Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 22:48 - Музика на народите - Japanese music - струнни инструменти
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 8595 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      От векове музикалните инструменти са възпявали японския дух и вълнували душите и сърцата на японците. Историята на някои от тях наброява повече от 1000 години. Всички те са внесли своя принос в създаването на палитрата на японската музика .
   
Основната инструментална група във всеки  един оркестър е групата на струнните инструменти. Японската музика в това отношение  не прави изключение, като тази група също се явява основна.

     Основните инструменти, от които е съставена струнната секция, са следните: 
     - Сямисен (яп. 三味線, атедзи; иероглифите означават «три оттенъка на струната»), също санген; устар. сямизен), е японски  триструнен традиционен  музикален инструмент. Най-близкият европейски аналог е лютнята.            Сямисен е бил най-важния  инструмент за странстващите  слепи музикантки годзе, които се  появяват в  началото на управлението  шогун.   image     сямисен        image
 
  Японская народная музыка – это довольно самобытное явление благодаря изолированности островов Восходящего Солнца и бережному отношению населяющего их народа к своей культуре. Рассмотрим сначала некоторые японские народные музыкальные инструменты, а затем характерные для музыкальной культуры этой страны жанры.

Источник: http://music-education.ru/yaponskaya-narodnaya-muzyka-natsional-ny-e-instrumenty-i-zhanry/ Японская народная музыка – это довольно самобытное явление благодаря изолированности островов Восходящего Солнца и бережному отношению населяющего их народа к своей культуре.

Источник: http://music-education.ru/yaponskaya-narodnaya-muzyka-natsional-ny-e-instrumenty-i-zhanry/ Сямисен является одним из наиболее известных музыкальных инструментов Японии, это один из аналогов лютни. Сямисен представляет собой щипковый трехструнный инструмент. Возник он из сансина, который в свою очередь произошел от китайского сансяня (и происхождение интересное, и этимология названий занимательная).

Источник: http://music-education.ru/yaponskaya-narodnaya-muzyka-natsional-ny-e-instrumenty-i-zhanry/             - 13 струнна японска цитра кото. Други наименования : со /сиьо или хаку-со, кин. Корпусът на инструмента е изработен от пауловния, с дължина 190 см. Струните са копринени и се докосват с пръсти, като на пръстите са надянати кожени накрайници с прикрепени към тях миниатюрни перца. Ролята на този вид цитра се разделя на две : като от една страна се осъществява ритмическа поддръжка на ударните инструменти, а от друга се осъществява мелодичната вариация на партиите на духовите инструменти, като по този начин се явява обединяващ елемент на мелодичните и ритмичните елементи на целия оркестър. Подобни  инструменти са китайските цисянсин и сие, корейските каягим и комунго.

            Традиционно кото се сравнява с дракон, лежащ на крайбрежието. Горната част наричат «броня /драконова/», дъното- «корем», «хълм» и така нататък.
       image       image

         Без преувеличение може да се каже, че кото (старинно название — «со»)може да се счита за символ на музикалната култура на Япония, както от древността и средновековието, така и досега. Основната културна значимост на кото се потвърждава и от това, че традицията на музициране на този инструмент се свързва със знаменития род Фудзивара - един от най- знатните японски родове.

           Като интересна и екзотична информация искам да добавя, че част от названията на струните се давали съобразно  конфуцианските добродетели:

     - човеколюбие(яп. дзин),

     - мъдрост (яп. ти),
     - достоинство (яп. рэй),
     - дълг (яп. ги),
     - искреност (яп. син),
     - грамотност (яп. бун),   
     - военно майсторство (яп. бу),
     - елегантност (яп. хи),
     - преуспяване (яп. ран),
     - предприемчивост (яп. сё),
     - творчество (яп. и)и т. н.

