Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2016 23:29 - Музика на народите - български инструменти- 5
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 2179 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      А ето и някои доста примитивни духови инструменти


2.5. Пищялка

       Цевичка от свежа върбова коричка, дълга 3-4 см, на единия край с остърган епидермис и сплесната, вследствие на което се обарзуват две устнички. При надуването откъм сплеснатия край се произвежда  монотонен звук, сравнително нисък и дрезгав звук. Децата променят този звук  като образуват пред устата резонатор с двете си ръце и наподобяват плач на дете. За пищялка може да служи всяка тръба от върбова кора.
   Музикална илюстрация за инструмента на https://soundcloud.com/ot-izvora/vak49blxqmts

         Пищялка-свирка

        Прави се най-често от житено стъбло със зацепено при коленцето езиче. Прави се и от дръжка на тиквен лист, която може да се разцепи надлъж неравномерно откъм затворената страна. При свирката се получават няколко тона, като по дължината й се изрежат дупчици, които при надуването се отварят и затварят.

              Пискун

По-широка тръбичка от върбова или друга кора, затикната от двете страни с части от стъблото, от което е излющена. На 1-2 см от единия й край тръбичката има дупка, а затулката пред нея е изрязана тъй, че се образува тесен проход на въздуха  точно срещу косия й ръб. При надуване се получава писклив еднообразен звук.

          Свирка

        На някои места се нарича цафара,цевница, щупелка, представлява цев с дължина 30-50 см и вътрешен диаметър 1-1.5 см. Отворена е и на двата края. Предният й край (мундщукът) е заострен по вътрения ръб. Въздушната струя от устата се удря с този ръб и произвежда звук. За това свирката се държи малко настрана . По дължината на цевта към единия й край има шест дупки в един ред и една  от другата страна, под най-горната. Шестте се покриват с трите по-големи пръста, а седмата  - с палеца на ръката, която е отгоре. При свирене от тия седем отвора се получава висока диатонична мажорна тонова редица в обем на две октави.

         Обикновено свирещите приготвят саморъчно свирките си от млади стъбла на бъз, от тръстика или от друго лесно провъртано дърво. Разстоянията между дупките се определят индивидуално според дебелината на пръстите на свиреца. Вследствие на това тоновете на различните свирки са с различна честота.
        Окарина - древен духов музикален инструмент , най-често изработен от глина, от род флейти . Тя представлява  малка камера с яйцевидна форма с пръстови отвори в диапазона от 4-13. Многокамерните окарини може да имат и повече дупки (в зависимост от броя на камерите). Обикновено се изработва от керамика , но понякога също се прави от пластмаса, дърво, стъкло или метал.
        Според някои проучвания, инструментите от типа на окарина са се появили преди около 12 000 години  . Те играят важна роля в културата на
китайците и  Америка още преди Колумб. В европейската култура окарината влиза през XIX век, когато италианеца Giuseppe Донати изобретил съвременната форма на инструмента. Наименованието е  възприето от италиански език.

                   image

                                         image

                                image


Източници :
http://rodna-vjara.narod.ru/zanajati/muzikainstr.htm
https://soundcloud.com/ot-izvora/vak49blxqmts
http://vk.com/ocarinaclub
и др.











Гласувай:
6


Вълнообразно


1. indiram - Здравей, Борн!
25.06.2016 01:00
Опитвам се да си спомня как се правеше... как си правех и аз... свирка от орехова клонка... в кое време на годината... Миналата година опитах на пролет, когато беше младо дървото, ... и не ми се получи - нещо съм забравила, някоя тънкост при изработването ... А, колко лесно беше...някога...
Ще се опитам да си спомня, че да предам нататък...

Поздрави!
цитирай
2. dedenze - Браво Борн !
25.06.2016 10:54
Давай и за струнните, старинни български ! Самобитната музикална култура, инструменти,са мерило за интелекта и естетиката на българина !
indiram, от всяка клонка свирка не става, сбъркала си клонката - вземи върбова и ще се получи !
цитирай
3. indiram - Здравей, Борн! ...
25.06.2016 20:30
Имам да кажа нещо още, но първо ще отговоря на твоя гост:
- Здравей, dedenze! - Поговорката, май, беше, че от всяко ДЪРВО свирка не става... Основното е, че съм забравила как се правешеше именно от орех, а за върбовите, пък, нямам представа - вероятно не е имало върби...

И, сега, към теб Борн - Хрумна ми идея за музикална Българска група, и музикантите да свирят на тези наши древни инструменти! - с други думи, да се види как се правят, ... и какви автентични звуци издават и пресъздават!

Поздрави!
цитирай
4. born - Благодаря за сьпричастността Приятели !
25.06.2016 22:54
От смартфона ми е трудно да пища,вероятно утра кьсно вечер ще имам возможность да Ви от говоря по точно. Поздрави и хубава вечер !
цитирай
5. born - http://www.youtube.com/watch?v=RPXK2S_ljWw
27.06.2016 00:47
Инди, на този линк се вижда как се изработва върбова свирка, Поздрави и успех.
цитирай
6. born - Здравей, колега !
27.06.2016 13:22
dedenze написа:
Давай и за струнните, старинни български ! Самобитната музикална култура, инструменти,са мерило за интелекта и естетиката на българина !
indiram, от всяка клонка свирка не става, сбъркала си клонката - вземи върбова и ще се получи !

Струнните инструменти съм представил в постинг от 06.06. т.г., но е малко повърхностен поради стремежа ми за по-синтезирано изложение. Продължавам да събирам информация от всевъзможни източници и когато се уверя, че е достоверна и аргументирана вероятно ще направя още едно представяне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600389
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031