Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2016 23:56 - Музика на народите - Japanese music
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 2875 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Историята на японската музика е прието да се разглежда в съответствие с развитието на страната във времето. Зараждането на японските музикални традиции започва през  периода Яйои (V в. преди Христа - IV в.), когато е времето на  формиране на родово-племенните съюзи на о. Кюсю и в Централна Япония. При утвърждаването на държавата Ямато през  периода Кофун (III - нач. VI в.) се оформя музикалната практика на обредите на шинтоизма, а започват да проникват и музикални идеи от Китай и Корея. Съгласно хрониките "Нихонсьоки" ("Аналите на Япония"), музиката от континента за пръв път се изпълняват  в Япония  през 454 г.  от 80 корейски музиканти, пристигнали в японската столица за погребението на император Ингьо.

       През периода Асука (552-645), във връзка с укрепването на феодалните отношения и утвърждаването на будизма като държавна религия се  оформят стиловете музика, пряко или косвено свързани с  будистките култове. По времето на епохата Нара (710-794) и ранния период Хейян (794-1185) се реализира  активно усвояване на китайските традиции и в  частност заимстването на такъв феномен като придворен оркестър гахаку.

          През 701 год. е  учредено гахаку-рио (музикално управление), в задължението на което влизало изучаването на вокалната и инструменталната музика на страните от континента, преди всичко Китай, привеждането й в съответствие с нормите на японския мироглед и естетика и изпълнение по време на дворцовите церемониали.

       Гахаку (японският прочит на китайския  иероглиф "я-юе", означаващ "висша музика") е  название на типа придворен оркестър, възприет в Япония от Китай през VII в., и едновременно с това - цялата система на музикалната мисъл. Красивите и символични придворни танци гахаку се съпровождали от голям оркестър (около 30 инструмента, преимуществено от китайски произход). Музикалната теория на гахаку е залегнала в основата на японската наука за музиката, привнасяйки със себе си специфична терминология, досега използвана в  Япония. Това е древната японс
ка музика, съхранила се до наши дни.

         Първите японски музиканти от стила гахаку се обучавали от педагози от други страни, но скоро овладели материята и създали собствени направления. Като основоположник на стила се счита флейтистът и композитор Уто Киьогами / починал 839 год./ чиито произведения са се съхранили до наши дни и се считат за уникални.По заповед на император Ниммьо е била осъществена реформата /наречена гахаку/ и създаден каноничния модел на инструменталната традиционна японска музика от Ванибе Отамару /798-864/ и Минамото Макото /819-864/.

         Музикалният стил гахаку се подразделя в следните разновидности:
   - тогаку - китайска музика от епохата Тан,
   - комагаку - музика на корейското царство Когурю
   - кокуфу-кабу - чисто японска музика или песенен танц, отнасящ се към древните ритуали при местата на поклонение в памет на предците.

       По отношение техническото обезпечение на този стил са създадени и запазени съответните музикални инструменти, а именно:

    - бамбуковата флейта рютеки,
    - сдвоен хитирики,
    - устен орган /хармоника/ сиьо,
    - цитра со,
    - лютня бива,
    - разнообразни ударни инструменти

image
Така изглежда оркестър гахаку
 
       Висшата музикална традиция на периода  Хейан (794-1191) - това е изкуството на придворната  аристокрация и се е развивала предимно в столицата.
   
      По времето на периода Камагура /1192-1333/ установяването на военно управление и излизането на сцената на самурайството, класическата японска музика се демократизира в значителна степен и добива масово разпространение, като формите й се опростяват и аскетизират. Особено значение придобива традицията на странствуващите монаси, пеещи будистки молитви и песни сьомьо. Също така - в съпровод на бива - героическите приказки хейкоку от военния епос "Хойке-моногатари".

     По време на периода Асикага /1335-1573/ възниква и класическия музикален театър с цялата система съпровождащи го жанрове.

   През следващия период Момояма /1573-1615/ с появата на централизирана държава се  появяват нови вокални и инструментални жанрове. Център на дейността на столичните музиканти, криещи се от гоненията на новите управници става остров Кюсю. Тук се оформя новия стил на свирене на цикуси-гото /разновидност на цитрите кото/. По същото време се оформя и марионетъчния театър дзерури и едноименния му стил за песенна рецитация гидаю. Следващата история на японската музика е тясно свързана с тогавашния бурен разцвет на традиционното свирене на класическите инструменти кото, сякухати и сямисене.

      Както вече бе споменато, популярността на класическия гахаку спада, но този стил е несменяем по отношение императорския двор в Киото и големите храмове. Впоследствие почти се загубва , но към края на 19-ти век се появява Департамент гахаку /Гахаку-кьоку/ при двора на императора Мейдзи. Музикантите, които са творили по това време, са оставили силна следа не само в музиката гахаку, но и в историята на цялостната японска музика на трите исторически периода- Мейдзи /1816-1912/, Тайсо /1912-1926/ и Сева /1926-1988/. Сред тях са авторите на японския национален химн, както и композиторите на редица популярни музикални произведения. Благодарение на тези автори класическото звучене на гагаку е стигнало до наши дни.

     Музиката гахаку е преставена в три изпълнителски стила:       - канген   - инструментална музика 
  - утаимоно - вокална музика,   
  - бугаку - музика, съпровождаща танци.

Следва: японски инструменти 









Тагове:   музика,   традиции,   японска,


Гласувай:
9


Вълнообразно


1. kvg55 - Китайска и виетнамска музика съм ...
01.04.2016 00:37
Китайска и виетнамска музика съм слушал, но японска, май не.
Освен по филмите, ако е имало традиционна музика.
Усилията ти за приобщаването ни към световната музикална култура са похвални, защото така преставаме да мислим за другите народи като за чужди.
цитирай
2. born - Благодаря за похвалите
01.04.2016 01:31
Краси, темата просто ми е твърде интересна и установявам, че и аз и останалите хора, които въпреки всичко проявяват интерес към фолклора, сме твърде невежи в тази област. Невежи не в лошия смисъл на думата, а просто недостатъчно информирани за този феноменален раздел на световната култура. Изключително интересно и интригуващо. Така стоят за мен тези неща. Особено интересни се явяват и изразните средства ! Поздрави.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Японската музика не ми е позната, познавам изкуството на няколко японски музиканти.
03.04.2016 23:29
Нещо друго обаче знам за японците, но се съмнявам дали е вярно:
След аварията в атомната им централа те искали тя да се събори и на нейно място да се построи ТЕЦ, работеща с въглища, от които залежи в Япония има много. Основали са японците инициативен комитет по този казус, оглавил го е министъра на въгледобива им, професор Наибаго Укимура от университета в Киодо.
цитирай
4. born - Уважаеми Коста,
04.04.2016 22:27
Японците, а и други източни народи са загадъчни и непредвидими феномени. Проучвайки темата за музиката им, осъзнавам че за тях решаването на определен проблем е въпрос на чест и здрав смисъл. Така че новината, която сервираш, е напълно логична и вероятна за техния начин на мислене.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4602329
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031