Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2016 22:03 - Реалната Русия
Автор: born Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1021 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      От летището се отправяме към дома на балдъзата и баджанака на левия бряг на Иртиш. Всичко e заледено, сняг не особено много /за Сибир естествено/, улиците сравнително чисти от сняг, като на места има бабунки от лед, за който като стана дума, обяснението бе, че първоначалното разчистване не е извършено съзнателно и качествено, при което тези бабунки ще се разтопят чак през пролетта. Но движението е интензивно, въпреки, че е рано сутринта. На никого не му пука от леда и снега. На някои от машините на задните стъкла има някакаъв знак, подобен на буквата "Ш". Това означава, че гумите са със шипове, което от своя страна значи, че при набиване на спирачките машината почти ще закове и ако не държиш дистанция, ще се натресеш в нея. В един момент си помислих, че ако при нас времето се задържи студено, ледовито и заснежено като в този сибирски град, определено ще ни завари за сетен път изненадани и движението ще замре почти от само себе си.         След няколкочасова почивка в апартамента на роднините, ще се наложи да направим разходка из Омск.    Малко впечатления от апартамента. Около 65 кв.м.Намира се в почти изцяло нов микроцентър, както вече споменах, на левия бряг на Иртиш. Стените са дебели около метър. Перфектна топлоизолация. Специална пластмасова дограма. Всичко на газ. Температурата във всички помещения около 25 градуса, което за мен е трудно поносимо. Цените на м.кв.като пазарна стойност съотносими със софийските такива.Апартаментът е на 8-ми етаж.За голямо съжаление на опонентите ми ще добавя, че има  асансьор, съвсем съвременен и модерен, който живущите позват, а не се качват и слизат пеша. На всички входове има автоматични брави, които се задействат с карта и отдолу, и от апартамента. Автомобили много, паркингите и улиците пълни. Основно руски, японски и корейски. Европейските марки, както вече посочих, нещо не са особено долюбвани от руския потребител, предполагам заради издържливостта им на екстремните климатични условия. Все пак 35-45 градуса под нулата не са нещо рядко срещано през зимата.    ОМСК- това е едно малко провинциално почти двумилионно градче в Сибир, в което са живяли доста известни личности, някои от които в качеството си на заточени противници на царския демократично прогресивен режим. Отдаленное Место Ссилки Каторжников - това е разшифровката на абревиатурата.
Разбира се това е едно съвсем произволно тълкувание. Всъщност името на града произхожда от реката Омь. Не се наемам да описвам града - прекрасен е. Има много сайтове и клипове из нета, откъдето желаещите могат да получат интересуващата ги информация. Само информативно ще отбележа, че тук е бил заточен Достоевски, роден град е на художника Михаил Врубель, тук е била столицата на Бялата Русия / 1918-1920 год./,чийто върховен управител  и върховен главнокомандващ на въоръжените й сили е адмирал Александър Колчак- известен и като учен -полярен изследовател, учен-океанограф. В Омск е учил ген. Корнилов- по-късно също лидер на Бялата гвардия. Оттук е и Михаил Улянов- супер известен и титулован руски актьор. Както и много други известни личности.
   Омск е и регионален център на руската култура и образование. Само като илюстрация да спомена, че в града има 13 музея, 6 университета, 3 академии, 6 института, 8 театъра, 2 концертни зали, постоянен цирк и пр.    Твърди се, че сред основните забележителности на Омск се нареждат преобразената крайбрежна улица покрай Иртиш, историческият комплекс „Омска крепост”, пожарната кула, библиотека „Пушкин” – най-голямата зад Урал, катедрала „Успение”, построена през 1896 г., неокласическата катедрала „Св.Николай”, военния затвор от края на XVIII век, както и крестовоздвиженската православна катедрала. Както и още много други.       Тук е мястото да вмъкна, че преди 1990 год. щеше да ми е доста трудно да се разхождам до ОМСК, тъй като градът е "затворен" поради стратегическите военни производства до това време. И сега има военни заводи, но градът вече не е затворен .       Град без река не е град- тук са две : Иртыш и Омь. Също няма да правя описания, за което трябва поетично майсторство, което не притежавам. Пък и бяха замръзнали.А ето и няколко снимки, които успях да направя и които не са особено качествени:
image
image

image
image

image


image
image


Тагове:   Русия,   Омск,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Като че ли се е получило дублиране на ...
05.01.2016 15:04
Като че ли се е получило дублиране на постингите?
цитирай
2. born - Чудна работа е ? Според теория на ...
06.01.2016 18:10
Чудна работа е ? Според теория на конспирацията има външна намеса. И то на два пъти. Нейсе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4646896
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930