Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2015 19:12 - Класическата музика може да повиши коефициента ви на интелигентност !
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 926 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


     Германски учени са установили, че любителите на класическата музика имат по-висок коефициент на интелигентност в сравнение с останалите хора.      Изследователите установяват дори нещо повече - тези които слушат класическа музика започват да увеличават коефициента си на интелигентност и осъзнатост. Според учените слушането на класическа музика може да пренастрои начина по който функционират мозъците ни. В своята книга "Настройте мозъка си" (Tune Your Brain) Елизабет Майлс препоръчва различни музикални произведения с цел настройване на мозъка на определена вълна (като например релаксация, фокусиране, обезболяване и др.). Смятам, че тези произведения са различни за всеки един човек, макар че общото между всички случаи е, че класическата музика води до увеличаване на осъзнаването и дълбочината на ума. Тя води до специфично концентриране на вниманието при което ума бива изчистен от излишни отпадъци, които причиняват шум. Разбира се има хора, които обожават отпадъците и не могат да си представят живота без тях - такива хора имат алергия към класическата музика. Те постоянно се стремят всячески да избегнат покоя и дълбочината, която може да им даде класиката и на подсъзнателно или полусъзнателно : ))) ниво изпитват някакъв страх от нея. Нискоинтелигентните и нискообразованите хора също смятат класиката за цигу-мигу - нещо, което е отвъд техните способности за разбиране. Според мен, за да слуша класическа музика, човек трябва да притежава известна доза търпение, както и чувствителност. Ако човек е нетърпелив и безчувствен, той със сигурност няма да хареса нито едно класическо произведение. Потресаващо е, но има музиканти, които са напълно безчувствени, въпреки че притежават необходимата доза търпение, която да им позволи да се научат да свирят на съвършенно техническо ниво. За тях музиката е като математика. Те стават известни само, ако откраднат от някой друг музикант определена «техника» за «тихо-силно», но не са способни истински да почувстват музиката и да й придадат собствен отпечатък, просто защото душите им са празни или отсъстват у тях.
     Но да не се спираме на духовните пигмеи... Не бива да се забравя, че слушането на класическа музика е в известна степен и навик. Това е част от възпитанието, което човек получава в детска възраст. Все пак, ако на едно дете му се даде по-голям достъп до класическата музика - то израства с по-развит усет към нея. Така с течение на времето човек може да развие вкус към хубавото - първоначално може да се слуша музика само в изпълнение на един инструмент, после на два(дуо), три(трио) и така постепенно пътувайки към по-сложното да стане способен да слуша класическа симфонична музика. Тук трябва да спомена за едно мое любимо упражнение - когато слушам дадена симфония аз винаги се старая да чуя всички инструменти по отделно - дали това са цигулките, дали това е обоя - въпроса е човек да чуе техния глас зад очевидната основна мелодия. Мисля си, че само тогава човек може да установи сам за себе си богатството и дълбочината на класическата музика. Тогава можем да си дадем сметка колко велик и недостижим е геният на Класиците. Част от класическата музика е и хоровото пеене, но тук човек определено трябва да притежава предишен тренинг. Може би за да стигне до по-пълно оценяване на класиката човек може да започне да слуша предкласическа музика /
включително барокова музика/ - тук математическите закони важат с пълна сила, но ето че дори в тази сфера, когато се появи човек с талант е възможно да станат пробиви. Типичен пример за това е известната в момента по света певица Чечилия Бартоли, чиито изпълнения доведоха до една преоценка на предкласиката у мнозина. Оказва се, че и предкласиката може да бъде изпълнявана с емоции, когато човек е способен на това разбира се.
Източник:http://www.luxuriaeuropae.com/?inc=page&id=288&pid=287&lang=bg&aid=307&type=20
   



Тагове:   музика,   класика,   интелект,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. bryunetsnakovalnia10 - Здраво, Вади Борн!
28.04.2015 19:37
Да, вярно е.
Отдавна се знае, че е така.
Още от утробна възраст е добре да се сближи детето с класическата музика.
В най-ранна възраст тя и занимателните игри оказват голямо влияние в/у изграждането и развиването на висок ЕК /емоционален коефициент/, а е доказано, че след 16-годишна възраст, ЕК прелива в IQ.

Поздрави!
прашинката ж, която слуша понякога и отбрани парчета И чалга, и затова понякога хептен изпростява
хах
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4604332
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031