Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2016 22:32 - Испанска музика - 2
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 5488 Коментари: 8 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Испанска народна музика: особености и пристрастия на различните региони

  Испанската народна музика се отличава с отчетлив ритъм и мелодично разнообразие на  танцовите композиции. Испанската народна музика и танц  са неразривно свързани.

 Отличава ги  своеобразното въплъщаване на образите, релефността на вокалното изразяване и необикновената емоционалност. Характерна особеност на испанската народна музика се явяват мелодичните инструментални напеви.

 Присъщо на испанската народна музика е разделянето по  териториален  принцип, което забележимо се е отразило на етапите на  развитие на националното изкуство.

 Страна на резките контрасти- етнически и климатични,- Испания се състои от редица затворени, обособени области. Общо те  са 15 и от своя страна се подразделят на провинции (Андалусия, например, има четири провинции: Хаен, Кордова, Севиля, Гранада). Наброяват се до 47 провинции, при което всяка се различава от останалите. Силно пресечените, трудно проходими планински релефи са способствали за съхранението на регионалните различия по отношение наречия, обичаи, нрави, музика.

   От тези региони със своята музикалност се открояват:

- северна Баския, с нейната сурово-мъжествена мелодичност, сложен ритъм, воинствени танци;

- древна Кастилия (намираща се в центъра на страната, но по-близко до севера), славеща се със старинни плавни вокални напеви, но и със също така сложна ритмична конфигурация;

- Каталуния ( северо-източна Испания), езикът и музиката на която са близки с френския Прованс; но в същото време музиката на Каталуния повече от всичко е  съхранила чертите на мавританското изкуство.


- на запад от Каталуния и на юг от нея са расположени  две области, музикално-танцовия фолклор на които е  ярък и разнообразен: това е  Арагон, с неговите популярни танци хота, радостни припеви и оживени, издържани преимуществено в мажорни ладове, Арагон винаги демонстрира в танцовия израз   своето  добро настроение и всеобхватна жажда за живот.

-  и Андалусия, с нейното фанданго: тя изразява своите емоции твърде експресивно, чрез честа смяна на весели и тъжни ладове.

    Въздействието на мавританската култура се е отразило не само на музиката, но и на архитектурата, облеклото и пр.. Наи- старият слой испанска народна музика е свързан именно с това влияние и се назовава «cante jondo» («дълбочинно», тоест «древно пеене»). Издават го характерните ладови обороти (често се използват увеличени ладове), виртуозна мелизматика (начин за изпяване/пеене на текста при което на всяка сричка се падат по няколко - 4 и повече- звука от мелодията ), хроматизми ( в мажорно-минорните тоналности от класико-романтичен тип - мелодичен преход на полутон от диатоническия към едноименната хроматична стъпка на звукореда (или обратно), полиритмия (съчетаване на две и повече самостоятелни ритмични фрази в рамките на един размер ), особен стил на «гърлено» пеене, а цялостно — повишено възбуден характер на изполнението, чувствен колорит.

  Жизнеността  и гъвкавостта на  ритъма принадлежат към характерните особености на испанския фолклор. На север това са сложните, променящи се ритми, предимно 5/8, 5/4, където се редуват съчетанията 2+3 и 3+2 (танцовите мелодии «сортсико», «руеда»). За илюстрация : характерният сортсико е запечатан в темата «Болеро» на Равел.

 На юг ритмите са по- простички — с отброяване до 3 стъпки, но отличаващи се с  разнообразие в акцентировката, синкопите ( преместване на акцента от силната част на такта в слабата, т.е. несъвпадане на ритмичния акцент с метричния) и пр. (танците — «хота», «поло», «фанданго», «сегидиля», «малагеня» и други). Изключение прави «хабанера» (което в превод означава «танц от Хавана») донесена от южноамериканските колонии на  Испания. Но и в рамките на 2/4 размер обикновено се наблюдава своеобразно съчетание на пунктирен ритъм и триоли.