  image кото
 
        - лютня бива. Първообразният инструмент е привнесен през Китай от Персия. Корпусът се изработва от червено сандалово дърво. Струните са четири. Звученето е отривисто и рязко, като се постига с перце. Редом с кото, бива е основен струнен инструмент, използван в инструменталния стил канген. Звукът на бива служи като сигнал за промяна на акорда, когато духовия орган со акомпанира основната тема. image      image  бива
    Терминът "бива" обединява редица японски музикални инструменти от семейството на лютните. В Япония отдавна са разпространени (упоменати са в писмени източници още от 8 век) две разновидности на бивата — хакубива и хогенбива.
     Хакубива e инструмент с крушовидна форма с къс гриф, на който са разположени 4 лада, и извита назад глава, оборудвана с четири ключа за настройка на четирите копринени струни. Настройката е в съответствие с шестладовата тоналност на класическата японска музика гахаку.
      Дължината на инструмента е 122 cm, ширината - 41 cm. Специфичният звук се получава с помощта на
перце (до 18 cm).
     По-късно възникват нови разновидности
бива (сасабива, хейкебива, сацубива), които се използват за съпровод при пеене на будистки притчи и военни разкази. През 19 век се появява последният вариант на този тип инструменти - тикудзенбива.
    Според легендата, бива е любимия инструмент на Бентен, богинята на
музиката, красноречието и поезият
а.
                 - шест или седем струнна цитра вахон (和琴). Традиционен инструмент, съществуващ от древни времена. В оркестъра гахаку акомпанира някои древни национални композиции и танци- микахура, куре май, адзума асоби. Корпусът е с дължина 190 см., изработен от пауловния или японски кипарис. Поставките за струните са омотани тънки клонки от пауловния, от които е обелена кората. Струните се третират с перце от волски рог и пръстите на лявата ръка.

                Този тип цитра, наричана още
яматогото ( или адзумагото) се явява предшественик на съвременния кото. Предполага се, че е съществувал на островите далеч преди проникването на континенталната музика под формата на един от древните магъчни обреди. Ритуалните танци и пеене са били призвани да създадат контакт между човека и духа. Музикалното мислене се е насочило в насока на създаването на подобни нереални тембри, подражаващи на гласовете на разнообразните духовни адепти, характерно за японското възприемане на действителността.

           А ето и някои разновидности на традиционните струнни инструменти :

                 image кокю
                      Струнен музикален инструмент "кокю"
                      Япония, префектура Киото, г. Киото
      Бива (琵琶)                          Ичигенкин (一絃琴)     /еднострунна цитра/
        image           image     
           В сегашно време съществуват и   седемструнен «кин» с дължина 1 м., който се използва  като солов инструмент.;

image

       
Седемструнният кин, или ситигенкин – японски традиционен инструмент - разновидност на кото, японска цитра. Звуците се извличат  с помощта на медиатори (цуме), които се  надяват на палеца, показалеца и средния пръсти. Ладове и тоналности се настройват с помощта на струнните подставки преди самото начало на концерта. 


     Други  инструменти от този тип (十七絃) - 17-жична цитра                      image
    
     Тайшогото (大正琴) - цитра с метални струни и ключове

                image

  • Куго (箜篌) - скосена арфа
  • image
  • Sugawara ( арфа кударагото, или куго),










Тагове:   музика,   традиции,   японска,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. born - http://www.youtube.com/watch?v=fnMTXT1qPQY
15.04.2016 23:00
И още.
цитирай
2. kvg55 - Поздравления!
16.04.2016 00:00
Продължавай в същия дух.
Музиката облагородява.
цитирай
3. valeska - Поздрав! И хубав ден!:)
16.04.2016 09:39
Поздрав! И хубав ден!:)
цитирай
4. born - Благодаря ви, приятели.
16.04.2016 15:31
Чудесно е да се докосваш до времето и изкуството !
цитирай
5. ok3223 - Интересна музика и
18.04.2016 11:29
хубави и звучни, приятни мелодии.
Има в тях и култура и богата душевност.
цитирай
6. born - хубави и звучни, приятни мелодии. ...
21.04.2016 22:42
ok3223 написа:
хубави и звучни, приятни мелодии.
Има в тях и култура и богата душевност.

Не случайно японската музика е най-популярна за медитация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4598683
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031