуважителна. Авторите се обърнали към Мерили Ръш****, но тя също отказала на тяхното предложение.

В края на краищата, първа изпява “Son of a Preacher Man”   Дъсти Спрингфийлд, която веднага я прави хит от двете страни на Атлантическия океан. Песента е включена   в дебютния й албум под названието “Dusty in Memphis”.


Едва тогава своя версия решава да запише и Арита Франклин, но публиката възприема  нейния вариант на песента със значително по-малък възторг от оригинала. Впоследствие композицията е изпълнявана с по-голям или по-малък успех от редица известни изпълнители-  Лайза Минели, Нанси Синатра, Тина Търнър, Джоан Осборн, Доли Партън и много други.

Смисълът на песента “Son of a Preacher Man” е разбираем без много обяснения. Тя е изповед от името на девойка, която тайно се среща   със сина на свещеник и двамата опознават ново за тях чувство един спрямо друг .

“Son of a Preacher Man” влиза в класацията на 500-те най-популярни и стойностни песни за всички времена на специализираното списание Rolling Stone.

Ето и някои интересни факти, свързани с песента:
  • Дъсти Спрингфилд споделяла , че Арита Франклин е изпяла “Son of a Preacher Man” по-добре от нея и даже внесла корекции в своите последващи изпълнения под влиянието на легендарната певица.

  • В много страни особено популярен станал алкохолен коктейл с названието “Син на проповедник”.

  • Съществува и погрешно становище, че песента е изпълнявана от Дженис Джоплин.


А ето и няколко интересни факта, които не са свързани с песента, а с филма:

  • Героят на Бъч първоначално по сценарий трябвало да бъде бивш боксьор и ролята да се изиграе от Силвестър Сталоун, Мат Дилън или Мики Рурк, но Тарантино сменил персонажа и ролята се паднала на Брус Уилис.

                     image

  • Думата „fu * k“ в комбинация с други думи е използвана 265 пъти.

  • Джон Траволта изпил повече от 10 чашки текила и седял в горещо джакузи, за да симулира въздействието на хероин. Това се случило заради съвет от бивш наркоман, който му обяснил как да възпроизведе реално състоянието.

*Криминале (Pulp Fiction) - криминална филмова драма на световно известния режисьор Куентин Тарантино от 1994 год.

Куентин Тарантино  печели Оскар за сценария и шест други номинации за различни награди. Филмът често се споменава, като един от най-добрите филми, правени някога, а в списъка на IMDB топ 200, се намира на първо място.

Филмът е известен и с още една много популярна инструментална композиция  от началното експозе на актьорите- участници във филма, изпълнено от известния китарист Дик Дейл, но за него в следващ постинг.


**Арита Луиз Франклин / Aretha Louise Franklin; родена на 25 март  1942, Мемфис, Тенеси — починала на 16 август 2018, Детройт - американска певица, изпълняваща песни в стиловете ритъм-енд-блуз, соул и госпел. Заради мощния й и гъвкав глас я нарекли “Кралицата на соула” или “Лейди Соул”. По постигнати  успехи тя не отстъпва нито на Фреди Меркюри, нито на Уитни Хюстън: през 1987 год. Арита става първата жена, чието име е записано в Залата на славата на рокендрола, а през 2008 год. авторитетното списание Rolling Stone я назовава най- великата певица в историята на /популярната/ музика.

***John David Hurley (  18.04.1941 – 16.08.1986) и Ronald Stephen Wilkins (08.10.1941) са американски музиканти и композитори - партньори , известни с песните си "Love of the Common People" и "Son of a Preacher Man".

****Мерили Ръш  Merrilee Rush - (родена  на 26 януари 1944, Сиатъл, Уошингтън)- американскa певицa, която е  известна и с номинацията си за “Грамми” като вокалистка на годината през 1968-ма., както и с най-известната си песен “Angel of the Morning”.

 





Тагове:   музика,


Гласувай:
7



1. born - Ползвана е информация с благодарност на и от следните източници:
20.05.2019 23:22
https://en.wikipedia/wiki/....html
https://www.songaah/ru/singer/....html
https://song-story/son-of-a-preacher-man/, https://24smi/celebrity/...html
http://ru.knowledgr/
https://www.songaah/ru/albums/....htm
https://song-story/son-of-a-preacher-man/ и много други, както
и разбира се https://www.youtube/


цитирай
2. nedovolen - Ооо, градски, добро утро! Бяхте ...
21.05.2019 06:09
Ооо, градски, добро утро!
Бяхте потънали в секретност като инсп. Стрезов :) /констатирам и отговор не искам/.
Някои ваши почитатели поскучаха, други получиха сърбежи, че няма къде да се почешат...
:)))
цитирай
3. apostapostoloff - И нали си си простак, който се прави
21.05.2019 06:27
на интелигент, не знаеш, че централна сцена от филма е озвучена от музиката на легендарния, великия Чък Бери. Визирам фантастичния танц, изпълнен под звуците на You Never Can Tell.

цитирай
4. merlin68 - Тарантино е един много успешен п...
21.05.2019 19:15
Тарантино е един много успешен психопат:)
цитирай
5. born - Отговорих ти на ЛС... Живи и здрави !
21.05.2019 19:43
nedovolen написа:
Ооо, градски, добро утро!
Бяхте потънали в секретност като инсп. Стрезов :) /констатирам и отговор не искам/.
Някои ваши почитатели поскучаха, други получиха сърбежи, че няма къде да се почешат...
:)))

цитирай
6. born - Тарантино е един много успешен п...
21.05.2019 19:45
merlin68 написа:
Тарантино е един много успешен психопат:)

Може би си прав, но бих казал, че по-скоро може би се оказва успешен психоаналитик.
цитирай
7. born - на интелигент, не знаеш, че цент...
21.05.2019 19:53
apostapostoloff написа:
на интелигент, не знаеш, че централна сцена от филма е озвучена от музиката на легендарния, великия Чък Бери. Визирам фантастичния танц, изпълнен под звуците на You Never Can Tell.

Този филм, който визираш, Плеши, вероятно е друг. Нарича се "Е@ания астролог на турската граница". Централната сцена е срещата на Астролога с манафите-граничари. Изключително трогателна е. Музиката е написана от Хисарския поп, а изпълнител е не Чък Бери, а Милко Калайджиев в дует с Кондьо. Ако не вярваш - питай Костя- Планинския козел
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601573
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031