     Забележка: Моля за извинение читателите, че изпадам в професионално маниакални подробности , но за да не бъда обвинен в музикално невежество от някои претенциозни блогъри, с това само искам да демонстрирам, че имам известно понятие от музикална теория, което се дължи на несъмнената ми гениалност в това и други отношения, което многократно е споделяно от синовете и племенниците ми /Майтап-специално за хората с чувство за хумор/. В тази връзка споделям, че ще продължа и за в бъдеще с популярния стил на изложение, за да достигне това познание и до неспециалистите, които имат желание да научат нови и интересни /и може би непознати, както и за мен/ неща за тази вселена - Музиката.


  Всичко изложено дотук е намерило въплъщение в испанската народна музика и е способствало за създаване на нови жанрове — тонадиля и сарсуела, където пеенето и танца се редуват с диалозите на персонажите.

     Тонади́ля (исп. tonadilla — песничка) — жанр на испанската музикална комедия от XVIII—XIX век, който води началото си от сатирични песнички, които постепенно прерастнали в малки музикални сценки, изпълнявани в антрактите на комедийните спектакли.

      Сарсуела  (исп. Zarzuella )- испански музикално-драматичен жанр, близък до оперета, появил се като развитие на тонадиля, постепенно заел лидерска позиция през 19-ти век. Zarzuela, във форма на опера, е представена през ХVІІ век. Водещ композитор през ХVІІІ век е Антонио Солер, а през ХХ век Хоакин Турина и Мануел де Файа стават популярни заради техните напреднали стилове. Известни испански изпълнители през ХХ век са китаристът Андрес Сеговия и челистът Пабло Касалс.


   Би могло да се каже, а както и в предишната тема отбелязах, че най-добрата испанска музика се явява танцовата. Че това е така вече никой не би могъл да се съмнява. Съвсем стереотипно се явява мнението, че знаменитото испанско фламенко е най-представително, при положение че испанското културно наследство наброява над 200 традиционни народни танци.

         Типичната испанска музика е дотолкова своеобразна, темпераментна, жизнерадостна, че е невъзможно да я сбъркаш- даже сред огромния поток от музикална информация.
         

                     image

                                 image

                                 Испански фолклорни ансамбли

                                 /носиите напомнят за нещо !!!???/

 

        В края на краищата може да се заключи, че традиционната музика на Испания се базира на фламенкото и акустическата китара, но както вече няколко пъти обръщам внимание, всъщност испанската музика от различните региони е твърде различна. Например фламенкото е андалузки музикален жанр, който въпреки общоприетите становища не е получил широко разпространение извън пределите на Андалузия. Що се отнася до музиката на Галиция, то тя е по близка по звучене с келтската от Ирландия и Франция, отколкото с баската.


      Такива региони от  Испания като Арагон, Каталуния, Валенсия, Кастилия, Леон и Астурия определено имат своите ярко изразени стилове народна музики.

                image


      Що се отнася до съвременната испанска музика, ще се отдалеча малко от основната тема, за да отбележа, че тя има своя голям принос в такива направления като поп, рок, хип-хоп и хеви-метал, при което основните центрове на съвременната испанска музика се намират в Мадрид и Барселона.

         Освен всичко това, Испания играе важна роля и в историята на класическата музика. От композиторите на Ренесансовата епоха-  от такива като Томас Луис де Виктория в испанската опера "Сарсуела" до страстните балети на Мануел де Файя и китариста Пепе Ромеро.


        Не мога да се съглася с изразеното мнение на един колега- блогър, че “Испанците, били 8 века под гнета на мароканците са доста изостанали не само с музиката си, но и с цялата си култура.”


        Испанската музика има дълга и ярка история и е оказала доста голямо влияние на западната музикална култура. Началото й датира от първите векове на християнската религия, когато изпитва и силно влияние от много култури, в това число и римската, доминирала няколко столетия, а също така музиката и идеите на Древна Гърция. Като прибавим вестготите-източногерманските племена, завоювали Пиринеите през 5-ти век, еврейската диаспора, и в крайна сметка арабите, или както понякога ги назовават - маврите, се оказва непосилно след 2000 години да се отчете кои от тях са оказали най-голямо влияние. В резултат се е оформила уникална сплав от музикални стилове и традиции, която значително се различава от музиката на останалите европейски страни. През 6-ти век Исидор Севилски (лат. Isidorus Hispalensis, исп. San Isidoro de Sevilla; архиепископ на Севиля във вестготска Испания), пише, че именно гръцката култура е оказала преимуществено влияние на испанската музика, но доколкото състемата на записване на музика в древна Елада не е била възстановена и е било невъзможно да се запишат музикални произведения от тази епоха, те са били безвъзвратно загубени за историята на музиката и това твърдение остава само като недоказано привлекателно предположение.


