Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2020 19:13 - Впечатляваща разлика в нивата на смъртност от коронавирус !
Автор: born Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1906 Коментари: 9 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      

Ако разгледаме  по-внимателно най-новите данни за ръста на общия брой на заболяванията от COVID-19 и смъртните случаи, причинени от вируса, правят впечатление  съществените разлики в броя на смъртните случаи в различните страни. И то не в проценти, а в пъти. Какво би могло да обясни тези очевидни факти?   
image

Какво е обяснението на този феномен? 

Според Световната здравна организация (СЗО) този показател се влияе от фактори като 

-възраст на пациентите, 

-ниво на медицинска помощ и - не на последно място

 - брой на извършените тестове. 

В действителност броят на откритите случаи, включени в статистиката, оказва значително влияние върху публикуваните данни, включително смъртността. В някои страни коронавирусен тест се провежда дори за онези хора, които са починали на пръв поглед от други заболявания.

Ето и частична статистика на смъртните случаи на милион жители към 24.03.2020:

  • Италия                                        124.16

  • Испания                                       78.05

  • Иран                                              25.39

  • Нидерландия                              20.72

  • Франция                                       19.92

  • Великобритания                          7.02

  • САЩ                                                 3.21

  • Южна Корея                                  2.54

  • Германия                                        2.48

  • Китай                                               2.36

Фактор № 1: Брой на извършените тестове

В Италия средната възраст на регистрираните с диагноза “коронавирус SARS-CoV-2” е 63 години. В Германия той варира около 45 години. Възможно е това да се дължи на факта, че в Италия много по-малък брой млади хора с леки симптоми на заболяването са направили тест за коронавирус, отколкото в Германия. Следователно те не са били взети под внимание при съставяне на статистическите данни. А това от своя страна увеличава смъртността, тъй като остава видим само върхът на айсберга - пациенти с тежки симптоми.

Освен това, според италианския вестник Corrierre della Sera, в Италия по всяка вероятност твърде голям е не само броя на неотчетените случаи на инфекция, но и броя на смъртните случаи, които не са причинени от коронавирус. В Южна Корея може да се наблюдава абсолютно противоположен подход: там има направени много повече тестове за “коронавирус” отколкото в повечето други страни, а смъртността е изключително ниска.

Фактор № 2: Средна възраст на населението

Средната възраст на населението в дадена страна би могло да играе определена роля. Възрастните хора са особено изложени на риск от коронавирусна инфекция. Опасността се усилва от хроничните им заболявания и като цяло отслабената имунна система. Възрастните хора безспорно са изложени на риск, дори когато става въпрос за заразяване с най-традиционни инфекциозни заболявания.

Този фактор обаче не може да обясни разликите в смъртността между Германия и Италия, тъй като възрастовата структура на двете страни е приблизително еднаква. През 2018 г. средната възраст на германците е била 46 години, на италианците - 46,3 години.

Този показател е по-вероятно да играе роля при определяне на смъртността в Африка. В страните южно от Сахара, където средната възраст на населението е значително по-ниска. Например в Мали, Чад и Демократична република Конго тя е около 16 години.

Фактор № 3: Начало на епидемиите

Друго възможно обяснение за различните нива на смъртност може да бъде времето на началото на рязкото разпространение на коронавирус. В Италия и Испания, които са поразени от епидемията много по-сериозно от Германия, тя избухна по-рано. И тъй като минава известно време от момента на заразяване с вируса SARS-CoV-2 до смърт от причинената от него пневмония, смъртността вероятно ще се увеличи до края на епидемията.

Някои специалисти смятат, че епидемията в Германия все още не е достигнала своя връх. Ако това е вярно, вероятно страната я очаква увеличение на броя на смъртните случаи.

Фактор № 4: Ниво на медицинска помощ

Но най-важното в ситуацията със справянето с бързото разпространение на епидемията е състоянието на системата на здравеопазването, както и способността й да запази броя на заразените да нараства експоненциално.

Свързването на тежко болни пациенти с апаратура с изкуствена вентилация на белите дробове може да намали броя на смъртните случаи. Следователно достатъчния брой места в интензивните отделения, където са настанени пациенти с необходимост от спешна помощ, са от решаващо значение.

Ако националните здравни системи са претоварени от рязкото увеличение броя на заразените, е почти невъзможно да се предотврати смъртта на пациенти, които практически не е възможно да получават необходимите грижи и лечение.

image

Сравнявайки Германия с Италия, може да се  види, че разликата в броя на леглата в отделенията за интензивно лечение е огромна. В Италия с население от около 60 милиона души в началото на епидемията те са били 5 хиляди. В Германия, където живеят близо 80 милиона души, има около 28 хиляди места в отделенията за интензивно лечение. А сега се предприемат всички мерки за удвояване на този брой възможно най-скоро.

