Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2016 23:12 - Музика на народите - български инструменти
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 2977 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Налага се да променя реда на представяне на музиката на народите, като обърнем особено внимание на българската народна музика по желание на колежката Litatru.
      По нейна препоръка ще намаля обема на съдържанието , като всяка тема ще бъде в отделен постинг.


       
Настоящият постинг не си поставя за цел някакво специализирано професионално представяне на българските народни инструменти . Целта е да се  добие някаква дори и елементарна представа за техния вид, тип, специфика .

    Кавал, гайда и гъдулка са едни от от най разпространените български народни инструменти. Някой от тях се срещат в цяла България, докато други се използват само в определени региони. Например в Родопите най-разпространеният народен музикален инструмент е гайдата (наречена още родопска или каба гайда); в Пиринския регион са най-разпространени различни видове тамбури, в Тракия - кавал, гайда, гъдулка, тъпан и т.н.


    В българската народна музика се използват 5 основни народни инструмента - кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан, както и характерни за отделни фолклорни области като тарамбука, дудук, овчарска свирка, двоянка, окарина, хармоника, цафара, бръмбазък, чанове, зурна и др.  


    В зависимост от звукоизвличането българските народни инструменти се разделят на три групи:

1. Струнни инструменти:

 - Лъкови - гъдулка;

 - Дрънкови - различни видове тамбури ;

2. Духови инструменти - кавал, гайда, дудук, двоянка,овчарска свирка, окарина, цафара, зурна, брамбазък  и др.

3. Ударни инструменти -  тъпан, тарамбука, чанове и др.


   По-малко популярните инструменти като тарамбуката и зурната са характерни само за пиринската фолклорна област, хармониката за добруджанската фолклорна област, бръмбазъка за шопско , чановете за Родопите, цафарата за северозапада и т.н. Материалите, от които са произвеждани тези инструменти са най-често дърво, кожа, в отделни случаи при струнните волски или конски косъм, метал при бръмбазъка и чановете, глина при окарината, а хармониката има много по-сложно устройство и е направена от повече материали.


1. Струнни музикални инструменти

                                                     

Лъкови: Гъдулка (копанка) e славянски струнен инструмент без гриф, подобен на цигулка.
                                               
image

 Струните не са с една и съща дължина и тонове, като са три до четири. Първата е най- ниска, втората по- дълга и с по-висок тон, третата е най-високата.

В някои варианти има  допълнителни тънки метални струни, съответстващи на тоновете, които са извличали при свиренето на  инструмента с ппъсти. Гадуларите наричат тези струни под- звуци, които създават резонанс. Предназначението им е да резонират тоновете, които звучат по глухо и неясно. Звучността на гъдулката в сравнение със звучността на цигулката е по тиха и по глуха, но приятна. Възможностите на тоналностите са от «сол» на първата октава до "ре" на втората октава.

                 


      Дрънкови струнни инструменти: Тамбура (дранакия, дзънга, байлама)

                                         image

     Тамбурата в сравнение с останалите музикални народни инструменти не е толкова популярна и разпространена като гъдулката. Най- разпространена е в регионите Разлог,., Гоце Делчев и др. Струните са  са метални на четири двойки или общо 8 струни или три двойки или общо 6 струни. Възможностите на тоналностите са от «ла» на първа октава до "ла" на втората октава.

     Ползвани източници:
 www.balkanfolk.com
YouTube
и др.












Гласувай:
5


Вълнообразно


1. litatru - Здравейте, Стефане!
07.06.2016 08:39
Много интелигентен постинг. Хареса ми и визуализацията, и музиката към него.
Обичам българската народна музика и съм благодарна, че сте си направил труда да ни представите богатството ѝ в концентриран вид!
Още веднаж много благодаря!
С уважение - Литатру!
"Един прекрасен тъжен музикант
горе на небето се пресели.
Седи до Господ истински талант,
далеч от злоба, завист и раздели."


цитирай
2. born - Благодаря и аз, Литатру.
07.06.2016 09:31
В следващите няколко постинга ще се опитам да представя и останалите популярни традиционни инструменти, както и някои от популярните изпълнители. Те го заслужават ! Снощи отделих доста време, за да се запозная с творчеството на Иво Папазов - Ибряма. Въпреки, че и друг път съм го слушал - впечатли ме ! В неделя вечер пък по един от каналите на БНТ имаше страхотен джазконцерт на Теодоси Спасов ! Нямам думи... !
цитирай
3. katan - Прочетох и послушах с удоволствие.
07.06.2016 12:30
Подсетих се за една песен: "Кемене ми дрънка мамо".

https://www.youtube/watch?v=wyr1iCAwpWI

Благодаря!
Поздрави и хубав ден!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Eдин свястен постинг!
07.06.2016 13:20
Но и друго нещо има, още по-важно - неподходящата снимка вече липсва. Тази е нормална. Затова са ми поздравленията за този постинг. Ние, психолозите от Центъра предотгатваме следващите деяния на наблюдаваните от нас обекти. Попържници, минусчии и др. в този случай няма как да се появят. Стъпка в правилната посока? Според мен, с агентурния псевдоним Непогрешимия, да!
Всъщност - всичко е нормално. Човекът поумнява с годините, а жената - от успешните извънбрачни връзки.
Постингът наистина този път е интересен!
цитирай
5. born - Подсетих се за една песен: "...
07.06.2016 22:34
katan написа:
Подсетих се за една песен: "Кемене ми дрънка мамо".

https://www/watch?v=wyr1iCAwpWI

Благодаря!
Поздрави и хубав ден!

Българската народна музика има много силни попадения и огромен принос в световната музикална история. Тя е толкова разнообразна и в същото време особено разпознаваема. Пак снощи видях в световно известния оркестър на Горан Брегович две чудесни българки, вокално вплитащи се и допълващи чудесните му изпълнения. Благодаря Ви за оценката .
цитирай
6. born - Уважаеми Коста,
07.06.2016 22:44
Винаги съм държал на Вашето мнение и оценка. По отношение на музиката. Останалото не е толкова важно и е въпрос на лични позиции. Не съм привикнал да изпълнявам нареждания под каквато и да е форма на/или натиск. Може би смяната на визията е плод на уважение към някои колеги. Може би на лична преценка. За всеки случай съм запазил свалената си снимка. При нови посегателства към моя милост от комплексарската група обещавам да я върна пак.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4591925
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031