Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2020 09:11 - Зарина - царицата-воин на саксите
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1887 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Царицата на Саксите - Зарина, красива и съобразителна владетелка, покорява всички съседни народи, развива културно по-голямата част от страната, строи много градове и прави живота на хората щастлив. Създава града на "Скалите" - Росканаки. Има версии за съществуването на този град, на брега на р. Сърдаря, недалеч от град Сигнак. В нейна памет е издигната пирамида с колосална златна статуя на царицата на върха. Името й често се споменава като ярък пример за жена-воин.

Царица Зарина (първата половина на VІ век или около 558-518 г. пр. н. е.) е дъщеря на Сакския цар и съпруга на командира Мармарий (Мермер, Мърмур и др.) . Съществуват версии за раждането на Зарина в района на Дон, откъдето скитските войски (понякога и със саксите) тръгват за завоюването на Медия и съседните страни.

Образът на Зарина е отразен в литературата и изкуството .
Според Гутнов спомени за Зарина са запазени в средноазиатската поема „Гургули“, която се отнася за героинята Зарина Зарингар („Позлатена“) - дъщеря на победителя на девите Цар Согдиан (полубрат на Дарий и Ксеркс втори).

Животът на кралица Сака вдъхновила и древен персийски (ирански) романс. По време на Медианската империя (625–550 г. пр. Н. Е.), дръзката Зарина („Златна”) побеждава много врагове. Партианците поискали Зарина да води въстание, поставяйки началото на поредица войни между сакс-партите и мидийците. В една битка Зарина и мидийският командир Стриангей се сблъскват. Той я съборил от коня , но поразен от храбростта й, й позволил да избяга. Известно време по-късно Зарина пленила Стриангай, но го освободила, защото веднъж той спасил живота й. По-късно, след като мидийците и Саките обявили мир, Стриангей посетил царица Зарина в Роксанаке („Сияещ град“) и й признал огромната си любов към нея - бившия си враг. 
Според Николай Дамаски (І в. Пр. Н. Е.) във фрагменти от неговата История ,се казва:

„ Стрийхей дълго бе обладан от тайна любов към Зарина, точно както и тя към него. Когато се озова близо до град Роксанаки, където царският дворец беше близо до Сакс, Заринея го срещна; гледайки го с голяма радост, тя го хвана за ръка и го целуна пред всички, след което отиде към колесницата му, а те, разговаряйки, пристигнаха в кралския дворец. Заринея го прие с голям блясък и армията го последва. След това Стрийхей се оттегли в покоите си, гаснейки от любов към Зарина. Неспособен да понесе това, той уведоми за всичко най-доверения от евнусите, които го придружаваха. Той, насърчавайки го, започна да го съветва да спре с прекомерната срамежливост и да каже всичко на самата Зарина. И Стрихей, като се подчини, скочи и отиде при нея. Когато тя го прие много радостно, той след дълги мъки и стенания, променили лицето му, реши и й каза, че изпитва силна любов и изгаря от страст към нея. Тя много нежно го отхвърли, казвайки, че ще бъде срамно и катастрофално за нея, а за него още по-катастрофално и срамно, защото той е женен за Ратхай, дъщеря на Астибар, която, както тя знае е по-красива от нея и много други жени. И трябва да проявява смелост не само към враговете, но и когато нещо подобно тегне в душата му. Ето защо, каза тя, да остави и да поиска нещо друго: по никакъв начин няма да посрещне отказ. Когато тя каза всичко това, той дълго мълча, после се сбогува с нея и си тръгна; изпаднал в още по-голямо отчаяние, той започна да се оплаква на евнуха.
Накрая, като написа на плочка, той го закле, че когато се самоубие, евнухът ще даде плочката на Зарина, без да й казва предварително. И беше написано: „Стриангей казва на Зарина това:„ Спасих те и създадох онова щастливо положение, в което си сега. Ти ме уби и ме направи най-излишен от всички. Ако си действала правилно, тогава може да постигнеш всички добри неща и да бъдеш щастлива. Ако е несправедливо, нека изпитваш същите страдания, както и аз: в края на краищата именно ти ме подтикна да стана такъв !“. След като написал това, той поставя плочката под главата си, смело се оттеглил към Хадес, искайки меч. "

Някои учени сравняват тази персийска любовна история с трагичния гръцки мит за Ахил, който съжалява, че е убил доблестната амазонка Пентесилея в Троя. Но персийската приказка предлага много различен сценарий. Зарина и Стриангей са пощадили живота си взаимно в битка и по този начин приятелството и любовта са възможни.

Зарина е и съпругата на Сарданапал в едноименната трагедия на Байрон.
В провокативната картина художникът Дьолакроа е изобразил царя на Асирия Сарданапал, който приема отрова , заедно с жените, слугите и конете си, не виждайки изход от битката с мидийците.

                                             image
по данни от нет-а




Гласувай:
9



1. wonder - Това е много красива история! ...
08.08.2020 09:27
Това е много красива история!
Толкова е хубаво да ни ги припомняш - благодаря!
А картината на Дьолакроа "Смъртта на Сарданапал" е една от най-впечатляващите картини в Лувъра. Настръхваш, гледайки я - толкова е жива... и се пренасяш във времето когато асирийския цар от безсилие, че ще загуби битката, трови всички - жените, робите си и дори конете, наблюдавйки спокойно агонията им. Ужас! Но и величествената четка на Дьолакроа!
цитирай
2. bojo12345 - наистина е заслужила златната статуя.
08.08.2020 11:54
За пример на много владетели и днешни велможи!
Чудесен пост, бвен!
цитирай
3. bven - wonder, благодаря за отзива и допълнението!
10.08.2020 18:51
Чудесно е, че има такива образи на изобразителното изкуство - там, където е бедна фантазията, да има помощ.
Хубава вечер!
цитирай
4. bven - В днешно време това си е направо предизвикателство, bojo12345.
10.08.2020 18:54
bojo12345 - наистина е заслужила златната статуя! - дали някой се въпитава днес с такива образци на изкуството/историята? Отговорът остава за нас.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868732
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава