Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 15:47 - В помощ на невежите
Автор: born Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1964 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Хейтърите" - тези български злобари Дали "хейтът" не се е превърнал в деструктивен начин на общуване в страната изобщо. И дали скоро няма да сме общество, в което всички стойностни неща са поваляни в прахта от недоверието Ема Иванова, www.webcafe.bg Ема Иванова www.webcafe.bg
image
За повечето хейтъри няма никакво значение по каква тема се изказват, те дори не четат статията, просто изливат гнева си.
По едно нещо злобата прилича на глупостта. И то е, че и двете "не ходят по гората, а по хората". Така гласи и известната поговорка. Но кой в днешно време се интересува от поговорки, освен ако не ги види написани под формата на остроумни статуси в социалните мрежи? Още повече че, откакто се появи великото нововъведение, наречено "интернет", злобата вече не се нарича злоба, а "хейт". И мнозина българи с гордост, подобно на медал за особени заслуги, започнаха явно или анонимно да закачат себе си с титлата "хейтър". Ами да, казано на английски не звучи толкова обществено неприемливо, отколкото преведено на български. Затова отново да го преведем.



"Хейтър" всъщност е "злобар"



И ако трябва да сме честни, за около 18 години съществуване българското виртуално пространство се превърна в доста зловещо местообиталище на тези ужасни чудовища, представящи се за "обикновени" граждани - "хейтърите". Тези привидно познати, но анонимни дразнители на общността са окичени с емотикони и никове вместо лица и имена и необезпокоявано бълват всичките си комплекси и тревоги публично, докато изразяват както своята постоянна неудовлетвореност в обществен и личен план, така и объркаността си от това полувиртуално състояние на общуване, в което пребивават. (Понякога в най-долното си стъпало на изява "хейтът" се прави и за пари от така наречените "тролове", но това е тема на друга статия, която ще бъде основно политическа...)

Но защо смятам положението на "хейтърите" в нета за полувиртуално? Първо, защото анонимността в интернет по никакъв начин не е реална "анонимност" и образите, които "хейтващите" умишлено изграждат в мрежата, всъщност съдържат много повече информация за тях самите, отколкото те си дават сметка. Като се абстрахираме от IP-то на компютъра и другите технически подробности, по които може да се разбере много за пишещия, е достатъчно само да разгледаме лексиката, правописа, подреждането на думите и структурирането на мисълта, за да направим доста подробен "профил" на коментиращия. И то, без да сме лингвисти или специалисти по каквото и да е. Достатъчно е само да сме по-наблюдателни и образовани.



Примери за мек и лют "хейт"



Oписанието на изнервящия авторите в интернет "хейт" ще бъде непълно без съответните примери. Идеалният "хейтър" се захваща за всичко - от рекламни текстове, през спорт и политика, до лайфстайл писания, като най-любими територии за изява са статиите на хора, които излагат собственото си мнение аргументирано и адекватно. Както и политическите новини. Търсейки поле за изява, интернет хейтърът се чувства най-сигурно, когато се закача с "професионалистите". Обикновено той е анонимен и ако му се обърне внимание, избухва в неистово бързописане, с една-единствена цел: да изнерви обстановката и да докаже своята правота за сметка на всичко прочетено или коментирано преди него. "Авторът е пълен кретен/боклук/некадърник/комплексар", "Статията е много тъпа", "Излагате се", "Нивото ви е прекалено ниско", "Няма да чета този сайт, прекалено е елементарен" - всички тези изрази показват меката форма на "хейт", която се движи по ръба на това да мине за "критика". Е, не е. Защото в нея няма нито един аргумент освен личното мнение на някой, който всъщност просто не харесва, без да има времето да се замисли защо. За разлика от мекия "хейт", лютият се движи по ръба на приличието и често го нарушава.

Либералните медии не трият "лютия" хейт, който обикновено описва анатомични подробности, садо-мазохистични фантазии и бълва от сексизъм... Е, аз смятам, че би трябвало, макар че и да триеш "хейтърски" коментар само по себе си е форма на обръщане на внимание на някой, който не го заслужава.



Деструктивно поведение



Голямото количество "хейтъри" в българската част от мрежата обаче все пак буди известна тревога. Дори и да игнорирам своите лични чувства към огромната част от коментарите (а няма какво да се залъгваме - коментиращите в някаква степен отразяват проблемите в нашето общество или в личните си животи, а може би двете са свързани?), ми се струва, че по-сериозният въпрос е дали "хейтът" всъщност не се е превърнал в деструктивен начин на общуване в страната изобщо.

