Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2016 23:28 - Сирийска музика - инструменти
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 4177 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 22.11.2016 23:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.    Музикалните инструменти, които се изполват при изпълнение на сирийска народна музика са характерни и не се различават принципно  от инструментите на останалите арабски националности.

       Това изложение не си поставя за цел фундаментално професионално изследване, а само едно популярно и лесно разбираемо представяне на музикалните инструменти, използвани при традиционните фолклорни произведения на сирийския народ. С малки и незначителни различия, които са напълно разбираеми от географското положение на Сирия, основните използвани във фолклора инструменти са естествено от арабски произход и традиции.

   В традиционната музика инструментите изпълняват акомпанираща функция. Те или дублират вокалната партия, или подчертават ритмчните акценти.

   Разпространените в Сирия музикални инструменти са типичните за арабските страни :  уд (арабска лютня), нашаткар (вид лютня с метални струни), канун (72-струнна цитра), мизхар (барабан), кус (голям котлообразен барабан), тар (голям барабан), нагара (малки литаври), халилие (медни чинийки).

  Барбат (уд)                                image

    БАРБАТ (بربط – barbat, барбат) или уд (عود – oud, уд), така също руд (رود- rood, руд) – струнен инструмент, разпространен в Средния Изток и в арабските страни и считащ се за един от най-старите инструменти в  региона. Относно историята и месторождението на барбата съществуват различни  мнения.

   Някои изследователи, базирайки се на писмени изображения върху каменна база, считат мястото на възникване на инструмента Индия или Бактрия. Несъмнено е, разпространението на барбата в Персия в средата на управленията на Аршакидите (250 г. пр.н.е.. – 240 г. н.е.) и по време на цялото управления на Сасанидите (224 – 651 гг.), е довело до убеждението мнозина да го класифицират като персийски инструмент.

                              image

    Шумерите са първия народ от античността, който оставил в местата на своето пребиваване свидетелства за барбата. Най-древната следа за  функционирането на този инструмент е изображение на мъж, свирещ на барбат. То било намерено в Месопотамия и се отнася към второто хилядилетие преди нашата ера, което позволява предположението барбатът да се класифицира към най-старите персийски инструменти.

При появяването на исляма и завоюването на Персия възниква аналог или приемник на инструмента.

 
   

                                 image

    Познанството на арабите с уда започнало , когато мюсюлманският политически деец Абдул ибн аз-Зубеир поканил група иранци в Мека за възстановяването на разрушената през 683 год. от сирийската армия Кааба. Иранците виртуозно свирели на уд и жителите на Мека високо почитали звученето на инструмента. Арабите нарекли така харесалия им се инструмент уд заради дървения му корпус  (ал-уд в превод от арабски означава «дърво»). По мнението на някои изследователи тази арабска дума има своя  персийски аналог  руд (رود), което се явява другото название на барбата и се дефинира като “струнен инструмент”. Арабския уд заема в арабската музика едно от основните места.          image

 

         След като е привнесен в Европа, инструментът получава названието “лютня”, като наименованието ал-уд постепенно се променило,. Самата дума барбат в действителност се състои от две думи: бар (بر) и бат (بط), което означава «подобие на патица». По своята форма наистина формата на инструмента напомня за патица с малка шия. По  друга версия, думата произхожда от Бāрбад (باربد): така се наричал музиканта, свирил на инструмента руд при двора на персийския шах Хосрова Парвиза (591 – 628 гг.).

 

        Барбат има десет струни, разположени в пет двойки. Разликите между различните,но по принцип аналогични видове инструменти "барбат" са основно в  размера : арабския уд /с по-обемист корпус/, турския /с по-малък/ и иранския е със среден. Сред струнните инструменти от подобен вид този инструмент е с най-нисък тембър. Басовият вариант притежава мек и топъл звук. Перцата се изготвят от перата на паун,орел или грифон, а в съвременните варианти се използва като материал и пластмаса.

 

      image

      image

 

    image    image                                                                                        Алепо,1915 год.                            

       Темата е доста обширана и за да не товаря постинга в обемно отношение ще спра дотук, като останалите използвани инструменти ще представя в следващи изложения.

  Ползвани източници:
http://www.worldmusiccenter.ru/instruments/barbat-ud

http://www.eckermanndrums.com/?page_id=16&detail=1&lang=en

http://mugam.musigi-dunya.az/ru/m/mizhar.html

https://books.google.bg/books?isbn=5447539250 
и други




     

      


     










Тагове:   музика,   Арабска,   Сирия,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. tetiva - Здравейте, г-н born!
23.11.2016 12:45
Трябва да имате специално отношение към музиката, за да успеете да представите по този подходящ начин музикалните инструменти.
Признавам си, нямам влечение към арабската музика, но винаги ми е интересно да науча нещо ново.)
цитирай
2. pvdaskalov - * ! *
23.11.2016 18:07
Г-н Борн, Стефчо, пиша и слушам музиката. Хубава е. А разбра ли защо си слагат бурки? Така подчертават красивите си очи. Аръфту? (Разбра ли? - либийски арабски)
П и е р
ПС - Поздрави на Надя от Лида!
цитирай
3. barin - Интересна музика, която нямам в ...
24.11.2016 06:39
Интересна музика, която нямам в богатата си фонотека. Ще си набавя. Поздрави!
цитирай
4. born - Трябва да имате специално отнош...
24.11.2016 23:21
tetiva написа:
Трябва да имате специално отношение към музиката, за да успеете да представите по този подходящ начин музикалните инструменти.
Признавам си, нямам влечение към арабската музика, но винаги ми е интересно да науча нещо ново.)

Винаги е приятно да срещнеш нещо ново, непознато и вълнуващо. Благодаря.
цитирай
5. born - Не знаех за предназначението на бурките.
24.11.2016 23:27
pvdaskalov написа:
Г-н Борн, Стефчо, пиша и слушам музиката. Хубава е. А разбра ли защо си слагат бурки? Така подчертават красивите си очи. Аръфту? (Разбра ли? - либийски арабски)
П и е р
ПС - Поздрави на Надя от Лида!

Мислех , че ревността е причината, но ти вярвам за очите. Още повече, че загадъчното предизвиква интерес.
Предадох поздравите на Надя, като включих съответни и от теб. Жалко, че сте далече в София и може би ще мине време, докато пак се видим. Но знаеш, че пътуваме много и има голяма вероятност за скорошна среща. Надя се зарадва съвсем искрено и поръча да ти предам, че сте прекрасни хора. Доскоро.
цитирай
6. born - Интересна музика, която нямам в ...
24.11.2016 23:30
barin написа:
Интересна музика, която нямам в богатата си фонотека. Ще си набавя. Поздрави!

Благодаря. Ако мога да помогна за обогатяване на фонотеката /за която завиждам най-благородно/ , с удоволствие бих помогнал. Хубава вечер желая.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4604419
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031