Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2017 20:18 - KURT HAUENSTEIN и СУПЕРМАКС - иновация в съвременната музика.
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 2693 Коментари: 10 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Австрийският музикант и композитор KURT HAUENSTEIN основава «Supermax» през 1976 год. Когато въобще става дума за този състав, с пълна сила може да се каже, че идентифицирането му напълно се покрива с Курт Хауенщайн- поет, бас-китарист, вокал и фронтмен на "Supermax" . През същата година е издадена първата плоча «Don’t Stop The Music», в  която успява да събере и обедини в едно хармонично цяло соул, фънк, реге и африкански ритми и да постигне интересно пулсиращо рок звучене, което веднага става специфична отличителна черта без аналог на групата .

Характерни резки басови джаз-рефрени се съчетават много сполучливо с доста твърд заден фон, а закачливата перкусия с тежките китарни акорди. Полифоничните синтезаторни мотиви безспорно подхождат на женския бек-вокал, наподобяващ госпелов стил, като в същото това време монотонния ритъм и необичайната музикална структура докарват слушателя до истински транс.

През 1977 год. се появява втория албум «World of Today», с чието появяване популярността на «Supermax» рязко скача нагоре, основно благодарение на хита «Love Machine». За автора този извънреден успех се оказва съвсем неочакван, доколкото той прави музика основно за собствено удоволствие и концертните изпълнения не представляват особен интерес за него. По тези причини той ограничава контактите си с с журналисти и репортери до крайност, като отказва  категорично  всякакви интервюта. Самият той се проявява като твърде упорит и когато всички очакват , че «Supermax» ще щампова масово комерсиални албуми, той издава съвсем не предназначен за масовия слушател диск «Meets the Almighty», в който отразява своите лични предпочитания.

Текстовете на песните винаги са били с лека политическа насоченост, доколкото Курт е мечтаел за мир без всякакви си шовинизми и расизми. Интересен факт е, че съпругата му е била негърка /пардон- да не си изпрося обвинения в расизъм- искам да кажа от африкански произход/. По тази причина по време на турнето през 1981 год. в ЮАР е обект на заплахи - както от белите , така и от черните.Турнето в ЮАР причинява повсеместен хаос в страната, още повече и поради това, че песните са и с активна политическа позиция, а и на сцената в състава на групата е и тъмнокожата му жена.  Особено внимание на заплахите музикантът не е обръщал, занимавайки се с обичайната си работа- музициране. През 1983 год. Курт Хауенщайн е първия поканен бял музикант на фестивала «Reggae Sunsplash» в Ямайка.

Групата функционира до 1994 год., след което изчезва някъде. Това продължава до 2002 год., когато Курт Хауенщайн  се завръща отново с нов албум, този път с участието на български музиканти.

 
  image

През  1990 год. албумът "World Of Tomorrow" предизвиква огромен интерес и вдъхновява музиканта за нови творчески проекти.

 

Последвалото обаче турне в Русия се превръща в истински кошмар. В момента на разпада на СССР  и събарянето на Берлинската стена, той се оказва между Киев и Тифлис. Арестуван е  и чак след 2 седмици се завръща във Виена с 5 тонния си багаж от / естествено/ апаратура и технически съоръжения.

 

През 1994 год. SUPERMAX издава 3 албума, единия от които с виртуозния джазкитарист Кари Ратцер (Kari Ratzer).

 

През 1996 год. SUPERMAX свири на най-мащабния в света музикален фестивал "Атлантика", а също така на стадион "Динамо" в Москва.

 

През 1998 год. Курт Хауенщайн издава нов албум с наименованието "Total Immigration"" - в съдружие сс българския композитор и мултиинструменталист Явор Русинов (Yavor Roussinov) и пианиста Косьо Стоянов (Koslo Stoyanov),като създава ново измерение на музикалния свят чрез смесване на традиционна и денс - музика, съчетана с "Cosmic voices of Bulgaria" и най- изявените фолк виртуози на България, с което дава своя принос и в музикалното българско наследство. Това ново произведение на изкуството е  назовано "The Future Is In The East".

 

2004 Написан е нов макси-сингъл "Lets send a Message", ремикс на световно известния хит "LOVEMACHINE" и след 30-годишно прекъсване се завръща във Виена.

През 2005 год.- нови проекти, концерти из Европа и Азия.

 

2007 год. – начало на световното турне на SUPERMAX "The 30th Anniversary-tour” в чест на 30-летието .

 

SUPERMAX е pядък екземпляр от категорията «екзотични» ДИСКО групи. Защо е така: твърде удачно се оказва смесването на различни стилове музика. В сравнение с творчеството на THE BEATLES, DEEP PURPLE и PINK FLOYD, SUPERMAX е пример за «обратно» движение от диско към поп-музиката, търсене на нови форми и стремеж за създаване на нов тип изкуство.

Соъставът на  «Супермакс» много пъти се е променял, но като група  благополучно доживява до 2010 год - повече от 30 год..

 

Курт Хауенщайн умира на 21 март 2011 год., на 62 години от сърдечен пристъп.  

Информация :

 

http://www.supermax.cc/history.html

http://bestclub.com.ua/biography/Supermax

 

l










Тагове:   супермакс,


Гласувай:
12



1. vaquero - born,
13.11.2017 20:29
Музиката обичам да я слушам без да се интересувам от биографии, история и теория. Този материал ме ограмоти за една яка рок група.
цитирай
2. born - Музиката обичам да я слушам без да се ...
13.11.2017 22:19
vaquero написа:
Музиката обичам да я слушам без да се интересувам от биографии, история и теория. Този материал ме ограмоти за една яка рок група.

И аз обичам музиката, както се казва - натюр, но ми се струва, че когато си запознат с авторите, изпълнителите и стила им, в който са творили, си в състояние по- пълно да възприемаш творчеството им. Може би затова музикалната грамотност не е задължителна, но подпомага възприятията в пълния им размер. Не е задължително да съзерцаваш една картина и да имаш таланта на художник, но ако имаш достатъчно професионална информация относно техниките на рисуване, "златното сечение" и други мурафети, възприятието ти ще ти помогне да уловиш доста повече от това, което на пръв поглед виждаш. Т.е. ще бъде по-задълбочено.
ПП. Не възприемай казаното по-горе критично - нямам обидни намерения. Просто изказвам мое лично мнение. Нищо чудно и да съм на погрешен път по въпроса, тъй като не съм професионалист, а любител.
цитирай
3. vaquero - born,
14.11.2017 06:09
За по-задълбоченото възприятие си прав. Все пак имам известни познания и в теорията, защото за 15-16 години си свалих от интернет огромно количество музика. Знаех какво да търся.
цитирай
4. lilienschwager - Пръц, пръц и
14.11.2017 06:15
дрис.
цитирай
5. born - Лилиеншвайн,
14.11.2017 10:36
Едно време по стените на гаровите кенефи, /което вероятно си копирал/ пишеха подобни откровения като теб. Коментарът ти напълно отговаря на критерия - кенефно творчество. Продължавай в същия дух - отива ти, кенефмайсторе.
цитирай
6. litatru - Здравей, Борн!
15.11.2017 11:48
Едно знай! Тези, които те обиждат - показват домашното си възпитание, а ти - ти си достоен за уважение!!!
Литатру
цитирай
7. dedenze - Браво born !
15.11.2017 12:31
Първото парче It Ain't Easy (1979) от години ми е любимо. Що се отнася до кинефмайстора овуняващ блога, имам съмнение по речника и използуваните изрази, че това е до болка познатия ни астролог-апостол с нова анонимна регистрация !
цитирай
8. born - Благодарско, колега !
16.11.2017 15:10
dedenze написа:
Първото парче It Ain't Easy (1979) от години ми е любимо. Що се отнася до кинефмайстора овуняващ блога, имам съмнение по речника и използуваните изрази, че това е до болка познатия ни астролог-апостол с нова анонимна регистрация !

Възможно е да си прав, но по изказа си те толкова си приличат, че е трудно да ги идентифицираш. Пък и какво ли значение има кой от простаците ти коментира - те имат една обща черта - простотията.
цитирай
9. born - dedenze, обърни внимание и на тр...
16.11.2017 15:12
dedenze , обърни внимание и на третото парче- няма да съжаляваш. Поздрави.
цитирай
10. born - Благодаря за оценката, , Лита
16.11.2017 15:21
litatru написа:
Едно знай! Тези, които те обиждат - показват домашното си възпитание, а ти - ти си достоен за уважение!!!
Литатру

През живота си съм работил в различни сфери и съм имал /служебно/ досег с всякаква измет, така че не се хващам на провокациите на разни профани. Винаги съм се водил като максима по словата на любимия ми РР. "Господ види кой отде иде." Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4599496
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031