В другите страни броят на леглата в отделенията за интензивно лечение, като се вземе предвид общият брой на жителите, варира доста. Така Германия разполага с 28 места на 100 хиляди души, в САЩ - 34, в Италия - 12, в Испания - 10.

Прави впечатление също обаче, че в Южна Корея, която благодарение на масовите тестове и строгите ограничения постигна значителен успех в овладяването на епидемията, има само 10,6 места в отделенията за интензивно лечение на 100 000 души.

Успехът на Южна Корея в борбата с коронавируса се обяснява на първо място с факта, че строгите карантинни мерки, въведени от правителството на страната, позволиха да се запази кривата на инфекциите от експоненциален растеж на ранен етап. Общият брой на регистрираните инфекции там все още не надхвърля 10 хиляди. За сравнение, в Италия броят на случаите надхвърли 80 хиляди, в Испания - 64 хиляди.

Докато пандемията продължава, броят на случаите и смъртните случаи в различните държави, а и континенти ще се различава значително. Повече или по-малко точни статистически данни и особено надеждни данни могат да бъдат получени само след като пандемията приключи.

В заключение като материал за размисъл може да се добави и един друг /засега вероятно умишлено премълчаван/ фактор - нивото на държавността в съответната страна. Страните от бившия соцблок, въпреки разгромените и хаотични работещи в някои от тях икономики, по традиция все още разполагат с установени  системни организационни структури в здравеопазването, както и с медицински кадри,също все още относително ненапълно покварени от т.н. пазарен подход в здравеопазването. Вероятно този е и основния влияещ фактор, както и съчетаването му с все още отговорните морални схващания на специалистите от всички нива на медицинския клан по отношение дълга и отговорността им  спрямо обществото и нацията. 

В края на краищата е възможно да се окаже, че последният фактор е решаващия.

С някои вметки от https://www.dw.com/ru/.

 

И за оптимистичен завършек - пандемична музика  от ACCEPT:







Гласувай:
18



1. nedovolen - Не вярвам на нито една държавна и...
30.03.2020 19:27
Не вярвам на нито една държавна институция, та на СЗО ли. Няма да те оборвам. По-добре да слушам пандемичната музика.
:)))
цитирай
2. apostapostoloff - Дедо Мунчо!
30.03.2020 19:34
Ще ти дърпам ушите! Защо не си отбелязал, че руските болни са най- здрави?! А уж си русофилистик...
цитирай
3. born - Не вярвам на нито една държавна и...
30.03.2020 21:00
nedovolen написа:
Не вярвам на нито една държавна институция, та на СЗО ли. Няма да те оборвам. По-добре да слушам пандемичната музика.
:)))

СЗО е есенцията на пандемичните вирусологични конспирации ...
цитирай
4. born - Ще ти дърпам ушите! Защо не си отб...
30.03.2020 21:02
apostapostoloff написа:
Ще ти дърпам ушите! Защо не си отбелязал, че руските болни са най- здрави?! А уж си русофилистик...

Ми що да се окайвам за пропуска си. Нали ти го отбеляза !!! Само пропусна Вова...
цитирай
5. kvg55 - born,
30.03.2020 21:30
Тази музика прогонва всякакви нездрави и болестотворни елементи.
цитирай
6. born - Тази музика прогонва всякакви н...
30.03.2020 23:10
kvg55 написа:
Тази музика прогонва всякакви нездрави и болестотворни елементи.

"Тишината успокоява, музиката лекува."
ПП. Сентенцията е на покойната ми баба Екатерина Хрисафис.

цитирай
7. nedovolen - Днес е последния ден на март. Кой ...
31.03.2020 11:37
Днес е последния ден на март. Кой лъгал, лъгал. От утре по адвокатски - истината, само истината и никога истината.
Не за друго, щото някои не могат да я понесат.
:)))
цитирай
8. planinitenabulgaria - Нашата е лесна, дано обаче да не ни гепне вируса. С ВВ1951 обаче стана лошо -
31.03.2020 23:14
въведе модерната технология, оправя си приятелките по телефона. Страх го е да не го заразят с контравирус...
Обичам да поучавам по-младите блогъри и прилагам линк с постинг за поучение:
http://planinitenabulgaria.blog/muzika/2020/03/30/poslednata-otsechka-ot-zemniia-pyt.1703173
цитирай
9. planinitenabulgaria - Русия и Куба изпратиха самолети с лекари да лекуват народа на Италия.
31.03.2020 23:16
apostapostoloff написа:
Ще ти дърпам ушите! Защо не си отбелязал, че руските болни са най- здрави?! А уж си русофилистик...

На ЕС не може да се разчита, само на държавите с най-добрата медицина и най-високите технологии. Популистите в правителството при такава помощ от кеф по малко неволно се нафекалиха...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600988
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031