И накрая извън темата малко атракции във връзка с Муишеранга - интересен празник на уличните танци с построяване на гимнастически пирамиди.


                image    image     
                                      
image




Ползвана информация :

http//  spain-media.ru

http://classic-music.ru/

https://ru.wikipedia.org/wiki/

http://www.psp-ltd.com/esp_stat_bg.htm

http://www.arrivo.ru/ispaniya/ispanskaya-muzyka.html 
and others











Тагове:   музика,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. freeoldmen - http://freeoldmen.blog.bg/drugi/2013/11/22/da-sytvorim-kula.1209516
10.05.2016 23:36
Един от най-добрите ми постинги.

Испанците са голяма работа, и тепърва ще имат какво да дадат на света.

Ел пуебло унидо хамас сера венсидо!

Обединеният народ никога не може да бъде победен!
цитирай
2. born - Така е !
11.05.2016 00:14
Чак сега попадам благодарение на теб на постинга ти. В подкрепа на това, което написа мисля е акцента върху долната част на пирамидата, където има може би стотици хора, без усилията на които пирамидата просто не може да се вдигне. Що се отнася до Испания, тя винаги е била велика страна. И велика империя, която е дала на света редица географски открития. А свободолюбивия дух на испанците е пословичен. Културата на Испания е трудно съизмерима, но да си припомним само Гауди, Сервантес, Де Файа, Ел Греко, Веласкес, Гойа, Пикасо, Дали и т.н. Огромен е приноса на испанската култура в световната културна история.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
11.05.2016 12:44
За Галисия какво ти е мнението?
За гаитата, която е нашата гайда, за народните им песни и танци, както и носиите, които удивително приличат на нашите
Не съм спец в тази област, какво мислиш по въпроса?

Приятен ден!
цитирай
4. kvg55 - Поздравления!
11.05.2016 14:02
И в Испания има различни фолклорни области, както у нас.
Според някои наши "историци" испанците са откраднали
народната носия на българите.
цитирай
5. born - За Галисия какво ти е мнението? За ...
11.05.2016 14:09
leonleonovpom2 написа:
За Галисия какво ти е мнението?
За гаитата, която е нашата гайда, за народните им песни и танци, както и носиите, които удивително приличат на нашите
Не съм спец в тази област, какво мислиш по въпроса?

Приятен ден!

Когато видях носиите на танцьорките от втората снимка, нещо ми трепна и затова написах коментара в скоби / с !!!??? /.
Не съм подготвен достатъчно по въпроса, който повдигаш, но сходствата с нашите български национални носии са очевадни ! Започнах да ровя из нета и за белязах, че и цървулите са сходни с нашите. Нека още малко да проуча въпроса и ще ти се обадя специално. Ако имаш информация по темата, моля те сподели я, защото силно ме заинтригува. Специални поздрави и от мен.
цитирай
6. born - И в Испания има различни фолклорни ...
11.05.2016 21:37
kvg55 написа:
И в Испания има различни фолклорни области, както у нас.
Според някои наши "историци" испанците са откраднали
народната носия на българите.

Всичко е възможно, но трябва да се докаже. И не с голословни твърдения, а със съответните документни доказателства. В конкретния случай бях твърде поразен от някои сходства, които бият на очи без всякакви патриотарски измишльотини. И то като имаш предвид, че до голяма степен попаднах на този феномен може да се каже случайно и въобще не съм допускал, че може да има такова поразително сходство. Мисля да проуча нещата по-детайлно и тогава и аз може би ще имам изградено мнение. Сайтът , от който е извадката определено не е български.
цитирай
7. litatru - Поздравление за постинга.
02.06.2016 19:08
Литатру
цитирай
8. born - Литатру Благодаря. Смятам сп...
05.06.2016 01:18
litatru написа:
Литатру

Благодаря. Смятам специално да Ви изненадам с изложение на тема български музикални инструменти, което подготвям от известно време. Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4602905
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031