Защото, драги интернет хейтъри, любители хейтъри и обикновени критици, представете си момента, в който пишещите хора престанат да подписват имената си под какъвто и да е било материал единствено защото не желаят да бъдат "хейтнати" от вечно компетентните си съграждани (които обикновено бързат да коментират, преди да прочетат). Именно в момента, в който "авторите" започнат да са анонимни, и "хейтващите", ще престанат да съществуват. Просто защото няма да има кого да критикуват.

А сега да се върнем в реалността и по гореописания начин, но не виртуално да си представим, че голямата част от хората постоянно "хейтват", тоест "оплюват", "недоволстват", "завиждат" и "мразят" в ежедневието си, търсейки и винаги намирайки причина отвън за тези негативни чувства. Представете си свят, в който те не "хейтват" само някакви си статии и автори в интернет, ами и следните групи в обществото (и поименно техните членове): политици, банкери, футболисти, актьори, писатели, журналисти, музиканти, лекари, полицаи, съдии, прокурори, ватмани, кметове, бизнесмени, студенти, пенсионери, чалгари, мутри и каквото още се сетите...

Представете си общество, в което като първа власт се изявява злобата

Не вярвам да ви е трудно да си го представите. Общество, в което всички стойностни неща са поваляни в прахта от недоверието.

Така че по-внимателно дори с мекия "хейт" в интернет, а и изобщо. Думите съвсем не са маловажни. Особено когато представляват диагноза за много сериозни заболявания.
 


Тагове:   хейтър,


Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - бихме могли да ги игнорираме, ако сме по-спокойни и великодушни!:)
18.08.2014 13:29
Истината е, че в доста сайтове хейтърството се толерира - като съспенс, носещ по-голяма "посещаемост", а и омразата и разделението са най-сигурния начин на контрол.

виж определението за цивилизовано общуване на Укипедия - няма по-добро място. Там хейтърството се пресича на минутата:)))
цитирай
2. born - Замислям се по въпроса дали в пов...
18.08.2014 14:23
Замислям се по въпроса дали в повечето случаи хейтърите не са прави да проявяват неприязън или злоба към определени групи и лица. Когато видимо за всеки нормален човек дадена мутра, мошеник, простак или крадец преуспява в политическия и обществен живот с присъщата си парвенющина , неграмотност и простотия , естествено би следвало този нормален човек да прояви възмущение или отрицателно отношение. В този смисъл обвиненията в "хейтърство" в подобни случаи са повече от неоснователни.
цитирай
3. injir - Хейтърството се обособява като ...
19.08.2014 10:41
Хейтърството се обособява като начин на живот. Представителите им имат манията за изключителност, а останалите са виновни за това, че са им пресякли пространството.
цитирай
4. born - Хейтърството се обособява като ...
19.08.2014 14:11
injir написа:
Хейтърството се обособява като начин на живот. Представителите им имат манията за изключителност, а останалите са виновни за това, че са им пресякли пространството.

Вероятно сте права, но за всяко явление си има причина. Манията, за която говорите, се дължи според мен на социалното възпитание на поколенията, на които се набива в манерките, че трябва да бъдат само консуматори. В резултат всички искат, а никой не дава. Погледнете реакциите по отношение катастрофалните природни явления и реакцията на огромното мнозинство, което счита, че е нормално да помогне на пострадалите с някой и друг СМС, но не и с пряка помощ.

цитирай
5. karadzha - Хейтърството се обособява като ...
21.08.2014 12:30
born написа:
injir написа:
Хейтърството се обособява като начин на живот. Представителите им имат манията за изключителност, а останалите са виновни за това, че са им пресякли пространството.

Вероятно сте права, но за всяко явление си има причина. Манията, за която говорите, се дължи според мен на социалното възпитание на поколенията, на които се набива в манерките, че трябва да бъдат само консуматори. В резултат всички искат, а никой не дава. Погледнете реакциите по отношение катастрофалните природни явления и реакцията на огромното мнозинство, което счита, че е нормално да помогне на пострадалите с някой и друг СМС, но не и с пряка помощ.



Пряка помощ или с СМС е все помощ. А колко много имат възможност да помогнат по единия или другия начин, но не го правят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4598962
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031